Reklama

Reklama

Rodina Collinsových bojuje s podivným prokletím, které je po celé generace pronásleduje. Rozhodnou se přestěhovat z Anglie do Ameriky, kde chtějí začít nový život. O dvacet let později je jejich syn Barnabas mocným mužem, který vystavěl velké město a vybudoval panství Collinwood. Jeho báječný život končí v okamžiku, kdy zlomil srdce krásné čarodějce Angelique. Ta proklela jeho rod, zabila Barnabasovu lásku a jeho samotného proměnila v upíra. Poté jej nechala zaživa pohřbít v rakvi, kde byl uvězněn téměř dvě stě let. Když se konečně probudí, najde venku velmi odlišný svět roku 1972 a ve svém kdysi velkolepém sídle poslední zbytky rodu Collinsových. Barnabas je odhodlán vrátit své rodině zašlou slávu, kterou však maří při každé příležitosti jeho bývalá milenka. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 357)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem si téměř do konce jistý, jestli se má jednat o parodii žánru, nebo prostě jen nepovedený nový příspěvek do něj. No, asi to byla ta druhá možnost. Film mě těžce nebavil. Dějově nekonzistentní, zaměřoval se vyloženě na nezajímavého Barnabáše a všechny ostatní postavy jen naťukl, ale nevěnoval jim téměř žádný prostor. Děj byl ujetý, zvrhlý, ale vše z toho dělal špatně, takže nebyl zábavný, ani pokusy o humor nefungovaly. Tim Burton tímto snímkem klesl na úplné dno. ()

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

Temné stíny zatemnily (temnou) mysl Tima Burtona. Vzniku tohoto snímku zřejmě předcházel happening, plný alkoholu, drog, starých Burtonových filmů a prvních dílů Stmívání. Helena přihodila Pottera, Johnny piráty a společně s Elfmanem, Zanuckem, Atwoodovou se na to celá banda mrkla a vytvořila Temné stíny. Sledujeme upíří rodinu Collinsových (pardon – oni to vlastně upíři nejsou, ale za nános bílého make-upu by se nemuseli stydět ani maskéři Twillight ságy), která má svůj zlatý věk dávno za sebou. Zčista jasna se zjeví Barnabas (teď už opravdu upír – i když – až s podivem odolný vůči slunečnímu záření) a zahájí záchranou misi za obnovení rodinného sídla a jména. To zabere zhruba tři rock’n’rollové písničky. Ve dvou hodinách tu jsou zachyceny příběh všech a vlastně nikoho. Burton natočil Eintopf z toho co dům dal. V tomto případě smíchal „sex“, upířinu, „horor“, vtipy vyznívající do prázdna a celé to podlil omáčkou z klišé. Co jsem si užila, byla scéna s Christopherem Leem a panoramatické záběry na bradavický expres (pardon, normální americký vlak). Burton se snaží dostat z v mém žebříčku top režisérů co nejníže (možná se z něj snaží dostat úplně), a co je smutné, daří se mu to. Těžko říct komu je snímek určený, ale pokud je vám víc jak 18 let, doporučuju dát si kapku něčeho ostřejšího, než se na něj vydáte. ()

eugeene 

všechny recenze uživatele

Adams Family meets Ordinace.. Tenhle Burton mě fakt moc nenadchl, nevím ani proč; příběh ok, kostýmy ok, prostředí i atmosféra ok, ale asi to bude postavami, které už tak moc fajn nejsou. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy s odřenýma ušima a to jen kvůli lásce k Burtonovi, z jehož kariéry se pomalu ale jistě stává druhý Shyamalan. Příběh o ničem se točí jen kolem prokleté lásky, většina vtípků už byla v traileru, takže se u nich zasmějete jen z principu. Johnny Depp je prostě jen Johnny Depp, Helena Bonham Carter je zase jen Helena Bonham Carter. Stále to samé dokola, nastavovaná kaše. Hodilo by se něco na styl Big Fish, tedy netypického pro Burtona bez jeho skalních herců. Po scénářové stránce - Burton a komické gagy? to nejde k sobě. PS: Kde jsou časy Ospalé díry a Střihorukého Edwarda? ()

Hnedoocko 

všechny recenze uživatele

Velice oceňuji vtip, který Tim Burton filmu dal. Po osvobození Barnabase z rakve jsem se náramně bavila - zmíním určitě rozhovor Barnabase s hippieky, to vážně nemělo chybu. Nebýt nezajímavého, nudného až přeplácaného konce, získal by si film mé nejlepší hodnocení. A nakonec...Johnny Depp opět nezklamal. ()

PetrVabruscak 

všechny recenze uživatele

Toho filmu jsem se obával nejvíce. Jde o to, že to zdější znalci odsoudili, přitom je to film, který kina potřebují. Úvodní výprava a uvedení do filmu byl skutečný majstrštik a když spustila skladba Nights in White Satin, aby nás uvedla do sedmdesátých let minulého století, běhal mráz po zádech. Ti co čekali horor museli být zklamáni. Šlo totiž o jednu velkou lásku, protože asi žádný normální chlap, kromě Collinse Barnabase, by neodolal žhavé Evě Green - vždy jsem se těšil, až bude zas na plátně. Celý film je doprovázen vtipem, který je mi blízký. Královsky jsem se bavil, ale v čem byl teda problém? Závěr některých postav nebyl nikjak hloub rozveden a prostě se stala náhlá změna(WTF?). Buď byl na filmovém place chaos nebo to střihač přepísknul. Když toto odpustim, tak se nemůžu ubránit dojmu, že prázdná porcelánová čarodějnice měla víc citů, než zbytek hlavních postav dohromady. ()

Muse 

všechny recenze uživatele

Normální béčkovej film... Když už to měla být rádoby legrace a blbost, tak to měla být pořádná úchylárna a ne tohle... Navíc děj je tak nějak prostoduchý a smysl několika pasáží mi poněkud uniká... Tohle se jednoduše Timovi moc nepovedlo... resp. vůbec se mu to nepovedlo. Vlastně to docela posral... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Teda to muselo dát práce, a přitom je to taková blbost. Temné stíny Burtonův rukopis nezapřou. Z každého záběru jde cítit vymazlenost s detaily a snaha o lehce šáhlý humor a nadsázku. Jak je u režisérových příběhů zvykem, zaplnil děj obskurními postavičkami ztvárněnými tím nejlepším, co je v Hollywoodu k mání. Objevit se v jeho filmech je pro herce pořád ještě čest, ale odvážím se tvrdit že pokud to takhle půjde dál, dlouho tomu tak nebude. V Alence ještě skvěle ztvárněné role vykompenzovaly nefungující poetiku a neexistující emoce, ale tady už nezachraňují nic. Podezřívám Burtona, že se utopil ve vlastních ambicích a nezvládl přepis seriálu na film. Pozornost je roztříštěná na příliš velké množství postav a nikdo, kromě Barnabase a Angelique, nedostal dostatek prostoru, aby předvedl, co umí. Jediné dvě věci co jakž takž fungují, jsou konfrontace dvě stě let starého upíra a Ameriky za doby doznívajícího hnutí hippies, a chemie mezi nadpřirozenými milenci. A to je zoufale málo. Světlým momentem na jinak bezkrevném snímku je chytlavý soundtrack. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Tak nie je to až taký prúser. Depp je štýlový, ale občas ma sral. Eva Green je super. Je len otázkou času kedy sa aj z Chloe stane sex bomba. Film je vcelku solídny, občas vtipný, občas atmosferický. Ale nebavil som som sa zas až tak kráľovsky. A za záverečnú scénu strhávam hviezdičku. Ten súboj je otrasný a dementný. Takže u mňa za tri. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Burtona mám ráda, ale tohle považuji za jeden z jeho nejslabších snímků...Podle mě je to až moc zbytečně "přeplácané". Je tam toho zbytečně moc. Je to překombinované, až moc přehnané a hlavně - mě vůbec nezajímalo kdo tam zemře a kdo to přežije :D :D Kostýmy a make-up - jak jinak než na jedničku, ale prostě mě to od začátku přišlo až moc a není to můj šálek kávy. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Viděno v HD kvalitě a musím říct, že kulisy, kostýmy, atmoška naprosto famózní - už dlouho jsem neviděla takhle do detailu vymakaný "zámek" :-) Herecky příjemně obsazeno.. Neznám nikoho, kdo by se hodil na upíra tohoto typu lépe, než Johnny Depp :-) Helena Bonham Carter je v Burtonovských filmech už nepostradatelná :-) Hudba se taky povedla.. Navíc děj je zasazen do mých oblíbených 70. let - skvělé auťáky a již zmíněná muzika.. Příběh malinko pokulhává a na Tima Burtona je takový moc "americký".. Čekala jsem něco spíš ve stylu Addamsovy rodiny.. Neurazilo, ale ani příliš nenadchlo.. ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

A ono to vůbec nebylo špatné. Nechápu co se vám na tom tak nelíbilo. Má úcta Burtonovi, že si skrz své oblíbené motivy umí sám ze sebe udělat srandu... ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Strašidelné, Burtonovské, milé, usměvavé, pohádkové × obyčejné. . Prostě pohoda. "Hezké" kostýmy, strašidelné prostředí, nadpřirozené postavy, láska, rodinné prokletí atd. Nic náročného a nic extra. Možná už jsme trojicí Burton - Depp - Bonham Carter přesycení, ale každopádně jejich počiny nezklamou a svůj účel splní. v Temných stínech se mi ale nejvíce líbila Eva, vážně "supr baba". Taková pohádka.. ..toho vlkodlaka na konci si možná mohli odpustit.. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Další velké zklamání pro mě! Tim Burton mě víceméně baví, ale umí udělat rozhodně lepší blbůstku. Herecké obsazení je skvělé, o tom žádná. Je to hezky barevně udělané i prostředí je dobré, to je taky jasné. Ovšem chybí tomu větší komičnost, větší nadhled a trošku promyšlenější a zamotanější příběh. Doufám, že s Frankenweenie se Burton vrátí ke svým tradičnějším filmům. Tahle sázka na Temné stíny mě příliš neoslovila. ()

Beky 

všechny recenze uživatele

Burton totálně přestřelil!! Nehorázná volovina nudná!! Jsou to jen scénky nedávající smysl!! Hrůzostrašné filmové bahno, dno, kdy si vypravěč myslí, že mu projde už úplně všechno. Na papíře to muselo vypadat výborně! Výprava opět fantastická a herecké obsazení famózní, o tom žádná!! ()

Triny 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na další Burtonovku s Helen a Johnnym, ale musím říct, že tentokrát docela zklamání.. Pro mě zbytečně roztahané a názory mám celkově dost rozporuplné.. Ten film měl podle mého velký potenciál, který ale ani zdaleka nevyužil.. A nakonec - scéna s vlkodlakem...? - trochu trapné... velká škoda:( ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poté co Collinsovi založili městečko Collinsport, a hlavně panství Collinwood, se zdá, že štěstí rodiny nemůže nic zastavit. Ale to by mladý Barnabas (Johnny Depp) nesměl zlomit srdce zamilované čarodějnici Angelique (Eva Green). Ta, zžírána zlobou, jej prokleje a změní v upíra, a návdavkem nechá pohřbít hluboko do země. Po dvoustech letech je při vykopávkách Barnabas osvobozen, a nestačí se divit, jak se celé město i Collinwood změnil. Ale možná bude tím pravým elementem, který dokáže dát zbytek rodiny dohromady a obnovit dávný lesk rodiny Collinsů... Tak upřímně, tento film byl pro mne obrovským zklamáním, protože jsem si dopředu (bohužel) zjistil, že na režisérské sesli seděl Tim Burton, a dle toho jsem také očekával filmový zážitek. Temné stíny sice nejsou špatným filmem, ba dokonce bych řekl i nadprůměrnou hororovou komedií, ale přece jenom od Burtona čekám víc. Čekám, že se budu od začátku do konce extrémně bavit, a ani mne nenapadne pokukovat po hodinách a nudit se. A to se mi bohužel u tohoto filmu stalo několikrát. Dokonce jsem si chvilkama říkal, jestli to podobně necítili i herci, páč ani takový Johnny Depp mi nepřišel úplně ve svý kůži ... ()

Související novinky

Rychlík Flash má režiséra

Rychlík Flash má režiséra

08.10.2015

Nejrychlejší superhrdina světa si momentálně užívá hodně seriálové slávy. Flash s tváří Granta Gustina je podobně populární jako Arrow (tihle dva se i pravidelně potkávají), už brzy nás ale čeká… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Pýcha, předsudek, zombíci a Sněhurka

Pýcha, předsudek, zombíci a Sněhurka

05.05.2013

Spisovatel Seth Grahame-Smith se loni pokusil dobýt Hollywood. Nedařilo se ale ani adaptaci jeho Abrahama Lincolna: Lovce upírů, ani Temným stínům, ke kterým napsal scénář. Přesto se chystá další… (více)

Reklama

Reklama