Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1974 měla v Divadle na provázku premiéru hra, která se v následujících patnácti letech (do 1989) stala jednou z mezinárodně nejúspěšnějších inscenací divadla uváděnou na řadě evropských festivalů a na zahraničních turné. Byla to Commedia del arte s Bolkem Polívkou v hlavní roli v režii Petera Scherhaufera (narozen 31. července 1942 v Bratislavě). Scherhaufer byl spoluzakladatelem divadla Husa na provázku, byl také vynikající dramatik, pedagog, teoretik a překladatel. Jako spoluautor a režisér měl na svém kontě více než 252 inscenací, z toho 66 jich připravil pro "Husu". Tou poslední byla Škola šašků. Dva měsíce po premiéře, 29. června 1999, Peter Scherhaufer po těžké nemoci umírá. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Inscenace vzniká po velké sérii improvizací, studií a etud podnikaných celým souborem podle původních scénářů v přepisu Miloše Pospíšila. (sator)
  • O záznamu představení řekl dramaturg Brněnské televize Jan Merkvart, že ředitel televize vydal absolutní zákaz propagovat tvorbu divadla na Provázku. Tvůrci tedy počkali až bude ředitel pracovně další dobu mimo Brno a pořídili záznam. Když se ředitel vrátil a zjistil porušení nařízení, udělil dramaturgovi pokutu ve výši nákladů na představení, což v té době bylo 320 tisíc Kčs. To ale zákoník neumožňoval, takže pokuta šla nakonec do ztracena. (sator)

Reklama

Reklama