Reklama

Reklama

Mongolsko - Ve stínu Čingischána

  • Slovensko Mongolsko - V tieni Džingischána
Trailer

Obsahy(1)

Okouzlující země, hledající vlastní současnou podobu tváří v tvář svému dědictví ze 13. století, byla kdysi největší říší, jakou kdy svět uzřel. Nazývala se Pax Mongolica. Byla obávaná, zatracovaná a často obdivovaná stejně jako její zakladatel a vůdce Čingischán, který se za celý svůj život nedočkal porážky. V průběhu dobrodružného putování nevlídnou krajinou daleko od obvyklých cest objevíme jinou, neznámou a překvapivě nepředpojatou stránku nelítostného dobyvatele, jehož novátorské snahy zanechaly v myšlení a vývoji celé lidské společnosti mnohem hlubší stopy, než jsme ochotní si přiznat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nádherné záběry ze země, kde není vlastně téměř nic. Život mimo města vypadá zřejmě stejně, jako v dobách toho největšího z Chánů. Akorát země už není nasáklá krví a mrtvolek pár stovek tisíc taky ubylo. Absolutně kočovní styl života založený na chovu obrovského množství všemožného dobytka. Převážnou část cesty se výprava drkotá v naprosto šílené káře přes ostré vrcholky skal a všudepřítomný prach. Párkrát oslní tamější obyvatelstvo svým raftem, když frajeři sjíždí pohodové říčky. Moc pěkně se mi na Mongoly žijící v duchu buddhismu koukalo. Rozbalí stany na místě, kde není vůbec nic a až je to omrzí, tak se přemístí na jiné místo, kde není taky vůbec nic. Tam by se cigánům tak moc líbilo. Žádná měď by je nelákala. Mohli by krást pouze beránky a ti nejšikovnější koníky. Dokument je doplněn řadou pěkných výroků Čingischána a vhodnou hudbou. Klaním se před tvůrci, že z krajiny, která toho nabízí tak málo dokázali přivést tak moc. A jak Pavol Barabáš říká. Nebýt jedné blechy a kde jsme dnes mohli být. Všichni bychom měli stejně šikmé oči a nic bychom si nezáviděli. Velmi poutavý a pořádně zajímavý dokument. 4 × hurá. Mimochodem, to "hurá" je prý také mongolské. Stejně jako jméno "Dalajláma", pokud to někomu něco řekne. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nádhera, skvelý dokument, bezprostredný sám o sebe, ale dopĺňaný štylizovanými vsuvkami. Dojem bol vynikajúci, a keby som mohla, pridám jednu hviezdičku za automobilového kúzelníka menom Pudže :-) Pudže sa rýpe v motore a fajčí. "Éé, Pudže,... cigareta? Benzín?" - Pudže sa pozrie na chalanov, čo chcú... asi nič dôležité, tak sa usmeje: "Benzín good." ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Čaro odľahlej a osobitej krajiny, kde ľudia patria prírode a ona im. Mongolsko je krajina, kde sa naozaj nevyberie rádový cestovateľ. Prostredníctvom Barabášovho dokumentu si divák môže vychutnať typickú atmosféru pravej mongolskej divočiny (nakukne do bežného fungovania ľudí v osadách, užije si miestne "zábavky" a rituály a pocestuje naprieč pustej a zároveň krásnej krajine). Ide o dokument s dušou a za každým záberom poznať Barabášové umenie. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument, ktorý prekvapí predovšetkým prístupom. Tento film je bez pátosu. A to aj napriek tomu, že je o národe, o hrdosti, o civilizácii. Normálne mám pocit, že Barabáš dospel. Upustil od veľkolepých finálnych zamyslení, úvah a kritík, a rozhodol sa to isté povedať prostredníctvom obrazu a príbehu. Zapracovanie osudu Džingischána je veľmi šikovné, až som dostal chuť pozrieť si NOMÁDA alebo MONGOLA. Je to plnohodnotnejší film ako BHUTÁN - HĽADANIE ŠTASTIA a kompaktnejší ako CARSTENSZ - SIEDMA HORA. Technické prevedenie kvalitné, scenár primerane vtipný... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Čtyřkolový Shaker je po Císařovně (Poslední kabriolet) a Karlovi (Tři kamarádi) můj další oblíbený automobilový hrdina:-) Pokud chcete vědět, kolik významů má slovo kůň v mongolštině, nechte si ujít tento cestopisný film. Krásně podaná každodennost Mongolska se prolíná s davovými scénami, které připomínají Čingischána. Rozprávkove podanie. (Expediční kamera - jihlavské kino Dukla 23.4.2011.) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

A týmto som uzavrel Barabášovú filmovú torbu. Aspoň doteraz. Pevne verím, že sa dočkám ešte mnoho jeho filmov, ktoré ma potešia, nabudia dobrodružstvom a pokorou a ukážu mi miesta a kultúry o ktorých som ani nevedel že existujú. V tieni Džingischána je road movie o 5-tici kamarátov, ktorý putujú naprieč obrovskou a ľudoprázdnou krajinou Mongolska. Historické fakty o živote tohto vládcu sa prelínajú s dobrodružstvami, tejto pätice, ak nerátame ich Mongolského McGyvera, ktorý je ich sprievodcom. Sledujeme krajinu, zvyky kočovných ľudí aj myšlienky meditatívneho charakteru, ktoré znejú v Barabášovej hlave a ktoré sa týkajú spojenia prírody a človeka. Teda v tom, čo ho vždy ako tvorcu fascinovalo. Film má strašne krásne plynutie a podobne ako jeho ďalšie filmy aj tento je veľmi krátky na to, aby ma ako človeka naplno uspokojil. Toto ale nepovažujem za chybu. Len sa chcem po zhliadnutí týchto filmov vybrať do toľkých miest, že sa bojím, že na to nebudem mať čas. Ďalší výborný filmový zážitok, ktorý postupuje stále vyššie na stupni dokumentárnych filmov – po vizuálnej a technickej stránke, ale pritom zostáva príbehovo a myšlienkovo svojským. Takým, aké sú len filmy Paľa Barabáša. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Po čertech povedený dokument, který odpoví na otázky jako-jak tam v tom mongolsku serou?, co tak asi žerou?, jak velká kosa tam v zimě asi je?, Kolik má mongolština výrazů pro koně?, jak moc je tam auto na hovno?, co všechno ten Čingischán vlastně vymyslel? .......Jen to bylo-na můj vkus (a vzhledem k zábavnosti)-moc krátké. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Pavol Barabáš opět nezklamal. Přináší nám dokument, který prolíná cestopisné putovaní s historií odkazu Džingischána a současností. Šamani i budhisté, zápasení, jízda na koni, pití alkoholu, auto "shaker", které spravuje místní řidič přezdívaný MacGyver, hlavně velký odkaz Džingischána ze 13.století, který je patrný dodnes nejen jako vojevůdce dobyvatele, ale i jako novátora v nastolení pořádku vydáním zákonů. Shlédnuto v rámci MFOF Opava 2010. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dokumentarna tvorba proste reziserovi Barabsovi ide, o tom zadna. A Mongolsko - ve stinu Cingischana je velkolepou a nadhernou prechadzkou po tejto krajine medzi Ruskom a Cinskou Ludovou Republikou. Nadhera, nemam od uzasu dalsich slov : 95 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mongolsko začína tam, kde končia cesty. Preto sa výprava rozhodla precestovať Mongolsko autom. Krajina je oproti iným Barabášovým filmom úplne bezpečná, najväčšou nástrahou je stratiť sa. Preto aj film je menej dobrodružný, viac historický a v určitých momentoch až umelecký, keď sa Marián Geišberg prihovára ako Džingischán. Bolo mi záhadou, odkiaľ sa vzali veľkolepé zábery na mongolské vojsko, a vysvetlenie prišlo hneď v nasledujúcom dokumente: Umožnil ich natočiť mongolský generál za dve fľaše vodky pred nejakou ich veľkou vojenskou prehliadkou, preto majú aj tie parádne historické zbrane a brnenia. Účastníci výpravy: Juraj Barabáš, Tibor Szabó, Pavol Drábik, Marián Horák, Pavol Barabáš –––– Mocné mongolské „Hurá!“ sa nesie svetom, a svet ho používa dodnes. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*DŽINGISCHÁNOVA KRAJINA* Nádherný oddychový film, ktorý pohladí všade tam, kde to máte radi. Film o krajine, ktorá má trojnásobnú rozlohu Francúzska, no napríklad sotva polovicu obyvateľov Slovenska. Pre Európana svet nepredstaviteľný - svet kočovníkov, pastierov dobytka a ľudí úzko spätých s prírodou - svet a život, o ktorom možno tajne sníva, ale skutočne by v ňom asi nedokázal dlhodobo žiť; natoľko je odlišný. Dozviete sa, prečo sa dopravný prostriedok, ktorým sa slovenskí cestovatelia dopravujú, volá "shaker", spoznáte, akými aktivitami sa zabávajú mladí mongolskí junáci, čím vás typická mongolská rodina pri návšteve ponúkne, ako sa zarezáva najlepší baran, či ako sa kastruje nepokojný dobytok. A mnoho iného. Verdikt v 1 vete: Zábavný a poučný výlet do krajiny, do ktorej sa počas života väčšina z nás asi nedostane. 17.09.2010 ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Krásny dokument o veľkom národe, ktorý však vďaka západu zanikol v čase. Nádherne vyrozprávaný príbeh "dobývania" Mongolska Paľom Barabášom, s množstvom humorných momentov a zaujímavých historických faktov. Veď koho by napadlo, že k nám nevtrhli Tatári, ale Mongoli s Džingischánom a slovo "hurá" je rovnakého pôvodu. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Tam, kde sa končia cesty, začína Mongolsko." Rozprávanie o dnešnom a cestovanie po dnešnom Mongolsku sa prelína s jeho minulosťou, doplnené neuveriteľnou scenériou nedotknutej krajiny a ako bonus veľmi vkusne vybratá hudba, robí toto dielko veľmi príjemným. ()

dobso 

všechny recenze uživatele

VAU! Jeho najlepšia snímka. Konečne pridal aj kusisko histórie do svojho filmu. K tomu vtipné zážitky a nádherné zábery. Práve v tomto filme skĺbil náuku, pútavosť aj humor. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Krásně udělaný dokument. Překvapil ponecháním původní slovenštiny. Zaujal harmonickým propojením historie a současnosti, tradičního života a cestování na raftu. Odhalil svět nomádů, jejich radosti, filozofii i každodenní život. Podkresleno tradiční hudbou, citem k místní kultuře, Čingischánovým odkazem a především obyčejně lidským pohledem. A pro milovníky etymologie - naše oblíbené slovo HURÁ pochází z dob mongolských nájezdů. Byl to jejich bojový pokřik. Inu, svět je krásný a plný překvapení. ()

-soch- 

všechny recenze uživatele

V tomto novom dokumentárnom filme sa prelínajú cestopisný žáner spojený s poznatkami o histórii. Najlepšiemu cestopisnému dokumentaristovi sa to opäť raz podarilo. + Výborný komentár Michala Hudáka a Mariána Geišberga. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument - moc se těším další od P. Barabáše, viděno na ČT2, ve slovenštině. Ucelený pohled na Mongolsko - zemi rozlohou 3x větší než Francie se 2 miliony kočovníků, pro které jsou koně rychlý a spolehlivý dopravní prostředek. Nomádi se dožívají vysokého věku, i když nejedí ovoce a zeleninu, či obiloviny, jejich potravou je v létě mléko, jogurt sýry, v zimě maso . Tradiční potravinou je kobylí mléko a jačí sýr.Jurty neposkytují svým obyvatelům žádné soukromí, žádné záchody či papír -> tento problém řeší ploché kameny a velký kabát -> zbytek sežerou psi a suchý trus zvířat se zase využívá na topení. Dokáží sbalit jurtu do 2 hodin a zůstane po nich naprosto čisto. Soulad člověka s přírodou dokazuje i rituál zabití zvířete- ten provádí pouze člověk, který je čistý - žije morálně, nepije, nenadává - neuvěřitelná oddanost zvířete, které ví že jde na smrt. K lovu se využívají orlice, které jsou agresivnější než orli, a měsíc před lovem nedostávají nažrat – jejich služba trvá 8 let, pak je pustí na svobodu, a pták si užívá volnosti mnoho let (dožívá se i 30 let). Historie: Nedostatek žen byl řešen únosy, myšlenka celosvětového obchodu, mor, kolaps říše a systému, ještě ve 13. století nikdo v Evropě nevěděl o existenci Asie a to samé naopak. Nyní žije většina obyvatel pod hranicí chudoby, hladomor postihl Mongolsko jen v éře socialismu. Mezi oblíbené činnosti v Mongolsku patří ježdění na koni, zápasení a pití vodky Čingischán :) Novinkou pro mě bylo, že slovo hurá pochází právě z Mongolska. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Vďaka Pavlovi Barabášovi a jeho úžasnej kamere sa môžeme pohodlne usadiť v kresle kina a precestovať tak krásnu a rozľahlú krajinu ako je Mongolsko.Vidieť, ako sa dá v 21.storočí žiť v súzvuku s prírodou a získať návod,ako sa dožiť vysokého veku.Vraj Mongoli vôbec nejedia zeleninu,ovocie a obilniny.Už teraz sa teším na ďalší cestopis. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Výborný slovenský dokument o mongolskej kultúre prepletený životným príbehom Džingischána... Film približujúci krásu mongolskej krajiny, jednoduchosť a prostotu jej obyvateľov, ich kultúru a náboženstvo ako aj ich úctu k Džingischánovi ako otcovi národa, jeho politiku, výboje, úmysly a zákony. To všetko je brané ako informácia s prvej ruky, doložená a videná na vlastné oči. Barabáš natočil skvelý film približujúci Slovákom mongolskú kultúru, ich spôsob života a ich pohľad na život. ()

Reklama

Reklama