Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Škola v Priory (S01E06)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1986, 50 min

Obsahy(1)

V nočních hodinách navštíví Holmese ředitel církevní školy v Priory doktor Huxtable. Ten detektivovi začne vyprávět o únosu žáka Arthura Saltira, syna vévody Holdernesse, ze své školy. Zmizel ovšem také učitel němčiny Heidegger, a vina tak přirozeně padá na něj, i když o tom má Holmes značné pochybnosti. Jakmile dorazí do školy, seznámí se s vévodou a započne s výslechy. Svědci se ale neshodují a jejich výpovědi jsou zmatené. V ten moment si Holmes něco uvědomí a přichází se zcela novou a šokující teorií… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prípad by som zaradil skôr medzi tie priemernejšie, výsledok pátrania je síce prekvapivý, ale tento typ prekvapení, kto je koho čo, sme už videli obrovské množstvo. Viac potešila samotná atmosféra vidieckej bohatej školy v krásnom historickom sídle, okolitá klasická anglická krajina a finále sa odohrá v prostredí na Sherlocka veľmi atypickom. Aby som nebol ale k prípadu príliš kritický, je pomerne slušne psychologicky zmotivovaný a hlavný klient to vážne nemá vzhľadom na okolnosti v živote jednoduché, čo je len dôkazom toho, že peniaze vám šťastie sami o sebe nezabezpečia. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jé, Holdernesse Hall je ve skutečnosti Chatsworth House, tam jsem byl akorát před půl rokem. Nachází se v Peak district, kde se skutečně příběh odehrává, bravo ITV. Nakonec má tahle epizoda lepší atmosféru ponurého venkova než Baskerville. Přemýšlel jsem zda je lepší originální závěr nebo tenhle mírně předělaný. Nakonec mi přijde mírně uvěřitelnější ten originální, ale i tak plný počet. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Čistokrevná atmosféra anglie z přelomu století a napínavý příběh jsou hlavní devizi tohoto tv filmu. V hlavní roli znovu exceluje Jeremy Brett ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock se zase jednou nudí, zevluje a klimbá, když vtom mu do jeho bytu na Baker Street doslova vpadne jakýsi otylý muž, jemuž na již tak dost vysoké váze přidává hrst akademických titulů. Tak začíná dobrodružné vyšetřování únosu jednoho mladého chlapce, které je zde oproti povídce poměrně výrazně pozměněno (sice jen v jedné, ale podle mě důležité věci), ale čert to vem, dramatický konec se přece jen nese v duchu Doyleova stylu, kdy o lezení nahoru a padání dolů není nouze. Takže mi vlastně ten undergroundový konec až tak nevadil. Jinak samozřejmě jako vždy čirá radost z Brettova uchopení postavy nejgeniálnějšího detektiva všech dob. ()

Tanmut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chyběla tomu konzistence povídky, kde každá stopa je výsledkem pátrání a každá dedukce je sestavena z logického řetězu indícií. V této adaptaci Sherlock vyvozoval většinou z vágních zmínek. Není problém se orientovat, pokud člověk četl povídku... až na ten pozměněný konec. ()

Fanak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napínavá a zajímavá zápletka, připomínající trochu psa baskervillského, je ještě gradována tajemnou atmosférou severní Anglie a podmanivou hudbou v podání westminsterského pěveckého sboru. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl, který se výrazněji liší od původní povídky. Zároveň je to ten případ, kdy lze říci, že předloha i adaptace jsou stejně dobré. Odlišnosti od textu začínají banalitami (typu, že chlapec začal do školy chodit v zimě místo v létě, jeho matka žije v Itálii místo jižní Francii atd.), pokračují menšími odchylkami v pátrání (chybí zmínka o svědcích, sledování podezřelého páru v Liverpoolu či zatčení cikánů apod.) a končí zcela odlišným závěrem. Hlavní body a linie případu (úvod, samotný zločin, rámcové body pátraní, identita pachatele či pachatelů) jsou ovšem stejné. A zatímco postup pátrání vykazuje v textu možná o něco větší konzistenci a nález těla zde také působí o poznání dramatičtěji, závěr odpovídající více charakteru pachatele je lepší v seriálu. Oproti pouhému vysvětlování, které tolik vadilo některým recenzentům v případě Abbey Grange, kde ale bylo na místě a nešlo to zpracovat jinak, je závěr mnohem napínavější a akčnější. Samotné pátrání je pak ve filmu obohaceno o Holmesovu dedukci ohledně stavu dr. Huxtabla, milé intermezzo paní Hudsonové, rozbor událostí v pokoji Herr Heideggera stejně jako představení chlapcova psychického stavu v pokoji jeho spolužáků a rovněž Holmesovo pátrání po minulosti rodiny Holdernessů. Navíc zde Holmes pachatele odhalí sám místo toho, aby na něj jako v povídce ,, kápl“ v podstatě náhodou. Odhalí rovněž jeho vzájemný vztah s vévodou i záležitost podkov, opět na rozdíl od původního textu, kde pro něj byly obě skutečnosti překvapením. Navíc vévoda, který nechá svého syna další tři dny u únosců, i když již ví o místě jeho úkrytu, na mne v povídce působil nevěrohodně. Kromě toho je v adaptaci patrné, že Holmesovo konání je vedeno zájmem o život chlapce, a nikoli o peníze, a částka daná mu odměnou je pro něj nečekaným bonusem, na rozdíl od povídky, kde působí téměř jako nárokový úplatek za mlčení. Paradoxně jsem tak měla pocit, že Holmes v závěru dílu dostál svojí povaze známé z dalších Doylových povídek i jejich adaptací v tomto seriálu více ve filmové podobě než v původním textu. Měla-li bych tedy přece jen volit, dám přednost tomuto filmovému zpracování před originální povídkou. Opět dobrý výběr vedlejších postav (od skvěle zvoleného představitele vévody, přes tajemníka po obyvatele hostince), opět působivé prostředí, opět plný počet. ()

Reklama

Reklama