Reklama

Reklama

Iron Man 2

  • USA Iron Man 2
Trailer 1

Tony Stark, majitel velké zbrojařské firmy a vynálezce speciálního obleku Iron Mana, odmítá snahy vlády o vydání své technologie pro potřeby armády a tvrdí, že nepřátelé státu jsou ve vývoji o mnoho let pozadu. K jeho velkému překvapení se na závodech v Monze objeví podivný muž, který ve velmi podobném obleku vyvolá nejdříve autonehodu závodních formulí a následně napadne Starka. Útočníkem je Ivan Vanko, zneuznaný potomek ruského vědce, který kdysi pomáhal Tonyho otci založit Stark Technologies. Z vězení ho unese Tonyho konkurent Hammer, který chce, aby mu tajně vyrobil obleky Iron Mana. Jenže Vanko začne pracovat na takzvaných drondech - válečných robotech. Pro sebe si vyrobí svůj vlastní oblek Iron Mana a na výstavě technologických válečných novinek pomocí svého tajného softwaru a robotů napadne diváky a Tonyho... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 554)

POMO 

všechny recenze uživatele

Režisér Favreau výborne využíva potenciál hviezdnej hereckej zostavy, kde i „vedľajšáci“ majú role ako napísané na telo - jednooký Samuel v koženom kabáte, predajný kravaťák Rockwell, bladeovsky sa mlátiaca Scarlett, tí všetci, samozrejme v čele s Downeym Jr., si to vychutnávajú plným dúškom (azda len ruský psycho-vynálezca Rourke si zaslúžil byť psychologicky prepracovanejší). Samotný príbeh ale absolútne nemá čím strhnúť - zdramatizovanie či napätie tu prakticky neexistuje a akčné scény sú necelé dve a pokrývajú sotva 10 minút dvojhodnovej stopáže (!). Vlastne je malý zázrak, ako sa komiksovka s tak nevzrušivým scenárom dokáže udržať v rovine tak príjemnej konverzačky. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Měkký Bobo, starýho Měkkýho Boba syn, tohle konverzační melodrama utáhl jen svým charmem. U dvouhodinového akčního filmu by jeden logicky předpokládal nějakou tu akci. A čeho se dočká? Podivného bezpohlavního jiskření s asexuální zrůdou paní Paltrowovou, homopošťuchování s panem Čidlem, plýtvání obstarožním Wrestlerem a pár minut lisování těžkých kovů. Naštěstí je dnes výkupní cena železa na vrcholu romského blahobytu, takže když australští elektrikáři ještě přihodí pár drobných za předražený videoklip, chlapci snad naškrábou aspoň na náklady a nízkorozpočtový seriál Avengers! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Užvaněný downgrade jednotky, ve kterém se hrozivě plýtvá slovy, ale zlomové momenty v příběhu jsou přesto nevěrohodné (Rhodeyho únos obleku... wtf?). Scénář znovu sestává z povrchní dialogové vaty, kterou odříkávají solidní herci, bohužel Downey se polovinu času potácí v existenciální krizi a jeho herečtí kumpáni mají bezezbytku málo prostoru. Leccos vylepší akčnější finále (padne konečně i pár hlášek), ale i tak zůstává pachuť zbytečného sequelu, který je rozlítaný na všemožné strany, ale ve své podstatě se v něm skoro nic neděje. O ještě více vykastrovaném skluzu po comicsových schématech vypovídá to, že se stejně jako v jedničce vlastně jen dlouhatánsky čeká, až si záporák obleče velký robotický oblek, a pak... pak skončí film. 5/10 ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Bavila jsem se královsky, nenudila se ani na chvíli a z kina odcházela s úsměvem na rtech. A upřímně lituji ty, kteří viděli/uvidí film nadabovaný, zrovna v případě tohoto filmu a nenapodobitelného hlasového projevu Roberta Downeyho Jr., musí dabing ubírat hodně z kouzla filmu. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že většina lidí je strašně ovlivněna dabingem. Novinářská projekce navíc byla puštěná extra potichu. Oba faktory tomu filmu ubírají tak na třetině zážitku. Jinak je ten film zajímavý tím, že čím dál tím víc reflektuje americkou posedlost zbraněmi. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Opět proklínané peklo jménem dabing jsem naštěstí nezažil a vůbec nechápu proč našim "novinářům" distributoři nutí dabované verze, nejednomu kravaťákovi musí přece dojít i bez nakreslených koláčů, že tím negativně přispívají k výsledným hodnocením a tak klesá popularita sebelepšího snímku ještě před uvedením do kin. Když už je řeč o těch kravaťácích, zhruba polovina sálu byla osazena pány v oblecích a zmalovanými dámami v šatech, kteří se hned, co film skončil (někteří i dříve, ehm…), hnali za pivem a nejmenovanými ptáky obalenými v pikantní strouhance zdarma (budiž jim země lehká!). V návaznosti na česky mluvené slovo jsme ani my na premiéře nepřišli zkrátka, neboť se nám to výřečně vtipné duo moderátorů svým vystoupením snažilo dabing vynahradit… Iron Man 2 v podstatě zdárně rozvíjí to, co jednička započala. Nic víc snad od toho nikdo ani čekat nemohl a tento sequel je svou kvalitou dost podobný tomu u Transformers (leč tam jsem se dočkal většího zklamání než v případě IM2). Vtípky, hlášky a osobitý - stále přijatelný a místy i dost zábavný Starkův sarkasmus + trocha té akce, to vše se od prvního dílu příliš nezměnilo. Jiný je akorát hlavní padouch a většina mi asi dá za pravdu, když řeknu, že změna je to k lepšímu. Mickey Rourke (Ivan Vanko aka Whiplash) si všechny opět vodí a to i mimo ring. Jako bonus tu navíc máme pěkného vládního slizouna v podobě Garryho Shandlinga (senátor Stern) a dále zbrojícího amerického molocha, kterého zastupuje Sam Rockwell (Justin Hammer), jenž mi svým chováním i vzhledem připomněl Miguela Ferrera (Bob Morton) z filmu RoboCop. Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) mě opět potěšila, i když bych jí dal ještě více prostoru, zato Scarlett Johansson (Natalie Rushman / Natasha Romanoff) mi připadala postava dost zbytečná a navíc působí jako překombinovaný ninja. Ať už si divák přál, aby IM2 měl více akce, vtipu, sexu, zbraní, nepřátel, výbuchů, kvalitnějších dialogů, zajímavějších postav nebo lepší vizuální provedení, to vše se sice nestalo, ale důležitou vlastností je, že vás film nenudí a to je to, co se počítá. Navíc v porovnání se snímky jako jsou: Terminator Salvation, Transformers: Revenge of the Fallen nebo X-Men Origins: Wolverine, dopadlo toto pokračování celkem obstojně a necháme se překvapit s čím přiletí IM3. Nakonec ještě jedna výtka mimo plátno - Iron Manovu pěst posílám směrem k těm, kteří mají na starost cenzuru potitulkové scény při (před)premiéře. Děkujeme... (6/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Iron Man 2 - bigger, multiplied and with different black sidekick. Tonyho Starka bych už netoužil výchovně nakopat do jistých míst, nicméně i přes pozoruhodný a uvěřitelný posun jeho postavy, setrvale kvalitní konverzační část a vydatné herecké posílení souboru tu pořád trvá ten problém se slaboučkým záporákem. Na osmdesátku to prostě pořád nevidím, a na reprízu taky ne. Na to je tam přece jen té Gwyneth a Scarlett málo;) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Iron Man 2 je bohužel pouhou nastavovanou kaší. Stále poživatelnou a s řadou snaživých vychytávek, současně ale zoufale postrádající kompaktnost, uvolněnost a především kouzlo předchozího dílu. Zkrátka solidní komiksové řemeslo, které vejde, neuškodí a fanoušci mu leccos odpustí. Na rozdíl od jedničky se tu ale těžko budou formovat noví. Z dvojky totiž není patrná jedna zásadní věc – proč je vlastně Tony Stark v očích mnohých takový frajer. A to je základní chyba. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zrovna od filmu, jehož hlavní hrdina polovinu filmu jenom chlastá a dělá voloviny, bych nečekal varování před mocí (mediálního) obrazu. Stark je stejně amorální postavou jako druhý zbrojařský magnát Hammer, jen umí působit na lidi a udělat si ze sebe srandu, což je vlastnost charakterizující celý film a odlišující Iron Mana od potemnělých komiksových adaptací á la Temný rytíř, jež superhrdinský mýtus nezlehčují. Favreau trend psychologičtějších komiksáren nenásleduje. Temnější je dvojka výhradně tím, co se děje se Starkovým tělem, nikoliv tím, co prožívá. Právě soustředění na povrch přitom lze vnímat jako příčinu popularity Starka a jemu podobných, jež vědí, jak vystupovat před televizními kamerami (skrze něž na protagonistu také několikrát nahlížíme). Soustředění na povrch je zároveň důvodem, proč dostala ve filmu vcelku nadbytečnou roli Scarlett Johansson, jejíž křivky jsou manou pro oči. Radost udělá také Mickey Rourke, který nemluví moc, ale mluví k věci, Gwyneth Paltrow, jejíž slovní přestřelky s Downeyem dvojsmysly a timingem připomínají klasické screwballové komedie a radost nakonec udělají i ty cca dvě akční scény, přidané jakoby jen tak, pro radost (když už nám na ně dali prachy…). Vydatně zahláškovat, dobře u toho vypadat, a rychle zmizet z paměti. Splněno. 75% Zajímavé komentáře: Bluntman, FlyBoy, Theatis, ScarPoul, fmash, mcb,Deverant ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takhle by to nešlo, pánové. Schematická užvaněná komiksárna s nulovým počtem zajímavých scén. On ani první Iron Man mě nijak zvlášť nenadchnul, ale jako sympatickou oddychovku jsem jej strávil bez problémů. Hlavně mě bavily dialogy a interakce mezi postavami, což o dvojce říct bohužel nemůžu - proto ten propad v hodnocení. A vůbec nejhorší je, že když se konečně začala nějaká akce, tak jsem se již po chvilce přistihl v toužebném očekávání, aby zase rychle skončila. Nemastné, neslané, bez jiskry a bez nápadu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Už jednotka bola zlatou strednou cestou medzi puberťáckym Spider-Manom a temným Temným rytierom. Dospelé, ale pritom odľahčené. Dvojka je v podtexte temnejšia, ale na povrchu stále veľmi zábavná. Akurát zábavu nečerpá z komiksovej akcie, ale z dialógov, fórikov (scéna s jahodami je proste pecka!) a bez výnimky oduševnených hercov. Slabšie ako jednotka? Kdeže. Pichnúť tam pre lepšie tempo ešte jednu väčšiu akčnú scénu doprostred filmu a nemám výhrady. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dva dny po projekci mi v hlavě zůstaly vzpomínky jenom na jahody, skvělé herce a spoustu promarněných šancí (za všechny – naprosto tragická Scarlettina bitka v chodbě, podobně jako zbytek akce). Ani jednička nebyla extra trvalka, ale tohle je docela smutný downgrade. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $312,433,331Tržby Celosvetovo $623,561,331Tržby za predaj Blu-ray v USA $70,849,131 //počet predaných kusov 3,070,063Tržby za predaj DVD v USA $126,676,133 //počet predaných kusov 5,774,807 ║ Až na ten Český dabing(zbytočne kaziaci film) som s pokračovaným maximálne spokojný, herecký ambasábel krásne využitý, režisér Jon Favreau opäť slušne zvláda kočírovať celý film a ešte k tomu dostane od ženskej na frak aby si to potom po Tysonovski vybil a ušne ukúsal na ochrankárovi. Dej slušne plynie, tak ako tomu bolo v prvej časti, možno by tam trošku viac akcie nezaškodilo ale zo to penzum hlášok a hlavne herci ako Sam Rockwell, Samuel L. Jackson a hlavne čerešnička na tejto comicsovej torte Scarlett Johansson to pekne rozbalia a vynahradia. (Najmenej výrazný ostal Don Cheadle) /videl v kine: 90%/ __Takto ma vyzerať pravý popcorňák!!!__ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Do jednoho skvělí herci (Sam Rockwell si figurku slizkého konkurenta vychutnal do poslední kapky), ovšem nuceni odříkávat generické dialogy v generickém scénáři. Přísná inspirace komiksovou premisou se tentokrát nevyplatila - Favreau jen přemístil dějové linie, aniž by je vylepšil a příliš spoléhá na Downeyho, který se přeci jenom trochu okoukal. Je to solidní řemeslo, stopáž je únosná, ale nepřekvapí, nešokuje... jen propluje a vštípí do hlavy nehezkou myšlenku, že Marvel příliš rychle usnul na vavřínech. Tváří v tvář nadšení a nápadům z filmového Kick-Assu je to jen klasický důkaz o tom, že talent je víc než prachy... A taky docela fajn blockbuster, když trochu (trochu víc než minule) přivřete oči. Ale Favreau tentokrát asi vážně tluče hlavou o strop svých schopností. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kde je ta uzavřenost a spád jedničky? Kde je Starkovo silné osobní kouzlo? Dvojka je rozbředlý, roztěkaným a strašně nezáživným blábolením hvězdně obsazených postav, jejichž dialogy a vtípky mnohdy působí jako z pera pětiletého dítěte (přiznávám, že vina může být na straně dabingu, ale to bohužel jen těžko můj dojem změní, dokud neuvidím titulkovanou kopii). Favreauovi jsem v první díle jeho rutinérství odpouštěl, protože Downeyho charakter měl šťávu. Ve dvojce je většina krásného pryč, zbývá jen plkání, vyšeptalý humor a překvapivě Downey, který jakoby byl tak přesvědčený o vlastní neodolatelnosti, že úplně ignoruje prázdnost svých výroků. Na komiksáku, který mě během dvou hodin nenadzvedne ze sedadla ani jediným kulervoucím momentem, není něco v pořádku. Víc než jednu hvězdu dabované verzi dát nemůžu... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá rád zbraně? Kdo nemá rád techniku? Kdo nemiluje slávu vyleštěnou penězi? Amerika vládne světu v blockbusteru, který odráží jednu tvář vlastního publika a stejně se tomu každý nechápavě směje. Akce rozhodně přibylo, je zajímavější, originálnější, i když někdy řešená (třeba final battle) hrozně urychleně. Je ovšem dobře, že Favreau buduje půdu pro Avengers opravdu solidním způsobem. Robert Downey jr. zase filmu vládne, i když prsa a rty Scarlett jsou rozhodně nebezpečné zbraně... Co bude dál? Nevím, ale dvojka mě dokázala opět pobavit na příjemné dvě hodiny, ale kromě toho skryté americké posedlosti nenabídlo nic, co bych musel vidět znovu. Klasických slabé 4*=70% s očekáváním, že ve trojce bude všeho třikrát tolik:). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Justin Theroux .. 70%. Výsledný dojem nakonec zpřerážel všechny obavy a špatné prognózy a to až překvapivě, proto zaokrouhluji nahoru. Sice se napodruhé nejedná o tak zlaté vejce jakým byla jednička, ale na především konverzační film prostě nejde být naštvaný, když je podaný takhle dobře. Vše stojí na hercích, vtipech, dialozích (zlatý originální hlas! Už jen pomyšlení na dabing mi nahání nevolnost - vyloženě nevhodný film, navíc nebyl ani 3D, aby se našla polehčující okolnost) a nikoliv akci. Jon Favreau už se téměř dotkl hvězd. A já si jdu pro zbraň a zastřílet... ()

Související novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (více)

Olivia Munn u X-Menů

Olivia Munn u X-Menů

15.04.2015

V Iron Manovi 2 se mihly hned dvě herečky, které čeká superhrdinská budoucnost u konkurence. Nejdřív se studiu 20th Century Fox zalíbila Kate Mara, která poslala Tonyho Starka na slyšení do… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Reklama

Reklama