Reklama

Reklama

Valčík s Bašírem

  • Izrael Vals Im Bashir (více)
Trailer 2
Izrael / Francie / Německo / USA / Finsko / Švýcarsko / Belgie / Austrálie, 2008, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Autobiografický hrdina Ari se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Netradiční dokument je po snímku Persepolis další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu – stejně poutavý, dojemný i hrůzný. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (460)

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

Musím film rozdělit na dvě stránky. Na jednu - dějovou - která mě od začátku bavila, ale postupně tohle zaujetí sláblo. Na druhou - zpracovatelskou - která podle mě nemá obdoby. Je to naprosto dokonalá filmová robota. Neskutečná animace - lepší jsem nikdy neviděl. Hudební doprovod formou klavíru jsem také baštil v plné míře. Za audio a především vizuální projev tak dávám plné hodnocení. ()

Peat 

všechny recenze uživatele

Je sice pěkné, že Ari Folman předložil netradiční pohled na dané téma a místo autentických záběru vše doslova vykreslil pomocí animace (tím dost možná mohl přiblížit některé momenty, které nikdy nebyly zachyceny – třeba právě proto), ale tím alespoň mne nechal chladným. I autentický záběr se od reálného prožitku poměrně značně liší a vytváří tak zvaně filtr emoční i obrazový, a když je nám předložena daná problematika pomocí animací pak je filtr o to silnější a pochopení a prožitek se o to více vzdaluje někam hodně daleko od žádaného cíle. Závěrečných pár desítek vteřin autentických záběru to nijak nezlepší, spíše celou koncepci nabourávají. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

A nebál by som sa dať ani dve! Čo môže byť horší nápad, než vytvoriť kreslený audio dokument o vojne? Ono... Ja neviem. Možno nápad nebol zlý a nebolo zlé ani spracovanie a technická stránka bola určite výborná. Ale prečo som si to pustil 5x a aj ten 5.x som nevydržal dlhšie ako 20 minút a oči sa mi mimovoľne zavreli a začal som chrápať? Pritom mám celkom rád intelektuálne filmy, zbožňujem históriu akýchkoľvek vojen a bláznivé originálne nápady oceňujem? Toto však u mňa absolútne nefungovalo a ak by som chcel nájsť tomu najväčšiu príčinu, prečo to tak bolo, poviem: TOMU FILMU CHÝBALA NAOZAJSTNÁ EMÓCIA. "kreslená vojna, nie je vojna" ()

pouler 

všechny recenze uživatele

Po druhé projekci přidávám jednu hvězdu na plný počet. Neotřelá psychologická sonda do myšlenek veteránů, kteří narukovali do Libanonsko-Izraelského konfliktu, připomínky Druhé války v Evropě, pohoda střídající děs. To vše v působivé animaci, která se nebojí barev. Valčík s Bašírem! ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Trauma z prožitého masakru civilistů ve válce v Libanonu zcela potlačilo vzpomínky vojáků, kterým se podařilo přežít. Jen noční můry po dvaceti letech je přimějí pátrat u přátel a postupně skládat jednotlivé vzpomínky do mozaiky o prožité hrůze. Zvolený způsob filmového tvůrce - animace - přidává na reálnosti scén. Skvěle vytvořený dokument s obrovskou působivostí. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, zajímavé zpracování, ale tak ve třetině filmu je už vše řečeno a ukázáno a dále se jen stále dokola motá to samé bez jakéhokoliv vývoje. ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Rozpomínání se na vytěsněná traumata. Na události, u kterých si člověk z retrospektivy říká: Proč??? Na události, ve kterých měl svou roli; roli nechápajícího zúčastněného žijícího život tak, jak od něj bylo žádáno. Události, o nichž se nikdo normální nechce bavit, které si nikdo "zdravý" nepamatuje... ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Klady: začátek se smečkou psů, This is not a love song od PIL a to je tak všechno. Jinak ve srovnání s Satrapiovou Persepolí chladné a neosobní. Animace dobrá, ale zcela samoúčelná. ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Animovaný dokument? Něco takového. Film je ovšem plíživý jak sama hrůza, které se snaží dopátrat. Originální, s pro mě dobře použitou hudbou, avšak místy trochu lapající po dechu. Scéna vyobrazená na plakátu k filmu je fantastická a dechberoucí. /// Druhé shlédnutí a zvyšuju na 5*. Původní výtky beru zpět. Mám pocit, že jsem neviděl film, který by mi dokázal zprostředkovat válečnou zkušenost a s tím spojené pocity jako tento. ()

Lukadlo 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek, po zhlédnutí jsem pocítil ledový strach z hrůz, které dokáže vyvolat jen válka. Doufám, modlím se, abych válku ,tohle, neokusil na vlastní kůži. ()

Slimakovec 

všechny recenze uživatele

Originální vizuální zpracování na jednu stranu filmu přidává, na druhou stranu ho posílá do kolen, protože to ve mě díky tý animaci nějak nezanechalo požadovanej efekt - hrůzy války. Výborná hudba to zase trochu vyvažuje, ale často mi přišlo, že by se hodila spíš k hranejm, než animovanejm scénám. A na konci to vyloženě zazdily ty na city diváka hrající scény, který ještě ke všemu porušily celou koncepci animovanosti filmu. Ve výsledku bohužel průměr, i když si myslim, že ten film mohl mít na daleko víc. ()

Honzeechec 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie, podpořený špičkovou hudbou... jinak mě to bohužel nevzalo, knihy Joe Sacca jsou pro mě mnohem silnější ()

Jimy 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se nejedná o hraný film, zůstavá tento snímek silnou syrovou výpovědí o událostech války, konkrétně války v Libanonu. Samotné zamyšlení nad okolnostmi této války však zde rozhodně nemá smysl. Filmový příběh o hledání ztracených vzpomínek, podtržený neuvěřitelně vtahujícím hudebním doporovodem, na mě velmi zapůsobil. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Nejeden národ během své historie zavíral oči před násilím páchaným na národu jiném... Jak se s tím vyrovnat? I o tom je tento nevšední snímek. ()

Banehallow 

všechny recenze uživatele

Strhující zpověď fantastického režiséra. Film vás chytne díky běžícím psům už v první scéně a do závěrečných titulků vás už nepustí. Tíživé vyprávění ještě tíživějších událostí. Opravdu skvělé. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Jako studie chování/vývoje paměti výborné, plné zajímavých podnětů k zamyšlení apod. Přesto mě to nedokázalo výrazněji oslovit. Možná i proto, že o zmiňovaném masakru se u nás toho moc neví... ()

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama