Reklama

Reklama

Já, muslim

(pořad)
všechny plakáty
Dokumentární / Publicistický
Česko, 2005, 27 min

Režie:

Jiří Ovečka

Účinkují:

Jiří Ovečka

Obsahy(1)

Tento dokument České televize a režiséra Jiřího Ovečky z cyklu Infiltrace, se snaží nalézt odpověď na otázku, zda je důvod obávat se rozšiřujícího se počtu muslimů v Evropě. Sami autoři prohlašují, že jejich cílem bylo zjistit, zda České republice hrozí nebezpečí v případě další expanze muslimů a jaké jsou názory muslimů žijících u nás. Proto se jeden infiltrátor vydává do pražské mešity se skrytou kamerou. Dokument byl odvysílán v roce 2005 a zvedla se po něm vlna stížností, které nyní řeší ombudsman. (asanakis)

(více)

Recenze (16)

Radyo 

všechny recenze uživatele

No, tak jsem se podíval, jaký byl pohled na hodnocení islámu v Česku před 18 lety... Filmeček je skrz naskrz udělaný amatérsky, těžko říct, zda je to záměr. NICMÉNĚ: Posun islámu zejména v některých západních zemích, kde už v řadě oblastí muslimové přerostli původní obyvatelstvo a diktují si požadavky, tak ten posun je vskutku děsivý... Rád bych věřil, že dojde k nějakému smíření a prolnutí naší a jejich kultury, zhruba tak, jak to (zatím ještě) funguje u nás, kde tyhle výstřelky zatím nenastávají. Ale bojím se, že narůstající radikalismus a zejména absolutní netolerance a nepřátelství ze strany řady muslimských duchovních, které vtloukají do hlavy všem svým 'ovečkám' povede časem k eskalaci a dost možná i občanským válkám v některých zemích... :-/ Ale třeba se pletu. Snad. Doufám. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je přímo prorocký, protože po jeho natočení dodnes nás muslimové v Evropě vyvražďují, vznikl ideál Koránu Islámský stát apod. zaujala mě ta dynamická hranice , kdy při určitém počtu se stmelí a začnou si klást vůči státu a okolí požadavky. To už se stalo ve zmíněných enklávách muslimů Francii, Holandsku a Německu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Jiné dojmy jsem měla, když jsem dokument viděla krátce po jeho vzniku v TV a jiné mám dnes, v době, kdy si vůbec neumím představit, že by jej televize uvedla, byť s vysvětlujícím komentářem jako se praktikovalo za komunistů. A tenhle posun ovlivňuje i moje hodnocení: film je možná neumělý, ale o uměleckou stránku tady opravdu nejde! A naplňuje mne smutkem, když vidím, kam až jsme se po těch letech v Evropě dostali, jak se kolem nás kruh stále zužuje a co všechno můžeme ještě v budoucnu očekávat. - - - https://www.youtube.com/watch?v=ztYGlmmD-e4&t=210s&fbclid=IwAR06unAfuOzuBoNW5-cjZTitJetQ3rN6Q7JpvpGva3QeOJ-J4ufsBQvMAgQ ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Je to průměrnej dokument o velmi aktuláním tématu. Nejzajímavější je sledovat, kam se ten svět těch 10 let posunul. Co se tehdy ještě smělo říkat, se dnes zakazuje si byť i jen pomyslet. Přitom realita se nijak nezjemnila, ba právě naopak. (75%) ()

waits 

všechny recenze uživatele

Příspěvek ke stoupajícímu počtu vyznavačů islámu, který ve srovnání s výbušnými dílky Theo van Gogha nebo Fitnou Greeta Wilderse působí poměrně umírněně a záčatečnicky (a dodejme, povrchně), a to hlavně proto, že u naá třeci plochy mezi islámskou komunitou a majoritní společností nejsou, zastoupení věřících je minimalní. Některé postřehy jsou předkládány zbytečně vyděšeně, např způsob,jakým se muži a ženy rozdělují při vstupu do mešity. Zkuste se jít s přítelkyní pomodlit do pravoslavného chrámu:). Podobných filmů ale bude přibývat a důvody jsou zřejmé, zkuste se projít Amsterdamem nebo Londýnem, které se za posledních patnáct let velmi, velmi změnily..A slova ředitele islámského centra Sanky:".. je logicke...když se islám rozšíří v nějaké zemi natolik, že tam získá většinu, tak se bude snažit..prosadit islámské zákony" zni, aspoň pro mě, hrozivě. Křestanské strany, když v Evropě vyhrají volby, svoje desatero ostatním zákonem nevnucují, pane Sáňko! No, uvidíme za dvacet let, kam Evropa směřuje. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazující myšlení českých muslimů už v roce 2005. Tehdy se to ještě smělo, dnes by se to nikdo natočit neodvážil, a pokud ano, nikdo by si to netroufl odvysílat. Zanedlouho film skončil v trezoru, což hovoří za vše. ()

Jastřabík odpad!

všechny recenze uživatele

Zkreslený odpad. Nebezpečné, neboť autoři mají okoukané, jak se dělá aspoň trochu objektivní dokument. Strašné ... ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument, který v současné době migračního obsazování Evropy už určitě ve veřejnoprávní televizi neuvidíte. Líbí se mi názory německých diskutujících, které jsou tak nějak v zázadním rozporu s dnešním přístupem vládnoucí gruppe v Německu. ()

Reklama

Reklama