Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Tommassi3 k tomuto seriálu (1)

Černá sanitka (2008) 

Černá sanitka sama patří mezi nejznámější městské legendy, a tak si jistě řada z vás vzpomene, jak v osmdesátých letech kolovala Československem fáma o tajuplné černé sanitce, která unášela děti a teenagery, aby jejich orgány prodávala zkaženému západu, proto si také folklorista Petr Janeček vybral pro své velmi dobře zpracované publikace zabývající se právě fenoménem městských legend tento název, který nese i tento pořad coby potenciálně velmi nosný experiment České televize.. Jistě je třeba vnímat podobný hokuspokus veskrze s povděkem, jeho formu a koncept však už nikoliv, když za jeden z mála jeho pozitivních prvků lze vnímat snad jen Romana Zacha, charismatického herce s kvalitní dikcí i výraznou mimikou i gestikulací plnou nadhledu, coby průvodce projektem.. Jinak totiž Černá sanitka platí za nesmírně promrhanou příležitost přijít s něčím opravdu zajímavým a kvalitním a především za až obludně režijně a dramaturgicky (ne)zvládnutou kvazidokumentaristiku bez point dělenou mizerně zahranými krátkometrážními filmovými útvary, navíc bakalářsky banálními a paradoxně nadšeně a diletantsky přecpanými nápady.. ()

Reklama

Reklama