Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 3

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Recenze (527)

lekr 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší díl z celé série, ale i přesto se jedná o příjemnou a celkem zábavnou podívanou. Vizuální stránka je jako vždy na jedničku, ovšem na filmových Letopisech Narnie jsem pokaždé obdivoval hlavně jejich výpravu, epiku a rozmanitost a nemyslím si, že jejich přenesení na jednotvárné moře filmu prospělo. Navíc příběh filmu byl celkem slabý a herecké výkony mě také nijak zvlášť neoslovily. Přesto za výbornou grafiku, pěkné 3D, roztomilého myšáka a překrásně dojemné finále dávám zasloužené tři hvězdičky. ()

Giggo 

všechny recenze uživatele

Tak jako všechny Letopisi snesitelné, dívatelný, ale né něco co vás strhne a pohltí. Prostě jednoduchá pohádka pro naše děti - stejně jako knižní předloha. 2.5 * ()

Jango_Fett 

všechny recenze uživatele

Není to tak velkolepé jako předešlé dva díly, ale pořád se to snaží držet laťku poměrně vysoko. Kaspian je podle mě charismatičtější než v předešlém díle a myšák je k sežrání. Nejvíce mě štval asi Eustacius až do té doby než prošla jeho postava velice drastickou změnou - jako drak je opravdu sympatičtější :D. Mimochodem závěrečná potvora má bezvadný desing, co si budeme nalhávat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Co treba k vymyvaniu mozgov : mydlo, saponat, spongiu/hubku a uterak. Jo ma pustit si Narniu : Dobrodruzstva lode ..... a tato cinnost sa moze kludne zacat. Bohuzial, ja vymyvanie mozgov nemam rad. 1 % ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že jsem se vlastně ani nenudil, ale současně jsem pořád měl pocit, že film postrádá dynamiku. Cestovalo se z ostrova na ostrov, na každém došlo k nějaké menší událostí a pokračovalo se dál. Žádná větší bitva, žádná monumentálnější scéna a ani finále nebylo vysloveně dechberoucí. Alespoň zůstala milá hřejivost a roztomilá sentimentalita, která zafungovala na dětskou část mého "já", která by si podobné dobrodružství ráda užila :). ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Poslední Narnie už není tak dobrá jako její předchůdci, přesto se i zde najde pár světlých momentů, především u toho, co zasahuje do prvních Narnii (Aslan, aneb zatraceně skvělý dabing v podobě Liana Neesona, myšák). Dobrá hudba, velice dobré efekty. Takový pěkný průměr. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Kvalitně na stejné úrovni jako první dva filmy. Tentokrát se však vezeme hlavně na vlnách dobrodružství. A těmi vlnami myslím skutečné vlnobití. Žádné epické bitvy nečekejte. Akce je tu po málu a vše se pevně drží cestovatelské linky, a když už je tu souboj, tak hlavně takový, který svádí postavy sami se sebou. Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka by tak byla i příjemným, neadrenalinovým relaxem od všedních starostí, což i je, akorát se na ní velice rychle zapomene. Vždyť témat o dobrodružném cestování na moři tu bylo více, než dost (Sindibád, Odysseus). A to dokonce mnohem lépe zpracované. 65% ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílená volba kamenramana jménem Dante Spinotti pro tento film. Před Narnii bohužel spolupracoval s Michaelem Mannem na Veřejných nepřátelích a nešťastný způsob práce s digitální kamerou si odnesl i k Narnii. Zatímco u Manna je syrová digitální kamera už typickou proprietou, pro Narnii a fantasy žánr se neschopné nasvícení a nekvalitní kamera podepisují na nepěkném vzhledu, který jednak dělá celou produkci lacinější, děj amatérštější a síla vyprávění se ztrácí s tím, jak neprofesionálně to vypadá. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hnus! Po Kaspianovi jsem nevěřil, že to může být horší, ale je. Nejenom, že to je celé kolosální sračka, ale ještě navíc nesmyslná a trapná. Asi nejvíc mě nasrala ta rádoby grotesková scéna, kde Eustace má v ruce pádlo a zmateně se rozhlíží kolem sebe a přitom sejme několik pirátů. Kurvafix! Ač pro mě Lewis nic neznamená, tak tohle si nezasloužil. 15% ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Koukám, že 4 hvězdičky jsou u tohoto filmu vysoké hodnocení...u mě to znamená, že Poutník, ač nedosahuje kvalit Lva, čarodějnice a skříně, kterému jsem dala plný počet, tak i přesto mě bavil a užila jsem si ho. Z knižní série je to můj nejoblíbenější díl, ale přiznávám, že si z něj už moc nepamatuju, takže jsem během filmu hustila do kamarádky otázky typu "A tohle v knize bylo?" popř. "Proč si tohle z knihy nepamatuju?", na než mi odpovídala střídavě kladně a záporně. k filmu samotnému: nějaký přidaný a pozměněný děj, pár přidaných postav (tedy...tu Gael si mohli odpustit...naprosto jsem nepochopila jaká vlastně byla její role v příběhu), ale v podstatě skvělá a oddechová podívaná, u které ukápne i pár slziček, poku jste citlvější povahy jako já. O vtip se po většinu času postará nesnesitelný bratránek Eustace, kterého jsem ze začátku nemusela, ale na konci jsem ho vzala na milost. Edmund nám vyrostl ve švarného mládence a též Skandarovo herectví působilo mile, až na jeden dost nepatřičný pohled. Ben alias Caspian je už dospělý král se vším všudy. Největší proměnou prošla malá Lucinka, která se nejprve učí si laškovně strkat vlasy za ucho, načež si týž pohyb zkouší následně na Caspianovi i Aslanovi, a zoufale se snaží podobat se Susan (což mi zase tolik nevadí, protože díky tomu tam mohla být kraťoulinká scéna s mým oblíbencem Williamem Moseleyme alias Petrem). Nevím, jestli se mi líbí, co z Lucinky udělali. Chválím scény s drakem, ty byly luxusní, dále vynikající byl Rípčíp, ač s jiným hlasem než minule (Simon Pegg místo Eddieho Izzarda odvedl slušnou práci, ale na Eddieho nemá), samotné vizuální zpracování Jitřního poutníka bylo pěkné a také chválím zelenou mlhu, která sice v knize takto vyloženě nebyla, ale filmařům se povedla. Škoda, jen, že se ti, co nečetli knihu, nedoví, jak to dopadlo s Capianem a Ramaduovou dcerou (která zde dostala jméno Liliandil). Už se těším na Stříbrnou židli, na niž už byla narážka v samotném závěru filmu. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

68. Zlatý Glóbus za rok 2010 - nominace (1) - Nejlepší filmová píseň - "There's A Place For Us" - Hudba a text David Hodges, Hillary Lindsey, Carrie Underwood ()

Hrůša7 

všechny recenze uživatele

Příšerné a strašné, to jsou slova, která vystihují rychlý komentář k tomuto filmu. Příšerní jak herci tak i jejich dabéři. Tak hrozný scénář v tak trapných scénách, ještě k tomu v podání s tak špatnými herci bylo opravdu nekoukatelné, nudné a uspávající. Příběh sám osobě nemusel být zas tak špatný, ale v tomto případě se stím vůbec nedokázali poprat a ukázali nám jak pokazit snad úplně všechno. První díl Letopisů Narnie sice nebyl nějak oslňujicí, ale zaujal mě a mělo to grády. A tak jsem čekal minimálně stejně dobré pokračování. Bouhžel, je to horší a horší a jestli to takhle půjde dál, Letopisy Narnie pro mě budou pouze velmi nepovedeným pokusem, který velmi slibně nastartoval. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Třetí Narnie není lepší než oba předchozí díly a to je škoda. Mohla totiž mnohem více využít toho, že se už diváci orientují nejen ve světě Narnie, ale i ve vztazích mezi hlavními hrdiny. Co se děje týče, tak asi nikdo neočekával přerod v temnou fantazy, protože už z principu to moc nejde. Svět Narnie je otevřen pouze pro děti a především pro ně je také točen. V tomto kontextu by se slušelo jednu hvězdu přidat, i když si myslím, že nesympatickou postavu Eustacea nepřekousnou ani děti. Zvláště pokud by se mělo jednat o náhradu za dosavadní postavy. V jedné linii totiž sledujeme dosluhování Edmunda a Lucy a ve druhé pak novou postavu, která možná představuje oslí můstek pro další díly. Celkově mám pocit, že to jde s úrovní Narnie trochu z kopce a další díly považuji za zbytečné. Co se triků týče, není to špatné a dokonce není až tak hrozný ani scénář. Co filmu škodí, je především absence humoru, kdy se všechny postavy berou opravdu hodně vážně a navíc neschopnost Apteda vykřesat z děje trochu víc tajuplné atmosféry a nečekaného zvratu. Pravda, trochu v tom překáží fakt, že nakonec stejně příjde zásah "z hůry", takže překvapení budou jen ti, kteří neviděli předchozí díly. Přesto Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka určitě neurazí, ale stejně tak ani nenadchne a na 100% mě nenaláká, abych se na ně podíval znova. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Edmund si zapomněl baterku, tak to byl jasný důvod pro návrat. Plavba Jitřního poutníka nás zavedla na zajímavé dobrodružství, krásně zpracované fantasy, ale bez Petra a Zuzany to nebylo úplně ono. Navíc Eustac (jejich bratranec) jako nová postava (která se nejspíše vrátí do Narnie) mě moc nezaujal. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Abyste zdolali temnotu v dálce, tak musíte zdolat temnotu v sobě." ----- Nežli jsem se propracovala k závěrečnému dílu trilogie o zemi zvané Narnie, stihla jsem úspěšně zapomenout většinu ze všeho, co mu předcházelo. Přesto si myslím, že moje děravá paměť není tím hlavním důvodem, proč ve mně snímek s poetickým názvem "Plavba Jitřního poutníka" vyvolal převážně pozitivní emoce. Popravdě došlo k jedné velice zásadní změně: Z děje byli bez milosti vyškrtnuti nejstarší dva ze čtyř sourozenců, kteří fantastický svět Narnie před časem objevili. A jelikož eliminace se týkala právě těch, kteří mi nikdy k srdci nepřirostli, všechno hned vyhlíželo daleko sympatičtěji. Kromě toho se zvedla úroveň použitých triků, vyprávění dávalo smysl a posouvalo se kupředu bez větších zádrhelů. Sice bych očekávala, že hledání a nalézání sedmi mečů jakožto klíčových artefaktů pro boj s čirým zlem bude o něco obtížnější - ale to už bych od "Letopisů Narnie" chtěla příliš. A tak se spokojím se s konstatováním, že Jitřní poutník sice na čtvrtou hvězdu nedosáhl, ale na své plavbě obstál se ctí, přičemž o příznivý vítr v jeho plachtách se zasloužil především Michael Apted. P.S.: Trochu neomalená křesťanská agitka v úplném závěru mě notně rozladila, leč to je čistě můj soukromý problém, který nehodlám zatahovat do hodnocení. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh rýchlo plynie, toto je zďaleka najkratšia doba trvania série, ale zároveň najsilnejšia a najkúzelnejšia. 6/10 ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Není tepu bez krve. A ani bez srdce. Tak čímto, že třetí Narnie, stejně bezkrevná jako její dva předchůdci, roztepe zplihlé srdce fantasy fanouška? Jako exkurze po nádherném fantaskním světě je přímo okouzlující. Jitřní poutník na svých cestách za sedmi meči zakotví na tak rozmanitých lokacích, až zamrzí, že příběh je vlastně urputně lineární a nadhozené dějové odbočky totálně postrádají smysl (Lucy a její sesterský komplex…wtf), ale zase přináší osvěžení ve vtipném glosování jinak nesnesitelného bratránka Eustace. Změnu režiséra jsem příliš nezaregistroval, stále mi vadí postavy a to jejich lobotomické chování, nebo to má na svědomí narnijský vzdoušek? No, vítr v plachtách krále filmové fantasy vane bez ztráty kytičky stále od Středozemě. 51% P.S.: Mořská potvora humus, tipuji týden špatného spaní. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Narnie C.S.Lewise je nádherný svět. Škoda, že to ve filmu dopadlo tak, jak to dopadlo. Předchozí díly mě zklamaly a ani nevím, proč jsem se nechala zklamat potřetí. Tvůrcům filmu se zjevně zdálo, že příběh potřebuje doladit vecpáním všemožných projevů univerzálního zla, čímž skutečnou poetičnost a krásu původního příběhu totálně zazdili. Ovšem i přes uměle dodanou dávku tajemna a napětí to celé působí poněkud těžkopádně, zřejmě i díky mizerně zahraným dětským rolím (to taky konec konců platí i o předchozích dílech). A proč ty tři hvězdy? Myšákovi Rípčíovi, který se mi asi jako jediný na celém filmu opravdu líbil. ()

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama