Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý doktor (P. Čepek) při službě na záchytce vyšetřuje paní Staňkovou (K. Slunéčková), která se k němu hlásí jako bývalá sestra z gynekologie, kde lékař po studiích krátce působil. Poté jej Staňková vyhledá v jeho ordinaci a připomene mu tři nelegálně provedené interrupce. Zároveň naznačí, že nemá dost peněz na splácení dědické daně, a začne jej nepokrytě vydírat: pět set korun měsíčně za mlčení. V den, kdy doktor Staňkovou vyhodí s tím, že už jí nic platit nebude, je žena zavražděna… (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

(spoilery mezi řádky, předem jen jednu větu: tento film doporučuji) V návaznosti na angersona vyzdvihuji, že scénář této skvěle gradující morality se ani neotře o náznak nějaké "socialistické morálky", ačkoli jak celý kriminální komplex, tak samotný problém hlavní postavy by se k tomu nabízely. Tento čistý dojem podporuje i herecké pokrytí, nehledě k jeho kvalitě o sobě (jako vždy krásný Čepek, ušlechtilá Hlaváčová); na postavě pěkného Somra je to obzvlášt patrné - dostat roli kamaráda a mravokárného kriminalisty v jedné osobě některý osvědčený kádr, celé by to vyznělo dost jinak. Nějaký ten folklór se sice najde, ale mile pobaví: Paní doktorka si čte výhradně německé dámské časopisy. A odzbrojující je skutková podstata "Pavelka pomáhal počítat peníze." Inscenace rozhodně stojí za vidění nejen pro milovníky zúčastněných herců. Divák je vtažen do účasti na otázkách, které ani po konečném rozuzlení nelze považovat za odstraněné. S hodnocením se držím při zemi, určitě lze jít výš. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Precizní psychologická kriminálka se skvěle civilním Petrem Čepkem, nevídaně nesympatickou mrchou Karolinou Slunéčkovou a férovým vyšetřovatelem Josefem Somrem. Mám chuť si zapškle povzdechnout: "To už se dnes netočí." ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá inscenace, která dokazuje, že detektivka se dá natočit i bez jediné kapky krve. Stačí inteligentní scénář a skvělí herci, pak se vše může odehrát i v levných televizních kulisách. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neplánovane som si pozrel túto psychologickú konverzačku s kriminálnym pozadím a nie som sklamaný. Ale ani nadšený. Priemerný zážitok z priemerného diela. Zaujala ma absencia príznakov doby, čo v sedemdesiatych rokoch nebolo úplne obvyklé. Herecké výkony nebudem chváliť, scenáristické skratky nebudem haniť, lebo som s oboma počítal. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ona je vyděrač. On vydíraný. Ona je kočka. On myš, která se nechala zahnat do kouta a tam je jako lapené zvíře nucena obětovat sama sebe. Eismannova televizní hra ovšem přichází s neotřelým přístupem k oběti, výborně pracuje s psychologií postav a nesklouzává k morálnímu kýči. Naopak, pokouší se o jakousi širší reflexi lidského nitra s jeho poklesky i ctnostmi. Daný prostor potom suverénně ovládají čtyři výteční herci – Petr Čepek, Karolina Slunéčková, Jana Hlaváčová a Josef Somr. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na televizní inscenaci to nebylo vůbec špatné. Rozhodně zajímavý námět, průměrné – možná lehce nadprůměrné zpracování, ale hlavně solidní herecké obsazení a s tím spjaté výkony ústředních protagonistů. Jasně, viděl jsem už mnohem lepší kriminálky a tohle bylo spíše o psychologické podstatě věci, ale ta se režisérovi podařila navodit opravdu znamenitě. Petr Čepek byl famózní, Josef Somr taky nebyl špatný, Jana Hlaváčová okouzlila především svou charisma a Karolina Slunéčková ztvárnila vyděračskou mrchu rovněž dobře. Jak už bylo řečeno, i bez krve se dá natočit solidní film. 70% ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Vynikající TV inscenace. Výborný námět a skvělí herci. Dobře, že to po delší době zreprízovali na ČT1. Petr Čepek byl výborný herec, nezklamal ani zde. Jednoznačně 85%. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Jseš v průseru. Dostaneš sice nápad, jak se z něj dostat, jenže tu myšlenku nevhodně uskuteční někdo jinej a to tě dostane do ještě většího průseru. Naštěstí máš po boku chápající (a velmi důvtipnou) manželku a kámoše kriminalistu. Asi takto se dá shrnout tahle nulově akční a dost upovídaná kriminálka, která kupodivu postrádá zásadní náznaky socialistické reality (vyjma detailů, že pivo v knajpě stojí 1,70 Kčs). Díky solidnímu obsazení je to na více než jedno podívání docela slušné. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Musím smeknout a obdivně pochválit Karolinu Slunéčkovou, všechno jsem jí zbaštila i s navijákem.. Petr Čepek v roli lékaře výborný, jeho provinilý výraz nemá chybu a ten vnitřní boj mi byl srozumitelný, pochopitelný.. Jak přijít o život? Stačí zajít k doktorovi.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Vynikající kriminální drama. Pan režisér Kosek na malém prostoru dokázal vytvořit nádhernou atmosféru napětí a lidského strachu. Takové nádherné filmy z pokladnice českého filmu by se měly vysílat častěji. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Petr Čepek v roli psychiatra, který si dřívější nelegální nezdařilou kyretáží zavařil na pořádnej malér! Tomu si je vědoma i Karolína Slunéčková, coby bývalá zdravotní sestřička, jenž začne psychiatra vydírat. Po půl roce je nalezena zavražděná a na povrch vyplouvají další skutečnosti, za kterými se může skrývat vícero pachatelů...Perfektní psychologická detektivka s řadou výborně zahraných lidských charakterů herci, kteří se do svých rolí tak vžili, že jsem jim věřil cokoliv, co řekli. Zejména Karolína Slunéčková a její suverénní vyděračská tvář mě doslova vytáčela a smrt jsem jí přál. Tahle zapomenutá detektivka budiž důkazem, že stačí hrstka kvalitních herců, dobrý námět a režiséra, který udrží napětí a atmosféru od začátku až do konce. Za ničem nezaostávající je také hudební složka Milana Šolce, tvořící bezvadný celek, kterému nemám, co vytknout. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Tak takové dílko se mi líbí. Skvělí herci ve výborně napsaném příběhu. I televizní inscenace může mít  atmosféru a napětí. Nevím proč, ale nějak si myslím, že Čepek v roli detektiva a Somr jako psycholog by byla ještě lepší volba. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Precizní drama o vydírání, mezilidských vztazích i vraždě. Výborný Čepek coby rozkolísaný lékař, Prachař jako policajt taky bezchybný. Užíval jsem si, doporučuju...90% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné ani ne tolik krimi, jako spíš studie člověka, kterého vydírá ženská a on si s tím neumí poradit. Navíc doma ho žena podezírá ze slabosti a nazývá ho srabem. Nebýt Čepka, byla by z toho tuctová televizní inscenace, díky jeho herectví však jde o velmi slušnou televizní podívanou. Hudba: Milan Šolc ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Vydíraný psychiatr (Petr Čepek) se se svou vyděračkou (Karolina Slunéčková) potkává v ordinaci. Po její vraždě je pak skoro těžké uvěřit, že ji zabil někdo jiný. A i když se skuteční viník nakonec najde, jistá spojitost s jejími návštěvami v ordinaci, tu přeci jen je...Čepkův provinilý výraz si budu z této televizní detektivky s psychologickým rozměrem pamatovat asi nejvíc. Typická "čepkovina". A zajímavá interakce nejen mezi ním a Karolínou Slunéčkovou ale i Janou Hlaváčovou coby jeho manželkou. ()

Reklama

Reklama