Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Černá sanitka = Etnologické příběhy, jež vypráví Roman Zach, role mu sedí. Skvělé jsou úvodní a závěrečné animace. Na české poměry docela zajímavý počin. Výběr příběhů mohl být lepší, ale i tak je natočených několik dobrých městských legend (pověstí). Janeček je odborník, ale na jeho rychlou mluvu si člověk musí zvyknout. Současné fámy a pověsti jsou zde bohužel podhodnocené. Zkuste víc dílů či přímo jednu z knih... Věřit tomu nemusíte, ale... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Černá sanitka sama patří mezi nejznámější městské legendy, a tak si jistě řada z vás vzpomene, jak v osmdesátých letech kolovala Československem fáma o tajuplné černé sanitce, která unášela děti a teenagery, aby jejich orgány prodávala zkaženému západu, proto si také folklorista Petr Janeček vybral pro své velmi dobře zpracované publikace zabývající se právě fenoménem městských legend tento název, který nese i tento pořad coby potenciálně velmi nosný experiment České televize.. Jistě je třeba vnímat podobný hokuspokus veskrze s povděkem, jeho formu a koncept však už nikoliv, když za jeden z mála jeho pozitivních prvků lze vnímat snad jen Romana Zacha, charismatického herce s kvalitní dikcí i výraznou mimikou i gestikulací plnou nadhledu, coby průvodce projektem.. Jinak totiž Černá sanitka platí za nesmírně promrhanou příležitost přijít s něčím opravdu zajímavým a kvalitním a především za až obludně režijně a dramaturgicky (ne)zvládnutou kvazidokumentaristiku bez point dělenou mizerně zahranými krátkometrážními filmovými útvary, navíc bakalářsky banálními a paradoxně nadšeně a diletantsky přecpanými nápady.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Z prvního knižního dílu Černé sanitky jsem byl naprosto nadšenej. Druhý byl již vařením z vody. Televizní zpracování pak naprosto zbytečné a pohřbívající kouzlo napsaného. Tenhle žánrově poslepovaný paskvil mě naprosto zklamal. A naprostým šlápnutím vedle bylo angažovat pro komentáře samotného autora knihy, Petra Janečka. Protože jeho projev v řadě lidí utvrdí obecně přijímaný názor, že co sociolog, to magor. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Fenomén urban legends mám moc ráda, je to šťavnaté téma na zpracování, ale svůj klasický seriálový standart s lacině působícími exteriéry i interiéry ČT1 zkrátka nezapře. Rádoby domumentaristické prostřihy na konci působí, alespoň na mě, dost rozpačitě. Jakoby nevěděli, jak příběh "důstojně ukončit", trochu ho natáhnout (respektive o celou půlku:) a pozvaní hosté vypadají jako roboti, kteří mechanicky a bez emocí odvyprávějí to svoje. 40% ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Mozna za me hodnoceni mluvi fakt, ze mam rada horory a fascinuje me vzezreni Romana Zacha, ale mne se tyhle kratke minipribehy libily a z nekterych sel fakt strach (obesenec nad autem). Jine byly slabsi (zaseknuty rovnatka). Na ceske pomery ale dost dobre a originalni. A hru Cerne historky hrajeme taky radi :) ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Nebýt verbální kanonády Petra Janečka, dal bych pět hvězdiček. Dokudrama jak má být, hezky barevná kompozice, hudba a dokumentární část plná zajímavých informací. Těším se na další díl :) ()

sta 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle Stopař: námět je celkem dobrej, zajímavej a nosnej, jeho scénáristický rozpracování v rámci dramatické části taky není nejhorší, ovšem druhá polovina dílu (rozhovory a snaha o osvícení urban legends) posouvá dílo do roviny lehce bizarní.. na druhou stranu je pořeba uznat, že to jako celek prostě docela funguje a televizní řemeslo bylo odvedeno aspoň průměrně.. musim přiznat, že se mi po asi deseti letech zase jednou líbila česká televizní kamera, v což jsem už přestal doufat i v nejdivočejších snech, ale tady ta barevná stylizace byla zajímavá (když už nic jinýho).. jistá míra trapnosti zde samozřejmě přetrvává, ale to už bych asi chtěl moc.. ()

Céčko 

všechny recenze uživatele

Nápad zfilmovat tyto pověsti nebyl špatný, dalo se to však udělat i líp. Šestý díl s revizorem odehrávající se v Brně si ale strčte do prdele. ()

stration 

všechny recenze uživatele

mně to nepřipadá zas tak hrozný. Příběhy jsou zajímavé a některé si živě pamatuju jak se vyprávěly. Jsou natočené sice amatérsky, zahrané také tak, ale mě to neuráží. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Námět určitě zajímavý, zpracování už ne tak dobré. Roman Zach seriál v jistém ohledu zachraňuje, jeho vsuvky nijak neruší a dodávají seriálu publicistický ráz. Bohužel vlastní městské legendy jsou zpracovány příliš křečovitě. Tvůrci si ani nelámali hlavu s kulisami, které neodpovídají době popisované legendami. Škoda. Pokračování se asi nedočkáme. (457.) ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Tento subžánr je ještě docela dobře rozpracovaný v českém seriálu "Po právu". Naopak něco tak prázdného jako Černou sanitku jsem už dlouho neviděl. (po prvním díle) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pokusy o mysteriózní, dramatické, ale i celkem vtipné příběhy zabíjí často nevhodné obsazení a hraní rolí a především druhá - vysvětlující - polovina příběhu. Tvůrci se měli rozhodnout, zda jejich dílo bude dokument či povídkový seriá a místo toho vytvořili prasopsa, který nefunguje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zachovy komentare byly dobre a vtipne. Bohuzel, dialogy a rozbory jednotlivych temat, zbytecne zabiraji polovinu casu jednotlivych dilu. Asi po ctyrech dilech jsem sledoval pouze hranou cast. Namet je vyborny, jednotlive epizody jsou vsak dost nevyrovnane. Cekal jsem vice, ale na pobaveni se to da doporucit. ()

andriy 

všechny recenze uživatele

Absolutně nezajímavá, netajemná ptákovina s otřesnými hereckými výkony, završená dementními kecy na závěr. Věta "to si snad někdo dělá pr*el" se nabízí od první do poslední minuty pořadu. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Zajímavý projekt, zpracování dost pajdá. Skvělá znělka, někdy debilní scénáře (ovšem debilní v rámci debility původního příběhu, který je upřímně řečeno debilní dost často) , zajímavý způsob kombinace dokumentu a hraného filmu (možná ty dokumentární pasáže mohly být trochu profesionálněji natočené). Vizuálně taky hezké. Příjemně mě překvapilo, jak se motivy jednotlivých příběhů kombinují do jednoho celku. Dal bych tři, ale čtvrtá je za úžasný díl o revizorovi - IMUO je to jedna z nejlepších věcí, co kdy byly v ČR natočené v thrillerovém žánru. ()

popkec 

všechny recenze uživatele

Jsem hodne prekvapen co se to dnes podarilo natocit. Bod strhavam za to, ze nektere namety jsou hodne slabe, nicmene doporucit vam to muzu. Konecne neco originalniho! ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Podle mě je Černá sanitka výborně udělaný seriál, který velmi dobře zpracovává tzv. městké legendy. A odmítám dávám míň hvězdiček jenom proto, že je to český seriál. ()

Reklama

Reklama