Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odedávna se muži na Divokém západě předháněli v tom, kdo je lepší jezdec na koni, kdo rychleji sváže tele, kdo zkrotí divokého koně či býka, ale také v tom, kdo je rychlejším střelcem. Za získání pověsti nejrychlejšího pistolníka byli ochotni neustále nasazovat život a za novými výzvami putovat napříč Amerikou. Vinnie Harold se po zastřelení střelce Fallona prohlásí za nejlepšího pistolníka a tahle zpráva se brzy dostane i do malého a poklidného městečka Cross Creek, kde je tahle událost tématem číslo jedna. George Temple (Glenn Ford), jenž tu vede svůj obchod a je proti nošení zbraní, je po vyslechnutí oné zvěsti rozrušen a vydá se do saloonu, aby se po několika letech abstinování napil a předvedl místním chlapům, že to s koltem umí jako nikdo jiný. Jeho manželka, která jediná zná jeho trauma z mládí a pohnutou minulost, začíná tušit, že jednání jejího muže nepřinese nic dobrého, neboť zprávy o výjimečných pistolnících se šíří velmi rychle. Toho času navíc do Cross Creek míří i Vinnie Harold se svými kumpány, s nimiž vyloupil banku, a policejní patrola, jež jim je v patách. Zdá se, že odvěkému porovnávání, kdo je rychlejším střelcem, nelze zabránit. (cheyene)

(více)

Recenze (12)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,383miliónaTržby USA $2,246,000Tržby Celosvetovo $3,535,000▐ Western s nečakaným zvratom v boji o najlepšieho pištoľníka a hlavne dobrou dramatizáciou scén. Taký malý bónus pri tancovačke tu máme dosť slušnú akrobatickú vsuvku od mladého junáka. /80%/ ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Komplexy nevyrovnaného chlapa s bouchačkou v zapadlém venkově. Kdysi romantický motiv z divokého západu, dneska už jen stín příliš dlouhé krvavé stopy v životě současníků, který přišli o někoho blízkého v sérii nekončích případů řádění osamocených střelců ve školách, kostelech, klubech, kinech nebo na koncertech. Chlápek má tak krásnou ženu, ale stejně ho žere minulost. Dialogy teda nic moc. Možná se tvůrci zajímavej námět a psychologie, ale nakonec mě to do příběhu moc nevtáhlo o nic víc než nějakej televizní film. Emoce ani mapětí se nedostavili. Podle hodnocení předceňovanej film. Zloduch byl fakt srandovní páprda. Vypadal jak českej hospodskej vejpitka. :) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejrychlejší střelec. Už samotný název snímku napovídá, že půjde o klasické a mnohokrát zpracované westernové téma, o souboje mezi pistolníky z různých koutů země, kteří si o sobě myslí, že jsou těmi nejrychlejšími a pakliže se objeví někdo, kdo je považován za nejlepšího, musí se s ním utkat. Glenn Ford tu pro mě předvedl asi svůj nejlepší herecký výkon ve westernu, neboť jeho ztvárnění George Templea, obchodníka v malém a klidném městečku, jehož trápí cosi neznámého a drsného z minulosti, něco, pro co odložil svůj kolt, přestal pít a slíbil své ženě poklidný život, bylo opravdu důvěryhodné a jeho rozpolcenost a potřeba se rozhodnout, zda bude dobrým manželem a otcem, avšak místními muži přehlížen z důvodu nenošení zbraně, nebo ukázání své pravé tváře pistolníka a rovnou toho nejrychlejšího, předvedl Ford naprosto skvěle. Potěší nejen scéna, kde se Temple předvádí a dokazuje svoji střeleckou výjimešnost, ale i celá dlouhá pasáž v kostele, včetně přísahy a následného jednání obyvatel, kde je skvěle nastaveno zrcadlo lidské společnosti a charakteru jednotlivců. Že nakonec dojde ke středu jeden na jednoho, je jasné od samého začátku filmu a provedení, resp. výsledek, které Russell Rouse namyslel, je opravdu výborné. Po krátkém přemýšlení tedy dávám 5*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsie westerny sa tocili podla mna v 40 . a 50. rokoch minuleho storocia. Tuna - pre mna pomerne neznamy reziser - Rasl Rus natocil sympaticky western - suboj medzi 2 kovbojmi. Kulisy dobre, dialogy na urovni, len v strede sklzli do vatovo planych plkov, ale zase prestrelka na konci mi vynahradila tie plane plky a Glenn Ford bol pre mna vyborny herec : 85 % ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Vnitřně rozervaný a minulostí pronásledovaný pistolník Glenna Forda mě spíš místy štval. Ta psychologie mi tam přišla prostě otravná, byť se s tím herecky popasoval slušně. Ale celkově to nebylo zlé, překvapila například vynikající kamera a střelecké scény mají švih. Bylo to žánrově trochu jiné, ale vůbec ne špatné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Broderick Crawford bol v tej dobe ťažkým alkoholikom, ale pri streľbe zostal triezvy. S Glennom Fordom chodili každý večer na párty s alkoholom a sotva si pamätali na predchádzajúci večer, ktorý spolu strávili. (westerns)
  • Glenn Ford strávil veľa hodín tréningom tasením revolvera a dokonca trénoval aj s vlastným synom vo svojej záhrade. Podľa jeho syna bol výsledok vynikajúci. (westerns)
  • Na tanečnej scéne v stodole možno ľahko vidieť, že podlaha v stodole je vyrobená z preglejkových dosiek s rozmermi 4 x 8 stôp, ktoré neboli štandardne vyrábané v USA až do roku 1928. (westerns)

Reklama

Reklama