Reklama

Reklama

Valčík s Bašírem

  • Izrael Vals Im Bashir (více)
Trailer 2
Izrael / Francie / Německo / USA / Finsko / Švýcarsko / Belgie / Austrálie, 2008, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Autobiografický hrdina Ari se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Netradiční dokument je po snímku Persepolis další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu – stejně poutavý, dojemný i hrůzný. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (462)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Vskutku propracované dílo zpracovávající téma tragických události za pomoci animované technologie, což může vyvolat obavy, ovšem výsledek přesvědčí o opaku. Díky kreslenému zpracování je snímek o mnoho zajímavější a díky vizuální propracovanosti jsem si užíval každý záběr. Být Valčík s Bašírem klasicky hraný, nebyl by dle mého tak účinný, i když těžko říci, zážitek by to byl naprosto odlišný. Ani ne 90ti minutová stopáž uteče jako voda, za což může nejen vizualizace námětu, ale také scénář a zajímavé spojení klasického filmového vyprávění s prvky dokumentu. Povětšinu času je film vážný tak, jak si situace žádá, ovšem nezapomělo se ani na pár momentů vyvolávajících úsměv na tváři. Překvapilo mě, jak velkou roli zde hraje hudba. Vedle efektního dokreslování scén se dočkáme i pár hudebních "představení", která příjemně zpestřují už tak pestrý zážitek. Na Valčíku s Bašírem vidím jen dva nedostatky. Ten první je relativní, ale pro čechy pochopitelný. Vzhledem k absenci anglicky mluveného slova je zde nulová zpětná vazba kontroly titulkového překladu s originálem, což zpočátku může zvyklého diváka uvést do rozpaků, nicméně po pár minutách ho film vtáhne a na kontrolování zapomene. Druhým, o něco zásadnějším problémem je konec filmu. Když dle mého snímek skončil, neváhal jsem nad jiným, než absolutním hodnocením. Jenže najednou se z animace přeskočilo na skutečné dokumentární záběry z onoho rozebíraného masakru a ačkoliv to byl jen dodatek, objevil se stále před titulkami, tudíž ho lze brát jako součást snímku jako takového. Přišlo mi to zbytečné, neboť brutalita konfliktu byla v průběhu snímku zobrazena dostatečně a za druhé to v podstatě zahazuje koncept celého předchozího děje zobrazujícího události z netradiční, animované perspektivy. A pak přijde toto, opravdová škoda, která je jediným výrazným mínusem snímku. Přesto jsem se rozhodl pětihvězdičkové hodnocení ponechat, neboť Valčík s Bašírem je unikátní snímek, který si paradoxně užijete i přes tragické momenty v něm zobrazené. ()

Berenise 

všechny recenze uživatele

Dala by som niečo medzi štyrmi a piatimi hviezdičkami. Musím priznať, že sa mi to chvíľami vlieklo, naopak, chvíľami film bral dych. Veľmi zvláštne na city pôsobí netradičné spracovanie.... tento film si pozriem ešte raz. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Jako určitá katarze pro Izrael možná zajímavé, ale jako samostatný projekt chybí tomuto filmu (dokumentu) pevnější rámec a nějaké ukotvení. Z mého pohledu by to chtělo více než pouhý sled jednotlivých epizod, linka se strátou paměti není přiliš nosná. Co se animace týče, je poněkud kostrbatá, ale celkový vizuál je docela zajímavý. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

velmi sugestívna spoveď o najväčších ľudských zverstvách, ktorý je o to silnejší, ked viete ze reziser si sceny vo filme naozaj prezil. velmi silny film a zaver ma totalka zabil. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úplně dechberoucí!!! Musím říct, že animace zde hraje hlavní roli a po ní hudba, jež s ní (animací) jde ruku v ruce. Škoda, že je film občas až zbytečně moc ukecaný a dokáže i v pouhých 90 minutách ztratit tempo... 80% ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Války a zabíjení byli špatné už v pravěku a ve středověku, ale bohužel nevyhnutelné. Nemají a ani nemohou mít pozitivní důsledky, už jen pro tu nesmírnou bolest a psychické útrapy a zničená zdraví lidí a hlavně OBĚTI. Muže, ženy a děti. Ti poslední jmenovaní by měly být absolutně nedotknutelní. Bez vyjímky. Kdo využívá děti k válčení, měl by být nemilosrdně potrestán. Účastníci válek na obou stranách jsou poznamenáni na celý život (jak fyzicky, tak ještě více psychicky). Každý se s prožitým traumatem vyrovnává po svém. Nezbývá než obdivovat (ale opravdu jen na jedné straně) sílu a odvahu jednoho Izraelského vojáka udělat film dle svých prožitých prožitků a stvořit tak brutálně působivý puzzle. Folmanův Vals Im Bashir toto reflektuje dokonale. Na konci mi oči zalily slzy a já se opět utvrdil ve své svém dlouhodobě konzistentním názoru o štěstí, které si bohužel neuvědomuje spousta lidí a to že žijeme v České republice a této době. Na konci mi oči zalily slzy a já se opět utvrdil ve své svém dlouhodobě konzistentním názoru o štěstí, které si bohužel neuvědomuje spousta lidí a to že žijeme v České republice a této době. ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jeden z najsilnejších filmov mojej diváckej histórie, ktorý ma naplnil takými silnými pocitmi nespravodlivosti a ľudskej skazenosti, že mi z toho ešte dlho bolo zle (koniec je doslova kruto autentický). Veľmi vysoko oceňujem úprimnosť výpovedí, ktoré sú obzvlášť v súčasnom období mediálneho alibizmu Izreala veľmi ojedinelým úkazom. Navyše nápad, vykresliť skutočné tragické udalosti v animovanom prevedení, sa v tomto snímku ukázal ako veľmi podarený. Hodnotenie: 90% ()

vincent 

všechny recenze uživatele

Animovany dokument, ktory je genialnym napadom ako zachytit spomienky, ktore sa uz davno skryli a nechcu von. Ak si chcete tento film pozriet, odporucim si nieco o spominanom masakri precitat (kto bol Bashir, kto za nim stal, kto boli Pahalanges) aby vas to nerusilo v pozerania nebudete mat pocit, ze film nedrzi pohromade. Film, ktory je z 95% animovany a ktory si nechava skutocne filmove zabery na samy zaver, kde dokumentarne zabery zaberu naplno. Incident, ktory by sa len velmi lahko stal dvojminutovou spravou vo vecernom vysielani novin, tak nechava rozmyslat nad nezmyselnostou vojny, dovodom vstupy mladych muzov do armady, a konecne ukaze ze skutocnymi obetami su nakoniec mrtve deti zasypane v ruinach bojiska ci masakru. Formalne je film uzasnym kuskom, grafika je genialna a zivsia ako zivy dokument. Podporena je vybornym zvukom a kvalitnym soundtrackom, ktory obcas z filmu robi komix plny nasilia a nezmyselneho konania. Vyborny napad, ktory je podporeny vynikajucou pracov vsetkych zucastnenych na tomto projekte. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak pojď se mnou tančit valčík... To, že se natáčely 4 minuty v průměru 1 měsíc, to mluví za vše. Takle precizní prácička musí prostě být někde vidět. Animace velice originální a lidská. Žádný absurdity, všechno je velice reálné. To vše doplněno skvělou a naprosto trefnou hudbou, která též pohladí srdce diváka. Děj samotný je silný, né sice uplně nejsilnější, ale má hodně co nabídnout. Možná škoda, že se skládá z příliš mnoha střípků jednoho smutného válečného příběhu. No a ten konec? Ten mě doslova srazil na kolena. Vychází mi z toho jediná věc a to, že všecky války jsou krutý, nikdo nehraje (možná se ani nedá) fér. Kdybych si mohl něco přát, tak bych chtěl celosvětový mír... (s dovolením sem použil citaci od téměř všech soutěžících v MISS ČR :o) ). No, toto je každopádně můj šestistý koment a já si jen tak říkám, to to letí... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a velmi neotřelé zpracování jedné strašné události v dějinách arabsko-izraelských konfliktů. Jen škoda, že si film neudržel atmosféru a tempo jako na začátku a na konci. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

I na podruhé je to výborné a stojíto za to. Jediné co mi tu nehraje jsou písničkové momenty.Zajímevé komentáře: Trepak, Denisafawn. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvostná animácia, vyladený zvuk a skvelé uvedenie nálady s divými psami. Útržky ťaživých spomienok nedávajú celok kvôli prežitým traumám a ako takému zachovaniu si príčetnosti. Originál každým okamihom nadchýna hlavne formou, no obsah je rovnako dôležitý, aj keď sa s hrdinami nedá úplne prežiť. ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nápadité a některé jednotlivé scény jsou skvěle vymyšlené. Celek mě ale nezaujal a vychvalovaná emocionální síla, mě zcela minula. Co se ale filmu upřít nedá, je styl vyprávění a skvělé propletení snů a reality do jednolitých scén, které jsou ale úpěsně bourány roztříštěností celku, stylem vyprávění atd. Samotné patrání a postup je poměrně nudný, když se pak začne nořit do vzpomínek, film nabírá na invenci i zábavnosti. Bohužel čekal jsem mnohem více. Vizuální stránka jak jsem již zmínil, vypadá nápaditě a v rámci filmu je funkční, ale není nijak převratná a v některých okamžicích mě mírně rušila. Asi jsem ignorant, ale film mě od poloviny už poměrně dost nudil a konec mě nijak neuhranul. Jenže je to tak trochu ááárt a ten se nemusí pochopit. Což já zase plně chápu :) 65% ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Wow, nikdy by mě nenapadlo že někdy uvidím animovaný, a přitom tak realistický válečný film. Animace samotná se povedla na výbornou, Shreci a podobné umělé hollywoodské umělotiny se můžou jít bodnout. Scény jako úvodní běsnění smečky psů, či vojáci vystupující z vody mi ještě dlouho utkví v paměti. Hudba je dalším zdařilým elementem, který sehrává velmi důležitou roli. Příběh byl dost zajímavý, kdyby zůstal u vzpomínek a rozhovorů s kamarády a veterány, které Arimu pomáhají dostavět mozaiku, po níž se pídí. Klidně mě ukamenujte, ale mám radši filmy, které se víc zabývají psychikou obyčejných lidí prožívajících válečné hrůzy. Jistěže, Valčík s Bašírem se tak většinu času tváří, ale několik minut před koncem film sklouzne více do politické roviny, zřetelně orientované proti Šaronovy a Falangistům. Trochu zbytečný mi přišel taky přechod z animace do dokumentárních záběrů zobrazující palestinské histerky. V žádném případě nechci zpochybňovat hrůzy, které se v Sabře a Šatíle odehrály, možná se v budoucnu dočkáme podobného filmu, zobrazujícího také utrpení libanonských křesťanů. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Animované černé svědomí moderních židovských dějin...Téměř dokumentární pasáže při hledání zapadlých vzpomínek střídají až snové a neskutečné vize rozvzpomínání se... V nich je film nejsilnější... Právě animovaný rozměr u mě vyhnal hodnocení směrem nahoru, protože ke klasickému vyprávění o válce a genocidě přidal punc originality a větší sugestivnosti... ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Tuším, že budu opakovat po všech ostatních. Kvůli animaci si tenhle film mohl dovolit nehoráznou syrovost, což mu sluší. Na druhou stranu místy působí až moc dokumentárně. A dokumentů z válek je tolik a tolik... ()

Testament 

všechny recenze uživatele

Umělecké dílo, každým coulem. Animace tohoto válečně-animovaného snímku vypadá sice jednoduše, ale po pár záběrech zjistíte, jak je dokonalá. Film chytne a nepustí, i přes velký počet dialogů. Ano, není to film pro každého a právě to zamrzí, že takovýto příběh těžko bude trhat rekordy tržeb. Opravdu to zamrzí. Doporučuji vidět a pokud možno i víckrát. Po dlouhé době se objevil netradičně pojatý animák, vypovídající hrůzy a nesmyslnost válek. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Válečný dokument v působivém animovaném provedení. Velmi dobrý filmek, jenž však má své nedostatky. Působí často chladně a izraelská role v masakrech v táborech Sabra a Šatila je podreprezentována. ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

Syrové, kruté, vynikající. Na konci filmu kino ztichlo, až do konce titulků nikdo nevstal, všichni jen koukali na plátno. ()

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama