Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Recenze (387)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jsou krajiny, kde se vaření považuje za umělecký obor a autoři jsou vyznamenáváni řády. Jestli jsou to řády zlaté vařečky nebo zlaté šunky, to nevím, ale kdykoli sleduji nějakého kuchyňského kreativce, který nehraje na kvanta, ale tvoří skvost a dělá to s vášní, zaplaším v sobě letitý postoj k této dobrovolně povinné činnosti - že je to vopruz, a oddám se vizi, že od zítřka si zakuchtím už jen políbena múzou. Vydrží mi to asi den. Julie se zavázala k roku a to nikdy nic nedotáhla, ale fluidum jejího idolu bylo tak silné, že se bobřík z frustrace změnil v životní radost. Kuchyňské Hodiny, tentokrát jen o dvou vzájemně prošpikovaných dějstvích, jsem dobře načasovala, blahořečím si, vždycky se to nepovede, možná i proto mi tahle lehoučká delikateska moc chutnala. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké ambice, velká Meryl, velká blbost. Jelikož se ve mně poslední dobou probouzejí kulinářské instinkty, což se projevuje i zvýšenou chutí na filmy o gastronomii, jsem z Julií obzvlášť nešťasten. Stejně jako byl nešťastně zvolený způsob paralelního vyprávění. Linie z 21. století dává s velkým předstihem odpovědi na otázky, které bychom si mohli klást v souvislosti s linií ze století dvacátého. Víc než u jiných romantických komedií tak předem víme, co se stane. V usilovném hledání souvislostí mezi životy obou žen není Ephronová moc úspěšná. Jakoby si odmítala připustit, že Julie a Julia obývají dva úplně jiné světy a kdyby došlo k jejich setkání, marně by hledaly společnou řeč. Ambiciózní počin o terapeutických možnostech vaření se rozpadá na dvě uondané komedie, z nichž jenom jedna je díky Meryl párkrát vtipná (a spíše tím, s jakou chutí se herečka ponořila do své role než zásluhou scénáře). Amy Adams také nehraje špatně, ale její motivace je nejasná a chování i v rámci žánru příliš šablonovité. Nora Ephron bohužel znovu potvrdila, že z ní pokračovatelka Billyho Wildera, jehož Sabrinu jistá část filmu silně připomíná, nebude. Apendix: Kdo Julii Child nezná, z filmu ji lépe nepozná. 50% Zajímavé komentáře: Nathalie, larelay, Flipper, Cushing, ZkuKol, Ketri ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si filmu příliš nevšímal, ale během chvíle mě dokázal okamžitě zaujmout. Příjemná komedie o tom, když nevíte, co se životem, a tak si ho osladíte jedním dobře vyvedeným nápadem, odehrávajícím se po jeden dlouhý a nesmírně odvážný rok. Plus má tenhle film, pro mě, jeden velký bonus a to ten, že je v něm žrádla, že by se tím nacpala celá tanková divize a to se mně moc líbí. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $88,446,000Tržby Celosvetovo $88,453,146Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Nora Ephron .. Chutné. Až jsem byl sám překvapený, jak snadno si mne tento kulinářský počin, plný osvědčených tvůrčích receptů, získal. Nutno podotknout, že mi mnohem více seděla vyprávěcí linie Julie, která si tápání životním stereotypem dokázala problogovat k příjemnějším životním cílům, než načančaná znuděnost, ze které hledá Julia únik přes různé koníčky až najde ten pravý v kuchyni. Může za to i větší náklonnost k civilní Amy Adams než afektované Meryl Streep, která si ovšem roli evidentně užívá a Stanley Tucci ji, třetí nejvýraznější herecká osoba, vhodně doplňuje. Jejich rodinné trable i vtipné momenty pak zvládla Nora Ephron poutavě napsat a především, s důrazem na pozitivní náladu, natočit. Pro něžnější část populace, které navíc není vaření cizí, jistota příjemně strávených dvou hodin. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Pridajte 200 gramov atmosfery podmaniveho Pariza polovice 20.storocia, 150 gramov ocarujuceho bytiku v Queense zaciatkom 21.storocia, pol kila neuveritelne vybornych hereckych vykonov vsetkych zucastnenych, kilo vynikajucich vtipnych hlasok, 300 gramov skvelo vyzerajucich receptov a k tomu prenadhernu hudbu. Ked toto vsetko zmiesate dokopy, vznikne vam v hrnci absolutne lahodny mastepiece, ktoremu nie je mozne oddolat. Viete kedy viem, ze je film podla skutocnej udalosti dobry? Ked sa neviem dockat konca filmu, aby som si nasla na nete vsetky mozne informacie o zucastnenych osobach. A viete kedy este? ked si budete chciet navarit cim skor co najviac receptov od Julie :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Julie Powell vařila podle knihy ,,Zvládáme umění francouzské kuchyně“ od Julia Child. O svém počinu psala blog , jenž vzbudil veliký ohlas. Proto napsala knihu Julie a Julia, která vyšla v roce 2005.…. TO JEN PRO POŘÁDEK, ABYCH SE V TOM NEZTRATIL. Dva příběhy vyprávěné souběžně, oba milé, skvěle obsazené a plné jídla. Takový kuchařský životopis, ve kterém vyčnívá svérázná dáma M.Streep, která se neohroženě pouští do vaření. A samozřejmě milá a sympaticky obyčejná A. Adams, která vaření bere jako útěk od každodenních starostí. N.Ephron tenhle žánr ovládá a tento film není výjimkou. A tak nejhorší na tom všem je zjištění, že jsem dojatý z knihy o vaření. Stáří prostě nezastavíš, takže co takhle vyzkoušet třeba ,,Hovězí po burgundsku“. Připravte si ......, ale hlavně se nezapomeňte BAVIT A UŽÍVAT SI, PROTOŽE NA TOM JEDINÉM ZÁLEŽÍ!!! Samozřejmě když vaříte! Bon Appetit! PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Parazitismus par excellence, zjemnělý diblíkovitou Madame Cuisine v podání teatrálně praštěné Meryl Streep. Jako celek místy nefunkční, protože propojení přes sporák působí dosti nepřirozeně a nevěrohodně- když dvě dělají totíž, není to totéž a na kopie Mony Lisy se, pokud vím, fronty nestojí. Zatímco biografie americké ambasadorky žabožroutích lahůdek Julie Child jest staromódně příjemná osmdesátka, falešná blogosféra nesympatické hysterky Julie Powell tahá kulinární duet Nory Ephron do průměrných vod. Motivace "učit lidi vařit francouzskou kuchyni a hledat nové cesty" a plán "zvládnout x receptů za x dnů a dokonale je okopírovat" mi připadá i jako roztomilá metafora na starý a nový Hollywood:) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příjemný, ale nedotažený film. Perfektní dějová linie s Meryl Streep, ze které čiší dobrá nálada a která vás dokonale vtáhne v kontrastu s křečovitou Amy Adams a jejím nudným a nezajímavým příběhem. Obě dějové linie spolu prakticky nesouvisejí. Kdyby byla Julia Powel z děje úplně vynechána, bylo by to pro dobro věci. Skvělá Meryl je tak nuceně upozaděna, i když na filmu zajímá každého jen ona. A že roli sympatické dámy zvládla skvěle. Její roztomilý herecký výkon stojí za to vidět. (Nominovat ho za ní na Oscara je ale nedůstojné. Tohle je odlehčená, komediální role - dělat z toho herecký koncert je nepatřičné). ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Nebýt teatrální Meryl Streep, která se mi v téhle extravagantní póze líbila, není důvod se dál dívat na vykosťování kachny. 2 a půl *. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Filmová kuchařka s vytrhnutými stránkami a špatně napsaným postupem přípravy. Ale i tak je výsledek k jídlu... televizní průprava Jamie Olivera a záliba ve vaření podmínkou. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.5/10] | me: Veľmi svojská Meryl Streep, Paríž, obrovská láska k jedlu a vareniu vo veľmi milom predstavení, ktoré núti navštíviť chladničku. Dôležitá je láska k vareniu a s tým spojenými vecami, ... čim viac jej máte a čím viac ste žena tým viac vás film nadchne. Naopak, čím viac ste chlap a nevnímate proces tvorby jedla tak intenzívne, tým menej budete prežívať samotný film. Ja som sa našiel niekde uprostred vychutnávajúc si výborný výkon Streep. Dávam *** a pol, pretože to nebolo celkom podľa môjho gusta. Inak celkovo OK. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vyprávět dvě dějové linie a už to mu podráží nohy. Kdo nezná Julii Child, tak není obeznámen s jejím osudem. Druhá dějová linie s Julií Powell však vše dopředu prozrazuje a z první dějové linie pak kromě nádherné poválečné Francie zbude jen výborná herecká dvojice - Meryl Streep a Stanley Tucci. Žádné vyvrcholení tudíž nečekejte, jde jen o poklidný a ničím nerušený běh událostí. Druhá dějová linie pak nenabízí ani to, snad diváka jen donutí vytáhnout ubrousky, aby si nenaslintali do klína. Více na etparadise. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Mám velkou slabost pro "kulinářské a požitkářské" filmíky, kde se dobře vaří, stoluje a popíjí.... Hlavní hvězdný trojlístek Amy Adams, Meryl Streep (s příšerným nacvičeným hlasem) a Stanley Tucci odvádí velmi dobře svou práci ovšem velmi zdatně je doplňuje čtvrtý - Chris Messina. Fim nemá komplkovaný příběh, uchvátí ovšem svým poctivým přístupem a vystihutím atmosféry... 70% P.S. Myslím, že si napodruhé vychutnám film ještě víc.... ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Dnes vaříme s Norou Ephron a jejími dvěma speciálními hosty Julií a Julií propojené spolu přes historický telemost a za pomocí tohoto snímku, který se snaží tvářit jako kulinářská hříčka o tom zda mohla reálně Julie potkat Julii. Julie and Julia je zvláštním snímkem snažícím se trošku nemotorně sdělit, že láska prochází žaludkem a na pomoc je povolána příjemná retro atmosféra, jenž prezentuje Streepová v konfrontaci s uspěchanou moderní dobou za níž kope Amy Adams. Podmanivý byť nevyvážený double-feature snímek spojený několika prvky, které by měly rádoby propojit oba životy v jeden osudový dotek. Ale daří se to jen napůl. Příjemné posezení u něhož zrazuje prázdný žaludek, který se přeci jen při odchodu z kina zaručeně ozve. 7/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1 nominacia: Herecka v hl. ulohe Meryl Streep ________ Kucharcina nie je moja salka kavy, ale divat sa na zabavny herecky koncert Meryl Streep patri medzi moju salku kavy a preto som chcel aj tento film vidiet. Sice ho zaradujem medzi odlahcene priemerne komedie, v ktorom sa nic zavratne v zavere nekona, ale bol zabavny. Meryl Streep si zahrala so Stanleym Tuccim aj v komedii DIABOL NOSI PRADU (2006) alebo s Amy Adams v drame POCHYBY (2008), s ktorou sa postavy v tomto filme osobne stretnut nemohli, kedze sa odohravali v rozdielnych casoch. Meryl Streep bola zasluzene nominovana na Oscara za najl. herecku v hlavnej ulohe avsak Oscara jej vyfukla Sandra Bullock za ulohu v sportovej drame ZROZENI SAMPIONA (2009). ________ Meryl Streep - (Julia Child) +++ Amy Adams - (Julie Powell) +++ Stanley Tucci - (Paul Child) +++ Chris Messina - (Eric Powell) +++ Linda Emond - (Simone Beck) +++ Helen Carey - (Louisette Bertholle) +++ Produkcia: Nora Ephron +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přepjatá gesta, ukřičení herci, nejasné motivace postav, spousta hrnců, vařeček a kvedlaček, slušný soundtrack. A vesměs načančaná nuda, kterak se protnou osudy dvou žen. Znuděná Amy Adams, která nikoho nezajímá, se rozhodne, že vyzkouší všechny recepty ze slavné francouzské kuchařky Julie Child. Což byla manželka amerického velvyslance, která v šedesátých letech rozdávala rozumy o pařížské gastronomii. Asi budu v menšině, ale mě spíš bavila současná linie, ač tedy Amy několikrát pofňuká manželovo rameno nebo ve svém kamrlíku něco rozbije, pomotá, rozlije, spálí. Meryl fajn, ale na můj vkus tentokrát moc uječená. Celkově chuťově nevyvážený průměr. ()

Reklama

Reklama