Reklama

Reklama

Mansfieldské panství

(TV film)

Obsahy(1)

Nová adaptácia knihy od Jane Austinovej, známa ako "Mansfieldske sídlo". Hlavnou postavou je rozprávač príbehu Fanny Price (Billie Piper). Ako desaťročnú ju odviedli k jej príbuzným do rodiny Bertramovej, pretože jej mama zomrela. Vychovávali ju spoločne s jej dvoma bratrancami: starším Tomom a mladším Edmundom, a dvoma sesternicami: staršou Mariou a mladšou Juliou. Jediným Fannyným priateľom je Edmund. Neskôr k nemu začína pociťovať aj niečo viac ako priateľstvo. Ich pokojný život naruší príchod súrodencov Crawfordových. Život ľudí z Mandsfieldskeho sídla sa obráti naruby. Získa nakoniec Fanny odvahu povedať Edmundovi pravdu? Navráti sa všetko do starých koľají? (Eawy)

(více)

Recenze (42)

Simbet 

všechny recenze uživatele

Spíš to na čtyři hvězdičky není, ale vzhledem k tomu, že je to určitě o mnohem lepší adaptace než ta z roku 1999, tak je dávám. Nejvíc mi na celém filmu vadí Billie Piper. Ne, že by byla přímo nehezká, ale holka krev a mlíko s masivním předkusem mi prostě vůbec nesedí na subtilní Fanny. Udělali z ní někoho jiného už jenom tím, že vypadá dost energicky a to se mi nelíbí. I další postavy jsou trošku postavené jinak, například madam Bertramová je tady nějak moc rozumná, apodobně. Blake Ritson se mi spíš jako farář hodil do své pozdější role v Emmě, ale aspoň je to hezký Edmund. Na další dokonalou adaptaci Austen si tedy opět budeme muset počkat. V případě Mansfieldu to není poprvé. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Žádné velké nadšení. Fanny je nějaká zubatá, Edmund má pohled vraha a navíc je to takový suchar, že Fannyino rozhodnutí dát mu přednost před fešným Henrym Crawfordem působí jako špatný vtip. Celé to postrádá jakoukoliv nadsázku a humor autorce předlohy tak vlastní, nejšťavnatější postava příběhu –tetička Norrisová- zůstala trestuhodně nevyužitá a ta dokumentárně rozklepaná kamera mi k Jane Austenové taky moc nepasovala. Ale musím přiznat, že ten konec to docela vylepšil a být takový celý film, mohlo to být i za tři*. ()

Reklama

Pavlinenka 

všechny recenze uživatele

Austenovou miluju, stejně jako její adaptace, ale tohle je proboha co? Absolutně zmatený, nevyrovnaný film. Fanny je prostě nějaká divná. Motivace jednání absolutně chybí no a konec? Ten okamžik, kdy si Edmund uvědomí svou lásku k Fanny je...no...řekněme..trošku přehraný, ne? Od té doby se jen čeká na konečné: I was blind, I love you ....Jediný klad toho filmu je Hayley Atwell, která je úžasná a jen ona získává tu jedinou hvězdičku... ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ani třetí adaptace románu Mansfield Park, kterou jsem měla možnost vidět, nesplnila mé očekávání. Chápu, že do stopáže 88 minut se vše vejít nemůže, ale kdyby se scénaristé trochu snažili a dali více prostoru dialogům než dlouhým záběřům na tváře hrdinů, zmítajících se vlastními city (výjimka, kdy Edmundovi konečně docvakne, jak se vše má), tak by film nepůsobil tak nevýrazně. Charaktery jsou hrozně ploché, občas skoro obrácené. A to skrblictví – Fanny nejede domů, aby se ušetřilo na jiných exteriérech a interiérech ; uvedení do společnosti na plese rovněž, takže dojem že se na ni Henry upnul z nouze nelze smazat (stačilo přeci, aby ji jinak učesali a oblékli, hned by tam bylo trochu novoty). K samotnému obsazení Fanny, pro mne je to typ vzpurného děcka a ne prosté skromné dívenky, která díky svému pevnému charakteru dojde štěstí. Na závěr mám ještě jeden postřeh, když pominu moderní líbací scény v novějších adaptacích J.A., tak dalším prvkem asi oblíbeným pro tu dobu je nespoutané běhání, jo sportem ku zdraví. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s adaptacemi BBC projevila americká televize při převodu tohoto románu Jane Austenové pozoruhodnou necitelnost. Stejně jako v případě adaptace hry Oscara Wilda Importance of Being Earnest (2002) byly pominuty nevyřčené náznaky v textu, které de facto tvoří ducha a kouzlo knihy a soustředily se prvoplánově na dialogy plné bonmotů. Což by mělo, stejně jako v případě Emmy (1996), stačit alespoň k oddechové zábavě. Nebýt ovšem toho, že do hlavní role byla zcela nepochopitelně obsazena Billie Piper, jejíž olbřímí předkus, v exteriérových scénách jasně patrný knírek a celkově neotesaný projev jsou zcela v rozporu s pojetím jemné a půvabné hrdinky Austenové. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama