Reklama

Reklama

Alois Nebel (M. Krobot), obyčejný nádražák v zapadlém místě jesenických hor, je mlčenlivý muž, kterého pronásledují vzpomínky z dětství, z doby, kdy poválečné Sudety opouštěli Němci. Jako dítě byl svědkem něčeho, co se mu neustále v mysli vrací. Násilí jednoho starousedlíka, jehož objektem byla mladá německá žena Dorothe. Jsme ale v období krátce po sametové revoluci, místní ještě kšeftují s ruskými důstojníky ze sovětské posádky a krajem se potuluje „Němý“, mladík, který se hodlá pomstít. Atmosféra bohem zapomenutého kraje s jeho věčně deštivou a mlhou zahalenou tváří houstne… Adaptace stejnojmenného komiksu vznikla kombinací hraného a kresleného filmu – metodou tzv. rotoskopie. (Česká televize)

(více)

Recenze (901)

Benjo 

všechny recenze uživatele

Technikou získaná velmi zajímavá atmosféra, příběh zajímavě poutavý, ale film jako celek spadá do průměru... ()

stepec11 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem šel s nadšením, ale z kina jsem nadšen neodcházel. Obrovský potenciál nebyl naplněn, sice před animací a vyzáží postav smekám klobouk, zato z obsahu a nevystižení atmosféry komixu jsem zdrcen. . Aloise Nebela jsem četl dvakrát a asi si ho přečtu i potřetí, na film se však kouknu maximálně kvůli animaci. Věřím, že pro lidi, kteří navíc komix nečetli, musel být film úplně o ničem. Obrovské zklamání. ()

Oewi 

všechny recenze uživatele

Forma skvělá, minimálně na naši malou zemičku velmi originální a nápadité.. a za to jsou ty 3 hvězdičky, za tu atmosféru, ale budu tady jen opakovat ty, jež komentovali přede mnou, děj je prostě slabý a to je škoda, když už má někdo dobrý nápad a prostředky, je to trochu plýtvání zazdít to v neději... ()

Thorgerda 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, v tomto ohledu a v českém kontextu poměrně nebývalé, ale děj je skutečně víc než zamlžený... Pro člověka, který není obeznámen s komiksovou předlohou je trochu těžké se i v tom málu děje orientovat, respektive správně rozklíčovat časové roviny... Například takový detail, že Nebelův otec je mu na fotografii natolik podobný, a také přednosta stanice, až člověk chvíli váhá, zda tedy hlavní hrdina je zestárlý otec malého kluka, nebo zestárlý malý kluk.. (ano, je to Lojzík, ale to jako stoprocentní vodítko nestačí) Z atributů velmi jednoduchých a v podstatě se neměnících kulis je docela těžké hádat, zda jde o leéta sedmdesátá, osmdesátá, nebo šedesátá... Scény z blázince, respektive hlavně ty konspirační schůze primáře s tajnýma jsem si intuitivně zasazovala kamsi do šedesátých let, ale tričko pacienta AC/DC mi můj omyl vyvrátilo... Je toto dostatečné vodítko pro diváka? Nevím, myslím, že se hodně sází na znalost předlohy, a bez ní je to pak trochu těžké. Ale je pravda, že sledovat podobný film v rámci "baby bio" projekce je dost velký hendikep, v souboji ponurého minimalismu a pokřikujících dětí vítězí decibely, takže jsem třeba byla jen málo pozorná. 4* jsou asi trochu nadsazené, protože scénář, respektive dramaturgie opravdu trochu kulhá, ale nemůžu jinak. ()

Zirael 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky dávám hlavně za zajímavý nápad a herecké výkony, obzvlášť mě potěšil Krobot. Vizuální zpracování filmu se mi líbilo, něco takového tady a myslím, že ani ve světě nebylo. Umí to krásně navodit tu správnou atmosféru. Problém je, že obraz jsem obdivovala tak první tři minuty, pak už by to chtělo nějaký děj, jenže ono nic. A přitom by stačilo tak málo, aby to nebylo takový od nikud nikam jdoucí nic, stačilo by trošku víc rozvinout postavu "němého" Karla Rodena a bylo by to o něčem jiným. Bohužel se mi zdá, že se tady ta bezpříběhovost a naprosté házení bobku na alespoň malou snahu o prokreslení motivací postav objevuje v čím dál tím více českých filmech. Škoda přeškoda... je to trestuhodně promarněný potenciál. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Nádherně udělané, krásně vyčištěný obraz a důraz na detail (dobové rekvizity i např. již neexistující interiéry Hlavního nádraží). V zásadě je ten film takový kafkovský komorní příběh na pozadí tragické doby. Příběh je silný a asi by byl zajímavý i bez té inovativní obrazové stránky, ale ta grafika jej posunuje na úplně jiný level. Jo, a ještě mně napadla jedna myšlenka - film byl dřív uveden v zahraničí než v ČR, takže tvůrci určitě měli na mysli nejen českého diváka. Proto bych si neodpustil jednu poznámku - pro cizince asi bude trochu těžké se orientovat v revoluční době - my pochopíme, že když venku padá sníh, muselo být už po Listopadu a proto se poměry v léčebně asi trochu změnily, ale to dojde jen Čechoslovákovi. Jedině, že by k titulkům přidali ještě nějaké vysvětlující komentáře, což pochybuju, že by bylo elegantní. ()

Druhácena 

všechny recenze uživatele

Je pro mě dost těžké postavit k tomuhle filmu s nějakým objektivním nadhledem. Jsem téměř až fanatický fanoušek Jaromíra Švejdíka (jak v poloze výtvarné tak hudebně-textařské) a nesmírně se obdivuji kráse a atmosféře té polozapomenuté krajiny "Sudetenland". Na tenhle film jsem čekal asi jako na žádný jiný. V kině to byl krásný zážitek a já si tak nějak oddechl, že čekání nebylo zbytečné. Nicméně nějaká ta ale se dají najít. Rudišova literární tvorba má svá slabá místa a tady se to přeci jenom trochu projevilo v absenci nosného příběhu - musely se z velké části vyházet jednotlivé příběhy z minulosti (respektive vzpomínky komiksového ukecaného Nebela) , ze kterých je komiks poskládán a nepřišlo vlastně nic, co by je nahradilo vlastně by se dalo říci, že je to jenom sled obrazů. Na druhou stranu to jsou nesmírně krásné a velmi atmosferické obrazy, výtvarná a hudební stránka je prostě na jedničku z hvězdičkou. Když začne na konci u přejezdu hrát Mimosezóna od Priessnitz, zdá se, že je všechno v pořádku, přesně tak jak jsem doufal, ale přeci jenom vyvstává otázka - zaslouží si konec tuhle písničku? Vždyť se vlastně nic nestalo... Proto dávám jenom lepší čtyři*. Nemění to ale nic na faktu, že Nebel je jedním z nejpozoruhodnějších a nejoriginálnějších filmů české porevoluční tvorby. ()

saillor 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem celou dobu spíš než cokoli jiného sledovala fascinující animaci a podobnost herců s animovanými postavami. Ale to mě rozhodně plně zaměstnávalo celých 87 minut filmu a vydržela bych i dál. Atmosféra filmu je temně působivá stejně jako postava mstitele Němého. Některými vytýkaná absence děje mě nijak nepřekvapila, protože už ze čtení komiksu před dvěma lety mi zůstal spíš jen "dojem a nálada" než nějaký vypravovatelný příběh, ale nikdy jsem neměla pocit, že je to na škodu, spíš naopak. Takže jsem si s gustem smlsla na tomhle filmovém zážitku v Biu Oko ještě s následnou debatou s tvůrci a 20ti minutovým filmem o animační tvorbě snímku. ()

SNCF 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná atmosféra celého filmu je ještě vygradována skvělou hudbou a perfektními ruchy. Pro někoho možná slabý příběh. pokud se však člověk nad filmem zamyslí a dosadí si vše do souvislostí, vynoří se před ním neskutečný popis jak doby, tak lidských povah. Geniálně použitá rotoskopie a volba černobílého vytváří například neuvěřitelně reálný prožitek z nočních scén, kdy je divák přímo oslepen září reflektorů projíždějícího auta, či záblesky světlic... Jako student drážní školy mohu posoudit i věrohodnost "nádražáckého" prostředí a ruchů. Povedlo se! Rozhodně to není film pro každého. Je jen pro ty, kteří si chtějí film prožít a vnímat ho i po skončení... ()

Silblade 

všechny recenze uživatele

Možná nedosahuji patřičných intelektuálních schopností nebo mi chybí poetický duch, ale doteď bych nikomu nedokázal říct, o čem film je a co jsou hlavní postavy zač. Animace sice byla pěkná (za to dávám 2 hvězdy), ale film bez příběhu a s depresivní atmosférou... radši se podívám na ten nejkomerčnější trhák nabytý efekty, oslazený jednoduchým, třeba i naprosto předvídatelným příběhem, který pokud mě nebude nudit, vždy bude o krok dopředu před něčím, co nudí a o čemž člověk zbytečně přemýšlí, o čem to vlastně krucinál bylo. Kdyby se do příběhu alespoň více zapojil Karel Roden a nějakým způsobem to zdramatizoval, tak bych určitě dal aspoň hvězdu navíc, ale chudák Roden na plátně stráví snad míň než 10 minut. Pro mě zklamání. ()

paniColombova 

všechny recenze uživatele

Alelůůůůůja :-) Tak nevim nevim jestli tenhle film na Oscarech obstojí, trochu pochybuju,ač nerada. Přesto, nejvíc na tom filmu miluju píseň od Neckáře, bohužel musím vytknout tvůrcům, že jí do filmu téměř nevložili, ta tam měla zaznívat víckrát a animaci. Ta neměla chybu. Atmosféru sychravé přírody Jesenických hor vytvořila lépe než kdyby se točilo reálně. Děj za 3 body, animace za 5. Děj mohl být o trochu zajímavější. A kdo tady mluví o tom, že konec byl o ničem, to pravda není. Naopak, na to, jak celý film probíhal, poněkud ponuře, konec mě mile překvapil. Dobrá myšlenka konec konců. Jinak - film se celkově povedl. Ale v Americe tenhle příběh asi nepochopí. Myslím si, že pro ně je děj moc obyčejný (počeštělý), aby to dostalo Oscara. ()

Borin.P 

všechny recenze uživatele

Horší průměr. Čekal jsem od toho o hodně víc, už jen díky užší nominaci na oskara, a dostal jsem jen nafouklé nic, při jehož sledování jsem se většinu času jen nudil. Rozhodně chválím, že v malém české rybníčku se někdo nebojí udělat trochu "jiný" film, než jsme zvyklí, ale je škoda, že retroskopické ztvárnění až tak moc přesahuje nad ostatní složky filmu. Jediné co si ještě trochu zaslouží vyzvednout je soundtrack, možná temnější atmosféra. 50% ()

Obchodka95 

všechny recenze uživatele

Trochu to ztrácelo na pointě. Závěr nedotažen do konce, nejspíš to ale tak i mělo být. Velmi rozporuplný film. Hvězda za herecké obsazení, další za efekty, za výborné převedení do této varianty filmu. Bylo mi líto, že se tam častěji neobjevila písnička Půlnoční, ale asi by to na tak krátký film bylo moc. Můžu doporučit, ale opravdu na konci jsem přemýšlela nad tím, že to prostě takhle nemohlo skončit, když už si myslíte, že přijde něco nečekaného tak je konec.. ()

bezprezdivky 

všechny recenze uživatele

Příběh by "normálnímu" filmu nestačil, vizuální stránka by sama o sobě taky nestačila, ale dohromady to funguje báječně. Sílu to má právě jako celek, spolu s hudbou a nostalgickou atmosférou Jeseníků. ()

erpe 

všechny recenze uživatele

Jo...skvělé zpracování...ale jinak jsem se nudil až k smrti :( Celý film mi přijde jen jako demonstrace možnosti použité technologie - nic víc :( Herci jsou sice skvělý, ale jinak... Ach jo...a já se tak těšil... :( ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Po vizuální a hudební stránce je to výjimečný film na naše české poměry. Po obsahové stránce je to určeno jen pro velmi úzký okruh diváků a většině lidí to asi neřekne vůbec nic. Obsah totiž není podstatný, důležitá je atmosféra Jesenických hor, kterou se dokonale podařilo zachytit v komiksové předloze. Ve filmu se však objevuje jen náznakem, snad kvůli zvýšení komerčnosti. Tím byla však bohužel podkopána ona obrazná židle. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama