Reklama

Reklama

Prehistorická chobotnice, kterou probudily ze spánku podvodní exploze, ohrožuje přímořské město. Nastává boj na život a na smrt.   Italsko-americký koprodukční snímek Chapadla byl natočen díky popularitě krvelačných mořských příšer, kterou rozpoutaly slavné Čelisti. V akčních Chapadlech se začnou hromadit nevysvětlitelná zmizení různých lodí i lidí v oblasti jedné části kalifornského pobřeží. Lidské ostatky jsou následně nalézány ohlodané až na kosti, v nichž dokonce chybí i morek. Vědci tápou a nemají tušení, které zvíře by něco takového dokázalo. John Huston zde tvárnil dr. Turnera, který pojímá podezření, že firma, jež staví pod zátokou tunel, mohla vypustit do vody jedy a způsobit, že chobotnice zmutovala do obrovských rozměrů. A právě v ten moment se vydává na moře velká skupina plachetnic se spoustou dětí, mezi nimiž je i Turnerův synovec Tommy. Dr. Turner, Tillie Turnerová (Shelley Winters) a Will Gleason (Bo Hopkins) se v doprovodu ochočených zabijáckých velryb vydávají na moře, aby příšeru našli a zničili. Ve vedlejší roli chamtivého developera, jehož stavba obrovitou chobotnici probudila, se zde objevuje Henry Fonda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Han22 

všechny recenze uživatele

Čelisti s chobotnicí - tak těmi Chapadla nejsou. Jsou tu sice krásné záběry z přímořského letoviska, pěkné podmořské scény a originální (leč špatně natočené) finále s kosatkama a chobotnicí, ale tím výčet kladů končí. Chobotnice zabíjí nejprve mimo záběr a poté v pár sekundách rychlých střihů, takže není nic moc vidět nebo na co se těšit. Samotný děj je pomalý a nudný s nezajímavýma postavama, které nakonec nemají pro celkový příběh vůbec žádný smysl. Zkrátka další nepovedený film se zvířátkem. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Štandardná suchá vtákovina o obrovskej chobotnici čo robí šarapatu a tak si koleduje že dostane harpúnou po chápadle. Našťastie sa to príliš nevlečie, chobotnica veselo potápa člny a napokon si to rozdá s kosatkami. Tvorcovia väčšinou natáčali skutočnú chobotnicu a podarilo sa im zosmoliť celkom pekné zábery na ktorých je spolu s modelčekmi lodí. Tuctová, ale aspoň znesiteľná chobotnicovina. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Ucházející přímořské dobrodružství s obří zabijáckou chobotnicí v hlavní roli. Že by se jednalo vyloženě o povedený film bych neřekl, ale úplný propadák to taky nebyl. Slušná hororová atmosféra a zajímavé scény se tu pravidelně střídají s těmi nepovedenými a z dnešního pohledu zastaralými efekty, Ciprianiho hudba sice baví, ale je to pouze jeden z jeho recyklátů už snad miliónkrát slyšeného. Celkově tedy asi průměr, ale mě osobně byl film sympatický sedmdesátkovým feelingem, pěknými prosluněnými lokacemi a lehce melancholickým happy endem, takže se nakonec přikloním ke třem hvězdičkám. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek vezoucí se na úspěchu filmovému počinu Stevena Spielberga Čelisti  byl špatný u v době svého vzniku, nebo zestárnul víc, než by se mohlo zdát. Spíše je to alternativa první. Příběh je svým způsobem námětově totožný s výše zmíněným předobrazem, takže z toho ční nemalá předvídatelnost. Smrtící chobotnice je za celou stopáž pouze okrajově, až to vypadá, že jen z nutnosti. Scénář vypadá, jakoby byl psán narychlo a na první dobrou. Dějový vývoj je tak značně kostrbatý a jaksi bez logičnosti. Napětí žádné, hrůza a děs jen náznakově, kýčovitost doslova přetéká, zábavnost jak pro koho. Ekohoror tedy v žádném případě. Ekothriller jakž takž. Ne, tento počin nevypadá na to, že by byl promyšlen. Sloužit by měl ve školách filmového umění, jak by se to dělat nemělo. ()

dainio 

všechny recenze uživatele

Podmořských hororů, které se snaží aspoň z minima konkurovat, nepřekonatelnému kultu Spielbergových "Čelistí", se natočilo opravdu hodně. Většina takových pokusů, kdy se v hlavní roli, objevuje nějaká mořská a především hladová příšera, zpravidla vyzní do prázdna. Stejně je tomu tak, i u "Chapadel". Koprodukce USA a Itálie nebyla, zrovna tou nejšťastnější. Tvrůrci zřejmě mysleli, že když na plátna kin dostanou jakousi zmutovanou chobotnici....úspěch v neotřelosti bude zaručen. Ale naopak. Všechno sráží do kolen, nedodělanost jednotlivých scén v kombinaci s naprosto se nehodící hudbou. Divák většinu času vidí jenom koupající se či potápějící se, osoby, které během minuty jsou lapeny chapadly a zabity. Přitom ale není nic moc ukázáno. Žádná propracovanost. Po scéně ataku, je hnedle střih a spousta nudných řečí. Pak zase útok chobotnice. Opět nedokončený. Následovaný prostřihem na další zbytečné kecy z pobřeží. A tak se to pořád opakuje. Film dozajista nudí. Ničím neohromí. A ani menší role Henry Fonda to nezachrání. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za parádní úvod, kde si chobotnička smlsne na nemluvněti, pak je asi hodina a půl nudy a v závěru je celkem povedená epická bitka mezi hodnými kosatkami a velkou zlou chobotničkou - a za to dávám tu druhou hvězdu. Najdu já snad někdy ještě nějaký dobrý horor se zvířátkem?! ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Klasické nezajímavé béčko. Nudné, bez napětí. Takže u mne nedostává ani tu desítku. Navíc jsem měl smůlu, že v této kopii byl příšerný dabing. Vícehlasý, ale příšerný. Já mám filmy, jejichž děj je alespoň částečně pod vodou rád, ale toto se nedalo. A mimochodem, i když jsem to nesledoval moc bedlivě, mám dojem, že to byla chobotnice a ne oliheň, jak se někde tvrdí. Na konci filmu sice dobrá epic hudba, ale k ději se vůbec nehodila. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Nie príliš očarujúci príbeh. Vždy sa niekto objaví a toho chobotnica zje, až prídu kosatky a za zvuku škrekov chobotnice ju zabijú. ()

TylerD. 

všechny recenze uživatele

Chatrný scénář je asi největší slabinou filmu. Pak různé postavy, které se ve filmu míjejí a asi ani sám režisér neví, kterou si vybrat do hlaní/ch role/í. To působí zmateně a k filmu nepřirostete. Asi v polovině jsem si řekl, vždyť mě vlastně vůbec nezajímá, co bude dál a v takovém případě je něco hodně špatně. Nakonec jsem se překecal, že si počkám, jaká bude souvislost s tou firmou a ona se tahle zápletka už dál neobjevila! Asi slepá stopa, tak se někdo rozhodl, že už se o tom nebude mluvit :D A proč tak tvrdé hodnocení? Obávám se, že tetno film se nemůžepochlubit ujištěním, že ve filmu byla všechna zvířata v pohodě. Že se na to tak před čtyřiceti lety nedívali? Tak to je mi fuk. ()

Reklama

Reklama