Reklama

Reklama

Alois Nebel (M. Krobot), obyčejný nádražák v zapadlém místě jesenických hor, je mlčenlivý muž, kterého pronásledují vzpomínky z dětství, z doby, kdy poválečné Sudety opouštěli Němci. Jako dítě byl svědkem něčeho, co se mu neustále v mysli vrací. Násilí jednoho starousedlíka, jehož objektem byla mladá německá žena Dorothe. Jsme ale v období krátce po sametové revoluci, místní ještě kšeftují s ruskými důstojníky ze sovětské posádky a krajem se potuluje „Němý“, mladík, který se hodlá pomstít. Atmosféra bohem zapomenutého kraje s jeho věčně deštivou a mlhou zahalenou tváří houstne… Adaptace stejnojmenného komiksu vznikla kombinací hraného a kresleného filmu – metodou tzv. rotoskopie. (Česká televize)

(více)

Recenze (901)

ProchySBK 

všechny recenze uživatele

Nejste romantický duše, parchanti! Všichni kdo dali pod 4 hvězdy žijou v dnešnim světě a držej se ho zuby nehty. Já jsem měl po celej film rozporuplné pocity, ale jen díky dobře odvedené práci. Děj je silný, drží vás napjatý ale zároveň pilně koukáte, aby vám z té krásy nic neuteklo a celej film máte hubu do rohlíku. Díky! ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Pro český filmový trh jde o zcela inovační počin. Pro mne otázky slabšího scénáře v tomto případě zcela ustupují. A popravdě k této technické lahůdce si nic moc jiného než poněkud temnější a jednodušší dějovou linii představit nedovedu. ()

prybka 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka je velmi dobrá, ale od toho počítačové technologie jsou. Téma je ožehavé, ale jde nějak do ztracena. To je asi tak všechno, film končí náladou rozmočenou v dešti, bez katarze, bez poznání, bez uvědomění. ()

iarda 

všechny recenze uživatele

Za grafické zpracování dávám jednu hvězdu, tím ale musím skončit. Celé toto dílo na mě působí rozbředlým dojmem, naprosto zde postrádám silnější příběh nebo alespoň smysl filmu, film končí jakoby ,,jen tak mimochodem". Sám Alois Nebel zde působí spíše jako kulisa Karla Rodena, kolem kterého se Nebel celou dobu motá. Jako krátkometrážní zpracování by tento film rozhodně vynikl lépe. ()

Fixa 

všechny recenze uživatele

Během sledování filmu jsem prožíval emoce všech postav, i to, co se za nimi skrývá. Myslím tím, že během skrovných rozhovorů spojených s vizuálním ztvárněním těchto postav, jako by se sám nabízel osobní příběh každé z nich, aniž by se ve snímku objevil. Chápu negativní ohlasy diváků. Sám bych se k nim přidal, kdybych film bral obecně, podle určitého schematu (dobře to popsal Enšpígl: celý mě to přišlo jak když čtu knížku s vytrhanejma stránkama). Jenomže zde jde pouze o to, že mi film sedl, tak nějak pocitově... ()

rhodos 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivé, ale obsahově nudné a zmatené. Značně přeceňovaný a adorovaný film, podle mne však totální průšvih. Jediným plusem je bezkonkurenční soundtrack (hlavně skladba "Půlnoční " mne zvedla ze židle a po právu bych ji zařadila mezi nejlepší klasické vánoční písně. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Po grafické stránce zajímavý počin, ale nic jiného zajímavého Vám film nenabídne, což se ostatně od filmové adaptace komiksu dalo čekat. ()

Scott67 

všechny recenze uživatele

Tento film naprosto beze zbytku naplnil všechna moje očekávání. Nejsem (bohužel) železničář. Ale jako kluk jsem si často hrával na nádraží Královo Pole. Všechno bylo krásně provoněný těma starejma dřevěnejma napuštěnejma pražcema a na slepé koleji stálo asi pět parních mašin. Než je rozebrali do šrotu, prolezli jsme je včetně kotlů. Všude se povalovaly ty krásný tvrdý procvaknutý kartičky a bylo jasný, že to prostředí je kouzelný. I dnes cítím na železnici jakési nevysvětlitelné kouzlo. A teď tedy mají nádražáci i svůj kultovní film. Jestli někdo od něj očekával nějakou dějovou bombu, tak já tedy ne. Ale je to kus skvěle odvedené práce, má to krásnou atmosféru a pro mě tedy pět hvězd naprosto bez debat. ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

Vizuálně oslnivý, v tomto ohledu klobouk dolů, ale tím to bohužel plus mínus hasne. Dramaturgicky slabé, občas - vlastně docela často - se to těžce vleče (pobyt v blázinci), dějová linka nedotažená, nejasná, motivace postav podivná (Rodenova postava, houmlesácké mechechce v Praze na Hlaváku atd.), prostě klasický bolesti současnýho českýho filmu. Rudiš je slabý autor i scenárista. Přítomnost nakrklýho Krobota ještě film filmem nedělá (sic). Hudba na naše poměry slušná, když si odmyslím závěrečný Neckářův kýč. ()

orgoj0143 

všechny recenze uživatele

Alois Mlha v jeho depresivním světě ČSD. Geniálně zpracované dílo se skvělým začátkem, ponurou atmosférou, ale divným koncem od kterého jsem čekal něco co nepřišlo. Strašně jsem se na film těšil a v prvních minutách jsem byl tak nadšený, že jsem ani nedýchal..... ale ten konec ! Krobot, Roden, Neckář a tým grafiků jsou ti, kterým bych dal pět hvězdiček. Ostatní za čtyři....takže celkově 4,5. ()

potok.009 

všechny recenze uživatele

Animační techniku rotoskopii si buď zamilujete, nebo zprotivíte. Škoda poněkud mdlého a chudého příběhu. Ten snímku očividně chyběl. ()

Zikfryd 

všechny recenze uživatele

Děj se kvalitou nevymyká průměru, ale grafické zpracování ano. Prolnutí reálného a animovaného obrazu dává filmu zcela originální atmosféru. ()

DarkSikorski 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je asi vizuální zpracování tohoto filmu. Ale to je popravdě asi tak všechno. Postavy nevýrazné, děj nezáživný a všeobecně je to takové spíše nudné. Škoda promrhané příležitosti. ()

Richard.Jezd 

všechny recenze uživatele

Alois Nebel je netypický českým filmem. Výtvarné zpracování je na jedničku z hvězdičkou a svou animací se vymyká českému standardu animace. Herecké výkony jsou tak na dvojku. Příběh jsem si představoval trochu více srozumitelný i pro diváka, který nikdy neslyšel o komiksové předloze. Bohužel na to doplácí celý film. Scénář k filmu je takový mdlí a přirovnal bych ho ke slovům neurazí ale ani nenadchne.A těmito slovy se vlastně dá shrnout i celý tento film. Neurazí ale ani nenadchne. 50% ()

nelja 

všechny recenze uživatele

Vedle živelného manifestu jesenické přírody – v Nebelu převážně prší, fouká syrový vítr, dost to připomíná náladu Se7en od Finchera nebo též z komiksu vycházející Vrány (Alex Proyas) – je tady taky jasně znát demonstrace lásky k železnicím, vlakům a lidem, pohybujícím se v tomto fascinujícím prostředí. Pak je tu pochopitelně osobní příběh jednoho nádražáka z rodu Blakeovců (Dead man – Jim Jarmusch) nebo Spencerovců (Eraserhead – David Lynch). Jakkoliv, i v případě, že by vám naznačené nic moc neříkalo, mám za to, že zpozornit je na místě. Přiznávám se, ano, čekal jsem víc, přesto však je to velice slušné. Dávám 70%. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Mé milované a krásné Jeseníky, nebo ať se to hodí k tomuto žánru Altvatergebirge. Nikdy nebylo o Jeseníkách nebo z Jeseníků natočeno nic pěkného zde tato komiksově pojatá avantgarda je jenom toho důkaz, Kdyby to byl barevný film bylo by to obrazově zajímavější. Dramaturgicky obehraná deska o divokém “ nespravedlivém” odsunu. Trefnější a k zamyšlení by spíše bylo zfilmování idylického života českých Němců v Jeseníkách před odsunem z pohledu sudeťaků a vidět jejich pravdu. Nicméně tato kreslená vizualizace je umělecky vydařená možná kdyby byla filmová jak si přeji by byla stejná nuda jako Díra u Hanušovic. ()

von_sudbohme 

všechny recenze uživatele

V životě jsem neviděl film s tak nevyužitým potenciálem jako je Alois Nebel. Ze začátku jsem si užíval se vším všudy každý záběr filmu - atmosféra vystěhovaných Sudet byla uvěřitelně sžíravá, ale už od dvacáté minuty se s ní přestává zacházet, a všechno pohřbívá odjezd do Prahy. Po úmorné Praze, kde se vlastně nic nestane (kromě romance s toaletářkou), se vracíme zpět do pohraničí, ale tentokrát režisér zapomněl na pěstování temné atmosféry, a divák dostává nesmyslné vysvětlení motivace postavy Němého, kterého jsme za celou dobu neměli šanci poznat, protože za celý film měl pramálo prostoru, bez ukázání jeho hlavních charakterových rysů a motivací, takže postava působí prázdně a zbytečně. Film nám do hloubky neukáže charaktery vedlejších postav, ale ani u samotného Aloise nakonec nevíme v čem je tak zajímavý, že se kolem jeho osoby točí celý děj. Přes to mě nejvíc mrzí nevyužité kulisy Sudet, protože vybydlené pohraničí ke konci socialismu, kde jsou staré křivdy stále otevřené, hlavní postava je výpravčí na prázdné stanici, to všechno zní hrozně zajímavě, ale bohužel film s tím nepracuje tak jak by měl. Nakonec můžu vypíchnout jen skvělou animaci a jistou poetičnost a magii, kterou v sobě film překvapivě drží. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama