Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes je proslulý tím, že využívá svůj pozorovací talent, geniální schopnost dedukce, ale i hrubou sílu svých pěstí. S věrným přítelem Dr. Watsonem dokáže vyřešit i ten nejkomplikovanější případ. Jenže nyní je Londýn v ohrožení a náhlá hrozba je děsivější, než cokoli dříve. Po sérii brutálních rituálních vražd přijíždí Holmes s Watsonem právě včas, aby zachránili před smrtí další oběť a odhalili nebezpečného vraha, zatvrzelého Lorda Blackwooda. Předtím, než je oběšen, varuje Blackwood Holmese, že smrt nad ním nemá žádnou moc. Blackwoodovo slibované zmrtvýchvstání, ke kterému došlo, pochopitelně vyděsí celý Londýn. Pro Sherlocka Holmese je to ale pouhý začátek jedné velké hry. Ponoří se do světa černé magie a ohromujících nových technologií, kde je logika pořád jednou z nejlepších zbraní proti boji se zločinem... (TV Nova)

(více)

Recenze (2 272)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Guy Ritchie zpět mezi režiséry, na jejichž počiny se těším dlouho dopředu ... Překvapivě nebyl tentokrát Robert Downey jedinou hvězdou, jejíž charisma "přepálí" všechny ostatní. Jud Law mu byl více než důstojným protihráčem (spoluhráčem). ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie v službách Hollywoodu. Jeho najsilnejší režijný trademark, rovnako ako najbombastickejšou Zimmerovou hudobnú exhibícu, pocítime v efektnom úvode. Zvyšok filmu potom už je "len" príjemnou konverzačkou medzi Downeym a Lawom, zasadenou do sveta temných potterovských mágií. Prekvapení sa tu príliš nedočkáme, rutinný scenár vsádza na istotu - skvelých hercov a atmosféru tehdajšieho nebezpečného, do mračien zahaleného Londýna. Slušná zábava. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jsem jedním slovem nadšená a více slovy to bylo mnohem lepší, než jsem čekala - což měla být bohapustá onánie, ale ne, Sherlock sice hýřil efekty, ale ty jen sloužily třaskavé směsi svištícího děje a sympatického důvtipu, jakým byl vyšperkován. Že je Downey nedoceněný talent, říkám léta, teď snad konečně přijde zasloužený respekt, protože, a to si donesu polínko do lesa, udělal ze suchara rockovou hvězdu a z tohodle filmu hit. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Riggs a Murtaugh v Anglii 19. století. Nádherné kulisy, skvělý Downey, výborná režie, vtipné dialogy, spousta rohování, výbuchů, honiček, démonický záporák ... Tak co tomu do prdele chybělo, že jen za 3??? ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Neskutečně hloupý film, který si ale hraje na strašně chytrý a ono to na lidi nečekaně zabírá (stačí se tady podívat na hodnocení). "Kouzlo" spočívá ve vysvětlovacích scénách - Sherlock ochotně popisuje detaily a myšlenkové pochody, kterýmy rozlouskne lecjaké tajemnství - ať jde o tajemného vraha nebo Watsonovu snoubenku. Rozluští je někdy předem, někdy ho sledujeme přímo v činu a někdy to všechno hezky vysvětlí až zpětně. Tohle je pěkně prostřídáno s "tajemnem" á la Šifra mistra Leonarda, naprostou groteskou skrytou v samotné hlavní postavě (místy jsem si říkala, jestli náhodou nesleduji Roberta Downey jr. spíš ve filmu o Chaplinovi, než o Sherlocku Holmesovi), spoustou digitálních efektů a výbuchů a pěknými záběry Londýna 19. století. To posledně zmiňované je jedna z mála věcí, která se mi na filmu opravdu líbila, jenže na tom nemá ani tak zásluhu ansábl kolem tohohle filmu, ale spíš Londýn samotný (a možná tedy i pan kameraman). Pěkná byla i hudba Hanse Zimmera, která ale jakoby vypadla místy spíš z filmu o divokém západě a pak ještě herecký výkon Jude Lawa... Nejsem žádný zarytý čtenář děl A.C.Doyla (četla jsem akorát Psa Baskervilského a to už bude pěkná řádka let), ale tohle je slátanina nejvyššího stupně, která má s knížkou společné asi tak to, ze Sherlock kouří dýmku. Ani na ty housle vlastně nehraje... Ale ono je to jedno, protože slátanina by to byla, i kdyby se to neschovávalo za to slavné jméno z Baker street. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mám daleko k člověku, který by tohle zfilmování pokládal za "svatokrádež," jen mě takové zobrazení Holmese nezajímá. A až se divím, nazvat ho sucharem, či páprdou s lulkou, je slušně řečeno dost mimo, stejně jako řeči o homosexualitě, ať latentní, či jiné. Zaujal mě jen vpravdě úžasnej Zimmerův soundtrack. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie je jedním z těch režisérů, kterým přiznávám vysoké kvality, ale jejichž filmy mě nechávají chladným. A když to trochu přeženu: Sherlock Holmes mě přímo zmrazil. Nenudil jsem se, nebavil jsem se ... prostě jsem ho jenom viděl a dál už mě vůbec nezajímá. Vypouštím z hlavy, že existuje. Sherlock. Guy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já osobně jsem nadšen. Především vizuální pojetí filmu má u mě za výbornou. Rozestavěný Tower Bridge to je do slova prezident všech filmovejch nápadů. Opravdu pěkně se mě na ten starej temnej London plnej chudoby a špíny koukalo. A nejen koukalo. Ono se to dobře i poslouchalo. Vtipu, sarkasmu a ironie bylo v dialozích tolik, že by zaplnili celý Paroubkovo břicho. S hercema jsem problém taky neměl, možná, až tak neseděl Jude Law a Strongování by mohlo být určitě více, ale zase, kdyby hrál Watsona třeba Putin, bylo by to nejspíš horší a dát 128minutový záběr do tváře Stronga a nazvat tento záběr Sherlock Holmes by asi taky nebylo až tak pistáciový. Za zmiňku stojí i hudba, tady potěším hlavně mistra Zimmera, protože do jeho soundtracku jsme ochoten investovat svou těžce vydřenou, tvrdou českou euroměnu. No a nakonec nikoli japonec, ale děj. Během celého příběhu mě něco jakoby vyrušovalo a bohužel to nebyla ta krásná holčina sedící vedle mě. Nedokázal jsem se do příběhu ponořit na max, nohy a prsa jsem v něm měl, ale palice mě pořád čouhala ven a to byla velká škoda. Jak Guy Ritchie pojal Sherlocka Holmese neřeším a plně podporuju režisérovo právo na vlastní zpracování. Pokud vznikne pokračování a já snad poprvé v dějinách filmu doufám, že ano a bude se věnovat vyšetřování klasickýho zločinu, říkám už teď, sem s tím Gáji ! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne nevyužitý Mark Strong, strata tempa v prostrednej tretine a absencia scény z traileru, v ktorej Rachel v podväzkoch kope Downeyho do rozkroku. Toľko k negatívam, zvyšok už iba chválim. Je to štýlové, dobovo atmosférické, veľmi dobre natočené (hlavne v akčných scénach) a ústredná dvojka srší slušnou buddy chémiou. Niekomu sa môže zdať, že chýbajú hlášky, čo je v podstate pravda, ale dialógy sú napriek tomu svižné a vonkoncom nie nudné, práve naopak, najväčšiu dynamiku čerpá film práve z nich. No a z muziky. Hans Zimmer vykradol Hapkovu Perinbabu a Tisícročnú včelu, skombinoval ju s Morriconem a zvučkou z Dextera a teraz machruje, že skomponoval soundtrack roka ;-). Lenže ono je to pravda, hudba je snáď najvýraznejšou zložkou filmu. Spokojnosť a okamžite chcem dvojku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že i když se hollywoodské pozlátko snaží Guye Ritchieho semlet svými nejohranějšími triky (odhadnutelné dějové piruety, vývoj postav), je to pořád ten osobitý, lišácky vychytralý filmař, který i z banální detektivní zápletky vyždímal v rámci jejích možností úplné maximum (boxerský zápas, zpětné vysvětlovačky). Hlavním hrdinou ale (oproti trailerům) není Robert Downey jr., nýbrž Jude Law, který i přes nevděčnou úlohu suchého přicmrndávače tasí elegantní bonmoty i tvrdé pěsti a paradoxně jsem si jej užíval o kapku více. Strong i McAdams nevýrazní díky minimálnímu prostoru i celkové opomenutelnosti v ději (ano, u Stronga jako hlavního záporáka docela slabina). Kladné pocity přesto převažují, hlavně díky tempu, celé té svojí osobité auře a velmi netradiční, ale výborné Zimmerově práci. Těším se na dvojku. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná zneuctění legendy Sherlocka Holmese a rouhačský tanec na hrobě A.C. Doyla, pro většinu ale v prvé řadě hodně solidní zábava. Atmosféra starého Londýna dýchne z plátna/televize/displeje (nehodící se škrtněte) až k divákovi, Holmes krom pro něj typické geniality okouzlí i bojovými schopnostmi, Watson je mu zde určitě rovnocennějším partnerem, než v knihách a navíc se kolem obou točí pohledné ženy... Příběh má napětí, odpovídající době, kdy se příběh odehrává, celé je to dobře podkresleno Zimmerovou hudbou (byť od něj známe lepší majstrštyky), herci nepřehrávají, scénář nemá díry, navíc obsahuje i pár povedených vtípků - prostě taková pohodová detektivka na příjemný večer. ;-) Vidím to na 75%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebavilo mě to. Byl to průměr průměrů. A to ten průměr nedokázal zachránit režisér, herci a ani závěrečná scéna na rozestavěném Tower Bridge, no a zapomněl bych hudbu od Hanse Zimmera. Prostě ten film předpoklady měl, ale absolutně zkrachoval. Sherlock Holmes má být takový, jak ho všichni známe. Střídmý, plný skutečně inteligentních zapeklitých situací a ne akční a agresivní. S čímž teda Angličani chtěli udělat díru do světa a zaujmout minimálně tím. Zaujal by, kdyby všecko kolem něj nebyl průměrný paskvil. Vždyť i během filmu to muselo být znát. Londýn uvrhnutý do šedivých scén mluvil za sebe. Kdyby alespoň byl pěkně ponurý, ale ono kuloví. Akční Sherlock, Dr. Watson na něj kvůli ženský sere a to všecko se odehrává v Londýně, který zahaluje takový počasí, jaký jsem prožíval poslední zimu. Šedavo, nudně, ospale....stejný případ. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $209,028,679Tržby Celosvetovo $524,028,679Tržby za predaj Blu-ray v USA $27,874,391Tržby za predaj DVD v USA $59,323,303 ║ Taký trošku iný Holmes ale fajn, Robert Downey Jr. má proste v poslednej dobe cveng a do čoho sa pustí proste svojou odrovnanou charizmou úplne zvalcuje a z Holmesa robí drsného neohrabanca bez zábran, slušne ale len slušne sekunduje Jude Law a Rachel McAdams, Mark Strong pre úplne minimum priestoru skoro neviditeľný, škoda. Príbeh má šťavu, slabších momentiek sa tu vyskytne len minimum, tých eňo-nuňo delikaties požehnane, hlavne Holmesové súboje sú bašta, vypointované Holmesovské dialógy plus vysvetlenia robia opäť svoje čaro ako za starých dobrých čias, husličková hudba je len bonbón na torte... o trošku málo doladiť scenár a bola by to fakt veľká jazda ale aj tak som nadmieru spokojný. /videl v kine: 85%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Boys will be boys. I když Downey hraje znovu Tonyho Starka, i když na Ritchiem Madonna napáchala zřejmě nenapravitelné škody, přesto je Holmes uvědomělým popcornem, který neztrácí kontakt s předlohou ani s cílovým publikem. Akční scény střídá pomrknutí na čtenáře, kočkování hlavních hrdinů (zní to gay, ale... však uvidíte) táhne diváka skrz pomalejší pasáže a starý dobrý (skrz naskrz neviditelně digitální) Londýn vás vtahuje do svých ulic se stejnou elegancí, s jakou Holmes střílí z rukávů své dedukce. Je to lehké, trochu povrchní, ale s rafinovanou příchutí, dlouhým ocasem, který žádá opakované zhlédnutí. K čertu s pobouřenými holmesology, tenhle update jiskří jak obloha o Silvestru a když Zimmer hrábne do synťáků a Downey v hlavě zkalkuluje, jak poslat protivníka na šest měsíců do nemocnice, je vám jasné, že tenhle Sherlock má nejen pohnutou minulost, ale i světlou budoucnost. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mainstreamový pohled na velkého detektiva v hodně špinavém (digitálním) viktoriánském Londýně, který čeká na otevření největších atrakcí, ale to nezabrání Ritchiemu vám je předvést (nedojde jen na královnu). Vadilo mi především několik neoriginální (pár inspirací od vedle) detailů, ale jinak oddechová zábava. Jednoduchost příběhu jde ruku v ruce s dovysvětlením každého detailu, takže i ten nejhloupější divák dostane vše na stříbrném podnose. Někdo, v tom asi vidí plus, ale Robert Downey Jr. se v podstatě převlékl z brnění do obleku a nic víc nezměnil (přesto je casting skvělý, i když Jude výrazně vede). Možná by si postava Sherlocka zasloužila trochu více... Zklamáním je hudba, pod kterou se Zimmer asi podepsal asi omylem (ani jeden silný motiv, pachuť westernu?). Na slavného detektiva a celý Londýn se moc hezky kouká, film rychle utíká a dobře jsem se bavil, ale emoční sucho s nedostatkem nápadů a závěrečným "tohle byl teprve předkrm" mi brání k vyššímu hodnocení. Je to příliš okatá reklama na dvojku nebo scénář patřil k seriálu?:)PS: závěrečné titulky jsou pěkné. Zase po delší době...:) PPS:vtipné to nebylo ani z polovic, jak jsem doufal. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg .. Po tisící opět zfilmovaná knižní postava Sherlock Holmes v této podobě povážlivě drhne, rozvíjí nezajímavou, magií ovanutou zápletku, mnoho nechává nedotaženého, prostě vypadá na, dle trendů spíchnutý, producentský pokus (rozpočet $90 milionů tomu nasvědčuje), zda se nová koncepce jinak hloubavé detektivky chytne a rezervy se vyplácají (doufejme že uspokojivě) až příště.. Podle výdělků se chytla, dvojka už se chystá, ale za sebe jako divák spokojený zdaleka nejsem. O to víc mrzí, že látku v rukou měl jinak velmi osobitý a agresivní tvůrce Guy Ritchie a před kameru dokázal naverbovat silnou mužskou i ženskou sestavu. Jenže tentokrát toho moc nenabídl a herce patřičně nevyužil. Zatím je tak Holmes jeho nejslabší film od rozvodu z Madonnou (sračky, které stvořil během jejich manželství radši nevzpomínat - a prvním dvěma pulp dílům se doposud ani nepřiblížil). ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ajajajaj, to bol pruser. Guy, Guy, sklamal si ma. Lutujem kazde ojro, ktore sme vyhodili za kino. Herci standardne vyborni, niektore hlasky takisto, ale inak... Zle. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie nabízí uspokojivou detektivní jízdu s výbornými akčními scénami (a kulervoucími výbuchy ve zpomalovačkách!), kterou krom nevýrazné zápletky kazí hlavně přílišné otálení s odklonem do temnějších vod, podfinancované triky ve velkých scenériích a nedotažené konverzační duely Holmese a Watsona. Po tom, čím chce nový Sherlock Holmes být, se pátrá zbytečně dlouho, když se ale všichni konečně dohodnou, celý případ s restartem začne dávat smysl. A promění se v zatraceně zábavnou podívanou. 7/10 zaokrouhlených nahoru, protože dojmy se naštěstí s odstupem zlepšují :) P.S. Zimmer těžce válí [novinářská projekce s Londýně] ()

Související novinky

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

Emily Blunt jako první skutečná detektivka

19.10.2023

Režisér Jaume Collet-Serra (Mělčiny, Black Adam) si již poněkolikáté zopákne spolupráci s produkční společností Seven Bucks Dwaynea Johnsona a pro studio MGM nyní natočí snímek Kate Warne. Hlavní… (více)

Třetí Sherlock je nyní prioritou

Třetí Sherlock je nyní prioritou

22.04.2023

Dlouhé roky fanoušci čekali, kdy a jestli vůbec se rozjede produkce na třetím Sherlocku Holmesovi s Downeym, Lawem a Ritchiem. Poslední zmiňovaný mezitím od projektu odešel, jelikož měl v poslední… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Hugh Grant a Guy Ritchie opět spolu

Hugh Grant a Guy Ritchie opět spolu

23.01.2021

Herec Hugh Grant (Mělas to vědět, Gentlemani) si nejspíš zopakuje spolupráci se slavným režisérem známých gangsterek Guyem Ritchiem (Podfu(c)k, Sherlock Holmes). Natočit by spolu pak měli akční… (více)

Reklama

Reklama