Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se obával toho, zda mě bude muzikál bavit, ale zaujal mne svoji atmosférou, písničkami a taneční choreografií, přičemž i příběh s romantikou na pozadí končící éry němého filmu, byl dost poutavý. Občas vtipná scéna pobavila a celkově této klasice dávám příjemné 4* s doporučením ostatním budoucím divákům. Kdyby byl teplý letní večer a pršelo, chytl bych deštník, vyrazil na ulici a dancin' and singin' in the rain, jen by to nebylo tak elegantní a asi by se na to nedalo koukat. :) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dlhé roky som čakal na uvedenie tohto filmu v televízii. Dva dni po úmrtí Debbie Reynolds sa mi to podarilo. Paradoxom je, že aj keď muzikály nepatria k môjmu obľúbenému žánru, dva z nich mám v top ten (West Side Story a Hair). Spievanie v daždi považujem naďalej za mimoriadny film a to nielen v rámci doby, v ktorej bol nakrútený. Napriek tomu ho dnešné sledovanie kritickým okom stálo jednu hviezdičku. Spevácke a tanečné čísla sú stále úžasné, dlhé zábery sú pôsobivé, príbeh poskytuje predstavu o tom, aký zložitý bol náhly prechod na zvukový film a koľko hercov na tento prechod dojazdilo. Problémom je, že veľa z toho, čo sa odohráva medzi tanečným exhibíciami sa ani nepribližuje ich úrovni, aj keď trojica hercov hrá ako o život. Pripomína mi to filmy Vlastu Buriana, ktoré by bez neho boli iba takou prvorepublikovou zlátaninou. Takže výborný muzikál, ktorý však na úplný vrchol nedosiahol. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Film, jenž se závažným problemům vyhýbá jak čert kříži. Ve filmu je nastoleno, několik závažných zápletek, které by mohly být melodramaticky využity, ale film si jde svou vlastní cestou. Cestou čiré radosti. Optimismus z něj čisí z každého záběru a vůbec nepůsobí nijak strojeně a uměle, ba právě naopak je naprosto přirozený. Gene Kelly ještě ke všemu je stělesněným sex-appealem, takový herci se rodi jednou za pů století. Z dnešní herecké garnitury, by nikdo na tu roli neměl. Zpívání v dešti je natolik klasikou, že má i dnes co říct současnému divákovi. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přiznávám bez mučení, nejsem fanoušek Muzikálů, tím méně filmových. Kromě Singin' in the Rain se mi do podvědomí zahryzly už jen dva další muzikálové filmy, My Fair Lady (což ovšem není úplně klasický muzikál) a Finian's Rainbow. Singin' in the Rain se mi z těch tří zdá nejméně zajímavé, což evidentně souvisí s tím, že je z těch tří nejvíce muzikálem a nejméně klasickým hraným filmem. Přesto si milovník filmu ve zpívání v dešti rozhodně přijde na své a to nejen pro samotné herectví zúčastněných, či pro doslova neuvěřitelné množství barev, kterými film téměř marnotratně hýří, ale také proto, že je v podstatě "filmem ve filmu". Děj zprostředkovávající notně "apokryfní" příběh z doby vzniku zvukového filmu je vtipný a zábavný sám o sobě, ale navíc si roztomile tropí žerty z celé řady filmových klišé své doby. Přitom je ovšem uctivý. Nemíní bourat Hollywodské ikony, jen si z nich tak trochu a jen poněkud podvratně utahuje. Formát "filmu ve filmu" navíc umožňuje tvůrcům rozehrát romantické melodrama, které by samo o sobě působilo téměř nesnesitelně, ovšem díky všudypřítomné nadsázce je osvěžující a velmi roztomilé... Celkový dojem: 90% ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Král muzikálů, na kterém je snad ještě víc než všechna perfektní optimistická taneční čísla zajímavé ústřední téma přechodu němého filmu na zvukový a vůbec celého filmového zákulisí. Skvělý film, pouze jednou mi taneční scéna připadala už trochu moc přetažená, ale to je detail, který celkový dojem ani trochu nenarušil. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (59)

  • Déšť byl vyroben z mixu vody a mléka, aby byl při taneční scéně vůbec vidět. (HellFire)
  • Vo chvíli, keď sa premieta novouvedený film v kine s názvom "Royal Rascal", je scéna, kde Don Lockwood (Gene Kelly) zhodí zo zábradlia protivníka. Na kraji premietacieho plátna je možné vidieť ruky, ktoré ho v strede pádu pridržia. (AdamCritic)
  • Zpívání v dešti bylo v roce 1989 vybráno mezi prvními pětadvaceti filmy pro nově vzniklý "National Film Registry", sdružující filmy "kulturně, historicky, či esteticky významné." Z toho důvodu jsou určeny k trvalému zachování. (Pria)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama