Reklama

Reklama

Nepřemožitelný Ali

  • Turecko Son osmanli Yandim Ali (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1918 a Ali se vrací domů z války, kde bojoval za poraženou stranu. Zjišťuje také, že dívka, kterou miloval, se mezitím provdala za jiného muže. Věci se začínají dávat do pohybu, když přicházejí do turecka britští vojáci. Boxerská minulost, záliba v hazardu a slabost pro ženy se nyní Alimu velmi hodí k tomu, aby mohl uskutečnit svůj plán. Dobrodružství ve stylu Indiana Jonese, které vás nejen pobaví, ale také chytne za srdce, může začít. (DVD Edice)

(více)

Recenze (11)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Turci útočí do našich trafik, a tohle je jeden ze dvou filmů, které se snaží zaujmout Indyovského příběhem, bez akce, bez humoru, bez hlášek, ale hlavně se snahou natočit něco zajímavého. Nepřemožitelný Ali jasně vystihuje Tureckou mentalitu a celkovou podstatu filmu, nezávazné, jednoduché a relativně obyčejné, ale na Turecko značně vystihující. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora je v popisu charakteru snímku jako obyvkle silně zavádějící, ale v jedné věci se ta spojitost mezi Nepřemožitelným Alim a Indym najít dá - a je jí nesmírně charismatická ústřední postava, která má v případě Aliho vše, co chybí filmu jako celku. Tedy síla, břink a vášen v srdci. Chápu, že pro mnohé je tento film moc pomalý a letargický (včetně akčních scén), ale mně se přesto zamlouval, už kvůli slušnému vizálu a atmosféře rodicího se Turecka. 50%. P.S. pro Cycake: Myslíš, že zakladatel Turecké republiky nemohl trpět chronickou zácpou, nebo co? :-) ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Pro Turky je průběh a ukončení první světové války dodnes národní tragédií. Proto není divu, že si stvořili novodobého Supermana (Francouzi totéž učinili v komiksech o Asterixovi), Aliho. Ten je nositelem osmanského dědictví. Zároveň je to nepřekonatelný milovník, rváč, dobrodruh a za každé okolnosti elegán, jenž si musel svůj nezbytný fest minimálně přilepit kanagonem. O role zloduchů se postarali vojáci vítězných mocností a s nezbytnými, proradnými Řeky po boku, kteří, světe div se, již nechtěli dále snášet tureckou nadvládu nad svým národem. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Z filmu Nepřemožitelný Ali se vyklubal jednostranný turecký nacionalistický pohled se zřetelnou snahou o vytvoření rozpustilé zábavy. Balkánské války a následná válka světová neznamenaly konec pouze pro rakouské mocnářství, ale i pro rozmanitou Osmanskou říši. Zde je uvedeno turecké vnímání těchto událostí, což má pouze jediný význam: nezmiňovat se o vlastních národních zločinech a genocidách proti netureckému obyvatelstvu a vytvořit z vlastního národa obětního beránka politických her evropských mocností. Britové byli mocným královstvím s nejdůležitějším slovem a jejich nadřazené chování tomu odpovídalo. Ovšem to ostatní je zkreslené a upravené pro vlastní nacionalistický impuls. Pokud pomineme turecké pokrytectví, tak i to ostatní poskytuje velmi málo potěšení. Hlavní hrdina je charismatický, ženy jsou okouzlující, obraz je zajímavý, ale chybí humorný nadhled a přirozený spád. Hlavním hrdinou příběhu je bývalý námořník turecké armády Yandim Ali (zajímavý Kenan İmirzalıoğlu), který je vždy připraven sám čelit ozbrojeným vojenským jednotkám. Muži ho nedokáží přemoci, ženy mu padají do náruče a Ali předvádí jeden hrdinský kousek za druhým. Hlavní ženskou postavou je Aliho životní láska Defne (půvabná Cansu Dere). Nemá zde jinou úlohu, než ozdobit svou krásou film. Důležitou postavou je Aliho vděčný a vlivný přítel Çukurçesmeli Osman (Engin Senkan) a jeho nevděčná a rozdvojená role ve složité situaci. Z dalších rolí: Aliho zuřivý a všehoschopný osobní francouzský nepřítel Güro (Emin Boztepe), Aliho bezstarostný a ochotný kamarád a akrobat Jerar (Öner Erkan), prodejný vrchní velitel britské okupační armády v Konstantinopoli Scott (Levent Öktem), obětavá dívka a Aliho zachránkyně Nadya (šarmantní Anna Babkova), zrádný Turek Kara Necati (Hasan Yalnizoglu), manžel Defne a řecký bohatý kšeftař Dimitri (John Baker), nejzuřivější z proradných Řeků Yorgo (Ilker Ayrik), Francouzka s tragickým osudem Colette (půvabná Kim Feenstra), či turecká modla Mustafa Kemal (Alican Yücesoy). I když se dokážeme přenést přes manipulativní a lživý nacionalismus a budování národního pomníku, tak stejně nedostaneme žádnou příjemnou zábavu. A já mohu být rád jen za řeckou píseň a několik málo řeckých vět. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

„Dobrodružství ve stylu Indiana Jonese“ je hodně klamavá reklama (a nepochopil jsem ani zařazení do žánru komedie), ale podle popisu děje jsem čekal alespoň nějakou zábavnou turexploataci. Slušná zábava to být mohla, kdyby se vystříhala půlhodina stopáže, ale ona se nevystříhala. Zbývá tedy zdlouhavý příběh o romantickém hrdinovi, který bojuje za svůj národ a svou lásku (nechybí zrádce, dodávka zbraní, získání oddaného pomocníka a plavné skoky setinu před výbuchem), to vše vykreslené v telenovelózně uhlazeném vizuálu. Dobré je „komiksové“ uvození retrospektivních scén a okolnosti závěrečného souboje. Jen by mě zajímalo, co na to Nepřemožitelný Ali, když pak vládnoucí Atatürk zakázal nosit fez (všimněte si, že na plakátu už ho ostatně nevraživě pozoruje). ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

No,s Indiana Jonesem to nemá společného ani zbla.Ale když na to kouknete jako na romantický film ála Tři mušketýři,tak to vlastně neni vůbec tak špatné.A Ali bej je opravdu charismatická persona! ()

Cycake 

všechny recenze uživatele

Ali, postava někde mezi Robinem Hoodem a Supermanem. Až na pár hlášek je to nudný film plný stereotypů a v podstatě stavící na víře, že přítelem Turkem může být jen jiný Turek. Představitel Kemala Mustafy (Ataturka) je spíš než vůdcem revoluce směšnou figurkou která vypadá, že se každou chvíli rozbrečí. Defné je skoro kopií Winifred v Limonádovém Joe, jenže tento film nemá být parodií. Film se snaží reagovat na soudobé tendence najít smíření mezi osmanskou a republikánkou tradicí země, ale autoři to berou za úplně špatný konec. Podobně jako řada tureckých komedií z posledních let je zhlédnutelný, ale to je tak asi vše. Rozhodně nenavazuje na silnou tradici let sedmdesátých, kdy vzniklo několik zdařilých komedií. které nebyly moc chytré, ale za to vtipné. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

To lepší, co můžou ubozí turečtí filmaři nabídnout. Největší předností kromě hlavního hrdiny jsou tři pěkné herečky, co tam vystupují. Obzvláště ta Cansu Dere by se velice hezky vyjímala v tureckém pornu. Řekl bych, že film je především komedie, protože do očí bijící trapný turecký patriotismus je tak všudypřítomný, že se tomu prostě musíte smát. Nejsou tu sice až tak trapně vyhrocené vlastenecké scény jako ve filmu Návrat domů, ale i tak to stojí za to. ()

jjemi 

všechny recenze uživatele

Film je pokusem ukázat těžký zrod tureckého státu. Pak kolísá mezi romantickou komedií v papírových kulisách a parodií na historický film. Ali svým, vždy upraveným zjevem – bílá košile, šálka, kterou nikdy neztratí i když jde z rvačky do rvačky, mezi ostatní nezapadá, spíš vyčnívá a kdyby nerozdával a občas neschytal tvrdé rány, působil by tak trochu pohádkově. Ali jako postava je symbol tureckého hrdiny. Herecky je to film jednoho muže, který to vše zachraňuje. ()

Reklama

Reklama