Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh švédského velvyslance v Chile – Haralda Edelstama – a jeho hrdinné záchrany nevinných lidí po vojenského převratu 11. září 1973. Edelstam nás provádí děsivými momenty těsně po převratu a sledujeme jeho nikdy nekončící boj za lidská práva, zákon a pořádek. Co ho k tomu vedlo? A jakou cenu zaplatil za své velké nasazení?
Poté co zachránil stovky lidí je postaven před další výzvu, tentokrát musí zachránit svou znovu nalezenou lásku před rozsudkem smrti vydaným režimem. Další nemožný úkol a zoufalý boj s časem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Olík 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to je dáno mou neznalostí zfilmovaných událostí nebo vzdáleností mezi naší republikou a domovinou hlavního hrdiny, ale nějak jsem se nemohl dostat do příběhu. Harald Edelstam je bez diskuzí osobnost o které by se mnělo vědět po celém světě čemuž snímek zajisté pomáhá, ale filmové ztvárnění událostí po vojenském převratu v Chile mne ač silné tématem vůbec nedokázalo vtáhnout do děje a tudíž musím dát pouze dostatečnou. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Švédský patriotismus ukázán ve švédském velvyslanci v Chile, který si prošel své již za druhé světové války. 11.9.1973 nastal vojenský převrat a švédský velvyslanec v diplomatické hantýrce na pozadí dobových bojů se snaží zachránit nevinné lidi! Hlavní hrdina se vyrovnává se svojí minulostí a zároveň přítomností! Dílo plné lidskosti a odhodlání bojovat, ale pro nás trochu vzdálené téma, ale přitom blízké, spíše podobné komunistickým represáliím! Filmové zpracování je průměrné, stejně tak herecké výkony a střih s kamerou! Film, který si pustím jen jednou, protože podruhé bych si nevytvořil úzké pouto k příběhu! ()

Reklama

Great.Gatsby 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý historický film, ktorý sa oplatí vidieť. Diplomatické prostredie v čase konfliktu. Asi by sme márne hľadali vyslanca ako bol tento v dnešnej dobe kedy každému ide o vlastné záujmy. Nebyť romantických sentimentálnych momentov podkreslených hudbou z nemeckých romantických filmov to mohlo byť perfektné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené antiteroristické retro s velmi realistickým podáním hereckým i filmovým a dobrou výpravou. Spíše psychologický thriller, akce příliš není. ----- Velice zajímavý film, který částečně fiktivní formou zobrazuje události Pinochetova převratu v Chile v roce 1973 očima švédského velvyslance.   Datum 11. září se stalo synonymem černých dní dávno před útokem na dvojici mrakodrapů v New Yorku. V ten den roku 1973 svrhla vojenská junta generála Pinocheta v Chile demokraticky zvoleného prezidenta Allendeho a zavedla diktátorský režim, kdy zemřely tisíce lidí. Právě v době převratu je švédským velvyslancem v Chile Edelstam, kterému zvěrstva v ulicích připomenou těžké zážitky ze druhé světové války. A tak se rozhodne využít svých omezených pravomocí a pomoci co nejširšímu okruhu lidí a zachránit je. Je to sice boj s větrnými mlýny, ale Edelstamovi stojí za to jej podstoupit. Nejenže je film natočen velmi civilně, s uměřenými, a o to silnějšími hereckými výkony, ale navíc jednotlivé postavy nejsou jednobarevnými figurkami, najdeme u nich jak kladné, tak záporné rysy, a o to víc jsou sympatičtější, protože lidštější. Zkrátka, tento film je jedním z mála příjemných překvapení na DVD tohoto měsíce. Škoda jen, že kromě protipirátu, trailerů na filmy Svědkem zločinu, Svatba na bitevním poli, O rodičích a dětech, už nabízí jen ty samé upoutávky v menu plus dvě pro kina. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Řemeslně povedený snímek, nenabízející ovšem nic extra. Navíc není nezávislý,ale vzniklý na objednávku Amnesty International, a proto docela (místy dost) tendenční, což by nemusel. Alespon je to zajímavé. Jako nenáročná podívaná to není špatné, řežie ani scénář moc nenabízí, a s trochou invence by se dalo natočit snímek zajimavěji...*** ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Po vojenskom prevrate bolo v Čile zatknutých niekoľko tisíc prívržencov Ľudovej jednoty. Armáda intervenovala odporcov režimu do 9 koncentračných táborov a 150 väzníc. V prvých dňoch prevratu boli ako koncentračné tábory použité Národný štadión a štadión v Santiagu de Chile, kde bolo väznených okolo 30 000 ľudí. Neskôr vzniklo ženské väzenie v Santiagu a bývalá liadková baňa na Chacabuco bola tiež použitá na väznenie a mučenie. V celej zemi operovala Národná informačná správa DINA, ktorá predstavovala koordinačnú centrálu tajných služieb, no mala autonómne postavenie a nemusela sa za svoje činy zodpovedať. V koncentračných táboroch boli zatvorené desaťtisíce Chiľanov a okolo 30 000 z nich prišlo o život. (andykovac)
  • Filmovalo sa na autentických miestach v čilskej metropole Santiago a v meste Viña del Mar. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama