Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh známého muzikanta byl poznamenán tragickými nehodami. Karel Vágner se od mládí vrcholově věnoval atletice. Jeho snem byla účast na olympiádě. Při nešťastném okamžiku v nástrojařské dílně mu rámová pila téměř uřízla ruku a životní plány mladého nadějného sportovce vzaly za své.
Na vojně se začal naplno věnovat muzice a ještě jako student konzervatoře nastoupil první profesionální angažmá v orchestru Karla Duby. Na léto 1968 měl orchestr naplánované dvouměsíční turné po Mongolsku a SSSR. V Mongolsku se jim při jednom přejezdu stala nehoda. Autobus s celou kapelou se zřítil ze srázu. Když se Karel Vágner se zlomeninami obratlů a rozbitou hlavou probral v nemocnici, dozvěděl se, že kapelník Karel Duba, bubeník Josef Posledne a zpěvačka Dana Hobzová jsou mrtví. Zpěvák B. Vaněk zemřel zanedlouho. U Vágnerovy postele seděl trumpetista Jiří Jelínek, který se ze zájezdu omluvil a s pláčem sděloval, že v Československu jsou sovětské tanky. Bylo 21. srpna 1968.
O několik let později dostal Vágner nabídku vést orchestr Evy Pilarové. Nastoupil s ním i kytarista Jiří Lahoda, člen legendární bigbítové kapely Juventus a Vágnerův životní kamarád. Vyvrcholením několikaleté spolupráce s Pilarovou bylo úspěšné turné po Kubě, na které byli další rok pozváni znovu. Vztah Vágnera s Pilarovou ale skončil krizí a Vágner těsně před druhým odletem na Kubu ze skupiny odešel a roli kapelníka převzal kamarád Jiří Lahoda. Letadlo Aeroflotu se členy orchestru Evy Pilarové se při návratu 19. února 1973 na ruzyňském letišti zřítilo. Pilarová si pobyt na Kubě prodloužila, a tak si zachránila život. Každý rok chodívá K. Vágner na Olšanské hřbitovy ke hrobu kamaráda Jiřího Lahody - na hrobě je nápis: "S kytarou jsem žil i umíral." Je to chvíle k přemýšlení o tom, co je štěstí, co náhoda či "osud", které věci člověk na cestě životem může ovlivnit a kterým se nevyhne...
Hudební cesta Karla Vágnera byla lemována mimořádnými úspěchy, populárními hity, zlatými deskami natočenými při dlouholeté spolupráci s Hanou Zagorovou, ale i poznamenána tragédiemi jeho nejbližších kamarádů - muzikantů. Dnes už Vágner s kapelou nejezdí, ale k pomyslnému Olympu vede své děti.
O Karlu Vágnerovi občas říkají, že má v sobě skryté dynamo. Kde se v něm bere ten neustálý zdroj energie? Je to mimořádná ctižádost, vrozená touha vyniknout, nebo potřeba být veřejně potvrzován tím, že se o mně stále mluví. I na tyto otázky bude 13. komnata hledat odpověď.
Průvodcem pořadu je redaktor Václav Žmolík. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2 ** za (pre mňa prevratné) info, že hit Holky z naší školky bola prvá pesnička s prvkami techna v Československu. Inak platí, že tento nekonečný seriál nešťastí mediálne známych osôb je - až na výnimky - narýchlo spichnutou strihovou rozprávačkou danej osoby a okolo zainteresovaných. Nemôžem sa ubrániť dojmu, že jednou z hlavných pohnútok vzniku bolo ukolísať divácku obec žalobnými správami o ťažkej osobnej histórii popkultúrne dobových idolov. Tak aby im nik nezávidel, pretože v podstate žijú v rovnakých sračkách ako každý druhý. Ak to naozaj pomôže znížiť mieru závistlivosti (o čom pochybujem), tak fajn. Ale aj tak: povýšenie samoľúbej sebaľútosti na dokument typu: "v miere strádaní sme si všetci rovní" je dosť silná káva. Ach, jaj! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karel Vágner se v mnoha ohledech svým životním pohybem vymyká ustáleným klišé také tohoto pořadu. Způsob, jakým dokázal překonat svá neštěstí, je obdivuhodný. Můj dosavadní pohled na něj tato relace prohloubila. Slovo hrdina všedního dne - pochopitelně při vědomí toho, že podobných lidí jsou mezi námi stovky a tisíce - je asi pro život Karla Vágnera ten nejpřípadnější výraz. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Karel Vágner: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama