Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace podle stejnojmenné povídky Jaroslava Durycha Kurýr zachycuje epizodu z března 1634, tedy z doby těsně po zavraždění Albrechta z Valdštejna v Chebu (25. 2. 1634). Kurýr veze do Olomouce rozkaz, který mu svěřil ještě před několika dny živý a mocný Valdštejn, a v biskupském městě nechce věrný voják uvěřit šokující skutečnosti, že jeho obdivovaný generalissimus byl úkladně zabit na císařův pokyn. I když historická událost - Valdštejnova fyzická likvidace, se odehrála před téměř čtyřmi staletími, našel v ní Jaroslav Durych natolik silnou inspiraci, že jeho povídka Kurýr má co říci o charakterech lidí v proradném světě politiky i dnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Svým námětem Kurýr vzdáleně připomíná válečné drama Signum laudis. V obou případech hrdinové projevují věrnost až za hrob, ale zatímco v Signum laudis jde o silné tragické drama, které hodně vypovídá o tehdejší době a režimu, Durychův Kurýr svým koncem vyznívá spíš směšně. Na to, jak je televizní povídka krátká, hlavní hrdina až příliš času tráví v sedle a kamera jen staticky sleduje jeho pouť. Jedna hvězdička je za příběh a jedna za herecké obsazení. Celkový dojem: 40 %. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Zajimave pojaty a vytvoreny pribeh o vernosti a svedomi z obdobi tricetilete valky odehravajici se v Olomouci a jeho okoli.Jiri Schwarz se zdarne chopil role sve, odehral a zahral co zahrati mel.V roli kardinala uvidime celeho v cervenem Ladislava Lakomeho. Snimek byl vyroben v roce 1994. "Kdo nema, neda.Kdo ma a neda, nakonec taky da.Kdo nema nic ten da nejvic..." ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výhodou této povídky je, že historii zrovna znát do detailu nemusíte. On vám ji František Němec alespoň částečně ozřejmí. A také je dobře zahraná. Nevýhoda je, že se z větší části Jiří Schwarz peleší s Janou Janěkovou. Je to povídka z doby, kdy věrnost a čest měly ještě váhu, což dokázal i vojákův protivník. ()

Reklama

Reklama