Reklama

Reklama

Alois Nebel (M. Krobot), obyčejný nádražák v zapadlém místě jesenických hor, je mlčenlivý muž, kterého pronásledují vzpomínky z dětství, z doby, kdy poválečné Sudety opouštěli Němci. Jako dítě byl svědkem něčeho, co se mu neustále v mysli vrací. Násilí jednoho starousedlíka, jehož objektem byla mladá německá žena Dorothe. Jsme ale v období krátce po sametové revoluci, místní ještě kšeftují s ruskými důstojníky ze sovětské posádky a krajem se potuluje „Němý“, mladík, který se hodlá pomstít. Atmosféra bohem zapomenutého kraje s jeho věčně deštivou a mlhou zahalenou tváří houstne… Adaptace stejnojmenného komiksu vznikla kombinací hraného a kresleného filmu – metodou tzv. rotoskopie. (Česká televize)

(více)

Recenze (901)

Langsuyar 

všechny recenze uživatele

Alois Nebel nabízí neokoukané komiksové obrazy, které díky rotoskopii oživly a proměnily se v magický a vytříbený vizuál, který může konkurovat kdejakému světovému snímku. Bohužel kam se přidalo na formální stránce, ubralo se na obsahové a film tak místy působí po příběhové stránce nedotaženě. To ale velká vada filmu není, protože scénář není základním stavebním kamenem filmu. Nejdůležitější je styl a způsob vyprávění. Mlhavá atmosféra a pomalu se plynoucí děj za doprovodu melancholické hudby dělá z Aloise Nebela unikátní podívanou, která stojí za vidění. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Objektivně za čtyři hvězdy - už pro ty neodpustitelné zásahy do komiksu, které vedly k jeho výraznému zploštění a zpřístupnění "obyčejnému" divákovi, ale pocitově tak nějak za pět. Takových filmů, jako je ALOIS NEBEL vzniká u nás sakra málo a je dobře, že měl někdo odvahu a hlavně talent něco takového natočit. Uvidíme, s čím se Luňák předvede příšti - schopnosti tu jsou, jen je otázka, jak si poradí, nebude-li mít za sebou silný, byť okleštěný námět. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

[Trilogií Rudiše nedotčen] To zase jednou nestačim zírat nad některými zdejšími komentáři. A klidně to tu tvrdě napíšu. Vždyť děj je naprosto osekaný a zredukovaný na minimum. Jak se v něm někdo může ztratit? To samé s motivací postav. Člověk s kapičkou empatie ji přece musí lehce rozpoznat. Chyba je ve vás milí uživatelé (vaší omezenosti), ne ve filmu. ____ Vizuál je nádhernej a s tím skvělým hudebním doprovodem jsem si ho užíval daleko víc než Bašíra nebo Persopolis. Krobot přetvořil Nebela ke svému minimalistickému obrazu. Wachek kope první sviňskou ligu. Kam se ale hrabe na fotříka, to byla jasná extraliga. K tomu přičtěte hudbu Priessnietz + Umakart a filmový zážitek roku je na světě. ____ 80 miliónů je vážně hodně (i na 2 roky) a divím se Strnadovi s Negativem, že mu to za to objíždění festivalů stojí. Sice zase jednou produkují nejlepší český film, ale návratnost/zisk v nedohlednu. Jo a Jeseník je Okres ne Provincie. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a technikou ne nepodobné dokumentárně vzpomínkovým záležitostem z východu: Waltz with Bashir a Persepolis, nebo futuristicko-vizionářským snímkům západu: Scanner Darkly a Renaissance. Obsahově zajímavé, ale málo nosné, a poetické podání příběhu by si zasloužilo hlubší způsob zpracování příběhu Nebela ovívaného historií. (stroboskop mi nedělal dobře) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se odehrává mezi slovy... Jaromír Švejdík, zpěvák, skladatel a výtvarník známý pod pseudonymem Jaromír 99, napsal text písně Půlnoční pro skupinu Umakart (což jsou: Neuwerts, Muchow a on sám)... ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Vizuálně podmanivé, uhrančivá atmosféra, ale bohužel poměrně slabý příběh táhne celkový dojem dolů... ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Tak už aj do Česka prenikla diagnóza z Hollywoodu, keď forma predčí obsah. Po výtvarnej stránke je to výborný a inovatívny počin českých tvorcov, no dejovo je film fádnejší ako sa zdá. Mierne nezrozumiteľný dej a nakoniec sa ani žiadnej výraznej pointy nedočkáme. Zvuk je výborný, ale nie je dobre rozumieť hovorenému slovu. Myslel som, že prižmúrim oko hlavne kvôli výtvarnému spracovaniu, ale nie. 2* budú stačiť. 45% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Promítání tohoto filmu jsem dlouho odkládal. Bál jsem se, že budu v té skupině lidí, kteří budou zklamáni. Nezajímá mne příliš technické řešení filmu, hlavně jde přece o výpověď a pokud by mělo jít jen o hezké obrázky...brrr. Tady jde ale opravdu o film s velkým F. I bez animace by to byl film životný, silný. Animace sice občas umocňuje, ale občas také odvádí diváka od hlavního tématu. Tím je člověk sám, cesta, smíření, samota, pospolitost, msta a odpuštění. Sudety v sobě nesou německé dědictví, kraj byl Němci kolonizován a jejich vyhnání tuto kapitolu ještě zdaleka neuzavřelo. Nelze obrátit list, stále žijí lidé, země po staletí obdělávaná si pamatuje. To myslím chtěl Jaromír Švejdík naznačit. Dějiny nelze změnit. Člověk ale zůstává. Chápu, že spoustu lidí film neoslovil, ba nudil. Je pomalý, s přílišným prostorem k přemýšlení, mnozí ten prostor (bez urážky) nemají čím vyplnit. Ale je to pořád o tom samém. Citujme film Všichni dobří rodáci: "Tady je tvůj Ródos, a tady skákej. A co jsme si upekli, to si také snězme. Ale co jsme si my vlastně sami upekli? Co jsme mohli, a co jsme nemohli? Sbohem, všichni moji dobří rodáci. A kdybychom se už neviděli, vyplň se osude!"....100% ()

Prometheus69 odpad!

všechny recenze uživatele

Je mím zvykem dát aspoň jednu hvězdu za soundtrack. Zde mě nezaujalo naprosto nic. Vizuální technologie která při tomhle byla použita je tak dokonalá že jsem téměř nepoznal hlavní lidské postavy.... (a to nemyslím zrovna v tom pozitivním slova smyslu) _ Experimentální.... jo to celkem sedí. _ Nebudu se vyjadřovat. Ale animace českého filmu jde poslední dobou vyloženě do sra...! _ Kam také patří tenhle mimořádně nudný, odporně stravený nesmyslný patoz o ničem. Hluchý scénář je na tom to nejmenší zlo.... ale přiznám se že kdybych to měl ještě číst. asi bych usnul už u otevírání knížky. B) _ Nejhorší český film co kdy kdo natočil. O to mě mrzí že je navíc kreslený: ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě to hlavně Jeseníkama (což asi nebere nikeho, kdo v Jesenikách nikdy nebel) a výtvarnou stránkou, která je fakt originální v českejch polích a lánech. Příběhově slabší a do zahraničí to je nevyvozitelné. Celkově to ovládla spíš nuda, i když k tomu chovám náležitej respekt za odvahu... Kdybych si ale měl vybrat mezi timhle a štěňátkem, vyhraje štěně... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Řada školácky-učebnicových chyb režijních (např. jak si poradit s časovými rovinami?) a střihačských (temporytmus), otrocky realistická, formalistická animace s berličkou předlohy (kamera ok), zvuk (dialogy) nehodný nominace. Přes mediální megaforsáž s Vaškem 2-3* ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Vyjímečná, hypnotická podívaná, plná výborné deštivé atmosféry a úžasného vizuálu. Naprosto ojedinělý a odvážný projekt, který má sílu a dokáže diváka zcela pohltit. Takové České Sin City. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Český Marvel - premiéra a derniéra zároveň. Děj věru pitomý. Se nedivim, že se z Nóbla v USA nepos*****. Navíc jeden nepříjemný fakt - Karel Roden se nasere snad do každého českého filmu, což je pro diváka poněkud otravné a pořád stejné. Blyštivým klenotem Nóbla je dozajisté rozšíření obzorů. Tím chci říci, že neustálá recitace vlakových řádů je sice something new, ale je to věru k ničemu. Opět se projevil český zlozvyk - tj. film z období plného hvězd a třešňově červené barvy. 50% ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Nálada pohraničí a život ajsboňáka ztvárněn tak dobře, jak to jenom jde. Černobílá animace není samoúčelná, ale podtrhuje vyznění celého filmu. Možná to není jako originál, ale je to výborný film. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Fantasticky vystižené atmosféry všelijakých těch nádraží, čekáren, putyk, Silvestrů a doby kolemrevoluční; neodvozená, nezamindrákovaná „českost“. Rotoskopie (nebo snad už režie Tomáše Luňáka?) nějakým zázrakem zbavila české herce typické české machy, zakuklenost děje vysloveně potěšila – konečně se u nás našel někdo, kdo má odvahu nenakládat s divákem jako s pologramotným idiotem. S Neckářovým vyhypovaným vánočním hitíkem, podle kterého jsem Nebela předem odsoudil, nemá nálada filmu zaplaťpánbu nic společného. Ze začátku jsem si chvíli nemohl zvyknout na reálný zvukový charakter dialogů, k tomu stylizovanému obrázku mi nějak neseděly, byl bych je chtěl slyšet spíš z nějakého abstraktního „bublinového“ prostoru, ale to byla jediná výhrada a brzo se to vsáklo. Čekal jsem průser a viděl jeden z mála opravdu povedených českých filmových počinů posledního čtvrtstoletí a myslím první film svých famáckých spolužáků, který mě přiměl litovat, že jsem nezůstal u fochu. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ta světová kontroverznost, je ve skutečnosti jenom maska. V úchvatné atmosféře a výtvarném ztvárnění jsem hodinu a půl koukal na skoro nula děje. Herci super, ale ty postavy, třeba taková ústřední, ta tam prostě a jednoduše jenom je... a o dalších postavách a jejich potenciálu raději nemluvě. A to je vše. Celkem zklamání. 55% ()

capák 

všechny recenze uživatele

Nerad používám tohle klišé, a obzvlášť u filmu jako je Alois Nebel, ale forma bohužel zvítězila nad obsahem. Asi není potřeba zmiňovat se o tom, že samotná animace a vůbec celá atmosféra filmu je úžasná a na český poměry nevídaná, to už je ostatně patrný i z traileru. Za pozornost stojí i zajímavá hudba, které onu melancholickou atmosféru perfektně podtrhuje. Uvnitř je ale Alois Nebel nečekaně prázdnej film, jehož scénář je pro mě velkým zklamáním. Příběh zachycuje v podstatě jen dvě dějový linie, přičemž první z nich není nijak zvlášť zajímavá a u druhý jsem já osobně její konec vytušil už někdy v polovině. Schází mu jakýkoli napětí a gradace a já jsem se navíc za celou dobu nedokázal ztotožnit ani s jednou postavou. Mrzí mě, že film, kterej stál tolik úsilí, ve finále kromě týhle snahy vlastně nemá moc co nabídnout. Po cestě z kina mě napadlo, jakej by Alois Nebel byl, kdyby šel k divákům hned po natočení hraný části, a došlo mi, že v takovým případě bych nejspíš ten večer do žádnýho kina ani nešel. Kvůli vizuální stránce určitě stojí za to Aloise Nebela vidět, kvůli obsahový stránce spíš ne. I přes to všechno však musím vyseknout Tomáši Luňákovi obrovskou poklonu, protože natočit jako debut něco takovýho, chce pořádnou dávku odvahy. Doufám, že se režisérovi podaří v budoucnu najít látku, která naplno ukáže jeho vysokej potenciál. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Miluju atmosféru starých nádraží, jesenické plískanice a Švejdíkův kreslířský rukopis.... 5 hvězdiček je proto jediná možná volba... ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama