Reklama

Reklama

Alois Nebel (M. Krobot), obyčejný nádražák v zapadlém místě jesenických hor, je mlčenlivý muž, kterého pronásledují vzpomínky z dětství, z doby, kdy poválečné Sudety opouštěli Němci. Jako dítě byl svědkem něčeho, co se mu neustále v mysli vrací. Násilí jednoho starousedlíka, jehož objektem byla mladá německá žena Dorothe. Jsme ale v období krátce po sametové revoluci, místní ještě kšeftují s ruskými důstojníky ze sovětské posádky a krajem se potuluje „Němý“, mladík, který se hodlá pomstít. Atmosféra bohem zapomenutého kraje s jeho věčně deštivou a mlhou zahalenou tváří houstne… Adaptace stejnojmenného komiksu vznikla kombinací hraného a kresleného filmu – metodou tzv. rotoskopie. (Česká televize)

(více)

Recenze (901)

ihonzik 

všechny recenze uživatele

Nebel by měl dostat dva České lvy: "Nejlepší filmová bouřka" a "Nejvíce děr ve scénáři". Jinak příjemné osvěžení marastu české mainstreamové produkce ()

jakub.uck 

všechny recenze uživatele

Alois Nebel sedí na záchodové míse; sedí na záchodové míse českého filmového (a kritického) rybníčku; a za zvuku přijíždějícího vlaku v klidu tlačí; a každé jméno zastávky přečtená v potu jeho tváře vydá za deset filmových recenzí. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení ostatních je vidět, že si diváci jaksi odvykli na film, který není prvoplánový, spíše naznačuje, než by vysvětloval a jehož děj se odvíjí tak pomalu, jako se zvedá podzimní mlha v zapadlé jesenické vísce. Atmosférou, příběhem, jeho obrazovým zpracováním i takřka minimalistickými zvuky v podkresu je mi tenhle film mnohem sympatičtější, nežli valná většina místní produkce. A navíc - muzika... Umakart a Priessnitz ve spojení s Neckářem a Rottrovou? K tomu Vašek Koubek? Šílené a skvělé - koho to napadlo? Muchowa? Neuwertha? Tenhle soundtrack musím mít. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Vizuál jednoznačně zvítězil, tam jsem si fakt užíval. Příběh mi vázl, ale stejně tento Český počin vysoce oceňuji, působí na místní poměry tak trochu jako zjevení. Film jsem si užil i díky osobní přítomnosti Tomáše Luňáka v kině a následnou besedou. Obyčejný divák může být zmaten, nebo neuspokojen, ten nejobyčejnější snad i naštván, na co že to hledí, stejně jako nejnáročnější, který očekává hyperartovní hloubku nejhlubší. ()

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem dopředu věděla o tom, jak má Alois Nebel vypadat. Strašně jsem doufala, že nebude jen vizuálně, ale i dějově zajímavý a já třeba konečně změním názor na české filmy. Bohužel, se tak nestalo. Vizuálno je poměrně zajímavé, ale vzhledem k tomu, že čím déle na to koukáte, tím víc ploché vám to připadá, potřebuje to silné momenty jako sůl....ty ale nikde nejsou. Alois Nebel je na první pohled vizuálně zajímavý, ale obsahově a pocitově dost prázdný. Prostě jeden z případů, kdy forma vítězí nad obsahem. Jenže i ta forma začíná po čase nudit. Za 3* s jedním okem přimhouřeným ()

ramirez2 

všechny recenze uživatele

Grafické pojetí filmu mě přímo uchvátilo. Kreslená forma zde (kapající kohoutek, uvolněné šrouby, záběry na obličej atd.) dokáže mnohem lépe vypíchnout detail, než by tomu bylo v hraném filmu. Video zážitek je tu umocněn výborným ozvučením a hudbou. Pravda, film moc akční není. Je to spíše takové ponuré melodrama s drobnými plamínky naděje na změnu k něčemu lepšímu, lidštějšímu, ale celé je to prodchnuto podmanivou atmosférou doby a prostředí, kde děj probíhá, až z toho mrazí. Film asi budou o něco lépe hodnotit ti, kteří dřívější dobu zažili, byli v Jeseníkách, prostředí vlaků a nádraží jim není neznámé a učili se ruštinu. 90 % ()

guri 

všechny recenze uživatele

Vizualne bol Alois Nebel sice dobry, no chybal mi zaujimavejsi pribeh. S nizkym poctom postav suvisi nie necakane zaverecne vyustenie. Kolisave tempo takisto filmu velmi nepridalo (IFF BA 2011). ()

HonzíQ 

všechny recenze uživatele

Jeden úsměv řekne víc jak miliardy slov. Ponořenost v mlze filmu ani trochu neškodí - roli skutečné postavy tu zastává jen pan Nebel, o kterém toho film říká snad i víc, než by bylo třeba; zbytek figurek ve hře jsou jen mlhavé dojmy lidí, kterým je na chvíli dovoleno vystrčit hlavu z šedivého proudu reality (včetně Němého a starého Wachka, kteří tu jsou spíš dost krvavou alegorií vyrovnání se s minulostí) .Vytknul bych jen jaksi nepovedenou animaci, která zůstává stát na půli cesty mezi realismem a čirou komiksovostí, výsledkem čehož se postavy hýbou způsobem, jakým by se podle mě rozhodně hýbat neměly. ()

levente 

všechny recenze uživatele

Rudišův film. Ostatní je podružné. Včetně animace, která mě v některých chvílích opravdu potěšila. Zvláště ze začátku. Je to Rudišův film se vším, čím je Rudiš výrazný. Zdůrazněné detaily jako svébytné vzpomínky, nečas a prázdnota hlavních hrdinů, kdy je jen velmi těžké sžít se s hlavní postavou tak nějak - niterněji. A taky ty koleje a mašinky. Krobot - výborná volba. Příběh samotný? No. Je tam. Do krve se mi nedostal. Naopak, někdy je snaha o oddálení pointy až příliš úporná. Nevadí to, protože jako celek je to více než koukatelné. Nejvíc si z filmu pamatuji ten pohled se sněženkami. Ta reálná grafika! Ten pohled totiž vážně existoval. Za doby rudého a hloupého temna byla o hezké pohledy velká nouze. Vážně. Takové prkotiny. Právě proto si ten pohled pamatuji, byl jiný, hezký. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání z "Lojzy Nebela". Většinou to tak dopadá, když je film silně medializován, člověk pak očekává skutečný zážitek. Ten se sice dostavil, ale čekal jsem více. Velmi zvolna převyprávěný příběh o těžce depresivním železničáři, jehož trauma pochází až z roku 1945 a jedné pomstě, na jejímž začátku je rovněž událost z konce války, velmi seděl Miroslavu Krobotovi. Už jsem si u něj zvykl na to jeho úsporné herectví a líbí se mi, jak hraje. Ten příběh také není špatný, ale už se vůbec nedivím, že jej Američané nenominovali na Oscara. Američané těžko pochopí, co to byl odsun Němců po válce, o křivdách, které některé "divoké" odsuny doprovázely nemluvě. Těžko by také chápali, že oběti okupace kšeftují se svými nepřáteli, tedy Ruskými okupanty. Dokonalé animaci nelze nic vytknout, ale celkově mě, tento poněkud mdlý film, bavil jen z části. Teď dávám 3 a půl *, čili 70%, po druhém shlédnutí (a já věřím, že bude) přidám, možná půl hvězdy navíc. ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Výtvarně velice zajímavé a nesmírně působivé. Jsem ráda, že jsem film viděla. Ale trochu mi vadila ta osekanost příběhu. Filmy přetékající nudou mají stopáž 180 min a tento, kde by se dal příběh hlouběji rozpracovat (hlavně pasáže z roku 1945) je odbyt 81 minutami. To mě mrzí, protože bych si tu vizuální nádheru ráda užila déle. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Zpracování se mi velmi líbilo, ale celkový děj je špatný. Chvilkama sem se i ztrácel, něco zůstalo tak trochu neodtajeno a konec byl jaksi moc rychlý. Škoda, sliboval jsem si od toho víc a jsem zklamané. Slabé tři hvězdy. ()

dainio 

všechny recenze uživatele

Ač bych neskonale rád dal za 4*, tak to "zatím" nejde. Po stránce animace a výborné atmosféry, není co vytknout. Všechno je v tomto smyslu, přesně jak má a mělo být. Ať už sněží nebo hutně prší, ponurost je citelná v každém záběru. To je opravdu úžasné. I některé dialogy či monology stojí za to. Především hláška v hospodě o Havlovi, neměla chybu. Herecké obsazení je taktéž vyrovnané. Pojďme ale k mínusům. Největším deficitem je bezpochyby výrazná nedotaženost. Nevysvětlení různých dějových souvislostí + velice malé rozpitvání postav. Především pan Němý. Jakoby se zde, nikdo tím nechtěl zabývat. Divák si musí po skončení filmu, přečíst nějaké info aby věděl, oč vlastně jde a kdo je kdo. Nemluvě o tom, že Alois Nebel mohl trvat i klidně o půlhodinu déle. Nijak by tomu neublížilo. Ba naopak. Když už je člověk vžit do filmu a baví ho ta skvělá atmosféra, tak přijde konec. To mě opravdu překvapilo. Nicméně, Alois Nebel je dobrý film. Je originální. Výrazně se odlišuje od tuzemské tvorby. Kdyby nebylo těch nedotažeností, šel bych i výše. ()

rainman93 

všechny recenze uživatele

Než vynesu konečný verdikt o filmu, zajímají mě názory ostatních, především laické veřejnosti, mezi kterou řadím i moji milovanou maminku. Ta mi odpověděla něco v tomto smyslu: "Bylo to hrozně zajímavé, ale nějak vlastně nevím, o čem to bylo." Pro nás cinefily hláška k nezaplacení. Avšak naprosto mamince rozumím. Jsem však tolerantní a vědec, proto jsem pátral dál a dočkal jsem se opravdu masového názoru. Názoru televize! Masovější je snad jenom internet a masné krámy. Zde jsem se dozvěděl, že film Alois Nebel je přezdívaný "české Sin City"!!! Vidíte ty paralely??? Všude na vás křičí rukopis Rodrigueze a Tarantina s jejich humorem a poetikou pro absurdní brutální násilí. Příběh je mozaikou několika epizod, v kterých narazíme na ty nejpodivnější existence. Teď vážně!!! Cením si názoru maminky, protože má pravdu. Pro laickou veřejnost je děj těžko definovatelný jedním slovem a děj, který zabírá cca 45 let, může být pro někoho těžko uchopitelný. Přesto pro mě film představuje novum v kontextu české kinematografie. Forma i obsah mi absolutně sedly a je jen málo věci, které bych vytkl. Na druhou stranu mám strach, že přízvisko „české Sin City“ se ve slovníku naší mládeže asi jen těžko ujme. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Drtivý vítězství formy nad obsahem. Po technický stránce je Alois Nebel v český kinematografii dosud něco nevídanýho. Zvláštní "animace" a černobílá stylizace spolu s hudbou vytváří skvělou atmosféru. Jenomže příběh bohužel moc nevyšel, hlavně díky tristní schopnosti tvůrců ho odpvyprávět. Za celou dobu se nestane skoro nic, ale divák stejně občas trochu tápe, o co komu jde a proč se děje to a ono. Nicméně i přes velký rezervy a nevyužitej potenciál patří Nebel přece jenom k tomu lepšímu z český produkce posledních let. Jenomže bez experimentování se asi český filmy nikam nehnou, takže díky bohu za Nebela. Když přivřu obě oči, dostanu se maximálně na tři silnější hvězdy. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se chystala delší dobu. Zaujal mě způsob, jakým je to natočeno. Určitě to víte, bylo to natočeno s živými herci a poté převedeno do animace. To je určitě zajímavé, stejně jako další prvky - mlha, prostředí, ve kterém je to točeno. Děj mě ale silně zklamal. Postava Nebela je možná docela zajímavá, ale je obklopena dějem, ve kterém nehraje ústřední postavu - nebo ano, ale v tom případě se tam prolínají dvě roviny a to je bezúčelné. Film je docela nudný, oceněn byl prý Roden - cenu si zasloužilo určitě víc lidí. Dobře byl vykreslen život těch bezďáků a lidí žijících v budově nádraží, ale jinak... Nebylo to celé ani pořádně vysvětleno. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama