Reklama

Reklama

Eva Braun - Hitlerova milenka

(TV film)
  • Česko Zamilovaná do Adolfa Hitlera (více)
Francie, 2007, 71 min (Alternativní 52 min)

Scénář:

Daniel Costelle

Kamera:

Eva Braun

Hrají:

Richard Berry (vypravěč), Eva Braun (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), Hermann Göring (a.z.)

Obsahy(1)

Hitlerova přítelkyně a krátce i manželka Eva Braunová měla unikátní příležitost neoficiálně natáčet nacistickou elitu. V letech 1937 až 1944 natočila Eva Braunová řadu pozoruhodných záběrů. Její amatérské filmy mají mimořádnou historickou hodnotu, zachycují totiž osoby, které se pohybovaly v bezprostředním okolí Adolfa Hitlera. Tyto filmy a fotografie se po válce dostaly do rukou Spojenců, takže můžeme neformálně nahlédnout pod pokličku nacistické elitě a jejím hostům. Eva Braunová si představovala, že až Třetí říše ovládne celý svět a ona se stane paní Hitlerovou, vznikne z jejích záběrů jedinečný střihový film o soukromí geniálního politika a vojevůdce. Paní Hitlerovou se stala několik hodin předtím, než novomanželé v zoufalé situaci spáchali sebevraždu. Její muž byl jedním z největších masových vrahů historie a filmové záběry z jeho soukromí zůstávají cenným pohledem do zákulisí Třetí říše. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný francouzský snímek zdařile upozorňuje na substantivní markantu nejen nacismu, ale i fašismu vůbec: na jeho maloměšťáctví, na hodnotové orientace pokleslé části dolní části středních vrstev. "Fenomén popeláře Doolitla" či Doolitlův fenomén (vzpomeňme si na proslulou píseň o potomcích, kteří mohou živit své rodiče) je nejvíce patrný na Braunové nechtěných zpodobeních jejího zrůdného milence. Zbaven uniformy a infantilního egocentrismu mění se v bezvýrazného venkovana z rakousko-německého poinnského pomezí. Stejně mdle působí většina dalších záběrů privilegované ženy Třetí říše. Snáze tak pochopíme Hitlerův portrét, který ve svých vzpomínkách načrtla druhá žena z jeho okolí - Traudl Jungeová. Pokleslost průměru, asi nejvýstižnější charakteristika hodnotových orientací a rasistických ideálů této polokreténské pakáže (výraz je inspirován proslulým výrokem z hořkých vzpomínek jednoho z nejproslulejších velkopodnikatelů výmarského Německa), navozuje spřízněný svět komunistických "elit" třicátých až padesátých let minulého století, ale také atmosféru filmů typu proslulé Moskalíkovy KUKAČKY V TEMNÉM LESE. Neboť odvrácená tvář světa hnědočerné pakáže, světa Osvětimi-Osvěčimi-Birkenau, Sobiboru, Terezína, Oradouru, Lidic je tím nejpodstatnějším z nadčasového rozměru odkazu tohoto hodnotového odpadu. Odkazem varovně výstražným. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o životě ženy, která byla Hitlerovi nejblíže. Udivilo mě jak se nezajímala o to co se ve světě děje, co Hitler páchá, nezajímala se o politiku jen o samu sebe. Připadala mi velice naivní, hloupoučká a takovou ji zřejmě Hitler chtěl mít, proto mu taková žena vyhovovala ... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hitlerova milenka si pestovala kult tela. Telesné cviky a malomestské radovánky filmovala na najdrahší filmový materiál. Tieto zábery mali tvoriť podklad k sfilmovaniu trháku amerických rozmerov o Eve a Adolfovi. Nuž, túžby takýchto dievok, naivne sa domnievajúcich, že ich život je akýmsi výnimočným umeleckým dielom, pričom v skutočnosti len napĺňajú svojim osudom recyklát tisícoviek navlas podobných osudov, končia zväčša vo fatálnom zabudnutí histórie, ktorá opakujúce sa príbehy strháva ako nudné pozlátko. Eve Braunovej sa však podarilo niečo výnimočné. Pre nič iné, len preto, lebo mala za milenca Adolfa Hitlera. Už len samotné meno Hitler priťahuje filmárov celého sveta ako býka červené súkno. A tak nečudo, že sfilmované čačky Evy Braunovej sa stali zaujímavým materiálom pre francúzskych filmárov. Namiesto amerického trháku tak vznikol príťažlivý dokument, pekne ukazujúci skutočný ideál nacistického vodcu - život s selankovitej idylke malomestského vidieka. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Některé autentické záběry přímo od Evy Braun, které jakoby mimoděk zachycují soukromí Hitlera, jsou střihem a řazením obrazů po stránce autenticity nesporně pozoruhodné. Nearanžované scény dodávají dokumentu zajímavost zvláštního rázu a také nevyslovené otázky o Evě Braun. Její křehkost a životní styl v přepychu třeba tvrdě kontrastuje s obrazy války či likvidací zdravotně postižených německého národa. O jejím citovém vnímaní a způsobu myšlení či zranitelnosti ve své osudovosti je tu jaksi řečeno hodně málo. Snad jen to, že se pokusila vícekrát o sebevraždu a milovala bezmezně führera včetně zvířat. Co k tomu dodat, dokument nabízí ne právě zrovna úplně příjemný, ale přesto zajímavý pohled na životní lásku obludného diktátora. Eva Braun můj obdiv v žádném případě nemá. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

I když byla skoro stále sama, tak jí často stačil jen pocit, že je pro Hitlera na prvním místě...Zajímavý dokument o životě Evy Braunové. O jednom lidském osudu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to velmi přitažlivě natočeno. Shlédl jsem to po dokumentu o Whitney Houston, jenž se jako slavná zamilovala do černošského lůzra, před nímž jí její matka varovala a který jí zničil, o Lady Gaga, kterou opustil podivný manžel a ona nebyla dlouho schopná v depresi nic dělat a dokumentu o Amy Whinehouse, která byla závislá na manželovi londýnském povaleči, který ji naučil brát drogy a zničil . Takže si říkám, ty ženy to mají těžké, když se zamilují do psychopatů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekná kolorovaná verzia približujúca osud známej a v podstate nešťastnej ženy po boku vodcu. V podstate celý čas prežila bez toho, aby vedela (alebo skôr nechcela ani vedieť), čo sa v skutočnosti v Európe deje, vo svojej individuálnej realite. Zábery, ktoré nám ponúka tento dokument, sú naozaj výnimočné a často súkromného charakteru. Za to môžeme vďačiť práve Eve Braunovej, ktorá vytrvalo a permanentne niečo natáčala. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Asi mi to nebudete věřit, ale jsou takové dny v roce kdy na ČT2 v osum hodin večer nedávají hitlera v hlavní roli. Tak určitě je to první a druhý svátek Vánoční a také den, kdy vysílali tento dokument o evce braun – hitler zde totiž vystupoval jen ve vedlejší roli nejprofláknutějšího feťáka, kterýžto nedávno objevený fakt umně maskovala evíkova amatérská kamera (co by dar od vůdce).____K osobě Evy Braun se snažilo vyjádřit spousta historiků a dokumentaristů, popsáno je spousta materiálu. Nu což, říká se, že osobnost nikoho nelze shrnout do několika řádek. Já se vás přesto pokusím (a věřím že úspěšně, neboť na mnou vytvořeném psychologickém profilu zkoumané evy braun bychom se myslím mohli shodnout) přesvědčit o opaku. Tedy, že pokud si třeba i koupíte biografii evy braun, dokumenty na DVD atd., prozkoumáte to zleva zprava, podrobíte to hluboké analýze, stejně dojdete k jednomu a stejnému závěru jako já. A dovolím si se stručností a strohostí mě vlastní shrnout osobnost evy braunové do pouhých dvou slov: nazi Hure. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Snimek navazuje na stejnojmenou knihu (anebo kniha na film, ted si nejsem jista rokem vydani). Je tedy rozsiren o historicke souvislosti, ale jinak je to to same. Kazdopadne film predstavuje "filmovou tvorbu" mlade reziserky a herecky, ktera zdokumentovala posledni leta jednoho z nejvetsich tyranu sveta. Ano, to je Eva Braunova. Hloupoucka a prosta divka, ktera sebou nechava manipulovat. Prave tenhle fakt je jak ve filmu, tak v knize zminen, a cele se to nese v tomhle duchu. Coz je fajn. Na druhou stranu mi chybi nejaka hlubsi sonda do Evinyho stylu uvazovani, nejaky nazor historika a tak. V kazdem pripade jde o snimek, ktery stoji za zhlednuti. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který kromě velmi známých záběrů obsahuje záběry zcela neznámé i pro hlubší znalce daného tématu. Eva Braunová po obdržení kamery jako dárku od Vůdce dokumentovala běžné, ale i pozoruhodné události svého života- můžeme tak sledovat ji samu, její rodinu, přátele na večírcích, ale v centru zájmu je samozřejmě Adolf Hitler, kterého nám dokument nabízí v neformálním domácím prostředí jako milovníka dětí, zvířat, jako člověka unaveného a odpočívajícího, dokonce v brýlích, které na veřejnosti úzkostlivě tajil, ale i jako Vůdce který láskou k Německu žije a zemře, po boku veličin své doby ať z německé, tak ze zahraniční politické scény. Pokud by byl Hitler politikem dnes, jistě by jako PR využil ty prvně jmenované. Nebyl by nakonec sám :-) Mrzí mne řada faktických chyb, které v dokumentu zazní- počínaje dokonce datem Evina narození (!!!), dále přes nesprávnou interpretaci některých vazeb uvnitř Berghofu, až po vyznění vztahu mezi ústředními aktéry. Naopak nezazní některá pozoruhodná fakta (např. se nezmíní averze panující mezi Evou a dr. Morellem, nebo se divákovi nedostane vysvětlení, proč (pokud jde o oficiální návštěvy na Bergofu- vládci, velvyslanci atd.) záběry točené Evou jsou vždy z výrazného nadhledu, málo pozornosti je věnováno i Speerovi, Fegeleinovi a dalším. K osobě Evy Braunové se snažily vyjádřit celé generace historiků a literátů. Osobnost nikoho nelze shrnout do několika řádek. Já se shoduji s názory Angely Lambertové, autorky knihy „Ztracený život Evy Braunové“, která je podle mne nejlepší autorkou monografie o této ženě. Pro zájemce z řad zdejších uživatelů: doporučuji knihu zakoupit (nenechte se odradit její obsáhlostí, téměř 600 stran ve větším formátu) , ve stejném obchodě je k dostání i dvd s výše uvedeným dokumentem : oboje za příznivou cenu v Levných knihách, které se postupně stávají zdrojem nejkvalitnější nabídky filmů a dokumentů. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Silene, kdyz si clovek predstavi, ze ve stejne dobe, kdy jeji mily pustosil Evropu, Eva se nataci, jak visi na strome.-). Ale diky za to, ze se nasla v nataceni domaciho videa a divak ma moznost videt tak vzacne zaznamy. Souhlasim, ze dokument neni uplne o Braunove, presto svymi zabery dokaze plne zaujmout. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Dokument se sice z velké části zabývá Hitlerovou ideologií, názory a jeho životem, ale přesto se tam dozvíte i věci, které jste ani netušili.. :) A to jsem viděla a četla hodně o nacismu či o tématu holocaust x Hitler. Dost mě překvapili originální nahrávky, které z větší části natočila sama Eva Braun, jelikož je tam "vůdce" viděn také z jiného světla. Dokument doporučuji. Klidně i jen z důvodu připomenutí, jaká zvěrstva Hitler provedl, jelikož je to podle mého nejhorší událost minulého století. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Eva Braunová tu nie je len Hitlerova milenka, sekretárka a gymnastka, ale hlavne filmárka a fotografka. Vytvorila pre históriu množstvo záberov a filmov, prieči sa mi napísať cenných, ktoré by inak vôbec neexistovali. Vzhľadom na to, koho filmovala, mala k dispozícii na tú dobu veľmi kvalitný farebný materiál. Účel záberov mal byť po vyhratej vojne celkom iný, takto slúžia ako dokument tej doby a súkromia históriou odsúdených osobností. ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Příliš bulvárně popisované, plné domněnek a o Braunové téměř nic neřečené. Přínos jen v originálních záběrech z "domácího archivu" ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument o skryté první dámě Německa,doplněný o autentické filmové záběry Evy Braunové,které natočila v soukromí.I když mi není sympatická a její manžel už vůbec ne,musím dodat,že v dokumentu jsou i některé pasáže,které nutí diváka brát jí jako svedenou oběť diktátora.Ale protože je dokázáno,že se pro svou smrt rozhodla dobrovolně,líto mi jí není. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

50 miliónov mŕtvych a Eva Braun si veselo poskakuje v plavkách.Z autentických záberov natočených práve milenkou Adolfa Hitlera, som nadobudla pocit,že nemohla byť psychicky v poriadku.Zaujímavý,veľmi zaujímavý dokument. ()

Reklama

Reklama