Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stredná škola Lanier College kdesi v Severnej Karolíne sa pripravuje na jednu z najdôležitejších udalostí. Študenti majú pred sebou posledný týždeň a v ňom dôležitú záverečnú skúšku. Poniektorých trochu vydesia udalosti v neďalekom mestečku, kde ktosi zavraždil milenecký pár, ale väčšinu z nich trápi, ako dopadnú na skúškach. Nie všetci sa však spoliehajú na svoje sily a usilovnosť. Kým taký Radish (Joel S. Rice) či Courtney (Cecile Bagdadi) sa venujú výhradne štúdiu, typy ako Lisa (DeAnna Robbins) či Wildman (Ralph Brown) sa snažia k dobrým výsledkom dostať bez prílišnej námahy. Zameraní na skúšku si však nevšimnú istú „maličkosť“, statnú postavu, túlajúcu sa v okolí internátu a čakajúcu na na svoju príležitosť... (beso74)

(více)

Recenze (18)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

První polovina mne nudila až otravovala ... "40ti letá děcka ze střední" byla kapitolou samou pro sebe, jejich herecký výkony taky. Ale od půlly se to rozběhlo takovým překvapivým a příjemným tempem, že sem byl na rok vzniku docela mile překvapen. Navíc film se již více zaměřil na atmosféru a prostředí a celé to mělo trochu takový "giallo nádech". Gore zde nejsou, pár stříkanců krve, nic moc .. ale díky tomu že se ta druhá polovina fakt slušně probrala, mne to najednou zvedlo z latergie a já si to jako slasher docela příjemně užil ... ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Umiernený slasher z ranných 80´s sa po vzore známeho HALLOWEEN-u Johna Carpentera a „hry na vraha“ z PROM NIGHT pridáva do rady teen bláznovstiev dospievajúcej generácie amerických študentov ocitajúcich sa na hranici dospelosti. Namiesto záverečných skúšok z vedných odborov musí tento výkvet spoločnosti popri štúdiu skloniť svoj rozvíjajúci sa púčik života k zemi aby nedobrovoľne okúsil už v rannom veku pachuť špinavého kompostu vlastného hrobu. Klasický vyvražďovák s milou osádkou študentov sa nesústredí trocha prekvapivo na gore efekty ani na sexuálne laškovanie či drogové opojenie z kdejakej púpavy vyklíčenej na záhradke, ale na sociálne a spoločenské pomery mládeže. Absencia gore-teskných scén je nahradená mŕtvolnými vtipmi (spomeňme napríklad na neskorší veľavravný titul PRANKS známy ako THE DORM THAT DRIPPED BLOOD) a atmosférickým tichošlapom slashera s nožom, ktorý má v pláne vykosiť prebytočné kusy z tohoročnej študentskej ročenky ako TERMINATOR vo výslužbe. Mäsiarsky žabykláč sa vždy túžobne leskne pri každom kontakte k mladou krvou. ### Horor Jimmyho Hustona sa okrem priamej inšpiračnej prepojenosti pochvalne odkazuje cez plagáty napríklad aj na tituly THE CORPSE GRINDERS (1971), THE TOOLBOX MURDERS (1978) a iné. PS – Film sa podarilo nakrútiť za 6 týždňov. Videná 90 minútová verzia. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Průměrný a zapomenutelný slasher z prostředí školního kampusu. Snímek většinu času sleduje každodenní trampoty nesympatických středoškolských studentů (včetně opravdu bizarně přestřeleného kanadského žertu, za který by v reálném světě šli jeho strůjci sedět na tvrdo - a zde je nad ním jen mávnuto rukou) a dává si poměrně dlouho na čas, než v něm zabiják začne se studenty dělat krátký proces, ale ani potom z toho není kdovíjaká podívaná. Navíc nezajímavý pachatel s vizáží obyčejného nezamaskovaného týpka, který vraždí z pohnutek, o kterých se nic nedozvíme, není dobrým lákadlem. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Další z řady slasherů z počátku osmdesátých let, který se veze na úspěchu Halloweenu a Pátku 13... Což by mi ani tak nevadilo, jako to, že se jedná o jeden z těch slabších slasherů... Atmosféru má slušnou, o tom žádná, hudební doprovod mi vysloveně sedl, na holčiny se dalo vcelku dobře koukat (i když je fakt, že jen jedna ukázala bradavky, což je u takovéhoto filmu docela škoda)... Problémem je gore, vrah a celkově mužské obsazenstvo filmu... Taková banda blbečků, se opravdu jen tak nevidí (od studentů, přes trenéra až po šerifa) a například takového rádoby místního drsňáka jménem Wildman, který měl snad vzbuzovat hrůzu, ale ve mě vyvolával jen salvy smíchu a znechucení, bych ve skutečném životě zmačkal jednou rukou a zahodil... Dalším problémem je, že prakticky veškeré vraždy se odehrávají mimo záběr kamer, takže pohled na zakrvácený nůž, jednoho cáknutí krve na zeď a lehce zakrvácené mrtvoly prostě po gore dychtícího diváka uspokojit nemůže... No a samotný vrah byl kapitola sama o sobě... Frajer v riflích a zelené bundě, bez masky, takový větší strejda od vedle, o jehož motivaci, proč vyvražďuje vysokoškolskou kolej není ve filmu ani zmínka a přišlo mi, že je ve filmu jen proto, aby tam byl a film mohl být slasher, prostě nevzbuzoval ani tu nejmenší špetku respektu... Prostě a jednoduše, já čekal od filmu mnohem více, takže za mě zklamání... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bohužel tohle moc nevyšlo. Nečekal jsem nějak moc přeci jen je to kopie už jen plakátem k Pátku 13, a celkově tahle kravinka nemá moc co nabídnout. Ale na druhou stranu to není nejhorší a celkově se na to dá koukat bez větších problémů. Vrah je sice děsně průhlednej a vraždy nejsou nijak extra dobré, a herci jsou totálně debilní a jejich postavy jsou taky dost přiblbé. Tak jak to máme ve slasherech rádi. Ale říkám není to nic moc dobrého. Ale není to ani nic katastrofálního. Spíše pro sběratele slasheru. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný slasher, akých boli v 80. rokoch natočené desiatky (a lepších..), ktorého najväčším nedostatkom je, že sa v ňom prvú hodinu nič nedeje a na sledovanie selanky z americkej strednej školy, ktorej študenti sa typicky členenia na outsiderských šprtov a elitárskych, nie príliš bystrých športovcov, zgrupujúcich sa v kreténskych školských spolkoch som fakt nemal chuť. Chvalabohu v záverečnej polhodinke sa už začne trochu killovať a počet hňupov na plátne sa sympaticky zredukuje. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak chce niekto natočiť slasher, záleží na jeho kvalitách, ako sa s tým vysporiada. V tomto prípade sa dostávame k podpriemerným schopnostiam. Ak niečo pripomína vo väčšine svojej minutáže jemnejšiu verziu PORKY´S, než HALLOWEEN, niečo tu nefunguje. Vlastne tu nefunguje takmer nič. Herci sú topornejší, ako v iných osemdesiatkových žánrových flákoch, ústredný Killer je tu preto aby...vlastne ani neviem prečo tu je, vraždí bez minimálneho vysvetlenia, bez nejakých pohnútok, len tak, aby sa nepovedalo. V rámci toho, koľko sa začiatkom 80. rokov vyrojilo podobných vyvražďovačiek, ide o jeden z tých najslabších počinov. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Final Exam nelze zařadit výš, než někam do průměrných vod, a je hned několik důvodů proč. 1) Vrah nemá masku, je to sice hora, ale i přesto jeho respekt padá. 2) Jeho charakter je jednorozměrný, není nám známo jméno, motivace, dozvíme se jen to, že je to psychopat s nožem, který vraždí studenty v okolí kampusu. 3) Gore! Ne, že by se snad několik červených scén neobjevilo, ale není to nic, co by zkušenějšího diváka vyvedlo z míry. Snad jen moment v tělocvičně trochu vyčnívá nad průměrem. Naopak nepostrádá skvělou osmdesátkovou atmosféru, opravdu vynikající hudební motiv, sympatické aktérky a dojde i na bradavky. Je to hodně slabé trojhvězdí, nicméně pořád je to lepší než spousta jiných slasherů. Pro fandy mohu doporučit. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je strašně mrdlej, ale bohužel ne natolik, aby byl i zábavnej. Strašidelné herecké výkony, otřesné obsazení, mdlá režie, rádoby cool hlášky a situace, no prostě děs běs. Já osobně mám pro tyhle šílenosti slabost, ale Final Exam je bohužel nudnej až na kost. Ze začátku to ještě vypadá osmdesátkově nadějně, ale bohužel se film vleče jako místní nýmandskej zabiják, a na konci už mi bylo všechno tak nějak fuk, a jen jsem se v polospánku uchechtával dalším slaboduchým scénám. Samozřejmě nesmí chybět celej filmovej štáb v záběru, když se v jedné scéně zavírají prosklené dveře. :-) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejnudnějších slasherů, jaké jsem kdy viděl! O hereckém obsazení radši ani nemluvit, katastrofa! Dialogy - první kategorie idiocie. Útočení vraha je k smíchu tak jako on sám, nelogické počínání obětí je absolutně mimo mísu. Brrr, hrůza, děs. Gore neexistuje. Jediné, co za něco stojí je hudba, která chvílemi připomíná Carpiho Halloween, nebo Amatův Absurd. Důvod vraždění zabijáka není vůbec objasněn, WTF? Osmdesátkové vyvražďovačky miluju, ale tohle je žumpa! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

osemdesiatková tínedžerská vyvraždovačka ktorá jazdí na vlne Carpenterovho Halloweenu. A to nie iba vďaka tomu že vrah používal ako svoj vraždiaci nástroj kuchynský nôž. Bolo tu toho oveľa viac. Dlhé pomalé kamerové zábery akoby plávajúce po vzdušnom priestore boli totožné z Halloweenom. Kvíliví klávesový soundtrack takisto nesklamal. Vrah bol ozrutný troll ktorý a vliekol pomaly ako smrad. Takisto ako Michael Myers, len ako píšem, tu zabijak vyzeral ako troll až tak sa mu to nehodilo, hlavne keď bol bez masky. Vraždy luxusné aj na krv prišlo. Podarené miesto masakru, Internát školy. Ide o absolútny štandard ktoré ja môžem každý deň. Prvá hodinka ma škodu nesmierne nudila no posledná pól hodina ktorá sa niesla v duchu Carpentera to zachránila. Dal by som aj 4* ale na to by to muselo byť predsa len o trocha viac namakanejšie. Takže 3,5*. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých tínedžerských vyvražďovacích trilerov, akých sú mraky. Prakticky sú všetky na jedno kopyto, veď čo je jednoduchšie než postupne zabíjať pár nevybúrených školákov. Škoda, že k prvej vražde dochádza až po hodine, pretože musieť dovtedy sledovať partičku nízkointeligentných polobláznov je občas o nervy. Dôvod vyvražďovania bohužiaľ nie je vôbec vysvetlený, ani spomenutý - môžme len hádať, či sa nejedná o niekdajšiu obeť vysokoškolskej šikany - vyvražďovanie sa vlastne len odohráva a basta. Pozitívnejším prvkom je samotný masový vrah, do tváre ktorého dlho nie je vidieť, je neodbytný a so zabíjaním nemá väčšie problémy. Logika viackrát pokrivkáva, ale to je v tomto béčkovom žánri klasika. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

nejakí chalani z bratstva sa rozhodnú vystreliť si z vysokej školy tým, že zinscenujú falošnú streľbu a nejako ich pustia bez akéhokoľvek skutočného trestu. absolútne nič v tomto filme nedáva zmysel, herecké výkony sú zlé a každá jedna scéna bola extrémne nudná, dokonca aj zabíjanie. neviem, čo niektorí z vás vidia v tomto filme, ale očividne mi to uniká. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Slaba vyvrazdovacka v ktorej vrah nevyzera, ze by ste sa ho mali bat. Bol dost nudny a akoby sa mu ani nechcelo vrazdit, tak mi to pirpadalo. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Naprosto otřesný slasher plný klišé, který nemá čím zaujmout. Bez krve i bez napětí. Jakýkoliv Pátek 13. je proti tomu veledílo. Vraždy vypadají amatérsky a křečovitě a ještě jsou prakticky mimo záběr. Postavy, jedna otravnější než druhá. Neuvěřitelné, že si producenti mysleli, že z toho bude hit. Vlastně jedna scéna je zajímavá z historického hlediska. Partička studentů předstírá masovou střelbu ve škole a všichni z toho mají strašnou srandu. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Nie veľmi známy, nie veľmi obľúbený a nie príliš kvalitný slasher z počiatkov žánru. Typické stereotypné postavy sa pohybujú po internáte a v jeho okolí na akejsi totálne priemernej provinčnej strednej škole a čakajú, kým sa dostanú na poradovník u zavalitého mäsiara. Hudba ukradnutá, pardon požičaná od Carpentera, rovnako ako aj postava mlčiaceho, pomaly sa pohybujúceho nemilosrdného vraha, ktorého nerozlučným spoločníkom je kuchynský nôž. A pred nim stádo pribrzdených obetí, ktoré ak by neumlčal jeho nôž, to mohli dotiahnuť minimálne na nomináciu na Darwinové ceny, ak nie dokonca vyhrať. Čo je iné? Nuž postava vraha. Chlapík bez masky, bez slov a hlavne bez minulosti, ktorého motív k vraždeniu nevieme, na otázku prečo? sa odpovedi nedočkáme. Možno trauma, zábava či pomsta, autorom je to ale srdečne jedno a obete nemajú času (a väčšina z nich ani filipa) aby sa zapodievali podobnými otázkami. Škoda, o niečo lepší herci a scenár, ktorý srší jedine tak nenávisťou k chémii (žeby motív vraha??? :D) a mohol to byť jeden z pilierov žánru. ()

Dombzila 

všechny recenze uživatele

Final Exam měl potenciál být přinejmenším čtyřhvězdičkový horor, který se i mohl stát výrazně známějším snímkem. Školní prostředí ve slasherech je zkrátka skvělé, atmosféra je opravdu úžasná a z vraha jde strach. Navíc i samotná final girl není vůbec špatná a dělá poměrně chytrá rozhodnutí. Tomu ale bohužel ubírá pár nedostatků. Již zmiňovaný vrah je sice super, ale nemá masku. A to je obzvlášť ve slasherech docela problém. Dále je dost škoda, že většina vražd je mimo záběr. Aspoň trocha goru by se tu zkrátka dost hodila. To stejné můžu říct i o nahotě, které je zde nedostatek. Ale i přes tyto věci jsem si film nakonec docela užil a je rozhodně koukatelný. 50 % ()

Reklama

Reklama