Reklama

Reklama

Dům loutek

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, (2009–2010), 20 h 59 min (Minutáž: 43–50 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman, Olivia Williams, Reed Diamond, Amy Acker, Brett Claywell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(27)

Dollhouse je přísně tajné a velmi ilegální. Je to místo, kde se plní přání. Klienti s dostatkem peněz a správnými kontakty si můžou najmout "Actives" nebo "Dolls". Dolls mají kompletně vymazanou paměť, čili jim můžou být vtisknuty vzpomínky, schopnosti a jazyk pro různá přiřazení. Na misích je kontrolují "Handlers" a po dokončení úkolů jsou opět vymazáni a udržování ve futuristické laboratoři Dollhouse. Jsou to lidé, kteří se rozhodli, pro vlastní důvody, vzdát se svých těl. Můžou být kýmkoliv. (dresi)

(více)

Recenze (168)

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po deváté epizodě: Eliza Dushku opět nepříliš výrazná, zachraňují to vedlejší postavy ("geniální" mladý tvůrce tý mašinky na mazání mozků, vedlejší herci objevivší se vždy v jednom díle) a samotný nápad o tajné organizaci s lidskými loutkami. Díly jsou vesměs zajímavé, občas se tu a tam objeví kolosální nuda nebo ujetost, ale vesměs si to drží lehký nadprůměr díky dobrým scénářům. Uvidíme jak to celé skončí. Možná hodnocení změním - 24.10. jsem nucen hodnocení změnit na tři hvězdy, tedy čistý průměr. Jak už bylo řečeno, seriál má velký potenciál, ale nijak ho nevyužívá. A já se přistihl, že raději koukám na jiné seriály a na pokračování Dollhouse se těším čím dál méně. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Duchaplná sci-fi; seriál pro náročnější, nekonzumní publikum - to mainstreemové nemá moc šancí proniknout pod povrch psychologie postav a ať se radši o to ani nesnaží - a jde si sledovat nějaký ten bezduchý blockbuster u kterého může nechat mozek hezky ve stavu offline. Já jsem za tenhle typ seriálu vděčná, takže tvrdnutí před tv obrazovkou není jen ztrátou času, ale přináší i vnitřní obohacení. ()

Reklama

MoiJe 

všechny recenze uživatele

S1: Nenechajte sa odradit pilotom. Mne to pripadalo cim dalej, tym lepsie. S2: Skoda, ze uz viacmenej len riesili uzasnost hlavnej hrdinky a producentky v jednom. Sice hlavny pribeh uzavreli, za to dakujem, ale taka zabava to uz nebola. Mimochodom, na Dushku som si nemohla zvyknut celych 26 epizod, straaasne protivna mi pripadala. Skoda. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Tohle že je Joss Whedon? Dollhouse nemá ani špetku kouzla, které proslavilo Firefly, Angela nebo Buffy, přemožitelku upírů. Epizody se zřídka vynoří z bažiny průměrnosti, vtípky jsou většinou ploché, pokračující zápletka unylá a Eliza Dushku v hlavní roli hraje příšerně. První série si nové díly nezasloužila. Druhá série začíná naprosto fádně, s dalšími díly se ale kvalita děje začíná lepšit. S blížícím se závěrem seriálu se konečně začne něco dít a posledních pět epizod se dokonce může pochlubit i pozvolna rostoucím napětím. Závěr sice zůstává neuspokojivý, díky druhé řadě si Whedonův seriál přesto aspoň částečně spravil pověst. Bonusový Epitaph Two navazuje na post apokalyptickou vizi nastíněnou ve speciálním díle Epitaph One a i když vypadá lacině, je stejně zábavný a povedený. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Pět let čekání na nový Jossův opus se vyplatilo, přestože jsem k němu zpočátku přistupoval veskrze kriticky. Dollhouse je na poli seriálů mimořádným zjevením a dosavadním Whedonovým nejambicioznějším, nejrafinovanějším, nejchladnějším a bezesporu nejvyzrálejším počinem. Pro běžného diváka však bude Dollhouse nejspíše těžce stravitelnou pochutinou. Seriál jde proti všem zaběhnutým klišé a seriálovým konceptům (hlavní hrdinka nemá po většinu seriálu vlastní osobnost atd.). Dollhouse je v těchto ohledech jedinečný a nemá konkurenci. Whedon stvořil auru takového tajemna, za které by se nemusel stydět ani Lost, servíruje nám šokující dějové zvraty (které by záviděl i Alias) a všechno je tu chladné a "nedořečené" (a zároveň neustále chytré). K prvním epizodám jsem sice přistupoval skepticky a "missions of the week" (stand- alone epizody) mě nechávaly chladnými, nicméně druhá polovina série vrcholící vynikajícím finále mi vytřela zrak (epilog Epitaph One z budoucnosti snad ještě víc). O poznání temnější a filozofičtější druhá série nabere od páté epizody neuvěřitelné tempo, děj až do konci za přibývající anarchie a chaosu, jež neodvratně směřují k apokalyptickému konci graduje. Dochází tak na precizní lámání charakterů (z nichž má většina svou psychologickou hloubku) rukou v ruce se zajímavou dějovou linií o postupném zneužívání technologie Rossumem. Bohužel nám z důvodů ukončení seriálu studiem Fox nebylo umožněno se dozvědět za jakých okolností vlastně k apokalypse došlo (mnoho vedlejších dějových linií uspokojivě uzavřeno nebylo, osudy mnoha postav neznáme), nicméně Jossem vynucené vynikající finále působí uzavřeně a nesmírně emotivně (poslední scéna je symbolickou tečkou za celým seriálem). ()

Galerie (372)

Zajímavosti (10)

  • Joss Whedon měl pro seriál plán na pět sérií, dokonce si během tvorby pro sebe črtal vývoj hlavních postav. Kvůli zrušení v průběhu druhé série tak základy tohoto vývoje musely být upraveny na plochu několika epizod. (novoten)
  • Námět na seriál vymysleli Joss Whedon a Eliza Dushku na společném obědě. (hellstruck)

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

30.08.2012

Dlouho se spekulovalo, o čem přesně bude televizní seriál, jehož rozjetí má Joss Whedon v exkluzivní smlouvě s Marvel Studios. Inu, bude o tajné vojenské obranné organizaci S.H.I.E.L.D. (Strategic… (více)

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

24.10.2009

Nový seriál Josse Whedona od začátku bojoval o přežití. Druhá sezóna byla schválena jen s odřenýma ušima a s nadějí, že se sledovanost zvedne. Opak je pravdou a tak už všichni čekají, kdy Fox seriál… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama