Reklama

Reklama

Saturn 3

  • Velká Británie Saturn 3
Trailer

Osamělý měsíc planety Saturn, osamělá laboratoř a dvojice vědců, kteří si tu bezstarostně výzkumnicky žijí. Když se k nim ale nečekaně přidá cizinec se svým robotem, jsou oba nuceni bojovat o holý život. Robot se totiž vymkne kontrole, začne vraždit - a výběr není velký. Britský science fiction horor natočil v roce 1980 režisér Stanley Donen, který se proslavil žánrově zásadně odlišnými filmy jako muzikál Zpívání v dešti nebo hitchcockovský thriller Šaráda. Saturn 3 se nechal inspirovat extrémně úspěšným Vetřelcem, který měl premiéru jen o rok dříve... (Filmhouse)

(více)

Recenze (76)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Navzdory hvězdnému hereckému obsazení průměrné sci-fi béčko, ozvláštněné propojením psychotické mysli se samo o sobě dost děsivě vyhlížejícím robotem. V paměti vám sice může zůstat, zvlášť pokud jste to viděli třeba v dvanácti letech, ale už ve své době byl Saturn 3 přijat dost vlažně, a léta mu rozhodně na kvalitě nepřidala. Je ovšem potřeba všimnout si toho, že tuto celkem solidní scifárnu natočil pán, který se stal nesmrtelným režií Zpívání V Dešti:) A pak ještě zvládl pár zajímavých věcí jako třeba Bedazzled (předlohu pro Smlouvu S Ďáblem s Liz Hurley a Brendanem Fraserem). Každopádně cena za všestrannost nerovná se zvýšení kvalit tohoto konkrétního filmu, takže takových jistých 60% to jistí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nijak výjimečná sci-fi, sice se zajímavými triky, ale dějově jen průměrná. Ani herecké obsazení, byť velmi kvalitní, tentokrát nezaručuje nějakou "vyšší úroveň". Kirk Douglas i Harvey Keitel poněkud přehrávají, Farah Fawcett je pak do filmu obsazena jen jako půvabný ženský prvek, a to také celý film plní. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Popravdě, Saturn 3 je solidní scifárna, u které jsem ale okamžitě ze začátku věděl, co se bude dál dít, takže žádné zásadní překvapení pro mě film neměl, i když vlastně jedno zásadní by tam ještě bylo, až takřka šokující, ale to do sci-fi podobného typu patří, a určitě to za to stojí vidět. Celkově to není špatný film, řekl bych, že na tehdejší dobu to byl film, plný revolučních triků a efektů, zajímavého příběhu, ale hlavně ten zajímavý příběh je v dnešní době krapet omletý, a tak ztrácí na kvalitě, protože fakt, že nějaký robot zmagoří a začne ničit posádku je snad v každé druhé sci-fi z vesmíru, a to filmu hrozně ubližuje. I tak je to ale zajímavé zpestření a pro člověka, který tyto filmy má rád, určitě příjemné překvapení. Na svojí délku to skutečně není nijak hrozné, dobře se na to kouká a svižně to uteče, no a ten konec, ten konec, to je na tom filmu asi to nejlepší, protože narozdíl od celého filmu, ten konec tomu dodal patřičnou šťávu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £10miliónovTržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $9,420,000║ Tento film si pamätám len útržkovo, dlhú dobu som nevedel aký mal názov ale konečne som naň narazil a opäť si spomenul na toho drastického robota, neviem ako by som na film reagoval teraz(2010) ale vtedy to bol dosť strašidelný zážitok, zlaté časy Nemeckých satelitných programov, videné tuším na SAT1. /80%/ __Znovu-videl 2010: videl nakoniec znovu v roku 2010, v podstate po 30rokoch od vzniku a môžem povedať, že aj teraz to má niečo do seba, má to atmosféru, drastickosť, správnu béčkovitosť, otrasného Kirka Douglasa a výborného Harveya Keitela a elektrizujúcu Farrah Fawcett, niektoré ručne robené triky otras a zas niektoré fajn, robot výborný, kulisy tiež veľmi dobre spracované, poctivý film 80.rokov. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ešteže mi nemal potriasť rukou.“ Hmmm... strašné. Na Saturn 3 som mal skvelé spomienky z detstva, ale keď som si ho pozrel už ako dospelý o pár desaťročí neskôr, tak musím bohužiaľ sucho skonštatovať, že svoj beh s časom neúprosne a bez debaty prehral. Nápad s vesmírnou stanicou nie je zlý, labyrint chodieb, laboratórií a kajút má niečo do seba, ale pri detailnejšom prieskume zistíte, že výprava je dosť naivná, ťažkopádna a nízkorozpočtová. O nič lepší nie je ani ústredný šialený robot, na ktorom by ste možno ocenili, že je to stará škola (rôzne pípatka, kábliky, hadičky atď.)... keby nevyzeral tak hrozne zle. Absurdný vekový rozdiel medzi Kirkom a Fawcett potom radšej hádam ani nebudem komentovať. Scenár je dosť bizarný, občas vyzerá ako variácia na Votrelca, inokedy je to skôr telenovelová limonáda (robot sa na scéne prvý raz objaví až po 30. minútach). Našťastie je to krátke a má to viacero dobrých scén, momentov a nápadov. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dokud se robot nenasere, je film poměrně zoufalá nuda, ve které se příliš nedaří budovat atmosféru a která zklame i největší devizou, jindy kvalitními herci. V druhé polovině se to trochu zlepší, ale vzhledem k počtu potenciálních obětí (max. 3) je bodyvount velmi nízký a napětí upadá až na dno. Přesto jsem film dokoukal bez ublinkávání a fandy klasické scifi by mohl možná pobavit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Už v době vzniku to nebyla žádná sláva, protože stejný Donen si ke sci-fi jen tak odskočil od romantických komedií a muzikálů - jeho parketa je zkrátka jinde a zákonitostem žánru nerozumí. Ne že by to byl vyloženě špatný film, jenom je nezáživný, zkrátka nudný. To mám už raději zábavný brak než upachtěnou snahu, která nikam nevede. Bylo by to za dvě hvězdičky, jenže kulisy filmu zároveň zastaraly, to je typické pro snímky bez přesahu, takže dneska už jen za jednu hvězdičku a 25 % celkového dojmu. Jediným kladem je snad půvabná Fawcett, která ale působí spíš jen jako dekorace. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V pubertě jsem se kolem toho ve videopůjčovně něco nachodil a teď vidím, že jsem o nic nepřišel. Sexy astronautka bojuje ve vesmírné laboratoři o život se vzbouřeným robotem - lepší zápletku neznám, jenže i když Farrah Fawcett sexy rozhodně je, design robota mě jako robofila vůbec nezaujal a co je horší, než Farrah s ním bojuje Kirk Douglas (on, ona i film byli nominováni na Zlatou malinu). Suma sumárum nenáročná britská komorní sci-fárnička z ranku áčkových béček, tj. triky, výprava a herci ošéfovaní dobře, ale scénář podprůměrný, žánr nijak neposouvající. Vypíchl bych snad jen scénu, kdy robot vytahuje Farrah z oka smítko. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní sci-fíčko, dnes už působící především úsměvně, v němž Harvey Keitel hraje lépe než Kirk Douglas (ale není to žádná sláva) a Farah Fawcett se buď tváří užasle, nebo ječí z plných plic. Podařila se ovšem triková stránka (obzvlášť se mi líbil průlet prstencem Saturnu) a hlavně Bernsteinova (pro Bernsteina ne moc typická) hudba. Na česká DVD film samozřejmě dorazil s nepěkně ořezaným obrazem, což je poznat. Takže bohužel. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Jedno z klasických osmdesátkových sci-fi béček, které i přes hvězdné obsazení nabízí standartně prkennou psychologii a dialogy. Největším nedostatkem je zoufalá absence atmosféry, největším kladem vcelku zajímavá hudba. Základní premisa učícího se stroje, tak trochu převzatá z filmu 2001: Vesmírná odysea, zůstává nevyužitá v záležitosti, jíž nejlépe vystihují slova vidět a zapomenout. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nijak převratný film ani po stránce příběhové, ani trikové - vznikl až po 2001: Vesmírná odyssea, Vetřelci i Hvězdných válkách. Přesto má podmanivou atmosféru, na které se nejvíce podílí hudba ( Elmer Bernstein) a výprava. Efekty na tehdejší dobu velmi dobré ( R.Spencer, J.Luff, C.Chilvers, T.Schubert), dnes působí zastarale. Zatímco interiéry stanice jsou věrohodné v temných, modrých a rudých barvách, vesmír vyznívá značně nerealisticky. Až příliš snadno odhalíte, že je malovaný na skle, což je nejlépe vidět na Saturnu. Přitom stejnou techniku malby na sklo použil Lucas v témže roce v Impérium vrací úder s daleko lepším výsledkem. Gore efekty připomínají spíše italskou školu, robot zase trikově dokonalejší o rok starší Černou díru. V závěru horrový snímek uteče jako voda... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se ke scénáři nedostal jiný režisér. Někdo jiný mohl ze stejného námětu vyrobit podstatně kvalitnější záležitost. Rozpočet určitě nebly nejnižší a s hereckým obsazením se z toho dalo určitě vyvařit víc. Přitom prvních pár minut celkem ujde, díky tomu, že speciální efekty jsou vzhledem k době vzniku na slušné úrovni. S příletem na stanici Saturn 3, se však vše zajímavé vypaří. Když jsem zmínil obstojné triky nutno dodat, že to určitě neplatí pro robota samotného. Do plechu obalený herec je děsivý asi jako číslo 5, možná míň, což je u hororu tristní. Tragické jsou také zvukové efekty. To, čím film vybavili ruchaři je špatný vtip, který jen korunuje směšnost pochodujícího robota. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Vydařený sci-fi filmek, který má co nabídnout, čim pobavit. Robot, který prostě "uloupí" myšlenky svého "pána" a prodá je jak nejlépe umí-zneužije k podmanění si malé základny-laboratoře s dvěma obyvateli. A co na to lidé..?! :-) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl poprvé, když mi bylo osm let a pamatuji si, že jsem nemohl potom usnout, protože jsem všude viděl toho vraždícího robota s nasazenou useknutou lidskou hlavou. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Hvězdné obsazení někdy opravdu neznamená úspěch, obzvlášť v případě, kdy dva ze tří herců byli nominováni na zlatou malinu spolu s celým filmem. Jde prakticky o ošklivě promrhaný námět. Kdyby nebylo toho pitomého scénáře, mohlo se z tohoto filmu stát klasické béčkové sci-fi. Bohužel, Saturn 3 prakticky postrádá jakýkoli silnější moment a celková zápletka je na 90 minut prostě moc jednoduchá. Navíc jsem tak nějak postrádal záměr postavy Harveyho Keitela, který si sice démonického návštěvníka zahrál s gustem, ale nebylo to moc platné. Pěkná byla aspoň hudba Elmera Bernsteina a barevné interiéry vesmírné stanice, spolu s dobře udělaným robotem. Inu, jak říkám, vcelku promrhaná šance na dobré science fiction. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem to viděl jednou a pak později to ve mě zanechalo stejný pocit. Prakticky žádná typická béčková vyvražďovačka,film s třemi herci,kteří mají talent a dá se z toho udělat skvělá napínavá až hra kdo z koho. Škoda,že film posbíral ceny za nejhorší film,herce-Douglase a herečky Fawcett. No v podstatě je to trochu ukecaný,ale co naplat,4 hvězdy dávám já. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Koľko precent že sa to dáva quilty pleasure? 0 či 100%? Zpriemerujem to a zaokrúhlim objektívnym úsudkom smerom dole. Toto je neskutočný wtf film, ktorý je v porovnaní s klasikami žánru neuveriteľne smiešny, zato odzbrojujúco neodolateľný. Na tomto fakte sa podpisujú predovšetkým herci, pretože až ich účasť robí tento kinematografický fail pikantným. Zrejme si mysleli, že točia filozofické sci-fi. Teraz si to už rozhodne nemyslia. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

No trošku zklamání ale dostal jsem prakticky co jsem čekal, jen s trochu více nudy. Robot se mohl nasrat rychleji a ne až po polovině filmu, nicméně herci byly sympatičtí Douglas, Fawcett a mladý Keitel. Na ně si stěžovat nemůžu, ale na co si chci stěžovat je robot samotný, ty jeho pohyby byly strašný, a přišel mi takový moc "uměly", vždyt by mu dal Douglas pěstí a ten robot by se rozpadl. Ale jako scifi na jedno zkouknutí to ujde. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden velkej omyl. Čekal jsem scifi béčko na aspoň trochu zábavné úrovni v prostředí u saturnu, který miluju, ale všechno prostě špatně. Efekty a vizual jak z šedesatek (outland co vyšel chvíli po tomhle skvostu vypadá mnohem líp) tohle působí strašně levně..hlavně, že tam je Kirk, kterej mě akorát nudil, Keitel byl divnej chtěl furt šukat a celý to bylo takový divný drama na (nechutně udělaný) kosmický stanici. Řeší se tam nejakej robot a je to prostě ztráta času. ()

Reklama

Reklama