Reklama

Reklama

Prehistorická chobotnice, kterou probudily ze spánku podvodní exploze, ohrožuje přímořské město. Nastává boj na život a na smrt.   Italsko-americký koprodukční snímek Chapadla byl natočen díky popularitě krvelačných mořských příšer, kterou rozpoutaly slavné Čelisti. V akčních Chapadlech se začnou hromadit nevysvětlitelná zmizení různých lodí i lidí v oblasti jedné části kalifornského pobřeží. Lidské ostatky jsou následně nalézány ohlodané až na kosti, v nichž dokonce chybí i morek. Vědci tápou a nemají tušení, které zvíře by něco takového dokázalo. John Huston zde tvárnil dr. Turnera, který pojímá podezření, že firma, jež staví pod zátokou tunel, mohla vypustit do vody jedy a způsobit, že chobotnice zmutovala do obrovských rozměrů. A právě v ten moment se vydává na moře velká skupina plachetnic se spoustou dětí, mezi nimiž je i Turnerův synovec Tommy. Dr. Turner, Tillie Turnerová (Shelley Winters) a Will Gleason (Bo Hopkins) se v doprovodu ochočených zabijáckých velryb vydávají na moře, aby příšeru našli a zničili. Ve vedlejší roli chamtivého developera, jehož stavba obrovitou chobotnici probudila, se zde objevuje Henry Fonda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

tron 

všechny recenze uživatele

Chobotnice a im spriaznené tvory sú pre horor ideálne stvorenia. Obludné, desivé, fascinujúce a tajomné, teda veľmi zvláštne. Bohužiaľ, v horore Chápadlá si ústrednej chobotnice príliš neužijete. Zrejme kvôli nedostatočnému rozpočtu. Mínusom je i neujasnenosť ohľadom titulného hrdinu; na post kandiduje hneď viacero osôb, no majú čudne rozdelený priestor. Niektorí sú z úvodu nedôležití a nakoniec im patrí akčné finále, iní od začiatku pôsobia ako ústrední hrdinovia a na konci zmiznú z deja a už sa nevrátia. Napriek tomu Chápadlám nechcem uprieť aspoň náznak atmosféry (nočný útok na loď), snahu o herecké výkony, slušné technické prevedenie a nečakané finále. Ale na tretiu hviezdu to fakt nevidím. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tentacles byly jedním z mých prvních hororů, a do dneška platí pro mě za jeden z nejlepších filmů o vraždících chobotnicích. Vždyť kde jinde vám ihned v jeho úvodu zemře malé dítě?! Některé scény řvou umělostí (jako třeba noční útok na loď), ale nechybí jim určitá dávka napětí. Za zmínku ještě stojí silné herecké obsazení, nádherné prostředí, ale především skvěle padnoucí ústřední hudební motiv, který jsem si ještě dlouho po shlédnutí broukal. Kosatky rules! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než Ovidio G. Assonitis zplodil do stále se rozrůstající, hnijící a páchnoucí jámy plné znetvořených mutantů, které se jen ztěží dá nazývat filmy, otřesnou kreaturu v podobě Piraňi 2, natočil o něco méně horší dílo o zabijákovi z vodních hlubin. Film sám o sobě je natočen poměrně snesitelně, ale jeho nejslabší stránkou je scénář a děj. Ten je totiž podáván velmi vlažně, a docela nezáživně. Chybí nějaké prvky napětí, strachu či očekávání v dalším vývoji. Spousta dialogů je pronášena zcela nezaujatě, bez prvku napětí, jakoby bylo normální a zcela běžné mít v přímořském letovisku obří chobotnici, která likviduje návštěvníky. Ten nejdramatičtější projev v Chapadlech tak zůstává pouze ve velmi vydařené hudbě. Jinak se domnívám, že tento film předvedl zcela zlomový nápad, jak nebezpečného predátora přemoci. Nepodílel se na něm totiž žádný z obvyklých způsobů, jako použití zbraní, podmořské výbuchy či lidská vynalézavost:) "Je to jen zvíře, zaskočené lidskou hloupostí." ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku natočeno celkem dobře. Film má i slušnou atmosféru a kvalitní herecké obsazení, ale to je asi tak vše, co se dá pochválit. Je to strašně hloupé, zdlouhavé, často nudné a nehodící se hudba vše jen podtrhuje. Další film, který se v polovině 70. let chtěl svézt na úspěšné vlně nedostižných Čelistí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mám rád animal horrory. Rád pozerám na filmy, kde na ľudí útočia krvylačné zvieratá. V poslednom čase sa tento špecifický horrorový subžáner zvrhol do brakových nepodarkov. Otrasné digitálne animácie, hlúpe scenáre a nízky rozpočet. No i takéto snímky si občas pozriem. Omnoho radšej však mám staré klasiky. Naposledy som si pustil titul "Chápadlá" (Tentacoli) z taliansko-americkej produkcie. V roku 1977 ho natočil egyptský režisér Ovidio G. Assonitis. V neveľkom prímorskom meste v slnečnej Kalifornii sa začínajú strácať ľudia. Nachádzajú sa len ich zohavené pozostatky. Časom vyjde najavo, že sa stali obeťami prehistorickej chobotnice. Je očividné, že tento snímok sa chcel zviesť na vlne popularity Spielbergovho horroru "Čeľuste" (Jaws), ktorý bol natočený o dva roky skôr. Moc sa to však nepodarilo. ** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemný dobrodružný snímek nesoucí se na vlnách nejen žraločích hororů. Kde se obří chobotnice vzala, není zcela jasné. Možná za tím stála firma Trojan se svými podmořskými testy před spuštěním vrtu, možná firma Trojan s chemikáliemi, které během testů používala. Nakonec je to jedno. Jsou tu chapadla, kterých si kromě konce divák užije jen sporadicky (pouze jedna oběť je jimi viditelně omotána kolem dokola), spousta mrtvol (tedy nějak jsem nezaregistroval, že by měly vysátý morek z kostí), dětský závod plachetnic a chytré kosatky, co by mohly zasáhnout proti nevítanému hlavonožci. Ten je sice na jídelníčku především vorvaňů, ale ani kosatky chobotnicí zcela nepohrdnou. Mezi oběťmi jsou i postavy, u kterých by to divák nejspíš nečekal. Jednou z nejnapínavějších je scéna závodů. Zatímco čekající rodiče se smějí vtipům, na jejich děti útočí chobotnice. Vše divák sleduje prostřednictvím prostřihů za doprovodu temné hudby. Jasně, mohl to být masomlejn plný gejzírů krve a rozervaných těl, mně ale tentokrát náznaky a prostor pro divákovu fantazii nevadily. Snímku by však prospělo výrazné zkrácení. Dnešní divák zmlsaný digitálními efekty film možná nepobere, jako oddechovka to ale jde. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když si Spielberg dovolil v Čelistech zabít malého chlapce, Assonitis přisazuje a v úvodní scéně rovnou zabíjí nemluvně. Tolik vám asi napoví, jak uvědomělou podívanou jsou jeho Chapadla. Na Johna Hustona a Henryho Fondu musel mít Ovidio dost solidní páku, aby je do téhle italské šlamastiky dostal. Nebo stačil cash a whiskey? Těžko říct, nicméně pohled na po hladině moře pomalu a neskutečně dlouho se blížící papundeklové monstrum (za až komicky repetitivního hudebního doprovodu Stelvia Ciprianiho) mě dlouho bude strašit v paměti. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Solidně zpracovaný předchůdce Krakatice z roku 1996. Film má jistě dobrou atmosféru,už svým stářím na mě dýchá tak zvláštně,chobotnice je pěkná ale její silné útoky se mi však zdály trochu přehnané. Najdeme tu nudnější místa,ale u mě to nebylo zas tak velkým mínusem. Po Čelistích přišla Itálie se svým mořským terorem,který nedopadl nejhůře. Hudba byla skvělá,ale hudebník dělal i hudbu ke dvojce pirani a dělal to i samý režisér a hudba byla si hodně podobná. Ale skvělá. Přesto dávám čtyři,už za svojí nápaditost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z dnešného pohľadu zábavný trash so slušnými podvodnými zábermi. Logika nefunguje snáď ani na desať percent. Postavy Johna Hustona a Henryho Fondu nakoniec v podstate zbytočné, zaobíde sa bez nich aj finále. Prečo sa vo finále odohráva jachtový závod, je asi nezodpovedateľná otázka. A takých je tu viacero, ale aspoň pobavia. Najviac wtf je film v momentoch, kedy sa verbujú slovne kosatky do súboja s chobotnicou. To nevymyslíte, tomu neuveríte, dokým to neuvidíte/nebudete počuť na vlastné oči/uši. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně druhý nejlepší film o přerostlých nebo masožravých chobotnicích. Pravdou je že jich nějak moc není. Máme tu Beast z roku 1996 kterej byl dobrej ale značně nedodělanej. No a pak tu máme asi nejlepšího zastupitele žánru It came from beneath the sea. Pak už tu jsou většinou průjmy typu Octopus či Kraken. No a jelikož umě chobotnice zatím nijak extrémně nezabodovaly tak jsem do tohohle šel s tím že to bude zábavný nicméně zapomenutelný béčko. Ono to nemá k tomu daleko. Ale je to celkem sympatické. Klasickej příběh, a klasická naháněčka ke konci. To je prakticky všechno co jsem si dokázal z tohohle zapamatovat. Rozhodně mluvím jinak vidět to v 10 letech, ale dneska to nijak moc nezapůsobí. Ale chobotnička je celkem pěkná, a její rozkousání je celkem úsměvné. Co musím zmínit je parádní hudba která neměla chybu. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Jde hodně poznat spoluúčast Itálie. Hlavní melodii jsem si zamiloval, souboj kosatek a chobotnice byl taky zajímavý. Škoda, že samotná potvora nedostala více prostoru. Žádný skvost to není, ale celkově slušné. IMDB hodnocení 3,2/10 je přehnané. Za mě 65% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává v přímořském městečku, kde se z ničeho nic začnou ztrácet lidé, kteří jsou v blízkosti vody, nebo přímo na moři. Podobně jako tomu bylo například i v Čelistech příchod monstra na scénu ohlašuje mrazivá hudba. Nejen tento prvek si Tentacoli vypůjčili od svého kolegy. Chobotnice vypadá pod vodou celkem pěkně udělaná a vražedné scény jsou do jisté míry slušně natočené. Bohužel jakmile se vynoří hlava nad hladinu, tak je to katastrofa. Režisér se rozhodně z ničím nepáral a tak zde zařve mimo jiné i úplné novorozeně. 65% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Tentacles síce zďaleka nedosahujú mieru zábavnosti Assonitisovho o štyri roky mladšieho, žalostne nedoceneného a nepochopeného Piranha Part Two: The Spawning, stále však ide o sympatický béčkový animal horor, kupodivu aj s veľmi slušným hereckým obsadením. Dobré momenty sa tu striedajú s tými slabšími - keď som videl, ako divná maketa hlavy chobotnice, vytŕčajúca z morskej hladiny úctihodnou rýchlosťou prenasleduje jachtu, pričom je evidentné, že je ťahaná povrazom za motorovým plavidlom neveriacky som krútil hlavou, ale na druhej strane napríklad záverečná scéna s kosatkami celkom ušla. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Jak do téhle kouzelně špatné slátaniny dokázaly dostat takové slušné obsazení to mi hlava nebere. Henry Fonda tam má asi tři scény ale i tak. Scénář je totálně nesmyslný a po většinu času se nic kloudného neděje. Dokonce té gumové lidožravé chobotnice si příliš neužijeme. Ciprianiho hudba hrozná a jediná dobrá skladba je recyklována ze staršího a mnohem lepšího filmu. Proč tedy dvě hvězdičky? Jednu za slušného Bo Hopkinse který jediný je zde má nějakou úroveň a druhou za totálně stupidní finále kdy se dvě vycvičené , gumové kosatky utkají s ústředním monstrem ve stylu Kaiju filmů. To mně skoro položilo :-D. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj na tento snímok mali dopad Spielbergove ČEĽUSTE. Vznikol práve v období gigantického úspechu tohto prelomového hitu. A je to vykrádačka a je to trashovito vyzerajúce, ale je to kvalitne zábavné a nostalgici si pri tom určite povzdychnú. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ač to tak na první pohled nemusí vypadat, Chapadlům se nedá upřít dost zajímavý přístup ve vyprávění příběhu a řešení některých scén... Je to sice subžánrová vykrádačka a samotná chobotnice je na obrazovce opravdu tristní kombinací detailů živého zvířete, pár gumových chapadel se kterýma někdo plácá do vody a nebo prostě jen cákající vody, ale relativně nápaditý přístup z toho udělal vcelku koukatelnou jednohubku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Chapadla“ jsou prostě produktem filmové komerce, kdy se za každou cenu musí využít potenciál, který je reprezentován nějakým trendem. Tady se to prostě nepovedlo a místy máte pocit, že se díváte na něco, co je naprosto režisérsky nezvládnuté. Dlouhé scény na přístaviště rozhodně nedovedou evokovat klid před bouří a je to opravdu jen nuda, která jako kdyby s filmem ani neměla pořádně souviset. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Velice nezáživné a zdlouhavé na můj vkus tomu chybí pořádný děj. Mě to nudilo. Postavy se chovali dost hrozně a chobotnička ač měla chapadel hodně to prostě sama neutáhne. Tady je strašně znát doba vzniku, kdy už to prostě dneska nefunguje. ()

Reklama

Reklama