Reklama

Reklama

VOD (1)

Bývalý voják Unie chce prodat ranč a se svou snoubenkou vyrazit na východ. Po vraždě jednoho z jeho pomocníků své rozhodnutí změní a dává se do boje. John Parrish bojoval v občanské válce za Unii a stal se kapitánem jezdectva. Utrpěl zranění, válka skončila a on se usadil na farmě v údolí, kde choval dobytek a pomalu si doléčoval průstřel plic. Nyní, už uzdravený, by rád ranč prodal a odstěhoval se i se snoubenkou Caroline na východ. V údolí však už nějakou dobu existuje jen jediný kupec, bezohledný majitel ranče Kotva Lee Wilkison, který postupně vykupuje anebo častěji násilím vyhání ostatní farmáře ze země. Po té, co se Parrish stane svědkem bezpráví páchaného Wilkisonovými pistolníky, nemá nejmenší zájem se do problémů místních zaplést. Na žádost Wilkisona odjíždí na Kotvu, aby tam vyjednal prodej svého majetku. Zlomyslný a od pasu dolů ochrnutý velkofarmář jej však bez skrupulí uráží a nabídne mu za ranč směsně malou sumu. Parrish je i tak odhodlán ranč prodat, mezitím ale Wilkisonovi kovbojové jako výhružku umučí jednoho z jeho chlapů, Buda Hinklemana. John Parrish bude muset předvést, co se naučil za války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Vyborny western, presne ten typ, ktery me bavi a na ktery jsem mel zrovna naladu. Nebyt misty prapodivneho ozvuceni a mizerne kamery, tak jsem mozna dal i pet hvezd. Barbara Stanwyck byla skvely zaporak (ani vlastne nevim, jestli toho Cola chtela nebo ne) a Glenn Ford si nechal srat na hlavu jen do urcity miry... pak uz se s tim nemazal :) Bavila me i takova ta vymena roli, kde se ze slecny Judity stala dobracka a ze slecny Vejlovy zase svine.. no svine, proste tlacila slepe na pilu, jsem rad, ze pak tahla a uz se tam neobjevila. A nelze taky nezminil nepotrestanou svini Jamese Westerfielda, ulisnyho serifa hral fakt dobre. Jedina slabina filmu byl pistolnik Wade Matlock (Jaeckel), proste at delal sebevetsiho borce, s metrem sedesat to proste nefunguje.. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Snímáno výhradně ve velkých celkových záběrech, neustálá hřímavá hudba, časté deklamační dialogy, kde postavy obhajují svoje postoje a Barbara Stanwyck jako nudná "černá vdova." Připadalo mi to jako rutina 50. let. Finále odbyté a potenciálně zajímavé motivy (nevěra) nerozvinuté. Naproti tomu Glenn Ford je dobrý v rambovské poloze veterána z občanské války, muže co je tlačen do kouta a co si "rád vybírá svoje vlastní bojiště." ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V Násilných mužích je, kupodivu, hlavní hybatelkou děje žena. Skutečná lady Macbeth, která se po zádech svého zmrzačeného muže šplhá k stále většímu majetku a stále větší moci. Chce se stát paní údolí a v cestě jí stojí jen pár drobných farmářů a jeden nepředvídatelný chlapík, který pod povrchem gentlemana skrývá nezlomnou vůli vysloužilého vojáka. Nátlak na něj se ukáže jako nejhorší možný postup, protože, místo aby ho zlomil, vyburcuje v něm nesmiřitelné odhodlání a zkušenosti z války. Lady Macbeth rozpoutala boj, který bude mnohem větší, než si myslela. ____ Velmi silný příběh, ale nedotažený. Promluvy jsou občas patetické a teatrální a konec je příšerně uspěchaný. Všechno se semele hup šup a divák ani nemá šanci prožít závěrečnou katarzi. Než se vzpamatuje, běží titulky. Poslední souboj bych si představovala efektnější, tenhle působil odbytě. Stejně jako náhlé proměrny charakterů dosavadních nepřátel na život a na smrt. Slečny hlavního hrdiny byly v ději skoro nadbytečné. /23. 7. 14./ ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný western, jaké mám v oblibě. Jen chudák Rudolph Maté musel už být v době postprodukce hluchý jako poleno, že nechal Maxe Steinera a jeho hudbu takhle burácet. Obvykle si soundtracku moc nevšímám, splývá s dějem a atmosféruje ho, tentokrát ale tvůrci dost přestřelili, dramatický nástup nástrojů doprovází i okamžiky, kdy jezdec zastaví před salonem, dívka zvedne oči... prostě přeháňka, jako kdyby hudebníkům v orchestru byla zima a potřebovali si zahřát zkřehlé prsty. Děj westernu je ale dobrý, jakkoliv rozkrokovaný a tím i předvídatelný. Glenn Ford a jeho nesmělý pitomec, který zabijáka v salónu málem prosí za odpuštění, aby si vzápětí vystřílel cestu ven - to se musí vidět. Tip pro Filmový klub ČT. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poněkud nechápu ta oslavná hodnocení. Mně to přišlo jako jakýkoliv standardní western, kde dvě skupiny bojují o půdu, až na to, že se tady vlastně dlouho nic neděje, jednoduchý příběh je natahovaný na zbytečně dlouhou stopáž (i při těch 95 minutách je tam hluchých míst nepočítaně), a to finále si strčte za klobouk. V podstatě nakonec se nám dostane jedné rychlé střílečky jeden na jednoho v baru, obklíčení v údolí a závěrečného duelu, který mi přišel směšný, neb Cole se ne a ne trefit, ha ha. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Průměrná délka záběru je 7,5 vteřiny. (Mol)

Reklama

Reklama