Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

made1 

všechny recenze uživatele

Protože patřím mezi ty, kterým kdysi přišel mail s tématem STOPAŘ, měla jsem k tomu hodně blízko a zdálo se mi to až primitivně přepovídatelné. Přesto dávám tři a příště uvidíme. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem oba úvodní díly a jsem velmi zklamaný. Čekal jsem něco na způsob skvělého seriálu Černí andělé z roku 2001. Komiksová znělka na začátku je pěkná, ale co se týče zbytku tak katastrofa. Dnešní epizoda o škvorech byla trapná jak dějem, tak také po stránce technického zpracování. Poté, když strašlivě zdlouhavá hystorka skončila, následovalo desetiminutové vyslíchání erudovaných odborníků na téma škvoří :-( . V prvním díle o stopaři mi Zach v roli vypravěče nevadil a dokonce se mi i líbil, ale dnes už jsem mu ten jeho vážný tón nežral. Příští čtvrtek zkusím ještě 3. díl, ale obávám se, že to bude stejná slabota... ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Bezduchý, nekoncepčně zpracovaný seriál, kde divák postrádá to hlavní, co tím chtěl autor říci. Mrhání penězma a talentem spousty zůčastněných. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen část tohoto seriálů a pobavil jsem se královsky. Avšak jinak než tvůtci zamýšleli.Líbil se mě jejich černý humor , trošičku i ona brakovost. Bohužel čím si tvůrci vykopali hrob byla ona serioznost a dokumentárnost (vypravěče a moderátora bych vyškrtnul úplně).Celkově je Černá sanitka nic moc počin, byť na začátku celého procesu se mohlo zdát, že může vzniknout něco zajímavého na naší tv scéně. Bohužel by to chtělo víc, než jen zajímavý koncept k seriálu. Ale raději tucet dalších sanitek černých jak asfalt, než další seriály jako jsou VKV a Ordinace. Ale na díl o cikánech co kradou maso a cikánka (Eva Aichmajerová v životní roli) skončí v omáčce v závodní jidelně a všichni si na ní pochutnají nikdy nezapomenu. ()

Kinslayer 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem dostal to, co jsem očekával z knihy. Někdy je škoda, že příběhu není víc najednou a možná i v trošku rychlejším tempu. Přestože v pár dílech autoři úspěšně spojili do jednoho příběhu více "urban-legends". Rozhodně musím autory pochválit za většinou skvělou filmovou kameru a celkovou stylizaci i za to, že duch knihy byl zachován. Po dlouhé době kvalitní česká série, i když má v pár dílech své výkyvy, ale většinou drží laťku poměrně vysoko. ()

felliss 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za to, že jsem se místy hezky pobavila a obsazení občas příjemně překvapilo. Tvůrci se museli velmi bavit též, alepsoň doufám! ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cyklus příběhů na motivy všelidových povídaček, u kterých mne překvapilo kolik jsem jich jako v dětství potkal a považoval je za skutečné. Případy jako stopař, který si zapomene kufr se strunou a rukavicemi nebo mrtvá babička převezená ze zahraničí, jsem slyšel už v první třídě. Polovina každého dílu je jednoduchoučká dramatizace každého případu za účasti moderátora R.Zacha , druhá polovina z toho udělá publicistický pořad, kde se k danému problému ( původ historky, reálnost obsahu atd. ...) vyjádří odborníci. Nejedná se o bůhvíjaký filmový zážitek, ale jako perlička celkem milé. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy patří hlavně České televizi za odvahu, že do takovéhoto projektu vůbec šla - jsem za to rád. Ale i tak si myslím, že většina příběhů je kvalitně natočených a prolínání s komentujícím Romanem Zachem mi přijde OK. Občas se objeví nějaký vyloženě nepovedený příběh nebo příběh o ničem (ten ale aspoň vyváží tu nepovedenost nějakou pěknou či spoře oděnou herečkou:). Možná bych vypustil i několikrát se opakující "huličské téma". Kdyby se držela Černá sanitka jen těch vyloženě hororových příběhů, bylo by to za pět. ()

Louie odpad!

všechny recenze uživatele

Probudil jsem se v noci a místo spaní vychytal v TV epizodu o jehlách v MHD. Urban legends... No... hraná část šílená, plácání odnikud nikam bez pointy a ta dokumentární pojala tenhle fenomén opravdu jen po povrchu. Doufám, že příště mě nespavost už nezastihne.... ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděl dík s názvem huliči, a byla to celkem prdel. Herci sice nebyli nijak úchvatní a myslím, že zpracovat takovou legendární historku by šlo rozhodně líp. Celkově se mi ale líbý ten nápad, toje hlavní. Prostě je to zajímavý. ()

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla dva díly v internetovém archivu ČT a nemůžu si pomoct, mám pocit, že ty pověsti převedením na obrazovku něco důležitého ztrácejí. Minimálně pointa není už tak překvapivá jako když se příběh vypráví a snad by seriálu slušel i civilnější háv. - Někdy méně (efektů), znamená více (strachu). ()

Reklama

Reklama