Reklama

Reklama

Vlahoš von Rosret přišel jako mladík o oba rodiče a snažil se uživit, jak se dá. Velmi záhy zjistil, že má velké nadání pro podvody, a postupně své „umění“ zdokonaloval. Celou dobu, po kterou páchal tuto činnost, byl přesvědčený o tom, že tím vlastně nikomu neubližuje. Soud na to měl jiný názor a udělil mu trest smrti oběšením. Od jisté smrti ho zachrání lord Havelock Vetinari, který se považuje za jakéhosi anděla spásy a nabízí Vlahošovi místo poštmistra v Ankh-Morporku. Druhá možnost je pád do hluboké propasti a jistá smrt. Vlahoš tedy volí práci na zanedbané poště a doufá, že se mu podaří upláchnout. Hlídat ho bude golem Pumpa 19, který je něco jako probační úředník a ujišťuje ho, že se postará o to, aby neutekl, ale také o to, aby se mu nic nestalo. Na této poště totiž za záhadných okolností zemřeli již čtyři poštmistrové. Na poště jsou dva zaměstnanci. Starý, přesto mladší pošťák Toliver Grešle a mladý Slavoj Zálepka, vášnivý sběratel špendlíků. Protože pošta nedoručuje již léta žádné zásilky, všude jsou miliony dopisů a balíků. Velkým konkurentem poštovního úřadu je Nadosah Pozlátko, který vlastní systém klikacích semaforů, jež jsou mnohem rychlejší v doručování zpráv než pošta. Vlahoš na poště trpí halucinacemi, které mu ukazují, co všechno svými podvody v minulosti způsobil. Jeden z jeho podvodů s cennými papíry ovlivnil i život rodiny v tomto městečku. Pan Srdénko byl vynálezcem a majitelem semaforů, ale neměl dostatek peněz a musel si půjčit u banky. Když Vlahoš svým podvodem banku připravil o peníze, banka na svých klientech, včetně pana Srdénka, požadovala okamžité splacení půjčky, a tím byl pan Srdénko zlikvidován. Jeho systému semaforů se zmocnil podnikatel Nadosah Pozlátko. Pan Srdénko zemřel a na jedné semaforové věži zahynul i jeho syn Jan. Naživu zůstala jen jeho dcera Krasomila Adoráta Srdénková, která se o sebe musela postarat sama a vymyslela obchod s golemy. Vlahošovi se líbí a už kvůli ní se pokusí poštovní úřad obnovit, aby se pomstil Pozlátkovi. Vymyslí systém poštovních známek a nabízí expresní doručení zásilek. Krasomila Adoráta ho zprvu moc nemusí, ale když vidí, že bojuje proti Pozlátkovi, dovolí mu, aby ji pozval na večeři. V tu chvíli již díky halucinacím Vlahoš ví, že nepřímo způsobil smrt jejích blízkých, a chce se od ní raději držet dál. Tím ji však urazí. Na Pumpovu radu napíše na papír pravdu o tom, proč ji odmítl, a díky Pumpovi Krasomila Adoráta přijme pozvání na večeři. Zatímco čte dopis o všech Vlahošových skutcích, na poště začíná hořet. Způsobil to zlý bánší, který pracuje pro Pozlátka a který způsobil i smrt bývalých poštmistrů. Nyní čeká na Vlahoše a dočká se. Vlahoš se vrhne do ohně, aby zachránil Slavoje Zálepku. Bánší se Vlahošovi přizná k vraždám i k tomu, že teď hodlá zabít také jeho. Dojde k explozi a Vlahošův osud je v tuto chvíli neznámý. (TV Prima)

(více)

Recenze (319)

bllm 

všechny recenze uživatele

Každopádně jsem nadšená, že vůbec někdo natáčí Terryho Pratchetta, ikdyž jen do televize. Zaslaná pošta je po Barvě kouzel a Otci prasátek již třetím filmem a s potěšením můžu říct, že úroveň se stále lepší. Vše už nepůsobí tak lacině jako v Barvě kouzel, kde jsou čtyři herci ve scénách kde by jich mělo podle knihy být tisíc. Bohužel stále nedosahuje úrovně zfilmování jiných literárních předloh z žánru fantasy, ikdyž má Zeměplocha tak obrovský potenciál - nevím, kde je zakopaný pes. Nestává se mi to často, aby moje představa knihy korespondovala s filmovým provedením, ale tady se to opravdu povedlo. Claire Foy jako Adoráta Srdénková mi naprosto učarovala, no ti golemové by mohli být trochu lepší. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Claire Foy byla prostě úžasná. A vůbec hlavní postavy byly nad poměry dobře zahrané a celý film měl takový magický nádech (aby ne s takovým příběhem). Škoda jen toho nízkého rozpočtu (i když z něj vymáčkli co to dalo). Takový námět si zaslouží víc peněz. ()

KosiR_ksr 

všechny recenze uživatele

Již čtvrtá Zeměplošská kniha Terryho Pratchetta, která se dočkala televizní adaptace (po Otci prasátek a Barvě kouzel jejíž součástí je i kniha Lehké fantastično). Ačkoliv se zdá, že oproti té první se rozpočet pořád zvyšuje a vždy jde o příjemnou podívanou, stále si říkám, jaká škoda, že se dosud žádná kniha nestala námětem pro film určený stříbrnému plátnu. Snad to není ze strachu, že by příliš inteligentní humor neuspět v amerických kinech. Nám fanouškům Zeměplochy tak nezbývá než doufat, že se jednou najde mecenáš, který zariskuje a zafinancuje efekty, které si díla Terryho Pratchetta bezesporu zaslouží (osobně si dovedu jako velkofilm nejlépe představit Dobrá znamení, jejichž spoluautorem je Gaimanem - zfilmovány mu byly již knihy Hvězdný prach a Koralina). Zpět k tomuto snímku - i z této "pouhé" televizní adaptace jsem byl nadšen, protože i přes levné efekty je snímek díky skvělému námětu zábavnou a napínavou humornou fantasy. 80% ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Některé věci prostě nejde zfilmovat "naplno" a to ani když se to udělá skutečně dobře. Celý ten (dvou)film má tempo a jde příběhem rychle dopředu, přesto aby se vešel do tří hodin musí dělat hromady zkratek, zjednodušení, zploštění. A to je hrozná škoda, protože předloha stranou výborného děje a postav vyniká zejména v milionu vybroušených detailů. Spíš než 3 hodinový film by to potřebovalo 12 dílný seriál v Netflixím stylu. Každopádně je to velmi čestný pokus a dopadlo to značně líp, než jsem čekal. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Musí být velmi těžké přenést na televizní obrazovky knihu autora tak osobitého jako T. Pratchett. Tady se to povedlo ohledně jeho filosofie a smyslu sdělení, u jeho osobitého humoru už to vyšlo méně, ale natočit dobrou komedii je ještě těžší... ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

hh pekne... vyborne natocenej fantasy pribeh ze Zemeplochy... je to zabavny a hlavne to celou dobu paradne svizne utika, navic skvely postavy... ja jsem uplne spokojenej :) ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

David Suchet je dobrý záporák. Dobrý příběh, chtěl bych vidět i ostatní díly. Pěkná pohádka. Už jen fakt, že je tento film britský dokazuje, že to bude dost dobré. ()

Elyon 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější díl Zeměplochy...zatím. David Suchet jako zákeřný Nadosah Pozlátko byl naprosto okouzlující! ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Vyznávám se zcela upřímně k nekritickému obdivu díla Terry Pratchetta. Zaslaná pošta mě v prvních několika minutách moc nebavila, nicméně pak jsem byl snímkem zcela pohlcen. Jen tak dál a větší kapky. Docela by se mi zamlouvala zfilmovaná i (zatím) poslední Zeměplocha "Nevídaní akademikové". ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Kvality filmu má na svědomí hlavně parádní předloha Terryho Pratchetta. Je škoda, že se Zeměplocha nedočkala i plnohodnotného, hollywoodskými penězi podpořeného megafilmu - potenciál na to rozhodně má. Na poměry TV filmů se však jedná o nadprůměrný kousek, Coyle i Foy své role zvládli na jedničku, i Dancův Vetinari ušel, přestože ten Ironsův z Barvy kouzel byl o chloupek lepší. Malý budget ale přeci jen chvílemi vyčuhuje, například golemové jsou vážně tragičtí. Fanoušky předlohy potěší i maličké cameo samotného Pratchetta. ()

Clu 

všechny recenze uživatele

Lacině vypadající, ale skvěle obsazené. Víceméně chudý svět, ale s příjemnou atmosférou. Dobrý scénář, ale nedostatek humoru. První část zábavná, druhá potom jaksi prázdná. Nudné montáže s jednotvárnou hudbou, ale i zábavné scény občas s hudbou nadprůměrnou. Clarie Foy bezvadná. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Ne zcela se ztotožňuji s názory některých uživatelů o nevhodnosti převedení Pratchettovy Zeměplochy do televizní podoby. Já se naopak kloním k názoru, že ačkoliv by pod rukama mainstreamového režiséra šlo z dnes již legendárních fantasy knížek vytřískat blockbuster rovný Harrymu Potterovy, TV look dodává dobrodružství nenahraditelnou patinu rozhlasové hry, která může být pro příběh přínosnější než nabubřelé efekty. ()

Wewerush 

všechny recenze uživatele

Terry Pratchett je moje krev. Všechny jeho knihy mám přečtené (ne-i vícekrát) a ráda se k němu vždy vracím. Tento film mě mile překvapil, jako každé filmové či divadelní zpracování této látky. Terry Pratchett píše své knihy velice bravurně a s ironickým nadhledem, přesto je celkem obtížné je zfilmovat. Jeho humor pramení především z dokonalé znalosti jazyka, pohrává si s různými přesmyčkami a slovními hříčkami, které není možno do filmu dost dobře zkopírovat. Pratchett se pohybuje na hranici mezi hlubokou vážností a absurdní parodií všeho, nač si vzpomenete, a právě tento jeho charakteristický prvek láká všechny filmaře. Jsem moc ráda, že se tohoto díla chopili zrovna britové, protože kdo ví jak, by tento film vypadal například v produkci Hollywoodu. BTW první záběr - jízda mi vzdáleně připomína Huga a jeho velký objev. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Krásny originálny fantazijný príbeh so všetkým, čo k nemu patrí. David Suchet ako vždy na 100% a potešilo aj zvyšné herecké obsadenie. Filmu trošku uškodili amatérsky pôsobiaci golemovia, tí sa spolu s upírom podľa mňa veľmi nevydarili. :))) Ale celkovo ide o skvelú zábavu. 80% ()

S.Dedalus 

všechny recenze uživatele

novější a slabší pratchettovky se evidentně daleko lépe hodí ke zfilmování než vtipem a originalitou nabité nejstarší knihy ze zeměplochy, navíc se podařilo pro televizní adaptaci získat výborné herce v čele s úžazným davidem suchetem a mým osobním oblíbencem charlesem dancem, celkově zdařilé dílko ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

geniálně vymyšlený svět, dokáže pomocí jednoduchých přirovnání, trochy magie zobrazit dnešní realitu a přesně popisovat její principy. Tentokrát pomocí špendlíků vyrobíme známky, necháme podvodníka řídit poštu, zloducha zabíjet, hrozivě ale bez krve. Asi nejúžasnější je návod na hackování sítě. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Velká škoda že se to udělalo jako televizní film ( oba díly ) Tohle by si zasloužilo kino formát z lepšímy triky a kvalitnějším scénářem. Kdyby se vypustilo to strašně viditelné talčení na pilu v podobě humoru, a přidalo se tomu na vážnosti, mohlo to být za vícero hvězd. Rozhodně to je film z té škatulky zajímavých, které bych z klidem doporučil všem co mají rádi fantasy, pohádky, dobrodružné filmy a zvláštní příběhy. Řekněme že 3 hvězdy si to zaslouží určitě. Jeden z těch povedených " televizních " zpracování nějaké knihy ( z těch knih, mohl vzniknout zajímavý seriál )Pro IT fajnšmekry : vysvětluje se tu, jak a proč vznikl první počítačový vir ( nevím proč přesně, ale tahle scénka, mi připoměla film Rrrrr, kdy náčelník řekne po vraždě " Vymyslel jsem nové slovo .... Zločin " ) ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Pěkné, ale zpracování golemů je děs. Stejně tak mi vše přijde dosta laciné. Dobrý výběr postavy je pouze u Krasomili Adorády Srdénkové, zbytek nic moc. jsem zvědav co bude dál, hlídka? stařenka oggová a spol? ()

Související novinky

Indyho brácha chce vlastní seriál

Indyho brácha chce vlastní seriál

05.04.2012

Nejslavnější filmový archeolog měl spoustu inspirací. Jednou z nich byl lovec Allan Quatermain z románů H. R. Haggarda, který žil na konci 19. století a v Africe pátral po pokladech a ztracených… (více)

Reklama

Reklama