Reklama

Reklama

Iron Man 2

  • USA Iron Man 2
Trailer 1

Tony Stark, majitel velké zbrojařské firmy a vynálezce speciálního obleku Iron Mana, odmítá snahy vlády o vydání své technologie pro potřeby armády a tvrdí, že nepřátelé státu jsou ve vývoji o mnoho let pozadu. K jeho velkému překvapení se na závodech v Monze objeví podivný muž, který ve velmi podobném obleku vyvolá nejdříve autonehodu závodních formulí a následně napadne Starka. Útočníkem je Ivan Vanko, zneuznaný potomek ruského vědce, který kdysi pomáhal Tonyho otci založit Stark Technologies. Z vězení ho unese Tonyho konkurent Hammer, který chce, aby mu tajně vyrobil obleky Iron Mana. Jenže Vanko začne pracovat na takzvaných drondech - válečných robotech. Pro sebe si vyrobí svůj vlastní oblek Iron Mana a na výstavě technologických válečných novinek pomocí svého tajného softwaru a robotů napadne diváky a Tonyho... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 555)

Blackros 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrná akce proložená velice slabými vtipy a vlažnými dramatickými scénami. Mickey Rourke nezklamal, zato RDjr. ano, Samuel L Jackson a Scarlett Johansson oproti tomu nedostali prostor vůbec. Nebyla to špatná akční podívaná ale po prvním dílu jste si nastavili laťku moc vysoko. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Připadá mi to o trošinku horší než předchůdce, Downey si stále drží to co má, ale v některých pasážích je to trochu moc, hlavně oslava narozeni doma a následovné zcizení obleku Rhodeym (co to mělo být?). Jinak Dawney stále drží film úplně jinde a s ním i celé osazenstvo, dokonce i Scarlett se mi zde velmi líbila a to jí dost nemusím a nepřijde mi nijak atraktivní, ale tady ji celkem seklo a nějak podobně bych si i Black Widow představoval. Opět nechápu záměr distributorů použít jen dabing, díky čemuž jsem musel na tento film zavítat do Prahy, abych nebyl ochuzen ochuzen o originál. Následně jsem na tom byl s dabingem už v rodném městě a musím podotknout, že dabing jako vždy zabil několik dost podařených vtípků (např. ex-wife racket atd.). P.S. Už jsem zvědavý na Thora, který asi bude následovat díky potitulkové scéně z Nového Mexika. ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Stejně tak živý, energický a zábavný jako jednička. Paráda. Opravdu sem se bavil a to přece jde. M. Rourke v roli padoucha výbornej. Snad jen sem si nemohl zvyknout na ten dabing... pro vynikajícího R. Downeyho bych zvolil rozhodně jinej hlas. ( když ho divák zná a slyšel v originálu někdy, tak ví, že tendle propůjčenej hlas a dabing se tomu nemůže ani trošku rovnat a ani se k němu nehodí, prostě ne a ne a ne, bohužel ... ) ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

Tak trochu mi to připadalo, jako taková předehrávka k Avengers, než jako pokračování slušné jedničky. V porovnání s ní, mi to připadalo o něco horší (Hlavně co se týče Tonyho Starka- ano Downey jr. byl více něž úžasný, ale už to nebyl takový zábavný koncert jako v jedničce), ale zase akční scény mi připadali o něco nabroušenější a ke všemu musíme připočítat skvělý výkon Mickeyho Rourkea. ()

Demon.N 

všechny recenze uživatele

Jsem uspokojen jako malý albínský kojenec, který dostal svou dávku životodárného mléka, zatímco maminku odzbrojil Tony Stark svým blikajícím hrudníkem (hovořím pochopitelně o nedabované verzi, neboť Robert Downie Jr., chrlící jednu hlášku za druhou, si do úst nezaslouží parodii sebe sama /rozuměj zprznění hlasu/ - jeho jedinečnou dikci v Starkovském narcistickém obalu totiž nenahradí retardované pokusy utrápeného dabéra, kterému navíc předložili něco, co posílá originál do hajzlu jak hlavu nebohého El Duderina - příště prosím distributory, aby trošku mysleli než upřednostní utrápený dabing, který navíc svěřili nesvéprávnému týmu). Záměnu Dona Cheadlea za Howarda v roli Rhodeyho jsem uvítal, jelikož mě Terence již v jedničce více než iritoval (asi mám vůči němu averzi a rozhodně to nebude barvou plenek). Dalšího nováčka Sama Rockwella jsem si od Zalknutí užil v další poloze (i když bez cesty kolem světa), která stínem leští Tonymu záda a balí na onu blízkost tupé večírkovské bárbínky. Mickey je v roli zloducha sympaťák každým coulem, na něhož se bojí sednout i moucha, co vylítla z flašky vodky. Gwyneth to opět sluší, i když začíná být na stará kolena poněkud hysterická (vždyť Tony přeci ví co dělá - viz dokonalá narozeninová párty:-D) a zkouší držet profesionální odstup jak holka z mravnostního(asi nechce mít zase hlavu v krabici). Scarlett má hold jisté přednosti (proto si s ní asi rejža napsal pár body to body scén), byť i teď nevím jestli jí ty akční scény věřím (něco mezi sexuální gymnastikou a bojovým uměním vždy zavání trošku průserem), no aspoň umí vybrat hodinky. A teď upozornění pro škarohlídy, kteří remcají nad některými epizodními rolemi - každá postava má v naplánovaném projektu The Avengers své místo, byť zůstává opředeno rouškou tajemství a není jisté jestli se dostane i na toho šmudlu tam vzadu. Výtky bych pochopitelně měl, ale jelikož jsem stále konsternován, tak jen navrhuji, aby autorům dialogů pozlatili notebooky, neboť to mělo koule. Co dodat závěrem? Pro mě lepší než jednička a pak už snad jen skřeky nevinného kojence odkojeného komiksy. Mommý, mommý, I wan't more...(kojenci chtějí víc, ale anglicky)...a jen tak mimochodem, paní Spáčilová by neměla psát na podobné snímky recenze, neboť je pro jisté žánry nesvéprávnou osobou (to koneckonců potvrdila i u Prokletého ostrova). ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Iron Man 2 mě překvapivě bavil víc než jsem čekal. Jednička mě totiž kdovíjak neuchvátila, proto jsem k pokračování vzhlížel dost skepticky. Nicméně hned počáteční scéna s F1 mě příjemně vtáhla do děje. Další scéna, která stojí za zmínku, byla ta, kde Downey a S.L.Jackson tlachaj v restauraci při jídle. To mi totiž připomělo podobnou scénku z úplně jiného filmu... chybělo už jen povídání o čuníku Arnoldovi :D No a jako v jedničce, i zde mě potěšili AC/DC, a to dokonce dvakrát. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Ironman 2 je správně dětinská hollywoodská produkce a jen další mezičlánek mezi současnými miliónovými příjmy z tržeb a budoucími z Avengers, kteří budou buď mega o ničem nebo filmově-comicsová událost. Ironman 2 je veselý a hravý a to jako jediná deviza svižné, ale trikově a scénáristicky nedotažené konverzační sci-fi komedie kde má každý v každé větě nějakou hlášku, nestačí. Vlastně se stačí mrknout o čem ty comicsy v tištěné podobě vlastně jsou a není se čemu divit. Cílová skupina - třináctiletý uhrovitý snílek, který má tričko se Spider-manem...:-) ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Hezká podívaná, ale oproti jedničce značně pokulhává. Nic moc nového není vynalezeno a finální bitka je naprosto ubohá, čekal jsem od ní mnohem více.... 60 ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová etuda na téma "všichni chceme dělat radost taťkovi". Ať jsem psychotický ruský padouch nebo multimilionář-superhrdina. Iron Man je jak známo jeden z nejfašističtějších marvelovských superhrdinů (velmi ilustrativní je v tomto směru minisérie Civil War), v obou filmech je tahle pozice sice rozředěna Downeyho anarchičnosti, ale její derivát, dryáčnický kapitalismus ("privatizoval jsem světový mír") dostupuje ve druhém díle vrcholu. Iron Man je vlastně takovým splněným americkým snem: ultimátní zbraň, která umožní diktovat podmínky celému světu. Zároveň ale ve zcela "neocons" duchu: ten kdo by s ní měl nakládat je hlava korporace, které přeci vědí nejlépe, co je obecné dobro (protože součet partikulárních egoismů se přece rovná blaho všech, ne?). Oproti takovým X-menům není důvod Starkovy nejistoty (sebedůvěry i důvěry v něj) úzkostí z jinakosti a jejím akceptování či odmítnutí, plyne (v dnešní době případně) z toho jak jeho chování ovlivňuje jeho pozici na akciovém trhu. Osobní supehrdinskou integritu nenalézá ve svých vztazích k druhým (jako Wolverine) ani v třeba nejednoznačném (Batman) nebo středostavoském (Spider-man) etickém nároku, ale v přitakání otcovské autority (otec a vlání vyznamenání). ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Kvalitní pokračování jedničky. Mickey byl výborný, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu že se prostě na rusáka nehodí. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání. Kdybych měl říct, co jsem si z tohoto filmu odnesl za vzpomínku, tak by to bylo... Nechte mě chvíli přemýšlet... Už to bude... NIC! Osobně mi totiž přijde, že se tu vlastně nic nedělo. Jasně, máme tu super pohlednice z Monaka, megabitku s tunou robotů, nějakej ten pokus o hlášku. Ale to mi tak nějak nestačí. První díl měl tu výhodu, že byl originál a dvojka má samozřejmě horší startovní pozici, ovšem to nic nemění na tom, že jednička měla podle mě mnohem větší lehkost. Tady jsou momenty, jenž mi přijdou dost nucené či nelogické (nejvíc mě vytočily krádež obleku kamarádem a rádoby ultra-hyper-bitka Scarlett Johansson v chodbě), což sráží hodnocení dolu. Ani obsazení spousty hvězd to nezachrání. Uvažuju dokonce o šedesáti, ale mnou zbožňovaní AC/DC to pro tentokrát ještě podrží výš. Ale příště už mě bude muset přesvědčit něco víc. 70 % Oblíbená část- průlet Downeyho a jeho pronásledovatelů nad zaparkovanýma autama ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Iron Man 2 je dobrý film se skvělou myšlenkou. Za jeho silnou stránku se dají považovat výborné dialogy, díky nimž se dočkáte spousty emocemi nabitých scén, ale i pár povedených vtípku. Naopak akce je tu pramálo, což je trochu škoda, protože film tak trochu ztrácí potřebný spád, nicméně i těch pár minut, kdy se střílí nebo mlátí, stojí za to. Dále tady přibylo hodně nových a zajímavých postav. A to včetně skvělého záporáka (Mickey Rourke). Tento charakter je výborný a skvěle do celého univerza zapadá, nicméně si myslím, že mohl dostat více prostoru. Dále bych chtěl ještě zmínit, že se v Iron Manovi 2 hodně hovořilo a projektu Avengers, což je pro mě jakožto velkého komiksového snílka jako rajská hudba. The Avengers ve filmové podobě totiž budou, ale to sem teď nepatří. Takže celkově, Iron Man 2 je dobrý snímek, kde sice oproti jedničce konverzaci ustoupila akce, ale pořád je to solidní a zajímavé dílo se spoustou komiksových bonbonků! 4 hvězdy. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Bídu tohoto dílu vyjadřuje nejvíce fakt, že nejlepší akční sekvenci tu nemá Iron man, ale Black Widow. Dvojka není není akční, ale spíše jde o romantickou komedii o tom, jak jeden narcista přes obětavou sekretářku a otcovo filmové poselství k rodinnému štěstí přišel a dobro objevil. To všechno je ještě "opepřeno" satirou na vojenský průmysl (superpadouch je otravný a Rourke spíše k politování), takže výsledkem jsou dost rozplizlé dvě hodiny. Iron man sice zatím nesklouzává k sériím typu Smrtonosná zbraň neboli k rozverným rodinným komediím se spoustou mrtvol, ale má k nim pořádně nakročeno. Gibsonův Martin Riggs byl taky na začátku pořádný psychopat a jak dopadl... ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Po Amazing spiderman pro mě nejlepší filmy se superhrdinou..Skvělý, hezký herec v hlavní roli, úžasně provedené efekty.Příběh měl smysl, nijak zvlášt natahované..Jsem naprosto spokojená ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Začátek druhého Iron Mana mi přišel slibný. Motiv osobní pomsty většinou v komiksových filmech funguje, ale většinou se zároveň musí držet trochu komornějšího stylu (neříkám, že je to pravidlo). Ale jaká je pravděpodobnost, že nějaký film z MCU bude komornější, že? Tony Stark zde prochází dalším vývojem, i když bych řekl, že spíš fyzickým než psychickým. Občas mě pobavil, ale místy už mi přišel trochu přehnaný. Místní záporák mi zezačátku přišel docela dobrý, ale ve druhé polovině filmu se vydal úplně jiným směrem a vše samozřejmě skončilo ohňostrojem výbuchů. A to ani nepopisuji jak moc mi přišla otravná postava výrobce zbraní Hammera. Nicméně film dokáže pobavit a když nebudete takový hnidopiši jako já v tomto komentáři, tak si ho možná i užijete :) ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem prvního Iron Mana hodnotil jako film veskrze průměrný, tady už to regulérně spadlo do ryzího podprůměru. První velkou změnou oproti předchozímu dílu je to, že vládu už zde převzalo studio Disney a tudíž se tu začíná rozmáhat velice trapný a dětinský humor, který se pak stane příznačným pro téměř všechny další filmové projekty z této řady. Hned na začátku se dozvídáme, že Tony Stark umírá a to kvůli jedovatému prvku, jenž slouží jako základ pro jeho obloukový reaktor. Jelikož je však právě ten samý obloukový reaktor tím jediným, co Tonyho drží při životě, dostáváme se tu do velice zapeklité situace připomínající Hlavu 22. Až potud to vypadá celkem slibně. Problém však nastává hned vzápětí, kdy se dozvíme, že Tony svou otravu před ostatními tají a místo toho, aby se až do poslední chvíle pokoušel problém nějak vyřešit, raději se oddává různým šíleným kouskům či alkoholovým radovánkám. Zeptám se jen na jedno. Co to má sakra znamenat? To si snad někdo opravdu myslel, že je tohle dobrá premisa pro druhý díl úspěšně rozjeté komiksové série? To však ještě není ani zdaleka všechno. Ke slovu se totiž nyní dostávají hlavní záporáci. Ten první, jímž je bohatý byznysmen Justin Hammer, by mohl velmi dobře sloužit spíš jako komická figurka a ten druhý, jímž je Ivan Vanko... v podstatě také. Ne ne, padouši tento film určitě nezachrání. Hammer je prostě takový ten typický zlotřilý podnikatel a Vankova motivace je zase naprosto směšná. Jakože "tvůj táta podvedl mýho tátu, tak já se ti za to teď pomstím". Bože, bože. Podotýkám však, že i přes všechny tyto nedostatky mohl film celkem obstojně fungovat, pokud by měl alespoň nějakou oporu v prvním dílu. Bohužel se zde však naplno projevilo přesně to, co jsem jedničce vytýkal. Absolutně nulový charakterový vývoj hlavního hrdiny a absolutně nulová citová hloubka mezi ním a jeho milovanou. Schválně si srovnejte vývoj vztahu mezi Tonym a Pepper a vývojem vztahu mezi Peterem Parkerem a Mary Jane z Raimiho spider-manovské trilogie. Ten rozdíl je tu naprosto propastný. Za celé dva filmy se vztah mezi Tonym a jeho vyvolenou neposune ani o milimetr. Na konci druhého dílu si prostě řeknou, že spolu začnou chodit a tím je vymalováno. Žádná předehra, žádný postupný vývoj. Potom tu máme ještě Happyho a Rhodeyho. Oba jsou to jen takoví komičtí parťáci, kteří postrádají jakékoliv charakterové rysy či osobnost. A ne, v komiksu to takto opravdu není. V komiksu jsou Rhodey i Happy skoro stejně propracovaní jako kupříkladu Harry Osborn z Raimiho Spider-Mana. A to je právě ten problém. Na rozdíl od Raimiho pavoučí trilogie totiž filmy s Iron Manem neřeší vůbec žádný vnitřní konflikt mezi hlavním hrdinou a jeho blízkými. Pokud by Tony neměl onen problém s jedovatým prvkem a pokud by ho zde neotravovali Hammer s Vankem, v podstatě by ani nebylo co řešit. A až se nakonec všechno pěkně urovná, tak opět není co řešit. Tohle má hodně daleko do Raimiho Spider-Mana, který nikdy neměl na růžích ustláno a musel se neustále potýkat s nějakými obtížemi. Prostě celý problém druhého Iron Mana spočívá v tom, že stojí na chatrných základech předchozího dílu. Pokud by jednička načrtla nějaký zajímavý vnitřní konflikt, mohl s tím pak tento film pěkně pracovat. To se však nestalo a v důsledku toho se celý Iron Man 2 někdy v polovině své stopáže zhroutí jak domeček z karet. A k tomuto zhroucení dojde přesně v té scéně, kdy si Tony Stark nachčije do svého brnění. Od tohoto momentu už ten film prostě nejde brát ani trochu vážně a divák pak už jen trpně čeká až to celé nějak skončí. Status quo je na konci druhého dílu úplně stejný jako na konci prvního, jenom s tím rozdílem, že Nick Fury teď už Starka do Avengers pro změnu nechce. Ve filmu se pak objeví ještě Black Widow, která celým příběhem jen tak zvolna propluje, aniž by do něj jakkoliv výrazněji zasáhla. No a to je asi tak vše. Jak už jsem psal u předchozího dílu, série o Iron Manovi prostě nastavila určitý směr, který rozhodně není dobrý. () (méně) (více)

Baker 

všechny recenze uživatele

Nuda. Klasické klišé všech pokračování, je to větší a temnější, akce průměrná. A dabing je neuvěřitelně perverzní. Druhé zhlédnutí nehrozí. ()

reky 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se, aby se u druhého Železňáka neobjevil syndrom Transformers 2, tedy všeho x-krát více a k tomu infantilní humor... Naštěstí se mé obavy nenaplnily a počet oněch WTF momentů je u Favreaova dítka velice nízký. Snad jen pasáž s ožralým Iron Manem a následná krádež obleku Rhodeym - který se jej mimochodem naučil používat během !pár vteřin! - byla dle mého za hranicí dobrého vkusu. Další drobná výtka putuje směrem k akci, která by potřebovala být přehlednější a někdy i lépe rytmizovaná. Teď k záporákovi, Rourke jako moskevský bezdomovec je zpočátku trošku k smíchu, později si však respekt vydobude - !!SPOILER!! - v případném dalším díle bych však očekával v otázce záporáků trochu více invence, přeci jen je to ve finále opět malý(í) robot(i) proti většímu. KONEC SPOILERU. Jinak je to starej dobrej plecháč, Downey je ten stejnej frajer a tentokráte tmavovlasá Scarlett je zase řádně "hot". Trefou do černýho je však zejména Sam Rockwell, kterej by si to mohl - co se hlášek týče - na férovku rozdat i s Downeym, zejména jeho vyprávění o "ex-wife" je výborné. Zároveň je třeba říct, že minimálně půlka hereckého projevu Downeyho s Rockwellem je založena na práci s hlasem, takže si dokážu představit, že zprzněný dabing může dojem řádně zhoršit. Oddechovka jak má být. ... s odstupem však jen lepší průměr 3* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Iron Man 2 je ukecaný a přitom slušně zábavný film. Staví na charisma hlavního hrdiny, který na sebe strhává maximální pozornost. Robert Downey Jr. je naštěstí takový herec, že to dokáže ustát. Zbytek party je jen do počtu. Hlavní záporák si diváka příliš nenakloní, naštěstí Mickey Rourke svou úlohu zvládl dobře. Akční scény pobaví, jsou dobře natočené, hudba Johna Debneyho je též ucházející, několik hlášek opravdu podařených. Jde prostě o dvojku, na kterou půjdete kvůli výborné jedničce a která vás rozhodně nezklame. Hudba: John Debney PS: za titulky opět zajímavá krátká scéná, nevynechat! ()

Související novinky

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

Liga spravedlnosti 2 jen tak nebude

20.11.2017

U filmových sérií platí jednoduchá matematika - pokud je další díl úspěšnější než ten předchozí, jede se dál, pokud ne, místo pokračování se dá chvíli pauza a potom ideálně reboot. Letos takhle… (více)

Olivia Munn u X-Menů

Olivia Munn u X-Menů

15.04.2015

V Iron Manovi 2 se mihly hned dvě herečky, které čeká superhrdinská budoucnost u konkurence. Nejdřív se studiu 20th Century Fox zalíbila Kate Mara, která poslala Tonyho Starka na slyšení do… (více)

Reklama

Reklama