Reklama

Reklama

Wendy a Lucy

  • USA Wendy and Lucy
Trailer

VOD (1)

Wendy a její fenka Lucy tvoří nerozlučnou dvojici, která cestuje přes Spojené státy. Cílem jejich cesty je Aljaška, kde by Wendy chtěla pracovat. Film ukazuje drama několika dnů, během nichž Wendy nešťastně uvízne v malém americkém městečku, kde se jí rozbije auto. V témže dni se také ztratí Lucy. Dívka se rozhodne setrvat na místě tak dlouho, dokud fenku nenajde. Je však ve finanční nouzi a během hledání si uvědomuje velkou zodpovědnost, kterou za svého psa má. Poznání, ke kterému dospěje, ji staví před kruté a zásadní rozhodnutí. Wendy a Lucy je nezávislý film, který dokáže malým množstvím výrazových prostředků zobrazit velké existenční drama. K jeho přednostem patří i autentické herectví. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

tron 

všechny recenze uživatele

Prvý raz som tento film videl na preskačku na ČT 2 vo filmovom klube krátko pred polnocou. Už som zaspával, ale naplno som spánku oddať nemohol, lebo som (budúcu) pani manželku viezol o polnoci do roboty na nočnú. Niečo rozprávala, ja som ležal na gauči, jedným okom som driemal a druhým som sledoval televízor. Práve dávali Wendy a Lucy. Nijako extra konkrétne som si na to potom už nepamätal. Ale v spomienkach mi utkvel ten pocit, ktorý som z filmu ako z celku mal. Ten pocit bol veľmi príjemný. O cca 5 rokov neskôr ma to dožralo, zohnal som si film, nahnal som (už) manželku pred televízor a pozreli sme si to. A, nuž, hm, nuda. Nekonečné dialógy alebo naopak dlho sa nič nedeje a scéna sa norí do rozčuľujúceho ticha, kedy dávate VOLUME na plné, lebo si myslíte, že ste asi prisadli ovládač a zvuk sa znížil na minimum. Do toho nekvalitná kamera, ošarpané a ponuré americké predmestia, na ktorých skapal pes (pardon) a kde nie je žiadna robota, takže prekvitá chudoba a z toho vyplývajúce príšerné sociálne podmienky. Kameraman celé minúty sníma mlčiace postavy, o ktorých sa nič nedozvieme. Celé je to vytrhnuté z kontextu, začína sa to uprostred príbehu (bez toho, aby ste poznali začiatok) a končí sa to otvorene a v podstate „nijako“ (chcelo by sa povedať filozoficky a umelecky). Tešil som sa aspoň na psa, ale chudák Lucy tu veru toho veľa nenaštekala. Hlavná ľudská postava rozporuplná – Michelle Williams ju zahrala pôsobivo, na strane druhej ide o nesympatickú osobu. Stále hovorí o Aljaške, ale zjavne je v živote stratená, nič dobré ju nečaká a teda je azda lepšie, že príbeh končí predčasne, lebo z tohto zjavne happyend nikdy byť nemohol. Ak sa aj Wendy nejakým zázrakom dostane na vysnenú Aljašku, prinajlepšom sa zamestná ako barmanka v striptízovom bare. Potešili ma aspoň pekné postavy Willa Pattona (majiteľ autoservisu) a Wallyho Daltona (SBS-kár). Naopak, pošuk Larry Fessenden (zároveň producent filmu) je WTF (nepochybujem o tom, že presne taký dojem aj vyvolať mal, ale pozerať sa naňho nedá). ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Akože vážne 69%? A za čo? 80 minút neúnavného behania Wendy v jednom zapadnutom mestečku, kde zistí, že kradnúť sa nevypláca a po strate jej psa už sa celý príbeh točí len okolo hľadania. No a keď sa pes nájde, tak jej to všetko dôjde... No "famózny" príbeh. Rád by som dal aspoň 1*, ale nie je za čo. Nudnejší a nezmyselnejší film som už dlho nevidel. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nezávislý příběh o nezávislé Wendy, která se nezávisle vydává na Aljašku a přitom se jí nezávisle na nevhodnosti situace rozbije auto a ztratí se jí nezávislý pes Lucy, na kterém je Wendy závislá. Závislá se také stává na místním hlídači, který jí nezávisle na tom, jaký bude mít účet, půjčuje telefon. Na konci se ukáže, že až tolik Wendy závislá na své Lucy není a vydává se nezávisle na již zmíněnou Aljašku. Opravdu nezávislý film. 6/10 ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Wendy a Lucy neustále jakoby osciluje mezi narací omezenou a narací vyprázdněnou. O hlavní postavě divák neví v podstatě vůbec nic, snad jen to, že spolu s fenkou Lucy cestuje na Aljašku za prací. Během filmu se divák již pouze dozví, že Wendy má v Indianě sestru a švagra, nicméně důvod cesty vyřčen nebude. Touto informační "nouzí" ale divák netrpí, protože je vyprávěním filmu neustále směřován k vnímání aktuálního okamžiku - naprostého pocitu beznaděje a zmaru, do kterého se Wendy dostává. Velmi intenzivní zážitek! P.S. Film, který bych toužil natočit, kdybych toužil filmy točit. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Režisérka Kelly Reichardt patrí k pozoruhodným zjavom súčasného amerického nezávislého filmu. Po tom, čo som si so záujmom pozrel jej film Stará radosť, som dal šancu aj jej ďalšiemu dielu, netradičnej dráme Wendy a Lucy. A urobil som dobre, pretože ma čakal nečakane silný a pôsobivý zážitok. Jednoduchosť celého príbehu je tu prednosťou a film je mimoriadne emocionálnym zážitkom o existenčnej tiesni, ako aj odvrátenou stránkou „absolútnej slobody“. Michelle Williams navyše v hlavnej úlohe predvádza famózny výkon. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Režisérka Kelly Reichardt měla pocit, že je Michelle Williams pro roli příliš hezká. Proto jí požádala, aby si během dvou týdnů, co probíhalo natáčení, nemyla vlasy a nelíčila se. (aluna)
  • Michelle Williams v rámci příprav na roli spala několik dní v autě. (aluna)
  • Michelle Williams si během natáčení neholila nohy a neupravovala nehty na rukou, po natáčení dostala od svojí kamarádky Busy Philipps manikúru a pedikúru. (aluna)

Reklama

Reklama