Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Recenze (151)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herec HR - Henry Fonda, Herečka HR - Katharine Hepburn, Scénář - A + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herečka VR - Jane Fonda, Kamera, Střih, Hudba, Zvuk ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nááááááádhera!! Naprosto krásný film, jiné slovo než krásný nebo nádherný (nebo synonyma těch dvou slov) prostě nepadá v úvahu. Henry Fonda a Katherine Hepburn si tyhle role nechali jako ty nejblyštivější diamanty vpodstatě na závěr své kariéry (Fonda doslova na závěr, brzy poté zemřel). Jeden z nejlepších filmů historie (podle mě). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle nějak si představuju stáří. Katharine Hepburn a Henry Fonda v pro mě naprosto nezapomenutelném filmu. A to se přiznám, že jsem od filmu nečekal, že by mě vůbec mohl nějakým způsobem zaujmout. Nicméně představuje příběh života v nadživotní velikosti a opravdu nádherně se na něj kouká. Samozřejmě především díky samotné herecké dvojici, kteří mají v tomto filmu hodně co říct...aneb Jak naložit se životem, když Vám je kolem osmdesátky, začnete bejt mrzutý, nepříjemný, otrávený a budete čekat už jenom na smrt. Na Zlatém jezeře je tak opravdu nádherným filmem, který příběhově nezaujme, protože ve výsledku ani příběh nemá. Prostě po tom jezeře plyne jako život, u kterého si každý z nás určí směr, a pak už jen sleduje radosti nebo starosti, které jsou se životem spojené. Život, jako velká otázka a odpověď v tomto opravdu nesmírně nádherném filmu, který je sice starý, ale staře vůbec nevypadá. Právě naopak. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $119,285,432Tržby Celosvetovo $123,900,000║ Príjemný film, s niekoľkými silnými emociálnými momentmi ale v konečnom súčte dosť minimalistický, jednoduchý, komorný, dôchodcovský,... Jane Fonda v tej dobe a v danom veku(44rokov) na zakúsnutie kočka, čakal som trošičku viac. /60%/ ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Solidní melodrama pro dva velké herce. Možná by ale neškodilo příběh přece jen trochu rozpohybovat, lépe vygradovat, dát mu šťávu. I tak je to ovšem nadstandart. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou perly filmové kinematografie jak po žánrové stránce, tak tady především herecké. Vidět tuhle hvězdnou sestavu hrát je samo o sobě zážitek nota bene s vědomím, že to byl poslední Henryho počin před kamerou. On Golden Pond je o propasti mezi dcerou a stárnoucím tátou, která musela bolet u srdce oba dva, kde se ale táta zuby nehty držel, aby to nedal najevo. Ach ta mužská ješitnost.......ale pak přijdou chvíle prozření, usmíření a propast zmizí a jednou to bude už na stálo. To si uvědomuje tam někde uvnitř sebe i Norman, protože nejen věk, ale i to skutečné srdíčko může někdy zradit a tak nezbývá než přehodnocovat. Fungující, melancholické a působivé drama s nádhernými záběry na jezero a zcela určitě i na skvostnou postavu Jane Fondovou, kde pohled na její tělo v plavkách musí nutně zalahodit ne jednomu mužskému oku. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Mockrát ti Henry děkuju, za všechny role, kterými jsi nás oblažil, ať je to záporňácký pistolník v Tenkrát na západě nebo architekt, který jako jediný věří v nevinnu hispánského chlapce ve filmu 12 rozhněvaných mužů nebo kteroukoliv z vojenských rolí (třeba Nimmitz v Bitva o Midway), jichž bylo opravdu nesčetně či jakékoliv jiné. Na zlatém jezeře je více než důstoné rozloučení takové herecké personality, jako jsi ty. Ještě jenou díky ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám přenádherný film!! Něco tak úchvatného jsem snad ještě neviděl! Komorní drama odehrávající se na chatě u jezera Golden Pond mne ohromilo geniálními hereckými výkony, perfektní hudnou, skvěle vybraným prostředím a poetickou režií Marka Rydella, který by si možná i Oscara odnesl, nebýt Beattyho opus magnum Rudí. Henry Fonda si svůj životní výkon nechal na samý sklonek života a tím získal i svého jediného, ale naprosto zaslouženého Oscara. Katharine Hepburn v roli milé a starostlivé manželky podala další ze svých životních výkonů a odnesla si za něj už svého v pořadí čtvrtého Oscara a potvrdila pověst nejúspěšnější herecky všech dob. Další významnou roli zde sehrála Henryho dcera Jane Fonda, která nedostala tolik prostoru, ale určitě nějak významně nezaostala. Nenapadá mě ani jeden záporný fakt, který bych snímku vytkl, takže nezbývá než všem vřele doporučit....... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Asi tak úvodních 30 minut vypadalo jako takový obyčejný doochodcovský drama. Sice filmy o doochodcích mě zrovna moc neberou, ale dalo se na to dívat. Jenže pak se tam zjeví hysterická Jane Fonda a mele nějaký neskutečný hovna. Ta sice záhy opět zmizí, ale zbytek filmu už je akorát o tom, jak jeden despotický stařec jezdí s nějakym nevychovanym spratkem po jezeře na člunu a chytá ryby. Horko těžko jsem to dokoukal. Film by byl tak na 1 hvězdu, druhou přidávám čistě jenom za Henryho Fondu. Nechápu, kde to nabralo takový hodnocení. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úspech, ktorý film získal od akademikov, som akosi prehliadol a tak som sa naň vrhol bez nejakého väčšieho očakávania. Návnadou bolo herecké obsadenie v spojení s dramatickým žánrom. Počas filmu som však myslel na to, že Henry Fonda a Katherine Hepburn podávajú taký krásny a hlavne prirodzený výkon, že nejaké ocenenie by som im zaň určite doprial. Hlavne oni boli podporou k tomu, že film ako celok pôsobil náramne srdečne, prirodzene a blahodarne. O to väčšie bolo prekvapenie a uspokojenie, keď som zistil ako na tento filmík reagovala akadémia. Takúto pohodu, vyžarujúcu z filmu, nájdeme len v málo príbehoch. Tento bol navyše šmrncnutý nielen ladnou dramatickou zložkou, ktorá dodávala trošku vážnosti, ale najmä tou ľahkosťou a akýmsi poetickým humorom. Ale naozaj sa toho priradenia nemusíte obávať. Uštipačným a doberavým humorom to tu len tak srší. 95%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, ktorý si svojou veľkorysosťou a úprimnosťou vydobil cestu do môjho srdca. Aké by to bolo príjemné vrátiť sa po dlhých rokoch na miesto s toľkými zážitkami a bohatou minulosťou, vedieť, že tam pri kozube čaká sarkastický dedo a pritom všetkom nezabudnúť, že je napriek odlišnosti stále dôležitou súčasťou môjho života. Získať si priazeň ufrflaného otca - to sa človek naučí iba svojou vlastnou púťou - školou života. Nezabudnuteľný Henry Fonda, ktorý mi pripomenul, že film nemusí byť vždy iba filmom. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Prekrásna telenovela (uh...spojenie) zcvrknutá do celovečeráku. Príjemný, malý, pomalý a pravdivý príbeh o naozaj veľkej láske. Len taká veľká láska by si zaslúžila aj veľký príbeh. 70% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Krásny malý veľký film a hlavne pomník dvom hereckým legendám (tá tretia tu má skôr také väčšie cameo).9/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jak ty poetické filmy mám rád, ale jak já je i nenávidím. Miluji ty příběhy, tu muziku, tu krásně laděnou atmosféru, kter donutí člověka přemýšlet. Ale na druhou stranu po skončení mám vážně divný pocit, nejspíše je to úzkost, smutek a pocit osamění. On Golden Pond je opravdu krásným filmem, dke dvojice FOnda Hepburn je nezapomenutelná, Ethel je opravdu rozverná a Kathrinepředvedla jeden ze svých nejlepších výkonů. Norman je bručoun každým coulem a Henry předvedl opravdový herecký koncert, sice ho mám rád jako padoucha Franka, ale tady jsem mu věřil každé slovo, které podával s určitým nadhledem a ironickým úsměvem. __ Film mi otevřel doopravdy oči co se citů týká. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Přátelství fakujícího staříka a městského fracka vznikající v krásné jezerní lokalitě při chytání velké ryby. A dojde i na salto vzad Jane Fondové. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Romantické filmové splynutí dvou duší, otcovské a dceřinné...krásný duchaplný snímek, poslední v životě Mistra Fondy.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Henryho Fondy, který byl spolu s Katharine Hepburn poprávu oceněn Oscarem. Na Zlatém jezeře je opravdu krásný film o podzimu života, o hledání vztahu mezi otcem a dcerou a nalezení cesty k srdci třináctiletého chlapce. Nejen díky úžasným poetickým záběrům přírody a veskrze pozitivní atmosféře, podmanivé hudbě, skvostným hereckým výkonům a kvalitně napsanému scénáři je tento film jakousi encyklopedií lidských citů. Na Zlatém jezeře je vskutku citlivý, něžný, ale i zábavný a dramatický snímek, v němž má každý záběr svoji hloubku a opodstatnění. Alespoň mně to tak přišlo. Unikátní záležitost. Henry Fonda se nemohl se svoji hvězdnou hereckou kariérou rozloučit lépe. ()

Reklama

Reklama