Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Recenze (455)

Atheas 

všechny recenze uživatele

Tak toto předčilo mé očekávání a i kvůli tomuto filmu jsem se přihlásil do stepu. Všechny scény jsou nezapomenutelné. Na tento film se prostě musím podívat znovu. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Kdyby! ve filmu nebylo ono dlouhé muzikálové číslo, byl by ten film skvělý. Má šmrnc, Gene Kelly i Debbie Reynolds jsou zábavný, příběh je jednoduchý, přehledný a hlavně, tenhle muzikál je neuvěřitelně optimistický. Co ovšem podle mého mínění zestárlo, jsou příliš dlouhá muzikálová čísla, a to píšu jako člověk, poslouchající pravidelně radio Adore Jazz FM a na stole se mi povalují CD Carmen McRae a cover West Side Story od Dava Brubecka. Může se zdát, že mladý, začínající intelektuál, chtivý filmového zážitku, to zasekne po pár minutách mainstreamové hudby 50,let, aniž by vůbec došel ke Good Morning nebo k ikonickému zpěvu Kellyho v dešti,natožpak pak ke kouzelnému, romantickému finále v divadle. To by ovšem byla velká škoda. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatická hudební komedie s překrásnými melodiemi, s nádhernou Debbie Reynoldsovou a skvělým Genem Kellym. Přesentimentalizovaný závěr bych filmu odpustil, prostě to býval americký styl, ale víc mi vadila ta asi desetiminutová vložka taneční revue Gene Kellyho ke konci filmu, která asi byla pro ty, kteří byli fajnšmejkři Kellyho umění, ale z děje filmu se vymyká. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Singing in the rain a Sunset Boulevard - pozitív a negatív. Hollywood. Dva bezchybne fimy, obidva su pravdive. Film v tom najčistešom prevedení. Scénar, hudba, kamera, herci, choreografia, námet, pointa, radosť pozerať. Umenie. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film. Snad ani neznám nikoho, kdo by ho viděl - ostatně proč by někdo koukal na sedmdesát let starej muzikál? Dnes nenarazíte na mladého člověka, který by zbožňoval muzikály. Ta taneční čísla nebývají dost dobrá na to, aby strhla, míra jejich kýče a načančanosti je možná až odpudivá a ještě ubírají čas stopáže, který by mohl být věnován příběhu, vývoji charakterů... Já sám nejsem jejich fanouškem, ale pár kousků mám rád. Většinou se ale jedná o muzikály toho typum, kde postavy nezačnou zpívat uprostřed ulice, ale vzejdou jaksi z nutnosti obsahu (např. All That Jazz, kde je protagonistou baletní choreograf, který zápolí se svým dílem. Přirozeně ho dává dohromady a hudební čísla jsou takto taktněji vsazena do zbytku díla.) Klasické muzikály jako tento nebo La La Land přepínají mezi dvěma realitami, což nemusí být vždy nemusí být zrovna taktní. Ideálně by však ona hudební čísla měla být barvitým rozšířením reality. Problém je, když tato muzikálová čísla diváka nebaví, protože se to míjí jeho hudebnímu vkusu, přijde mu to natahované, zbytečné či otravné... Sám jsem si přišel jako blbec, když jsem koukal na nějakou utahané číslo nějakého papundelkového panáka, jež vlastně ani nemusela být. Příběhu to nedodává - jen to od něj zdržuje. Singin' in the Rain je však kouzelný. Hudební čísla první hodiny filmu dovedou strhnout, protože hlavní hvězdy jsou nesmírně hudebně i tanečně nadány a to, co předvádí, srší optimismem. Současně dokážou i rozesmát, protože herci vyloženě předvádí psí kusy a ještě se u toho tváří nadšeně jak dvorní šašci. Je to celé náramné. Teda... - celé možná ne. První hodina je opravdu strhující hned od začátku a pojímá docela dost děje (obzvlášť na muzikál). Obsahově má co říct a současný Babylon z něj po této stránce dost vychází. Skrze Babylon jsem se k tomuhle starému muzikálu i dostal. Oba nastiňují poměry tehdejšího Hollywoodu a úskalí přechodu na zvukový film. Babylon je však sdílnější, intelektuálně bohatší - také má ale 180 minut stopáže. U La La Landu se mi líbilo, že druhá půlka se více věnuje příběhu než tanečkám, ale Singin' in the Rain v tomto ohledu neubere. Behěm první půlky jsou taneční čísla krátká a úderná. V druhé půlce bývají delší a méně úderná. Film jsem tak sice neopouštěl celý nadšený, ale z hlavy ho nikdy nedostanu a rád se k němu budu vracet. Ve své době to muselo být neskutečný a ani dnes to neztrací mnoho ze své působivosti. Jedná se o typ filmu, který obstál zkouškou času. Nadchne i dnes a současně v sobě nese kouzlo své vlastní doby. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Metro-Goldwyn-Mayer | Singin' in the Rain chodilo, aby La La Land mohol behať. Lenže La La Land je tak o 2 triedy zábavnejší, frenetickejší a romanticky oveľa dospelejší, ale to nie je podstatné. Singin' in the Rain je dobrý film, obsahuje veľa tanečných kreácií, ktoré ma neironicky bavili a nenudil som sa, ale pocit určitej nedokonalosti tu predsa len je. A až pri sledovaní tohto filmu som si uvedomil, že Babylon "udrbal" celú jednu scénu s mikrofónom, lenže v Babylone trvá pol hodinu, tu 5 minút. Každopádne som sa bavil, ale nemyslím si, že bude druhé zhliadnutie nutnosťou. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

Curunír 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru nejlepší muzikál a jeden z mých nejoblíbenějších filmů všech dob. To co předvádí pánové Gene Kelly a Donald O´Connor je něco neuvěřitelného.A navíc ten úžasný humor a nadsázka. Ale vždycky jsme si říkali: Dignity,always dignity. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Jak zhodnotit věc, na kterou jsem dlouho čekal. Jsem zklamaný a smutný. Usher a další soudobí mágové to mají nacvičené mnohem lépe. Výkon Dona Lockwooda byl lhce zmatený a ne uplně veselý. Byl to takový malý tanec dítěte. Co dál? Celkově mi film dal začátek a konec nemluveného filmu. Je to v něm dobře ztvárněno, ale ohlas u mě nebyl žádný. Rychle jsem na něj zapomněl. Dávám tři hvězdičky kvůli dědictví. ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Paradni film! Nejsem fanousek muzikalu, ale na tahle tanecni a pevecka vystoupeni jen tak nezapomenu. Trosku mne sice nudila ta cast o Broadwayskem tanecnikovi, ale to je jen malickost. 90% ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Zpívání v dešti, ale i spousta jiných písní s promakanými tanečními kreacemi, dělají z tohoto muzikálu nezapomenutelnou klasiku, kterou prostě musíte vidět. Humor a optimismus přímo z každé písně přímo čiší. A herci/tanečníci jsou všichni fajn. Ovšem pár slabších chvil tu je, což mi brání dát plné hodnocení, ale i tak jsem velmi spokojen. Edit 14.9.2023: Teprve po 13 letech jsem schopen plně docenit tento klenot. Žádné slabší chvíle tu rozhodně nejsou! ()

Isabell11 

všechny recenze uživatele

Tenhle muzkál mě úplně strhnul, příběh také, ale hlavně brilantně zvládnuté tance, vedle toho bezchybný zpěv a nakonec i humor a vtip nechyběl. Nejde jinak než pět hvězdiček. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Hm... tak tohle bylo zklamání. Ano, film má pár úsměvných scén (první Linino natáčení filmu s mluvením) a pár výborných písniček (Singin' in the Rain, Good Morning), ale to je asi tak vše. Nebavila jsem se a navíc mi ani trochu nebyl sympatický D. O'Connor. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Úžasně pozitivní, plné barev, rozmanitých kostýmů a především skvělých tanečních čísel. Film výborně vystihnul atmosféru zlaté éry Hollywoodu- s nadsázkou a humorem. Děj jednoduchý a čitelný, ale to se u podobných filmů vlastně tak trochu očekává. ()

ladno 

všechny recenze uživatele

Dokonalé, úžasné, vynikajúce, excelentné, skvelé, príťažlivé, ohromujúce, nadpozemské. Som práve po zhliadnutí a na viac sa nezmôžem. Kam sa hrabe dnešný Hollywood... Toto musím vidieť znova! 100 000% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Legendární film s ještě více legendárním tanečníkem a mým oblíbencem Donaldem O'Connorem. Skvělé taneční scény, úžasná atmosféra a příjemné herecké výkony tohoto v podstatě naivního díla z něj udělaly filmovou lahůdku, která se navždy zapsala do dějin světové muzikální a filmové kinematografie. Za mne plný počet. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nezbytné doplnění mezer filmové historie. K tomu poznatek, že některé filmy nestárnou, že i modernímu člověku, jež dalek je kabaretů a grotesek, může tento skvost připravit filmový zážitek a duševní naplnění. O nesmrtelné písni ani nemluvě. ()

Johnny 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší muzikál zo zlatej éry muzikálov... Fantastické spevácke ale najmä chorobne perfekcionalistické kreácie Gena Kellyho a Donalda O'Connora. Nádhera. ()

Angelitos 

všechny recenze uživatele

Zpívání v dešti je bezpochyby jedním z těch muzikálů, které budou přežívat nadále snad i v dalších generacích. Tento muzikál je klasikou, a to nejen proto, že hlavní postavu ztvárnila tehdejší obrovská taneční hvězda Hollywoodu - Gene Kelly. Když jsem se dočetla o pozadí muzikálu pro Debbie nebylo natáčení lehké. Bylo pro ní těžké udržet s Kellym krok, hlavně proto, že se mu spousta věcí nelíbilo. Snad je to i dobře, protože jinak by nevznikl tento skvělý a tolik oblíbený muzikál. Tanec v dešti je jistě vynikající, mně se však více líbil ten s pláštěnkami a s pitomým smíchem na konci. Songy jsou vynikající a jistě je hodně lidí, kteří si je rádi zpívají. „Good morning, good morning“´. Je škoda muzikál nevidět! ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama