Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kvality obrazu se tomu určitě nedají upřít a občas je Roman Zach tak nad věcí, až je to kouzelné. 50%. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

PANEBOŽE, CO TO BYLO? Divadlo? Dokument? Pokec neznámých a nesympatických lidí? To mají být ty mysteriózní příběhy? Ať se jde s tím ČT 1 VYCPAT!!!! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem Romana Zacha vnímal jako rušivý element. To jsem ještě netušil, kam se děj vrtne. Jsem trochu rozpačitý. Prolínání žánrů a snaha o originalitu se cení a do jisté míry musí uznat, že se to povedlo, nicméně kdyby šlo jen o vyprávěný příběh, byl bych spokojenější. Takhle se to ke konci utne a dokumentárně se kecá, což kazí celkový dojem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Technicky se snad konečně lepšíme, ještě na stránce dramatické zapracovat. V naší televizní tvorbě (zejména v porovnání např. se Strážcem duší) nicméně jasný nadprůměr. Samozřejmě prohlášeno po prvním díle, ale trocha optimismu občas nezaškodí. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Občas si říkám, jak hrozně by bylo krásné, kdyby se různé evropské a asijské kultury držely vlastního kopyta a snažily se vycházet z tradičních uměleckých prvků a principů a ne se jenom trpně snažit vozit po americkém modelu a být cool a awesome. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fenomén městských legend má velký tvůrčí potenciál a potenciálně početnou divácku obec. Jenže mám pocit, že to tvůrci vzali ze špatného konce a především tím kvazidokumentárním apendixem každou historku spolehlivě zabili. Kdyby si nehráli na nějaké vysvětlování a natočili cyklus příběhů ve stylu Velmi uvěřitelných příběhů, mohlo jít o výborný počin. Celkový dojem: 35 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kříženec dokumentu a hrané televizní inscenace připomíná ze všeho nejvíc pančované šampaňské. Pěna se koná, chuť a kvalita nikoliv. Je však současně jisté, že se to dalo natočit ještě hůř. ()

Radko

všechny recenze uživatele

Videl som časť ZELENÉ NEBEZPEČÍ, kde ocko neúmyselne zjedol dcérami napečené marihuanové koláčiky. Bolože to smiechu po následnom uštipnutí exotickým pavúkom, ktorý vyliezol z obrovitej bytovej rastliny! V dokumentárnej časti som sa dozvedel zaujímavé bububu, že všetky voľne žijúce české pavúky sú jedovaté. Až také hrozné, ako to tu v komentároch a hodnoteniach čítam mi to neprišlo. Kolovrátkovo srandovné predvedenie mýtu samotného bolo síce o dosť slabšie oproti predlohe, ale stále pozerateľné bez väčšej ujmy. Rozbory mestských mýtov v knižke ma nedávno potešili tak, že sa nedočkavo teším sa na jej dve pokračovania - Černá sanitka: Druhá žeň a Černá sanitka: Třikrát a dost. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že väčšina nepriaznivých hodnotení Černej sanitky pramení z nepochopenia. Toto nemal byť hororový seriál v americkom štýle, ale zdramatizovanie a následný rozbor mestských mýtov zozbieraných Petrom Janečkom. Predtým, než som seriál videla, poznala som už jeho rozhlasovú podobu, ktorá bola chudobnejšia o tú dramatizáciu, ale oveľa bohatšia na popisovanie variánt a pôvodu vymyslených legiend. Televízna má navyše pre zmenu konzultácie s rôznymi odborníkmi na relevantnú tému. Rozhlasová Sanitka však u mňa stále vedie. Pravdupovediac, aj moje hodnotenie zostáva na 3* len vďaka nie príliš zvládnutej hranej časti. Tá má mizerné tempo, mizernú réžiu a občas slušné herecké výkony. Na druhej strane vizuál televíznej Černej sanitky mi zo všetkého najviac pripomína ruskú Nočnú alebo Dennú hliadku, a to znamená, že je jednoznačne výborný :-) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je trochu podceněné, nemyslíte? Černá sanitka je velezajímavý seriál, jak po stráne obsahové, tak po stránce formy. Urban legendy jsou hitem sami o sobě a ve spojení s tímto pořadem vytvářejí unikátní směsici něčeho jako Věřte nevěřte a jednoduchého dokumentu. Apropo na dokumentární druhé polovině není nic špatného. Naopak. Pokud by v pořadu byl jen samotný příběh a dál nic, tak by to bylo jen tuctové mystérium, jakých jsou tuny. Tohle to dostává na jinou úroveň. Samotné příběhy jsou na české poměry zvládnuty překvapivě dobře. Zaujala atmosféra příběhů jako je Stopař, Přicházejí s nocí (btw. to je ten nejtypičtější Věřte nevěřte příběh, který existuje) nebo Černá sanitka. Pobavily příběhy jako Revizor, Babička nebo Flirt s cizincem. Jsou tu slabší věci jako třeba Zelené nebezpečí, Krok do neznáma nebo Tenkrát na táboře, které působí tak nějak typicky česky, ale ani ty se nedostávají do podprůměrných hodnot. Celkově příjemné překvapení a Petr Janeček byl nejlepší! Nechte si tu kritiku, na jeho povinnou větu ("tohle je typická městská legenda, která k nám přišla...") v každém díle jsem se vždycky nejvíc těšil. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zmařený potenciál, který ani zdaleka neodpovídá knižní předloze, která zvládne být na třech až čtyřech stranách textu i s obrázkem obsáhlejší a zajímavější, než tady půl hodina obrazu a to přestože konferenciérem a průvodcem je jinak velmi dobrý Zach. "dokumentární část" měla být mnohem obsáhlejší, vytřískat z toho šlo mnohem víc. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

čichám, čichám další shit z českých makovic:-) zkusím ještě jeden díl, ale už teď vím, že tohle tajemno mě moc nebere ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám tvůrcům za odvahu zfilmovat historky, které jsou v psané formě nanejvýš na půl stránky. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 3/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 4/10/// +snad v každé části bývá zajímavá hudba, některé přípěhy jsou povedenné, Roman Zach -příběhy jsou krátké, druhá polovina je vykecávací nuda/// Černá sanitka. Říkal jsem si něco na způsob Veřte, nevěřte. Navíc to uvádí Roman Zach, to bude dobré. No moc není. Zatím jsem viděl 7 dílů a kvalita se zdá být stabilní. Respektive lepší to asi nebude, proto tady už splácnu komentář. Nejlepší díl byl s tím revizorem. To jsem se neskutečně pobavil. Ostatní příběhy jsou buď a nebo. Nejsou sami o sobě špatné a klidně by mohli vdat i na půlhodinový příběh. Realná doba je tak 12-15 min a v té druhé polovině se nehorázně vykecává a rozebírá. Nejhorší je, že ač je příběh "obsáhlí" a nebo se zaměřuje na něco vážného, velkého, důležitého, tak právě v tom rozhovoru se to smrskne na nějakou nezduchou a bezproblémovou legendu. Skoro bych řekl maličkost, kvůli které ani nestojí za to něco točit. Viz. příběh poslední: skupinka muzikantů si vyjede na chatu svého kamaráda, kde zažijí dobrodružství. Pro diváka je to zábava, čeká co se bude dít a ono ejhle. Nakonec vypijí popel kamarádova dědečka v domění že je to káva. No to je vážně bžunda :-( a horší pak je že se to 15 minut rozebírá. NUDA a zase NUDA. Někdy mám chuť to vypnout. Seriál má ještě 8 částí, už to dokokám, i kvůli těm příběhům. Žádné terno to však není, chybyček by se našlo víc, ale nemám chuť to rozebírat./// Celkem 43%/// ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

(Hodnocení po prvním dílu). Tohle české dokudrama mě mile překvapilo, hraná část byla poměrně slušná, i když velkou část atmosféry zajišťovala hudba (to ale není nic neobvyklého, že). S dokumentární částí už to bylo horší, spisovateli Janečkovi jela huba daleko za hranicí srozumitelnosti a toho policajta přece jen měli vzít ještě jednou. Docela jsem zvědavý, co se ještě v tomhle seriálu dozvím - legendu o stopaři jsem totiž ještě nikdy neslyšel. ----- Po několika dílech musím jít s hodnocením dolů, protože přes dva opravdu povedené díly (první byl Stopař) se přes pár průměrných dostáváme k dílům naprosto trapným. A to je škoda... ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Jak ale jednou někdo řekl, za každé zklamání si můžeme sami, protože máme příliš vysoká očekávání. A já jsem čekala českou obdobu Bořičů mýtů. Místo toho jsem se dočkala v každém díle chatrné úvodní povídky někdy nedosahující ani úrovně televizních Bakalářů, následované promluvami odborníků a "odborníků" více či méně k věci. Musím ale přiznat, že postupem doby jsem si zvykla a hlavně jsem se konečně dozvěděla, jak to vlastně je třeba s tím škvorem v uchu. A docela se mi líbí způsob, jakým to moderuje Roman Zach. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Scénaristicky celkem promyšlený; hlavně ty komenty a na pozadí prostředí vztahující se k tématu (Stopař - silnice). Celkově ale výplň. "Věřit tomu nemusíte, ale" ... příště asi koukat nebudu:-) ()

Reklama

Reklama