Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh švédského velvyslance v Chile – Haralda Edelstama – a jeho hrdinné záchrany nevinných lidí po vojenského převratu 11. září 1973. Edelstam nás provádí děsivými momenty těsně po převratu a sledujeme jeho nikdy nekončící boj za lidská práva, zákon a pořádek. Co ho k tomu vedlo? A jakou cenu zaplatil za své velké nasazení?
Poté co zachránil stovky lidí je postaven před další výzvu, tentokrát musí zachránit svou znovu nalezenou lásku před rozsudkem smrti vydaným režimem. Další nemožný úkol a zoufalý boj s časem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Odvážny švédsky veľvyslanec si film o svojej osobe a svojich činoch, ktorými zachránil mnoho životov určite zaslúžil. I voľba hlavného predstaviteľa M. Nyqvista bola veľmi dobrá. Film pomerne dobre zachytáva búrlivé obdobie a situáciu v Chile, ale aj silu a rešpekt, ktorý si vie veľvyslanec vydobiť. Režisér však jeho skutky nedokázal pútavejšie skĺbiť s nejakou silnejšou linkou , preto u mňa film neprekročil hranice priemeru. 60%. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Príbeh nie práve typického, zato však sympaticky ľudského diplomata Edelstama na pozadí krvavých udalostí v Chile v roku 1973 asi nebude vypredávať kinosály, ale svoj okruh priaznivcov kvalitnej drámy si iste nájde. Ja osobne oceňujem aj to, že som sa dozvedel pár nových vecí okolo násilného zvrhnutia prezidenta Salvatora Allendeho a nástupe fašistického režimu Mr. Pinocheta sprevádzanom "vysoko kultivovaným" správaním jeho prívržencov. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené antiteroristické retro s velmi realistickým podáním hereckým i filmovým a dobrou výpravou. Spíše psychologický thriller, akce příliš není. ----- Velice zajímavý film, který částečně fiktivní formou zobrazuje události Pinochetova převratu v Chile v roce 1973 očima švédského velvyslance.   Datum 11. září se stalo synonymem černých dní dávno před útokem na dvojici mrakodrapů v New Yorku. V ten den roku 1973 svrhla vojenská junta generála Pinocheta v Chile demokraticky zvoleného prezidenta Allendeho a zavedla diktátorský režim, kdy zemřely tisíce lidí. Právě v době převratu je švédským velvyslancem v Chile Edelstam, kterému zvěrstva v ulicích připomenou těžké zážitky ze druhé světové války. A tak se rozhodne využít svých omezených pravomocí a pomoci co nejširšímu okruhu lidí a zachránit je. Je to sice boj s větrnými mlýny, ale Edelstamovi stojí za to jej podstoupit. Nejenže je film natočen velmi civilně, s uměřenými, a o to silnějšími hereckými výkony, ale navíc jednotlivé postavy nejsou jednobarevnými figurkami, najdeme u nich jak kladné, tak záporné rysy, a o to víc jsou sympatičtější, protože lidštější. Zkrátka, tento film je jedním z mála příjemných překvapení na DVD tohoto měsíce. Škoda jen, že kromě protipirátu, trailerů na filmy Svědkem zločinu, Svatba na bitevním poli, O rodičích a dětech, už nabízí jen ty samé upoutávky v menu plus dvě pro kina. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Haralda Edelstama jsem vůbec neznala, události na stadionu následkem převratu a dosazení Pinocheta však ano. Výborný Nyqvist a velmi dobrý film o odvaze švédského velvyslance v Chile, který dokázal zachránit spoustu životů. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Skandinavska kinematografia opat uraduje, a opat jej s radostou zobem z ruky. Vyborny namet : 11. september 1973 a statny prevrat v Chile + svedsky velvyslanec musi zachranit rukojemnikov. Chvalim reziu, hercov, vyborny pribeh . 67 % ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Oproti Hotelu Rwanda velmi slaby odvar. Hlavne "herecke" vykony mi kazily sledovani, ale celkove to bylo docela bez napadu, misty jsem se ztracel v deji, obcas mi nebylo jasne, proc se na obrazovce deje zrovna tohle. Nastavovana kase bez tvaru a par zbytecnosti kazi dojem z tohoto filmu, napad vypada dobre. ()

rozbris 

všechny recenze uživatele

Opět další film s pravdivým příběhem. Hodně se to podobá Hotelu Rwanda, kde bylo taky zachráněno dost lidí, akorát čísla se trošku odlišují:-) Edelstam je hrdina, na kterého by nemělo být zapomenuto. Takvých lidí by mělo být líp a žilo by se blaze. ()

raky5 

všechny recenze uživatele

Film s podobnou tématikou ako Hotel Rwanda, no v oveľa skromnejšej a komornejšej atmosfére. Príbeh sa sústredí najmä na Edelstama. Možno aj kvôli tomu chýba hlbší cit a detailnejší pohľad na hrôzy, ktoré sa tam diali...preto len 3*. Určite to nezanechá taký dojem ako Hotel Rwanda, no film by mali vidieť ľudia, ktorých zaujíma história. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to je dáno mou neznalostí zfilmovaných událostí nebo vzdáleností mezi naší republikou a domovinou hlavního hrdiny, ale nějak jsem se nemohl dostat do příběhu. Harald Edelstam je bez diskuzí osobnost o které by se mnělo vědět po celém světě čemuž snímek zajisté pomáhá, ale filmové ztvárnění událostí po vojenském převratu v Chile mne ač silné tématem vůbec nedokázalo vtáhnout do děje a tudíž musím dát pouze dostatečnou. ()

ecis 

všechny recenze uživatele

Nejake nemastne, neslane, priemerne, nevyrazne. Jednoducha drama so zbytocnou "romantickou"linkou. Ziadny Hotel Rwanda sa nekona. Od tolkej medzinarodnej koprodukcie som cakal jednoznacne viac. Je pravda, ze film som videl s dabingom, ktory mi "zabezpecil" nie 100% zazitok. Ale na druhej strane, aspon som sa dozvedel nove informacie ohladom, pre nasinca nie znamej, juhoamerickej historie. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Švédský patriotismus ukázán ve švédském velvyslanci v Chile, který si prošel své již za druhé světové války. 11.9.1973 nastal vojenský převrat a švédský velvyslanec v diplomatické hantýrce na pozadí dobových bojů se snaží zachránit nevinné lidi! Hlavní hrdina se vyrovnává se svojí minulostí a zároveň přítomností! Dílo plné lidskosti a odhodlání bojovat, ale pro nás trochu vzdálené téma, ale přitom blízké, spíše podobné komunistickým represáliím! Filmové zpracování je průměrné, stejně tak herecké výkony a střih s kamerou! Film, který si pustím jen jednou, protože podruhé bych si nevytvořil úzké pouto k příběhu! ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek inspirovaný skutečnými událostmi. Film natočený z pohledu odpůrců Pinochetovy politiky nabízí syrově realistickou atmosféru, do složitosti politické situace však diváka zasvětí jen letmo. (Alena Prokopová, Ci 10/2008) ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Řemeslně povedený snímek, nenabízející ovšem nic extra. Navíc není nezávislý,ale vzniklý na objednávku Amnesty International, a proto docela (místy dost) tendenční, což by nemusel. Alespon je to zajímavé. Jako nenáročná podívaná to není špatné, řežie ani scénář moc nenabízí, a s trochou invence by se dalo natočit snímek zajimavěji...*** ()

david666 

všechny recenze uživatele

Pravdivý civilní příběh o člověku, o kterém jsem doposavad vůbec nevěděl. Myslím, že Švédsko může být na něj hrdé. Žádné přehnané fráze a činy, prostě film o pomoci člověku ve svízelných podmínkách. ()

Great.Gatsby 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý historický film, ktorý sa oplatí vidieť. Diplomatické prostredie v čase konfliktu. Asi by sme márne hľadali vyslanca ako bol tento v dnešnej dobe kedy každému ide o vlastné záujmy. Nebyť romantických sentimentálnych momentov podkreslených hudbou z nemeckých romantických filmov to mohlo byť perfektné. ()

3logix 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film dokumentujúci udalosti, ktoré sa odohrali po krvavom pravicovom prevrate Pinocheta, ktorý bol podporovaný nie len USA, ale aj vtedajšou premierkou Velkej Británie Margaret Thatcher. Smutné je, že táto železná striga napriek jej vrúcnemu vzťahu s čilským neoliberálnym diktátorom vzývajúcim bludné ekonomické teórie Miltona Friedmana za jej morálnu, finančnú a bezpečnostnú podporu nikdy nepykala a ešte aj dnes sa nájde zopár tárajov, ktorí ju velebia. Film síce má svoje slabé stránky, avšak dokonale zobrazuje obludnosť pinochetovej pravicovej diktatúry. ()

Reklama

Reklama