Reklama

Reklama

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

So Ends Our Night je na první pohled taková klasická válečná hollywoodská selanka, kterou poněkud komplikuje tato drobná skutečnost, totiž, že jde o adaptaci Remarquea. Román Miluj bližního svého zpracovává životní osudy vyhoštěných občanů 3. říše v roce 1937, kteří bez pasu ztrácejí vlastní identitu a hledají zoufalé východisko v prostoru střední a západní Evropy. Ve výsledku nejde o nijak špatný film. Leč vědomí, že původní scénář byl nabídnut Jarmile Novotné, svádí k porovnání s jejím jediným filmem 40. let - The Search. Totiž v rámci děje So Ends Our Night se dostáváme mimo jiné také do Prahy a pokud by někdo ze štábu nebo z herců byl Čechem, nedopadla by ona pražská kapitola tak hollywoodsky. V The Search vyznívá Praha a čeština naprosto adekvátně, tady je to celé takové přitažené za vlasy - co tak s volným časem? Když jsme na útěku a nevíme ani dne, ani hodiny, co se na nás chystá? Tak třeba do kina, pohádat se s bytnou, co klábosí podivnou směsí němčiny a hlouposti, pak do lokálu U černého vola se narvat jablečným štrúdlem, zalít ho pivem a pořádně si po tak vydařené zábavě místo obvyklé skočné zajódlovat. Nu, to není vyloženě pražský obraz roku 1937 z rodiny realistického až dokumentárního umění. Na druhou stranu scény s Frances Dee, která představuje ideální německou manželku, která se stává symbolem pro tu část národa, která se do války dostala skutečně nevinně, jsou zcela andělské a v této roli bych Jarmilu vyloženě uvítala. Minimální prostor, skvělé niterné herectví a dopad na celý děj dramatu. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Remarque je moje láska a to už mi dávno není -náct. Jeho jedinečný styl psaní a silné lidské příběhy mapující krutou dobu, to je prostě srdcovka na celý život. Neopakovatelnou tíživou atmosféru knih je nadlidský úkol převést do filmové podoby a to je vždy lákadlo jak se to konkrétnímu odvážlivci povedlo. Miluj bližního svého je můj románový klenot a jeho pozapomenutou filmovou verzi byla pořádná fuška sehnat. Nezklamala mě, ani hereckým obsazením - pánové jsou oba parádní a Margaret Sullavan se sem hodila mnohem víc než do Třech kamarádů - ani onou hutnou atmosférou, i když pravda, zub času trochu zapracoval. Kvalitním remakem bych proto nepohrdla. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ked aj taky laik - nedouk ako ja vie kto bol Eryk Maria Remark. Tie jeho silne ludske pribehy v pozadi /casto krutej a brutalnej/ doby ma chytili este na gympli a drzia ma doteraz. Ako tak pozeram, rezisera Johna Cromwella pozna len malo ludi a cudujem sa, ze jeho tvorbu nepoznaju vystudovane filmove teoretiky - elitari, len poniektori filmovi laici. 84 % ()

Reklama

Reklama