Reklama

Reklama

Život a hudba Lee "Scratche" Perryho

(festivalový název)
  • USA The Upsetter (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Legendární jamajský muzikant Lee „Scratch“ Perry patří k těm, kteří dávno překročili hranice původního žánru (tedy reggae) a stali se vlivnou inspirací současné kultury na mnoha úrovních. Film sleduje Perryho od mládí přes jeho vrcholné období: byl rádcem mladému Bobu Marleymu, definoval zvuk moderního reggae, průkopnicky vymyslel jeho pomalou a temnější žánrovou verzi, takzvaný dub. Jako jeden z prvních vytvářel ve studiu to, čemu se dnes říká remix. Pomohl k hitům Paulu McCartneymu i punkovým The Clash. Vlastníma rukama postavil slavné i nechvalně známé studio Black Ark, které později v narkotickém opojení podpálil. Film natáčený na několika kontinentech je jak kulturní studií, tak portrétem geniálního i šíleného tvůrce. Jeho výjimečnost shrnuje výrok z filmu: „Jeden Lee “Scratch” Perry světu úplně stačí!“ [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - 2008: A MUSICAL ODYSSEY - 2008: Hudební odysea, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.36/72 ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Snad jen noticku. Lee Perry není zdaleka jen otcem reggae, ale taky dancehallu, dubu a remixu jako takového, což z něj činí jednu z nejzásadnějších postav moderní historie hudby. Viz třeba Prodigy a jejich break-thru hitovka Out of space ♪♪ " I'm gonna send him to outer space...To find another race" ?, kterou v tomhle dokumentu Lee Perry dává z palmový chatrče v době, kdy ještě byli Liam a spol. leskem v očích svých otců. ()

pijavica 

všechny recenze uživatele

8,0/10 Lee "Scratch" Perry rozhodne nemá hlas speváka, ale vďaka jeho zvláštnemu osobnostnému čaru mu to celkom ľahko odpustíte - napokon, slávnym sa stal z úplne iných dôvodov. Nech vás neznechutia časté a sofistikované spiritualistické drísty (sú vlastne ťažiskom celého dokumentu), v podstate sa v nich odrážajú jeho (celo)životné skúsenosti a spôsob vnímania hudby, ľudí a sveta - vytvoríte si z nich o ňom oveľa lepšiu predstavu než z kadejakých poučných štúdií (či už psychologických alebo hudobných). A je fajn, že to pochopili aj tvorcovia. ()

Laborant 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o Lee Scratch Perrym, který stál u zrodu rytmu REGGAE. Je to bezpochyby otec této muziky. Veliké díky jeho osobě ()

Reklama

Reklama