Reklama

Reklama

Ať vejde ten pravý

  • Švédsko Låt den rätte komma in (více)
Ukázka z filmu

Outsiderský hrdina filmu, dvanáctiletý Oskar, žije na švédském sídlišti. Zde se setkává se stejně starou dívkou Eli, která se právě přistěhovala. Záhadná Eli ho svým podivným chováním přitahuje. Obě samotářské děti se sblíží. Jejich přátelství čeká osudová zkouška. Oskar totiž zjistil, že tajemná Eli je upírka... (oficiální text distributora)

Recenze (775)

keddy79 

všechny recenze uživatele

Co napsat k filmu, který mně naprosto pohltil? A to nemyslím jen po dobu samotného trvání filmu... Na upíry si moc nepotrpím, ale v popředí toho filmu nestojí přece tvor se zuby určené k vysávání krve z oběti. Dostává se nám příběh 12-letého utrápeného kluka a utrápené dívky, které je také 12, ale už dlouho. On by chtěl být silný, umět se pomstít možná i smrtí, ona nechce zabíjet, ale musí. V popředí tohoto až mrazivě krásného snímku stojí přátelství, láska, porozumění, oddanost, protiklady a trápení. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Švédi byli vždycky experti na boření žánrových klišé. Tímhle chladným neo-noirem dokázali, že i to Stmívání jde natočit inteligentně. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film obsahuje téměř vše co mám na Skandinávské kinematografii rád -- Silně depresivní atmosféru a pomalé, ale dokonalé záběry (závěrečná scéna u bazénu je opravdu geniální) Sice ne všechny otázky jsou zodpovězený ale vůbec to nevadí a to hlavně, protože jsou dětští herci naprosto skvělí, jelikož jsou uvěřitelní a nepřehrávají. I proto je pro mě tenhle film daleko lepší než námětem podobný Twilight. 80% ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Ledová bohapustá óda na severskou atmosféru a skvělý důkaz, že upírské téma i dnes lze uchopit originálně a ne debilně. Vynikající. ()

pools 

všechny recenze uživatele

Konečně po čase jeden upírský film, na který se dá dívat od začátku do konce. Skvělá kamera a atmosféra. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Chladnokrevná romantika v severském hororově chladivém kabátku. Jako překvapivě dobrá alternativa k zámořské tvorbě funguje velice dobře, hlavně díky nevyčichlému vizuálu a slušnému narativnímu stylu. Finále je perfektní. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: ~ pozdější verze má silnější atmosféru ~ ten klučina (herec) mi tam neseděl ~ byť první adaptace, druhá se mi prostě líbila víc. I když je v téhle příběh rozveden ještě o něco dál. Bohužel jsem tuhle viděl až jako druhý film. první byl holt temnější, hororovější ~ byl tohle vůbec horor? ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Skandinávci dokáží i z tak zprofanovaného námětu, jakým je v posledních pár letech upírská tématika udělat nevšední filmový zážitek. Minimalismus, seversky mrazivá atmosféra, syrový příběh, na jednu stranu děsivý, přesto citlivý a inteligentní. A i když jsem nikdy neviděla žádný z amerických teenegerských upírských megahitů, nevěřím, že by se mi tam dostalo krásnějšího romantického vztahu, než jaký byl mezi Oskarem a Eli. Zdráhala bych se snímek označit jako horor, vnimala jsem to spíš jako silné drama s velmi působivou finální scénou v bazénu. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Ďalší dobrý škandinávsky snímok. Všetko tu funguje ako má - atmosféra, mysterióznosť, romantika, dráma a horor, dej je trochu chladný a dobrú prácu predviedli aj herci. Ak film vidím ako horor s upírmi, je z toho kvalitná záležitosť, no ak som sa prišiel pozrieť na mrazivú drámu o šikane, radšej by som siahol po Klass. Aj napriek tomu, že miestami film nudí sa mi film páčil a možno by si zaslúžil aj plný počet. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Vážne depresívny, ale fantastický horor...ktorý to nepriamo ale tvrdo nandal Twilightu...inakšia ponurá atmosféra, parádne prostredie...fakt by som sa bál tade chodiť...a film ktorý ma položil doslova na lopatky...tým, že iný a jedinečný...o remake nemám strach...aspoň dúfam:) ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Dobře vytvořená mrazivá atmosféra, divná švédština a hodně netradiční příběh. Bohužel jsem asi čekal i něco víc, protože jako celek to jaksi ztrácí dech. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Máte rádi upírské romance a zároveň chcete něco, co je z jiného universa než Stmívání? Tenhle film vám to dá bez přikrášlování, debilních dialogů, infantilního vzdychání a třpytících se metrosexuálů (nic proti nim). Tady se nehraje na malebný zapadákov, kde se po lese prohání deprimovaní upíři, tady jste totiž na sídlišti, které můžete vidět v každém větším městě a klidně se vám může stát, že vás někdo po cestě domů pověsí za nohy a doslova podřeze jako prase. Hlavní dvojicí jsou dvě dvanáctileté děcka, které si nehrají na tragickou lásku, přesto se milují, a to tak nevtíravým způsobem, že by to fanoušci Twiglight nemuseli pochopit. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočený, sugestivní atmosféra a velmi přesvědčivý dětský představitelé (i když mě osobně se samozřejmě víc líbila dívka - ta byla teda fakt úžasná). ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený film, ale jeden z mála, kde si myslím, že by americký remake mohl dopadnout ještě lépe, kdyby zvýšili věk hlavních hrdinů, ponechali vynikající soundtrack a protáhli to temnějšími filtry. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Stokrát provařená upírská zápletka tentokrát dává vzniknout originálnímu, silnému a atmosferickému příběhu, který více než deprese budí emoce. Působivá kamera, která je u Švédů pravidlem a pár působivých trikových záběrů. Jednoduše moderní horor se vším všudy a s ničím zbytečným navíc. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Už při jedné z prvních melancholických scén, kdy si týpek v lese začne pod mrtvolou visící hlavou dolů jenom tak jakoby nic chystat plastikovou nádobu (na copak asi), a to vše snímané citlivou a nápaditou kamerou, mi bylo jasné, že atmosféra tohoto filmu mě úplně pohltí a vyplivne až na konci (nutno dodat po naprosto dokonalém závěru). ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Za prvé) Asi nejlepší upírskej film, jakej jsem kdy viděl... Za druhé) Velmi netradiční horor... Za třetí) zcela nezvyklá, sexuálně nevyhraněná, dětská romance.... Za čtvrté) Umění a poetika bez křeče. To celé dává dohromady film, na který se jen tak nezapomíná. Ovšem největší mráz člověku přeběhne po zádech ve chvíli, kdy film skončí a vy si uvědomíte, že vlastně víte úplně do puntíku, jak to celé bude pokračovat...jenže zároveň se tím otevírá celá obrovská sada nezodpovězených otázek. "Ať vejde ten pravý" je imho naprostá pecka, s obrovským příběhem "za příběhem" . A tomu, kdo není línej u filmu myslet, poskytuje pan Alfredson vopravdu sladkou odměnu. Rafinované, sofistikované, nevídané: 95% Na závěr malá polemika: Současná česká produkce má plnou tlamu slintů o kvalitě našich filmů. Přitom si nedokážu představit, že by u nás v záplavě pravdoláskařskejch hřebejkovin nebo smutných filmů ze života vzniknul uměleckej "upírskej" horor. Vivat Tre Kronor! A my se jděme zahrabat. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Niečo z upírskej tématiky doplnené romantikou. Švédsko sa vôbec nemá začo hanbiť aj keď to nie je žiadna kultovka. 6/10. Neužil som si to kvôli tej "psychickej (a nielen tej) krvilačnosti" a hlavne, keď je to späté s malými deťmi. Dám ešte šancu. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

V tom Švédsku bych fakt žít nechtěl, tam je to samá vražda a upíři s emocemi. A všechno se děje tak originálně, že nemáte ponětí, odkud a jak to na vás přijde příště. Na druhou stranu možná až moc opěvovaný kus, který by se mohl lehce zkrátit. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak, ale teď vážně, děti ... Miluju Skandinávce, teď už to vím jistě. Vždycky, když už si myslím, že jsou všechny žánry suché a neplodné jako argentinská pampa, zasáhne mne pojednou nějaké zjevení z dalekého severu. Tak, jako mne dostala černá komedie Adamova jablka, tak mne teď okouzlil tento roztomilý horůrek. Je to prostě průzračná ukázka krásného kumštu, obalena sice nikterak objevnou, ale krásnou hudbou a jemnou námrazou humoru. Vím, že to určitě nebude horror pro všechny, děj je přece jen trochu pomalý, ale ... V mých představách filmového nebe chodím do kina na akční filmy, horrory a sci-fi, v nichž jsou všechny postavy tak krásně propracovány a scénář tepe nenásilnou originalitou. P.S. Jen bych poštval soba na toho, kdo přidělil tomuto filmu přívlastek "sportovní". ()

Související novinky

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

17.03.2021

Stanice Showtime se pokusí přinést na televizní obrazovky novou adaptaci knihy „Ať vejde ten pravý“ spisovatele Johna A. Lindqvistda. Showrunnerem a výkonným producentem seriálové verze bude Andrew… (více)

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

25.02.2014

Součástí nedávno ukončeného filmového festivalu v Berlíně je i obchodování s novými filmy, které jsou v různých fázích postprodukce, natáčení, nebo se ještě točit vůbec nezačaly. Jeden z… (více)

Reklama

Reklama