Reklama

Reklama

Obsahy(1)

František vždy sníval o tom, že sa stane rytierom. Klára sa mohla stať bohatou dámou. Lenže obaja prijali vyššiu úlohu. Príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí urobili radikálne rozhodnutia - oboch k tomu motivovala ich láska. Láska k Bohu. Príbeh, ktorý osloví veriacich i neveriacich. Začiatkom 13.storočia žili v meste Assissi v Umbrii dvaja mladí ľudia, ktorí pochádzali z bohatých rodín, ale dvoch rozličných a znepúriatelených spoločenských skupín. Spoločenské spory vyústili vtedy do občianskej vojny. František bol synom bohatého kupca, Klára pochádzala z patrícijskej rodiny. keď sa po prvý krát uvideli, on bol v putách, ale hneď obaja pochopili, že ich osudy sa raz spoja. O päť rokov neskôr zavládne v Assissi mier, ale František je nespokojný so svojim životom - vzdá sa svojej rodiny i dedičstva. Chce žiť v súlade so svojim presvedčením a - v chudobe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

tahit 

všechny recenze uživatele

Nedílnou součástí filmu je také hlavně náboženské téma, které nebudu zde rozebírat. Ale spíše příběh jako takový. Středověká postava Františka z Assisi svým vnějším osudem je asi jedna z nejzajímavějších postav křesťanství středověku pro divadelní i filmové tvůrce, kteří rádi zachycují jeho nevšední schopnosti porozumět lidem, jehož největší síla je v dobru, které chce konat hlavně pro chudé a nemocné. V neposlední řadě je prezentován i jako patron zvířat. A co dodat k samotnému příběhu. Ač je příběh natočen mírně romantickým stylem, umocňuje to fakt, že nejde přeci o filmovou romantiku, ale o zcela něco vyššího, což chápu jako filmové sdělení, nicméně mám jednu výtku, přestože to herec Ettore Bassi zahrál s velkou citlivostí, kapičku mi chyběla taková ta větší emotivnost či syrovost vyjádření způsobu Františkova života, jinak velmi příjemného herce. Krásná Klára v podání Marie Petruoloové mi hodně připomněla Julii z Romea, potažmo její zdejší umenšená role byla jen spíše jen dokreslením života Františka a jeho vztahu k ní. I přese všechno málo co jsem napsal, jde o velmi hezkou podívanou, ale nedosahuje na již dříve natočený film Bratr Slunce, sestra Luna. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Ze všech filmů o svatém Františkovi, které znám, jsem právě tento viděla v Assisi. Plný hezkých lidí, ale nejslabší. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo fádní představení a nic mě v paměti neutkvělo z tohoto filmu, kromě malomocných, kteří byli dobře namaskovaní, jnak nuda... ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Podľa Padovskej kroniky Il necessario sa miestny rebel Dominique Merisi dopustil vo vtedajšej dobe nepekného činu. Pozval Kláru na večeru, pričom pikantné detaily kronikár nebude spomínať, ale boli vyslovené pred mestskou súdnou radou. Pri prenechaní záverečnej reči na obhajobu zaznelo pokrytecké, ale odvážne: „Pochopte. Som nevinný!“ ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Životní příběh Františka z Assisi a jeho následovnice Kláry je natolik mimořádný, že ho snad nedokáže zkazit ani styl italské telenovely. Za ten jedinečný osud se mi chce dát pět hvězdiček, ale za to ostatní nemohu... Film má i nepřehlédnutelná pozitiva, jako upřímně působící herecký projev Ettore Bassiho, na televizní produkci krásné exteriéry i slušný scénář, který (na rozdíl od mnoha jiných Františkových žiovotopisů) obsahuje celý jeho život až do smrti. ()

Cinik 

všechny recenze uživatele

Film se mi moc nelíbí. Není příliš realistický a historicky přesný a navíc manipuluje s františkánským odkazem. Sv. František byl mužem hluboké liturgické úcty a pokud by mu režisér ukázal modernisticky zprzněnou podobu mše, kterou ve filmu můžeme vidět, možná by na něj i vytáhl hůl... :-) ()

Creator 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím posolstvo ale film pretože posolstvo nám zanechal Františkov život, nie talianska kinematografia, to skôr naopak. Je to slabý film o sv. Františkovi a s knihou sa nedá zrovnávať! Navyše pôsobí veľmi veľmi lacno a kľúčové veci vo Františkovom živote odfláknuto, inak, alebo chýbajú úplne. Ak by som si mal nabudúce vybrať tak radšej opäť tu knižku alebo film Bratr Slunce, sestra Luna. Dávam 20% za sympatické obsadenie Františka s Klárou. ()

Reklama

Reklama