Reklama

Reklama

Živí a mrtví

  • Chorvatsko Živi i mrtvi
Chorvatsko / Bosna a Hercegovina, 2007, 87 min

Obsahy(1)

Skupinka chorvatských fašistů obsadí strategicky důležitý bod v západní Bosně a zajme skupinu muslimů. Drží je jako rukojmí. Hlavní hrdina Martin jednoho zajatce zastřelí a ukradne jeho hodinky. Poté se příběh přenáší do roku 1993, kdy Martinův vnuk Tomo přichází jako jeden ze šesti vojáků chorvatské armády na stejné místo. Tam bojují s bosenskými vojáky, které porazí. Několik jich zajmou, ale přichází rozkaz všechny zajatce zabít. Mezi zajatými vojáky je také vnuk muslima, který byl zabit Martinovým dědečkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najlepší chorvatský film všetkých čias... No, ja neviem, ale celý mi pripadal strašne nevyvážený. Režisér sa snažil vyrozprávať naraz dva príbehy. Jeden z 2. svet. vojny a druhý z nedávnej občianskej vojny v Juhoslávii. Akčné i niektoré scény majú niečo do seba, ale ako celok to vyzerá kostrbato a neucelene. Podobné scény z obidvoch vojen sa režisér snažil niečím prepojiť a nenapadlo ho nič lepšie ako tabatierka. Ono by na tom nebolo nič zlé, keby distribútor nepripisoval tejto maličkosti veľkú dôležitosť, no vo filme sa mihne sotva dvakrát. Film je nakoniec slabým priemerom, nefunguje veľmi ani ako vojnový film ani ako horor. Na dvd ma neskutočne vytočilo, že film síce má originálnu zvukovú stopu, ale titulky tam budete hľadať márne, čo je dnes ojedinelé a pravdu povediac som sa ešte s takým prípadom nestretol. Najlepší chorvatský vojnový film?..Ak je jediný, tak áno. 40%.______Dodatok-najlepší vojnový chorvatský film vznikol nedávno a je ním Josef. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Možná je tento film nejlepším chorvatským válečným filmem a možná i nejlepším jejich filmem vůbec... Ale to zde nehodnotím. Upřímně, já se u tohohle snímku nudil a to měl na dnešní stopáže jen 87 minut... Přesně jak píše gogo76, režisér tu (a to ještě celkem podivně) rozvinul dvě dějové linie, které díky stejným místům avšak v jiném čase a jiném konfliktu na sebe asi ve vztahu k bojujícím vojákům měly navazovat či se prolínat. Bohužel, tento záměr který měl dělat snímek mysteriózním je tříští. Děj se přepíná mezi roky 1943 a 1993 někdy dost nepochopitelně. Zatřídit film pod horor mi připadá směšné stejně tak pod fantasy. Tohle je regulérní válečný snímek, těch pár přestřelek z jak z druhé světové tak z občanské války je uděláno velmi dobře. Bohužel my co máme rádi válečné snímky jsem uvykli na jiný standard. Pochopil jsem myšlenku filmu, je jen škoda, že si ji nepodařilo lépe realizovat. Jistě by to bylo jinak na vyšší hodnocení. Dávám dvoje hodinky značky water resistant. :-) * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Spíš než o horor, jde o další reflexi války v bývalé Jugoslávii .. a další zatraceně zajímavou. Celou dobu se souběžně vypráví dvě linie - jedna z druhé světové, druhá z roku 1993. Obě spojují totožné kulisy a totožné mysteriozní zjevení. Nejsilnější je poslední půlhodina, kdy vše vygraduje a povede se i zajímavá pointa. Źiví i mrtví jsou typický festivalový film, ale ne ten nudný a přeplácaný .. ale ten, o kterem se pak po večerech v hospodách zaslouženě diskutuje ... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, jak se vojáci rádoby hluboce psychologicky mrcasí krajinou, ba přímo amatérsky plahočí od jedné ufuf dramatické scény k druhé, okořeněné fakt vyvedeným uměleckým záměrem přilípnout i trágu předchozí války, mě film zaujal taky popisem na obalu (od DVD edice). Toho ptakopyska vypelichanýho, kterej mlátil pantem o "nejlepším chorvatském válečném filmu všech dob" prosím vás neberte moc vážně - on ten film ani neviděl a popis odněkud obšlehnul: ve filmu se žádné ukradené HODINKY nevyskytují, jedná se o malou krabičku, zřejmě tabatěrku... :-) Jo, a taky měli tvůrci natolik napjatý rozpočet, že když při natáčení VELKÉHO MYSTERIÓZNÍHO FINÁLE prdla osvětlovačům poslední funkční žárovka, tak to museli dotočit potmě... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Co mě opravdu šokovalo, byla úžasná ústřední melodie. Ta bohužel svou kvalitou převyšuje tento podprůměrný film o několik tříd. Začátek byl ještě docela zajímavý, ale potom se skoro celý film odehrává v naprosté tmě, kde občas někdo vystřelí a to je tak všechno. Nebýt hudby, tak je to naprostý paskvil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Horor těžko a fantasy už vůbec. Spíš lehce mysteriózní válečná reflexe o dvou liniích, přičemž obě mají plus mínus stejný průběh a obě se odehrávají na stejných místech. Jen je od sebe dělí padesát let. Já sice chápu, co tím chtěl básník říci, ale výsledek je prostě divný. Jako válečný film to moc nefunguje, nějak extra zdramatizované to také nebylo a vizuál si až moc potykal s televizí. Ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych se nudil. Ono se prakticky pořád bylo na co dívat, plusem je i to, že jsem celou dobu netušil, kudy se příběh vydá a potěšil i casting na čele s profláklým Topicem, takže na průměr to v pohodě dá. Nicméně to je na takovéhle téma málo. Jo a text distributora je zase mimo. 50% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Měl jsem obavu podle místního hodnocení, že půjde o mizerní snímek. Nakonec to dopadlo celkem slušně. Jasně, není to bůh ví jaká skvělá podívaná, ale mě rozhodně udržovala pořád v napětí. Ve filmu sledujeme dvě dějové linie, jedna se odehrává v roce 1993 někde v Bosně, ta druhá na těch stejných místech, ale v roce 1943, v době druhé světové války. A obě mají něco společné. Na konci ať si pak udělá obrázek každý sám. Jinak je film prokládám ani ne tak hororovými prvky, ale nějaké to napětí a strach tam cítit je. A právě díky tomu pořád nevíte, co se stane. Navíc taková děsivá hudba tomu dodává tu správnou atmosféru. Těší mě, že i v Chorvatsku a tam někde se dá natočit vojnový zajímavý snímek. Jen mě trochu mrzí, že hodnocení je opravdu slabé. Takových 60% by si určitě zasloužil. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nák moc nepochopil o co že tam šlo? Skupina vojáků kde se prolínají dva válečné konflikty, ale smysl mě unikal. A opravdu nechápu co to mělo společného s hororem? ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ti kdo tady žvaní o hororu jsou totálně mimo. Jedná se o průměrný chorvatský válečný film, kterým Milič chtěl říct jen to, že balkán je prokletá válečná zóna. Tam kde se válčilo v roce 1915, válčilo se i v roce 1943 a také v roce 1993. Tudžman to měl relativně dobře vymyšlené, každý voják chránil perimetr své domoviny, znal terén a znal muslimy, potažmo Srby. "Dole na pobřeží byly naše ženy, naše děti, naše matky. Co se pohnulo to jsem zastřelil, byli jsme dokonalí zabijáci", řekl mi jistý Siniša z Trogiru o své kariéře na Kninské frontě. Je to kousek od domova. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Proč u nás někdo vydal zrovna tento paskvil, když existuje takové množství špičkových balkánských filmů?! - komentář 11.3.2011 Druhý pokus 25.3. 2019 Po přečtení stejnojmenné knihy. Dojem z filmu je o mnoho lepší. Asi bych doporučil přečíst knihu (vyšla česky) a až pak kouknout na film. Mlakić napsal i scénář a své knihy se držel co to šlo, film režírovaný Kristijanem Milićem ale dopadl spíše jen jako pohyblivá ilustrace knihy. Samostatně úplně nefunguje. Škoda. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zručně natočený film, jenž ale opět ztroskotává na hrozných hereckých výkonech a neskutečně trapném a patetickém závěru, jenž mi dokázal znechutit vcelku příjemný zážitek. Také je škoda, že pozornost se nesoustředí na několik málo hrdinů, ale je rozprostřena na příliš mnoho postav, takže divák nemá šanci se s někým alespoň povrchně sžít. Škoda. ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Spíše než o horor ( sem tam se mihnou postavy mrtvých vojáků) , nebo fantasy se jedná o povedený válečný film s tíživou a temnou atmosférou s velmi pomalým tempem. Vše je podkresleno fantastickou, hororovou hudbou. Bojových scén není moc a nejsou nijak velkolepé, ale jejich provedení mě zaujalo a film jako celek jsem si pořádně užil. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Docela překvapení, hlavně celkem pěkný vizuál. Samozřejmě se to nemůže porovnávat s nejlepšími válečnými filmy, ale ty pracují asi i s jiným rozpočtem. Paralelně můžeme sledovat osud Martina během 2. sv. v. a jeho vnuka Toma, ale že by to byli hlavní postavy, to tak úplně neplatí. Příběh dědy se mi moc nelíbil, vlastně nevím, o čem to bylo, což se dá říct i o tom druhém příběhu:-) Ale tam mi to tak nevadilo, byly tam vtipné hlášky a sice občas strašné dialogy, které ale pobavily. U válečných filmů nutně nemusí být obsáhlý příběh, je to o atmosféře, vykreslení války. I tento film ukazuje její nesmyslnost. Vadilo mě nedostatečné vykreslení postav, podle mě krátká stopáž nestačila na dva příběhy. Nejoblíbenější postavou byl bezesporu "drsoň", který všude zanechával miny, byl tak drsný až byl trapný a směšný. Z konce jsem ještě pořád dost zmatená, a je to pro mě velký wtf moment. Jestli se na Balkáně tolik hulí, jak vyplývá z filmu, tak se nedivím, jak to tam vypadá. A třešničkou je titulek na obalu DVD "Nejlepší chorvatský válečný film všech dob" zbožňuju tyhle výkřiky:-) Btw. obsah zde úplně neodpovídá tomu, co je ve filmu. ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že tady v tom filmu se nic neděje. Od začátku až do předpokládaného konce jsme svědky courání skupinek vojáků - toť takřka vše. Ovšem tísnivá atmosféra je tak dokonalá, že nemůžu dát míň než 4**** ()

matias32 

všechny recenze uživatele

O čom to k...a vlastne bolo? Tento snímok má jeden zásadný problém. Viete aký? Nemal vôbec vzniknúť, ak ide o reflexiu vojny v bývalej Juhoslávii, tak je až zúfalo nezaujímavý, nudný, plochý a cítiť z neho amaterizmus na stovky metrov ďaleko. Naozaj sa na Balkáne nenájdu lepší herci, ako tieto polená? Dve* dávam za akú - takú atmosféru a magora Vijaliho. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený válečný film. Prolínají se zde 2 linie. Jedna se odehrává za Balkánského konfliktu v 90.letech a druhá za 2. světové války. Dvě jednotky putují ve stejném prostředí, prakticky prožívají stejný příběh a osud. Jen v jiných dobách. Pojítkem je zde tabatěrka, kterou předal jediný přeživší z 2WW svému vnukovi, který nyní bojuje v další válce. Velmi temná atmosféra je podmalována prostředím hřbitova. ()

Reklama

Reklama