Reklama

Reklama

Mongolsko - Ve stínu Čingischána

  • Slovensko Mongolsko - V tieni Džingischána
Trailer

Obsahy(1)

Okouzlující země, hledající vlastní současnou podobu tváří v tvář svému dědictví ze 13. století, byla kdysi největší říší, jakou kdy svět uzřel. Nazývala se Pax Mongolica. Byla obávaná, zatracovaná a často obdivovaná stejně jako její zakladatel a vůdce Čingischán, který se za celý svůj život nedočkal porážky. V průběhu dobrodružného putování nevlídnou krajinou daleko od obvyklých cest objevíme jinou, neznámou a překvapivě nepředpojatou stránku nelítostného dobyvatele, jehož novátorské snahy zanechaly v myšlení a vývoji celé lidské společnosti mnohem hlubší stopy, než jsme ochotní si přiznat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Luke7 

všechny recenze uživatele

Pavol Barabáš opět nezklamal. Přináší nám dokument, který prolíná cestopisné putovaní s historií odkazu Džingischána a současností. Šamani i budhisté, zápasení, jízda na koni, pití alkoholu, auto "shaker", které spravuje místní řidič přezdívaný MacGyver, hlavně velký odkaz Džingischána ze 13.století, který je patrný dodnes nejen jako vojevůdce dobyvatele, ale i jako novátora v nastolení pořádku vydáním zákonů. Shlédnuto v rámci MFOF Opava 2010. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Po čertech povedený dokument, který odpoví na otázky jako-jak tam v tom mongolsku serou?, co tak asi žerou?, jak velká kosa tam v zimě asi je?, Kolik má mongolština výrazů pro koně?, jak moc je tam auto na hovno?, co všechno ten Čingischán vlastně vymyslel? .......Jen to bylo-na můj vkus (a vzhledem k zábavnosti)-moc krátké. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mongolsko začína tam, kde končia cesty. Preto sa výprava rozhodla precestovať Mongolsko autom. Krajina je oproti iným Barabášovým filmom úplne bezpečná, najväčšou nástrahou je stratiť sa. Preto aj film je menej dobrodružný, viac historický a v určitých momentoch až umelecký, keď sa Marián Geišberg prihovára ako Džingischán. Bolo mi záhadou, odkiaľ sa vzali veľkolepé zábery na mongolské vojsko, a vysvetlenie prišlo hneď v nasledujúcom dokumente: Umožnil ich natočiť mongolský generál za dve fľaše vodky pred nejakou ich veľkou vojenskou prehliadkou, preto majú aj tie parádne historické zbrane a brnenia. Účastníci výpravy: Juraj Barabáš, Tibor Szabó, Pavol Drábik, Marián Horák, Pavol Barabáš –––– Mocné mongolské „Hurá!“ sa nesie svetom, a svet ho používa dodnes. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nádhera, skvelý dokument, bezprostredný sám o sebe, ale dopĺňaný štylizovanými vsuvkami. Dojem bol vynikajúci, a keby som mohla, pridám jednu hviezdičku za automobilového kúzelníka menom Pudže :-) Pudže sa rýpe v motore a fajčí. "Éé, Pudže,... cigareta? Benzín?" - Pudže sa pozrie na chalanov, čo chcú... asi nič dôležité, tak sa usmeje: "Benzín good." ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument, ktorý prekvapí predovšetkým prístupom. Tento film je bez pátosu. A to aj napriek tomu, že je o národe, o hrdosti, o civilizácii. Normálne mám pocit, že Barabáš dospel. Upustil od veľkolepých finálnych zamyslení, úvah a kritík, a rozhodol sa to isté povedať prostredníctvom obrazu a príbehu. Zapracovanie osudu Džingischána je veľmi šikovné, až som dostal chuť pozrieť si NOMÁDA alebo MONGOLA. Je to plnohodnotnejší film ako BHUTÁN - HĽADANIE ŠTASTIA a kompaktnejší ako CARSTENSZ - SIEDMA HORA. Technické prevedenie kvalitné, scenár primerane vtipný... ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama