Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Command Decision je adaptáciou divadelnej hry, ktorá má ambíciu poukázať na problémy vojenského velenia v politickej oblasti.
Generál americkej armády Dennis (Clark Gable) počas misie v Anglicku v čase 2. svetovej vojny zisťuje, že musí posielať letecké sily čoraz hlbšie na nemecké územia, aby zabránil výrobe nových nemeckých lietadiel, ktoré by mohli výsledok bitky ovplyvniť v prospech nacistov. Musí pritom presvedčiť kongresmanov i jeho vlastných nadriadených a zvíťaziť v politickom súboji, aby mohol lietadlá vypraviť na misiu. Jeho problém sa skomplikuje príchodom zlého počasia, pričom predpoveď hlási, že misia môže byť úspešná iba vtedy, ak sa začne v krátkom úseku medzi búrkovým obdobím. (Incantator)

(více)

Recenze (7)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl velice podobný slavnému Twelve O'Clock High, který však byl s Gregory Peckem v hlavní roli natočen až o rok později. Rovnou říkám (jako často u tohoto typu filmů), že tohle není film pro každého. Je to jednoznačně jen záležitost pro válečné fajnšmekry. Pokud na to budete koukat jen proto, že Clark má hezký zadek ve vojenských kalhotách (cituji komenty jiných, bude vás z filmu bolet za krkem - opět cituji). Obsah Incantatora hovoří o příběhu celkem sterilně, takže si jej dovolím trochu rozvést. Děj filmu nás přenáší na leteckou základnu kdesi v Anglii v roce 1943. Je to základna těžkých čtyřmotorových ,,Létajícíh pevností'' B-17. Základně velí generál Dennis - Clark Gable. Je to on kdo určuje cíle dalších denních náletů a je to i on, kdo pak při návratech stojí na věži s dalekohledem a počítá chybějící stroje ve vracejících se formacích. Ví, že nesmí detailně znát jména všech těch mladých mužů, kteří den co den přináší svoji mladou krvavou oběť při strategickém bombardování Třetí říše. On i jeho důstojníci věří, že jen to válčícímu Německu zlomí vaz. Děsí ho večer ta prázdná místa u stolů v kantýně osádek, někdy i volné celé stoly kluků, kteří se ten den nevrátili a nevrátí už nikdy. Ví, že on je tím katem a to břímě ho pozvolna drtí. Shodou okolností nad Německem panuje výrazně dobré počasí, které umožňuje vynikající viditelnost a umožňuje vysokou přesnost zásahů. Dennis se rozhodně zničit tři výrobní komplexy, kde se vyrábí Me-262 první proudový stíhač. Ve filmu padlo, že jeden exemplář přelétl s československým ! technikem z Německa ke spojencům (naše účast nebo zmínka o nás ve filmu vždy potěší!). Z testů bylo zjištěno, že ani P47, ani P38 ani Spit XII, nemají na nový stroj v žádných parametrech šanci... Dennis tedy chcetyto tři fabriky zničit. Jenže po náletu na první měla peruť obrovské ztráty a při plánování náletu na druhou mu na letiště přijíždějí generálové a papaláši. Ti mají nejen obrovskou moc, ale zároveň je zajímají právě ony ztráty... Dennis nemůže hovořit o tajné operaci na zničení továren a další nálety na zbývající fabriky jsou tak zásahy politiků sledujících hlavně veřejné mínění doma ohroženy. Umožnění výroby M-262 však může mít dalekosáhlejší dopady než si kdo myslí včetně vzdušné nadváldy nad Německem a nejen tam. ----------- Flm je hodně konverzační, ale kdo o tom celém soukolí něco ví, nebude mu to připadat nudné. Ba co víc, fajnšmekr se nasytí mnoha zajímavých pohledů na leteckou základnu a nespočet B17 jak při starech, tak při návratech, přičemž uvidíme i jedno nouzové přistání. Oproti Přímo nad hlavou je tam těch letadel a akce ale přeci jen o něco méně. Clark Gable se pro roli Dennise hodil jako ulitý a prostředí letecké základny mu jistě bylo důvěrně známé. Během války se totiž po smrti své milované manželky sám dobrovolně přihlásil k letectvu a sám se zůčastnil mnoha náletů na cíle v Německu jako boční palubní střelec bombardéru B-17! Klobouk dolů před ním!!! Dávám 4 vyznamenání DFC. * * * * ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Politické a válečné drama s charismatickým Clarkem Gablem, které je ovšem až přílíš zdlouhavé, místy nezáživné, typicky americké, příliš ukecané, a tématicky ne až tak atraktivní. 50%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování seriálu Vládcové nebes jsem si pustil  tento film zaměřený na činnost a psychologii štábních důstojníků, kteří plánují mise pro posádky bombardérů B- 17. Protože vznikl podle divadelní hry, nerachotí v něm kulomety, nýbrž dialogy a divák se dočká i několika působivých monologů. C. Gable se svou čerstvou válečnou zkušeností je v roli brigádního generála "Caseyho" Dennise vynikající a sám se později vyjádřil, že šlo o jeho největší kariérní výzvu. Snímek ukazuje, že oběťmi války byli všichni: nejen posádky bombardérů, ale také ti, kteří je tzv. posílali "na smrt". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny film, kde Clark Gable /Gone with the Wind/ hra US generala, ktory je na stazi v Anglii pocas bojov proti nacistom. Musi pritom presviedcat kongresmanov a vysokych politickych predstavitelov, zaroven aj pocasie sa postavilo proti nemu : 85 % ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Strasne ukecana nuda, ktora nemala konca. Nic sa tam dokopy nedialo, stale sa tam kecalo stale o tom istom a akcia ziadna. Akurat jedno lietadlo nedobre pristalo a nasledne vybuchlo. Zvysok filmu ma pomaly donutil spachat samovrazdu:) ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Clark Gable má ve vojenských kalhotách pěknej zadek, to musím říct ,-)) Ale jinak na mě moc dlouhé, moc mluvení a málo akce ..prostě celkem nuda ...3 hvězdy hlavně za herecké obsazení a chlapy v uniformách ,-) "...pilotem byl československý inženýr, přinucen nacisty pracovat pro ně .." alespoň nějaká zmínka o nás ,-)) ()

Reklama

Reklama