Reklama

Reklama

Černá sanitka

(seriál)
Česko, 2008, 6 h 30 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Petr Janeček (kniha)

Hrají:

Roman Zach, Jitka Schneiderová, Otto Kallus, Svatopluk Skopal, Ilona Holešínská, Bohumila Dolejšová, Kamil Pulec, Bohumil Klepl, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Epizody(15)

Černá sanitka je fáma, která byla populární v Československu v osmdesátých letech minulého století. Lidé si tehdy vyprávěli o tajemném sanitním voze černé barvy, který jezdí v noci a unáší děti a mladé lidi. Ti jsou usmrceni a jejich orgány pak prodává osazenstvo sanitky boháčům na Západě za účelem transplantace. Folklorista P. Janeček tuto rozšířenou pověru využil k pojmenování svých knih zabývajících se městskými legendami. Podle nich natočila Česká televize patnáctidílný seriál a my jsme pro Vás na závěr letošního roku vybrali čtyři z nich. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

walkingdead 

všechny recenze uživatele

Knižní trilogie je výborná (tohle tuším vychází jen z 1. dílu), televizní zpracování za ní trochu pokulhává, ale je to snesitelné. Zach jako průvodce seriálem působí dobře a některé příběhy jsou i slušně obsazené. ()

yarghoul 

všechny recenze uživatele

Proč se pořád někdo snaží zfilmovat nezfilmovatelné. Příběhy, které řeknete v 5 větách, v lepším případě přečtete na 10 řádkách, ale natahovat do 15 minutových "mikrofilmečků" je trochu zbytečný. A hlavně černá sanitka má svůj půvab, kouzlo tajemna a pocit mrazení v zádech (no dobrá, to už jsem se nechala unést :)) právě v momentě, když vám někdo řekne: "se stalo mýmu známýmu, ale jako vopravdu, fakt mi to vyprávěl..." a ne když se na ní člověk podívá v TV. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Trpí to všemi neduhy laciných inscenací české televize a ta dokumentární část je tam jak komár na holé prdeli. Průser je pak natahovaná délka, bylo by asi lepší udělat to třeba jako jeden celovečerák plný kratších příběhů. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Možná zprvu dobrý nápad,ale provedení se nepovedlo. Zvláště slovo odborníka Petra Janečka je málo uvěřitelné. Možná to byl známý pana režiséra. ()

EmilyL. 

všechny recenze uživatele

Hraná část je špatně hraná, ale jinak i docela napínavá.(××××)Ta komentovaná část by mohla být zbavena té trochy zbytečných plků, ale jinak byla zajímavá. (×××) Ještě by to možná mohlo být celé o něco delší (vpatlala bych do jednoho dílu dva příběhy) Celkově bych tomu dala řekněme... 75 procent? ()

GiuseppeS 

všechny recenze uživatele

Téma velmi zajímavé, zpracování velmi rozpačité. Petr Janeček je odborník, ale když bohužel nemá řečnický talent, tak tam neměl být ... ()

gachik 

všechny recenze uživatele

U Černé Sanitky se asi budu rozcházet s názory většiny hodnotících - pro mě by mohla být daleko kratší hraná část a naopak bych prodloužil část dokumentární. U většiny dílů se historka opravdu nechá odvyprávět pár větami a nastává to, že musím vyloženě přetrpět 15 minut, než se děj dopracuje k pointě, která je mi naprosto jasná a známá od začátku. Nabízí se mi srovnání s Troškovo Kameňákem, který z tohoto důvodu také nemám rád. Pár dílů bylo zpracováno hodně zajímavě, případně bylo propojeno několik historek do sebe a tyto bych hodnotil i více hvězdičkami. Bohužel některé totálně nudné díly sráží hodnocení do průměru. Výkony některých taky-herců byly opravdu zoufalé a připomínaly mi školní besídky, a Petrovi Janečkovi bylo občas špatně rozumět, ale vem to čert - proto bych hodnocení nesnižoval. Je to prostě téma, které mě v psané podobě hodně baví a zajímá, ale je asi rozumným způsobem nezfilmovatelné... ()

reccal 

všechny recenze uživatele

Evidentní snaha byla, některé momenty jsou opravdu mrazivé, děsivé a fyzicky nepříjemné. Bohužel jich je pomálu a nezachrání to ani perfektní Zachovy komenty. Na jedno shlédnutí příjemné, neurazí a červíček hlodá.:) Nej díly - Revizor, Dobrou chuť, Babička. ()

SedRicK

všechny recenze uživatele

Zatím ještě po prvním díle hodnotit nebudu. Je to zajímavé dílko se slibným potenciálem. Mohlo by to být delší, případně dát dva příběhy za sebou. Ale uvidíme, co bude dál. ()

little_jimmy 

všechny recenze uživatele

Nápad zaujímavý, realizované príbehy boli podávané atraktívne. Zaujímavé "urban legends" však boli striedané trápnymi epizódami, ktoré boli akoby "do počtu". Potenciál to síce malo, dokonca aj nejakú atmosféru ale celé to mohlo pôsobiť nejak kompaktnejšie. Na druhej strane - na miestnu televíznu tvorbu to celkom ušlo... ()

Reklama

Reklama