Reklama

Reklama

Ať vejde ten pravý

  • Švédsko Låt den rätte komma in (více)
Ukázka z filmu

Outsiderský hrdina filmu, dvanáctiletý Oskar, žije na švédském sídlišti. Zde se setkává se stejně starou dívkou Eli, která se právě přistěhovala. Záhadná Eli ho svým podivným chováním přitahuje. Obě samotářské děti se sblíží. Jejich přátelství čeká osudová zkouška. Oskar totiž zjistil, že tajemná Eli je upírka... (oficiální text distributora)

Recenze (775)

seth82 

všechny recenze uživatele

Nuž tento film mi vôbec nesadol. Nevedel som, čo mám od toho očakávať, pozrel som si to na odporúčanie istých ľudí, ale skoro dve hodiny som sa nudil a akosi som v tejto snímke nenašiel skoro nič, čo by ma zaujalo. Preklínajte ma, ako len chcete, ale viac ako dve z piatich tomu nedám... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Romantický příběh v upírském převleku. Ocenila jsem civilnost, uvěřitelnost, retro kulisy 80. let a absolutní nepolopatičnost. Spousta věcí byla jen nastíněna, počítá se, že divák zná základy upírské abecedy, jako že upíra musíte pozvat do bytu, jinak nevstoupí. A kdo je Elin "tatínek" se můžeme jen domnívat.....a zdali na jeho místo nastoupí....Některé věci jsem ale ani já nepochopila, jako proč má Eli tu jizvu na....(nechci spoilerovat). Kdyby mi tak kdokoli prozradil, co tím chtěl režisér říci. Ale asi se to nedozvím, zůstane to pro diváka tajemstvím, stejně jako Elina miulost či její skutečný vztah k Oscarovi. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Protože mě nebaví předstírat, že věřím v existenci upírů, vnímal jsem zde upírství spíš jako parafilii a její sekundární znaky, které nepochybně existují - odlišnost od ostatních, morální inkongruence, absence kamarádů, výchova dětí ve „zvláštních“ podmínkách (že, pane Sklepmistr). Emotivní příběh dvou osamělých dětí se velmi zdařil, škoda jen několika scén, kdy opravdu nezbylo nic jiného, než trapně věřit na upíry. ()

unagi 

všechny recenze uživatele

Nech vojde ten pravý ! Upírovka ukázaná s iného hľadiska ako sme ho do teraz mohli vidieť či vnímať! Dobré spracovanie a racionálne natočené hororového filmu. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film.. Docela dobré finále.. Hodně rozvleklý ponurý netradiční upírský snímek. Ale asi mi to brzy vyšumí z hlavy.. Trochu nuda! Trochu nadhodnocená záležitost. Dal bych tak asi 55% ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

křehká a zároveň naprosto neúprosná dívenka, která se musí smířit se svým údělem být upírkou..silný vztah mezi dvěma dětmi je velmi výjimečný..smíření se se situací není zrovna jednoduché, je to mrazivé, ale neskutečně obdivuhodné. Lina Leandeesson podala mimořádný výkon a ještě teď mám její hluboký pohled před očima.. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Horor se 79% hodnocením=velké očekávání. LET THE RIGHT ONE IN je spíše psychologií, než hrůzu nahánějícím příběhem. První polovinu jsem se nudil. Druhá byla už o něčem jiném. Daleko hutnější a propracovanější. Finále pak fantastické a originální. V rámci evropské produkce se jedná o klenot. ()

The_Second 

všechny recenze uživatele

To je tak strašně pomalej film, že jsem málem usnul. Tim ovšem nechci říct, že by to bylo špatný, spíš zvláštní. Jestli američani natočí ten remake v podobnym tempu jak jsou zvyklí točit tak to bude mít tak 10 minut. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Začnu možná hloupě: nikdy jsem příliš neměl rád sérii Twilight. Romantika a upíři? Notabene ve verzi pro teenagery? To opravdu nejde dohromady, říkal jsem si. Ale to byl omyl a zároveň tím veškeré srovnávání se slaďounem Pattinsonem končí. Náctiletí si tenhle film nejspíš neužijí, pokud je jim víc jak dvanáct nebo míň jak dvacet. Let the Right Come In je film děsivý i něžný zároveň. Hlavní lovestory je úžasně milá, šílená i krutá. Dějová linie s "bullies" je neobyčejně neutěšená stejně jako neschopnost dospělých proniknout (nebo se alespoň pokusit proniknout) do Oskarova světa. Gore scéna u bazénu nebo samovznícení v nemocnici nemají chybu. Odpouštím filmu jistou předvídatelnost, protože mě dokázal naprosto pohltit svou syrovou severskou atmosférou. A to se bohužel nestává až tak často... ()

tterez 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem filmy ze severních zemí a Německa házela do jednoho pytle s cedulí „nudaa“. Poslední dobou jsem jich ale pár zhlédla s celkem velkým nadšením. Ať vejde ten pravý patří spolu s Larssonovou trilogií mezi ty nejlepší z nich. Ze všech těch upírů, kteří jsou poslední dobou všude v médiích, očekáváte, že se ve filmu zase objeví láska, vášeň a touha po krvi. Jak příjemné, se konečně jednou splést! Jde „jen“ o hlad a děti. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Na druhé zkouknutí po přečtení knihy už mi to nepřišlo tolik jako "Příběhy modrého telefonu", ale všeobecné nadšení až tak nesdílím. ()

chaometic 

všechny recenze uživatele

nejhorší na celým filmu je že upír se do tohoto filmu moc nehodí. Je však záměrně psychologický a depresivní. Dalším problémem jsou mladí herci. Ať vejde ten pravý je všechno jenom ne horror o upírovovy. ten byl podle mě do scénáře napsán jen z nedostatku fantazie. Rozmezí 70-77% je podle mě dost přehnaný. Pokud hledáte horror o upírech doporučuji radši 30 dní dlouhá noc, který s filmu vytěžil víc. SPOILER::: trapný konec. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Snad jakoby ty spousty sněhu nějak vnikly do ztvárnění citů hlavních postav. Přes velkou snahu jsem si k nim prostě nedokázala vybudovat žádný vztah a to dost sráží na mém hodnocení. Jinak se mi tohle realisticky kruté ztvárnění upíra moc líbilo. Konečně mi někdo vysvětlil, jak je to s tím samovznícením :) ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Viac sociálna dráma než horor, hororové prvky ale k videniu sú jak v upírskej zápletke tak romanci medzi hanblivým chlapcom a smädnou rovesníčkou. Ak sa na zápletku pozrieme z iného uhlu zistíme, že ide o obyčajný príbeh dvoch nepochopených ľudí a ich snahu si nájsť miesto v spoločnosti. Aj ono zaľúbenie osamelého páru nie je celkom úprimné a vzájomné sympatie vyplývajú skôr z podobného osudu než "pravej lásky". Vo filme nechýba ani pár hustých momentov, ktoré kamera šikovne sleduje spovzdiali ako by sa bála reality a aby toho nebolo málo atmoške dopomáha studená štokholmská zima. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Nech vojde ten pravý je v prvom rade veľmi zvláštny poetický film o krásnom priateľstve medzi 12-ročným chlapcom Oskarom a rovnako starou upírkou Eli. Obaja sú vydedencami spoločnosti, Eli zo zjavného dôvodu, Oskar je samotársky, šikanovaný spolužiakmi a aj vďaka tomu sa postupne medzi nimi tvorí silné puto, okorenené výdatnou dávkou romantiky. Napriek zrejmej zlovestnosti v povahe oboch postáv (Oskar ako latentný vrah, Eli ako skutočná vrahyňa), si k nim divák  dokáže vyvinúť sympatie. Obe decká sú super, tak Lina Leandersson (Eli) ako perfektná upírka, ako aj Kåre Hedebrant (Oskar) ako utlačovaný chlapec. Zvláštne na filme je to, že scény krvavých masakrov sú tak nejak potlačené niekde do úzadia ako nepodstatné, v popredí je predovšetkým romantický vzťah dvoch hlavných hrdinov. Tak je to aj s ostatnými postavami, ktoré sú nevýrazné, postavené mimo hlavného diania. Ale o to väčšiu váhu a silu majú stretnutia Oskara a Eli, ktoré sú v centre rozprávania. Príbeh je originálnym spôsobom zasadený do reálneho prostredia zasneženého švédskeho sídliska, ktoré filmu dodáva tú správnu mrazivú atmosféru. Tu musím vyzdvihnúť krásnu kameru, obrazová stránka je veľmi pôsobivá. Ohľadom reálnosti trochu zamrzia nejaké tie nelogickosti (žiadna polícia tie zločiny nevyšetruje?), ale v rámci rozprávkovej ilúzie nad tým treba privrieť oči. Určite je to silne atmosférické, veľmi svojské dielo, ktoré vo mne rezonovalo ešte dlho po skončení. ()

Bennyman 

všechny recenze uživatele

Film mě hodně překvapil v dobrém slova smyslu. Čekal sem horor "lekačku". Místo toho romantickej příběh upírky a školáka potíkajícího se s šikanou. Mýslím že je to zase trochu něco nového a to se mi líbí.ORIGINÁLNÍ ()

Související novinky

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

17.03.2021

Stanice Showtime se pokusí přinést na televizní obrazovky novou adaptaci knihy „Ať vejde ten pravý“ spisovatele Johna A. Lindqvistda. Showrunnerem a výkonným producentem seriálové verze bude Andrew… (více)

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

25.02.2014

Součástí nedávno ukončeného filmového festivalu v Berlíně je i obchodování s novými filmy, které jsou v různých fázích postprodukce, natáčení, nebo se ještě točit vůbec nezačaly. Jeden z… (více)

Reklama

Reklama