Reklama

Reklama

Mansfieldské panství

(TV film)

Obsahy(1)

Nová adaptácia knihy od Jane Austinovej, známa ako "Mansfieldske sídlo". Hlavnou postavou je rozprávač príbehu Fanny Price (Billie Piper). Ako desaťročnú ju odviedli k jej príbuzným do rodiny Bertramovej, pretože jej mama zomrela. Vychovávali ju spoločne s jej dvoma bratrancami: starším Tomom a mladším Edmundom, a dvoma sesternicami: staršou Mariou a mladšou Juliou. Jediným Fannyným priateľom je Edmund. Neskôr k nemu začína pociťovať aj niečo viac ako priateľstvo. Ich pokojný život naruší príchod súrodencov Crawfordových. Život ľudí z Mandsfieldskeho sídla sa obráti naruby. Získa nakoniec Fanny odvahu povedať Edmundovi pravdu? Navráti sa všetko do starých koľají? (Eawy)

(více)

Recenze (42)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Téma této Austenové jsem neznala. Ale je to příjemný příběh. Billie Piper a Hayley Atwell jsou ideální protihráčky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Což o to, ti chlapci a chlapi byli povedení, ale v jejich vztahu k Fanny jsem trochu nevěřila tomu, co vidím. Krása je ryze subjektivní kategorie a mě se Fanny subjektivně nelíbila. I když - až jednou umře, s horní částí její lebky, zejm. tou mohutnou čelistí, půjdou dobře roztloukat ořechy. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Všade možne som hľadala knihu, ale nenašla som ju........Naša knižnica je úbohá. Ale keď som prišla na to, že knihu sfilmovali, hľadala som film. Nakoniec som našla. Táto veľmi podarená adaptácia, sa stala jedným z mojich najobľúbenejších filmov. Preto 100%!! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Fanny Price, nejoblíbenější postava Jane Austen. Měla ji ráda, protože byla taková tichá, poslušná a měla výdrž, i když situace vypadala černěji než tunel... Mělo to být poselství, že se máme držet svých předsevzetí a budeme za to odměněni. Dost mi film zkazil ten fakt, že jsem jej viděla v ruském znění se slovenskými titulky. Ať mi slovenští bratja prominou, ale už nejsem ta generace, která umí slovensky skvěle, přestože vím, co to je čučoriedka.. A ruský dabing, no coment, chvílemi se mi to měnilo z romance na frašku :-). Ale to je vsuvka, moje chyba, že jsem nesehnala klasickou verzi cz/aj. K filmu- chybky tam budou, tvůrcům bylo jasné, že mají málo prostoru pro tolik děje a tak se nesnažili snímek sestavit úplně nejvěrněji, podařilo se ji to tak 80:20. Líbily se mi postavy, nejvíc asi teta Norrisová, která by Fanny vyčetla i to, že si do svého pokoje přinesla zapálenou svíčku, aby se trochu ohřála. Interiér byl opravdu věrný, její pokoj skutečně působil, že tam nikdy v krbu nehořel oheň. Co jiného říct, určitě to je o stupeň lepší než verze z roku 1999, kde Edmunda sice hrál Jonny Lee Miller, ale ze které by Jane Austen oněměla a do konce života se asi nevzpamatovala, taková drsná scéna Henryho Crowforda s Marií, to je o dost nepravděpodobnější než závěrečná líbačka v této verzi (kdo neviděl, neuvěří, ale tohle by si chudinka Jane opravdu nevymyslela, Fanny přistihne Henryho s Marií a posléze je přistihne i Edmund, docela ... otevřená scéna). Na závěr dodám, že se tento román kvůli svému objemu asi nedá natočit úplně věrohodně, leda jako minisérie, nejlépe BBC (Emmu zvládli načtyřikrát v r. 2009 velice dobře). Jako minisérie by to možná vyšlo, v tom případě prosím- Edmunda z verze 1999, lišáckého Henryho z r. 2007, novou čistou Fanny Price a tetu Norrisovou by mohla hrát třeba .. Dolores Umbridge :-) ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Obávam sa, že jediné milé a príjemné na tejto verzii je výber herca, ktorý hrá Edmunda. Ide o to, že Fanny je na môj vkus dosť nesympatická a vyzerá skôr hlúpučko ako skromne. Dobré postavy sú vždy dobré a zlé sú skrátka zlé až na kosť, čo je veľmi rozprávkový pohľad. Takmer celý film sa odohráva na jednom mieste, čo ho robí dosť nudným. Škoda. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Bavila jsem se dobře, myslím, že to bylo dobře zahrané, ale ten konec, kdy se na ní pomalu vrhne, to si mohli odpustit. Když budu chtít vidět nějaké vášnivé líbací scény, tak si pustím film jiného druhu. Herečka, co hrála Fanney hrát umí, ale do té role mi moc neseděla, ale pak jsem si na ni docela zvykla. Edmund byl sympaťák a Henry lotr od pohledu, ten by mě ani neuvedl v pokušení. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

První a doufám, že i poslední americký film natočený dosti necitlivě podle austenovské předlohy, který jsem viděla. Modernější pojetí by ani tak nevadilo, stejně jako vynechané části knihy, které se do filmu nevešly. Co mi vadilo, byla nevhodná volba hlavní představitelky, která svými hrubými rysy a celou osobností neodpovídala mé představě o něžné, skromné a půvabné románové hrdince. Také ostatní postavy byly proti autorčině předloze ploché, nevýrazné a zapomenutelné. Na výpravě se dosti šetřilo, chyběly zde plesy, které byly vždy ozdobou anglických verzí románů Jane Austenové a daly vyniknout dobovým kostýmům. Film postrádal staroanglickou atmosféru, emoce a tehdejší způsob chování a vyjadřování. Závěr toto dílo korunoval a já hodnotím jen z úcty k autorce, která je v tom nevinně. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Jane Austen určitě ví, proč některé postavy napsala právě tak, jak je napsala - a rozhodně to nebylo proto, aby filmaři vzali křehkou a jemnou Fanny Pricovou z knihy a převedli ji na plátno coby "panimámu" s kostrou hráče amerického fotbalu, která by leckterému chlapíkovi dokázala dát po papule. Těžko si představit, že tahle osoba je citlivá, slabá a plachá... blond vlasy dojem bohužel nezachrání. Ani příběh jako takový se neobešel bez výrazných změn, postrádám zejména hloubku charakteru u postavy Henryho Crawforda, vysvětlení jeho motivací a dílčích niterních změn, chybí tu celá epizoda z Fannyina domova, osudy některých postav jsou poněkud jiné... A celou dobu mě hrozně štvalo záběrování - proč proboha musí jeden detail na obličej či obličeje střídat druhý? Člověk má pak pocit, že mu ti lidi ve filmu narušují osobní prostor - odstoupit od obrazovky ale bohužel nepomáhá. Na druhou stranu, prostředí je krásné, hudba hezká a Edmund z této adaptace je pro mě ten jediný pravý. 60% ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s adaptacemi BBC projevila americká televize při převodu tohoto románu Jane Austenové pozoruhodnou necitelnost. Stejně jako v případě adaptace hry Oscara Wilda Importance of Being Earnest (2002) byly pominuty nevyřčené náznaky v textu, které de facto tvoří ducha a kouzlo knihy a soustředily se prvoplánově na dialogy plné bonmotů. Což by mělo, stejně jako v případě Emmy (1996), stačit alespoň k oddechové zábavě. Nebýt ovšem toho, že do hlavní role byla zcela nepochopitelně obsazena Billie Piper, jejíž olbřímí předkus, v exteriérových scénách jasně patrný knírek a celkově neotesaný projev jsou zcela v rozporu s pojetím jemné a půvabné hrdinky Austenové. ()

danca044 

všechny recenze uživatele

Velmi hezká adaptace slavného románu Jane Austenové. Modlila jsem se, aby se na film dalo koukat a voila, přání vyslyšeno. Joseph Morgan, i přestože má vedlejší roli, vyniká nad ostatní postavy svým jedinečným charismatem a přízvukem. Na tenhle film se jistě kouknu ráda znovu. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ani třetí adaptace románu Mansfield Park, kterou jsem měla možnost vidět, nesplnila mé očekávání. Chápu, že do stopáže 88 minut se vše vejít nemůže, ale kdyby se scénaristé trochu snažili a dali více prostoru dialogům než dlouhým záběřům na tváře hrdinů, zmítajících se vlastními city (výjimka, kdy Edmundovi konečně docvakne, jak se vše má), tak by film nepůsobil tak nevýrazně. Charaktery jsou hrozně ploché, občas skoro obrácené. A to skrblictví – Fanny nejede domů, aby se ušetřilo na jiných exteriérech a interiérech ; uvedení do společnosti na plese rovněž, takže dojem že se na ni Henry upnul z nouze nelze smazat (stačilo přeci, aby ji jinak učesali a oblékli, hned by tam bylo trochu novoty). K samotnému obsazení Fanny, pro mne je to typ vzpurného děcka a ne prosté skromné dívenky, která díky svému pevnému charakteru dojde štěstí. Na závěr mám ještě jeden postřeh, když pominu moderní líbací scény v novějších adaptacích J.A., tak dalším prvkem asi oblíbeným pro tu dobu je nespoutané běhání, jo sportem ku zdraví. ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

boha jeho.... v tom filmu jsem knihu teda nenašla, vlastně se mi otvírala kudla v kapse. Příšerný casting to jen završil... ani vlastně nevím, za co jsou ty dvě hvězdičky:)) ()

beyli 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc velký příznivce těchto romancí z 19. století, ale přesto jsem se na tento film podívala. Především díky Billie Piper a Joseph Morgan, které mám docela ráda... Nečetla jsem sice knihu, ale film mě velice zklamal. Upřímně jsem se skoro celou dobu nudila, možná je to tím, že mě takové žánry moc nelákají nebo je to zpracováním filmu. U mě však tento film neuspěl. ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

Spíš to na čtyři hvězdičky není, ale vzhledem k tomu, že je to určitě o mnohem lepší adaptace než ta z roku 1999, tak je dávám. Nejvíc mi na celém filmu vadí Billie Piper. Ne, že by byla přímo nehezká, ale holka krev a mlíko s masivním předkusem mi prostě vůbec nesedí na subtilní Fanny. Udělali z ní někoho jiného už jenom tím, že vypadá dost energicky a to se mi nelíbí. I další postavy jsou trošku postavené jinak, například madam Bertramová je tady nějak moc rozumná, apodobně. Blake Ritson se mi spíš jako farář hodil do své pozdější role v Emmě, ale aspoň je to hezký Edmund. Na další dokonalou adaptaci Austen si tedy opět budeme muset počkat. V případě Mansfieldu to není poprvé. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Ne ne, Austenové věci nejsou vůbec můj šálek čaje. Podívala jsem se pouze a jenom kvůli mému oblíbenci hraběti Riariovi- tedy Blake Ritsonovi- tedy Edmundovi. Nezklamal mě a celou dobu mě mámil a okouzloval. A vida, je tu i moje známá blonďatá Rosie, dokonce mladičký Joseph Morgan a James D´Arcy. Billie mi tedy do role té křehotinky nesedla, ale aspon jsem ji viděla jednou bez Doktora:)) Příběh plynul krásně, nehystericky, lidé - obzvláště Fanny a Edmund - více hovořili očima než slovy a bylo to uvěřitelné. Crawfordovi se mi zdáli poněkud plošší - obzvláště pak ona mi nepřišla, že by dokázala kohokoli nějak fatálně uhranout, ale budiž, mužům občas stačí překvapivě málo:)) Jak nejsem zvyklá na tento žánr, tak jsem jenom trnula, aby někdo nezemřel, nespáchal sebevraždu nebo nepřišla povodeň či cokoli, co by mohlo zhatit happy end a "Stázina se dostala Kubovi za ženu", což mi Jane splnila a tak můžu v pohodě zjihnout a radovat se:) ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to nesedlo, film je točen v moderním duchu jako třeba Pýcha a předsudek Joea Wrighta nebo třeba Northangerské opatství natočeného stejnou spoelčností jako Mansfield park, jenže zatímco v prvně jmenovaných filmech je atmosféra a skvěle vykreslené charaktery tady se to nějak nekoná.Na to, že se jedná o nejdelší román od Jane Austen je dělka 88 minut včetně závěrečných titulků poněkud krátká, tedy ne co se týče děje, ale co se týče vykreslení hlavních postav, ty tady vyznívají poněkud ploše, jednodušeně a jejich jednání nestojí na charakterových rysech, ale spíš na jednotlivých momentech, atmosféra filmu chybí naprosto a Billie Piper jako Fanny není ten typ herečky, které byste skromný typ dívenky věřili. Kromě stopáže se na filmu neblaze podepsal i pravděpodobně nízký rozpočet, díky němuž evidentně nebyly vybrány ty nejvhodnější kulisy a kostýmy. 60% ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Žádné velké nadšení. Fanny je nějaká zubatá, Edmund má pohled vraha a navíc je to takový suchar, že Fannyino rozhodnutí dát mu přednost před fešným Henrym Crawfordem působí jako špatný vtip. Celé to postrádá jakoukoliv nadsázku a humor autorce předlohy tak vlastní, nejšťavnatější postava příběhu –tetička Norrisová- zůstala trestuhodně nevyužitá a ta dokumentárně rozklepaná kamera mi k Jane Austenové taky moc nepasovala. Ale musím přiznat, že ten konec to docela vylepšil a být takový celý film, mohlo to být i za tři*. ()

Pavlinenka 

všechny recenze uživatele

Austenovou miluju, stejně jako její adaptace, ale tohle je proboha co? Absolutně zmatený, nevyrovnaný film. Fanny je prostě nějaká divná. Motivace jednání absolutně chybí no a konec? Ten okamžik, kdy si Edmund uvědomí svou lásku k Fanny je...no...řekněme..trošku přehraný, ne? Od té doby se jen čeká na konečné: I was blind, I love you ....Jediný klad toho filmu je Hayley Atwell, která je úžasná a jen ona získává tu jedinou hvězdičku... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Příjemné zpracování, které se mi sice líbilo méně, než to předešlé, ale i tak dobré. Sice Fanny mne nijak neohromila,ale byla uvěřitelná. Za mne 60%. ()

pipapa odpad!

všechny recenze uživatele

Rychlokvaška, do které se pochopitelně dalo vměstnat jen málo z knižní předlohy. Vznikla tak horkou jehlou spíchnutá slátanina, která nemá hlavu ani patu. Proč někdo zpracovává klasické knižní předlohy tak bezostyšně povrchním způsobem je a není záhadou - komerce pro velmi jednoduché obecenstvo...A pohyblivá kamera zde často krouží kolem hlav účinkujících takovým stylem, že by divák přišel o oči...Už nikdy více, díky! ()

Reklama

Reklama